Daar gaan we weer! De verkiezingen komen eraan en D66 en PvdA beloven docenten gouden bergen

De linkse partijen beloven het onderwijs weer een mega-injectie van miljarden. Heeft dat zin? Nee. Wordt het daadwerkelijk gedaan? Nee, ook niet.

D66 en PvdA hebben maar weer een stokoud paradepaardje van stal gehaald: onderwijs. De afgelopen vier jaar hebben die partijen natuurlijk helemaal niets gedaan om het niveau van ons onderwijs op te krikken of om docenten te belonen voor hun harde werk, maar nu is het opeens raak. De verkiezingen komen er immers aan. Met zo’n trucje hopen ze zowel docenten als studenten aan zich te binden.

De PvdA en D66 willen de komende vier jaren miljarden extra investeren in onderwijs. De PvdA maakt hiervoor 5 miljard euro vrij, bij D66 gaat het om 4,5 miljard euro. Dat maakten ze maandag bekend. De sociaaldemocraten willen het salaris van docenten in het basis- en voortgezet onderwijs verhogen en de werkdruk verminderen, te beginnen in achterstandswijken. D66 wil bijna de helft van het geld gebruiken voor kleinere klassen en meer leraren.

Let wel, het Paarse kabinet van de jaren 90 (PvdA, VVD, D66) was verantwoordelijk voor de enorme scholen en klaslokalen waar we nu last van hebben. We moesten zogenaamd ‘nieuw leren,’ alles moest gecentraliseerd worden, hoe groter, hoe beter. Nu, jaren na dato, willen ze dat helemaal terugdraaien omdat het één grote mislukking is geweest.

Maar waarom zouden we deze linkse partijen vertrouwen? Ze behandelen het onderwijs van onze kinderen al tijden als een privé-experiment. Dan wordt dit weer veranderd, dan dat, dan moeten er meer managers bij, dan minder… het eindresultaat is dat politici heerlijk aan het hobbyen zijn terwijl de kwaliteit van het onderwijs met de dag minder wordt.

Ja, er moet inderdaad iets veranderen in het onderwijs, maar weet je wat die ‘verandering’ is? Terug naar het oude systeem dat we hadden voordat de PvdA en D66 de boel verpestten. Dus: het onderwijs zoals dat bestond toen, jawel ik schrijf het gewoon op, de christelijke partijen nog iets in te brengen hadden en leraren gezien werden als dé autoriteit op het gebied van onderwijs, niet mislukte politici met te veel vrije tijd om handen. Toen kostte onderwijs ons veel minder, maar de kwaliteit ervan was veel beter. Want nee, anders dan de sociaaldemocraten van de PvdA en de D66 denken lost meer geld namelijk niet alles op.

Belachelijk natuurlijk, maar het plan van met name D66 wordt zo mogelijk nóg gekker. Alexandertje Pechtold wil namelijk dat kinderen het recht krijgen op “vroege en voorschoolse educatie.” Dit betekent dus: voor kinderen van twee tot vier jaar oud. Dat proefballonnetje moet ons belastingbetalers maar liefst 150 miljoen euro kosten. Dat geld is immers toch maar gratis; het is niet alsof wij daar voor hoeven te werken, toch?

Dat geld is immers toch maar gratis; het is niet alsof wij daar voor hoeven te werken, toch?

En dan nog iets. Is er ook maar iemand die eraan twijfelt dat dit ‘recht’ (natuurlijk heeft Pechtold het niet over de vrijheid van meningsuiting, een daadwerkelijk bestaand recht dat regelmatig met voeten getreden wordt als iemand iets van de onbeperkte immigratie van kansloze asielzoekers durft te zeggen) uiteindelijk een plicht wordt, en dat onze kinderen dus over een paar jaar tijd verplicht van Vadertje Staat naar ‘vroege school’ moeten als ze twee jaar oud zijn? Op die manier kan de politiek onze kinderen nóg beter beïnvloeden en indoctrineren; niet vanaf hun zesde (of vierde), maar vanaf hun tweede. Want u weet: jong geleerd is oud gedaan.

Tenslotte willen beide partijen dat het goedkoper wordt voor studenten om “een tweede studie te doen.” Maar waarom zou ik als belastingbetaler daarvoor kromliggen? ‘Goedkoper’ voor een student betekent namelijk ‘duurder voor mij’ en andere hardwerkende Nederlanders. Het is heel leuk dat studenten er brede interesses op nahouden, maar dat doen ze maar in hun eigen tijd en vooral van hun eigen geld. Het is de bedoeling dat ze een goede opleiding krijgen zodat ze zo snel mogelijk aan het werk kunnen, zodat ze eindelijk eens iets teruggeven aan de maatschappij en de economie. Eén opleiding is daar genoeg voor. Trouwens, de belangrijkste ‘kennis’ doe je toch op de werkvloer op, niet in de collegebanken.

Of mogen we dat niet meer zeggen met de moderne verheerlijking van het onderwijs? Zijn universitair opgeleiden tegenwoordig de nieuwe ubermenschen, ook als ze op geen enkele manier dan ook een nuttige bijdrage aan de economie leveren? Het zal wel. Dat soort types kunnen mij gestolen worden. Ik heb liever een hardwerkende Nederlander met een VMBO-diploma die vanaf zijn 18e al elke dag keihard werkt dan een 29-jarige ‘student’ die alleen maar hele verhandelingen kan houden over

Het zal wel. Dat soort types kunnen mij gestolen worden. Ik heb liever een hardwerkende Nederlander met een VMBO-diploma die vanaf zijn 18e al elke dag keihard werkt dan een 29-jarige ‘student’ die hele verhandelingen kan houden over de marxistische Frankfurter Schule, maar die nog nooit een dag van zijn leven gewerkt heeft.

PvdA en D66 mogen dit soort dure campagnetrucjes wel voor zich houden. Geen weldenkend mens die erin trapt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. C.oitus

  De pvda, wil 8 miljard vrijmaken voor 40.000 banen, 5 miljard voor onderwijs, waarschijnlijk enkele miljarden voor de armlastigen, vele miljarden voor de ouderen en voor migratie zal ook enkele miljarden nodig zijn. En wie gaat dat betalen nou zeg het maar ik weet het wel.

  1. jennifer

   Nu nog wel en na de verkiezingen zijn ze het papier ineens kwijt waar het op stond. Wie geloofd deze leugenachtige partijen nog.

   1. C.oitus

    Nog genoeg nuttige idioten die deze doctrine nog geloven helaas.

  2. loritta

   Ja, dit komt mij ook bekend voor. Er komt natuurlijk GEEN MOER van terecht!!!

 2. C.oitus

  Oh ja duurzame energie dus veel miljarden subsidie, en ook nog vele miljarden naar oxfam Novib, vluchtelingen werk enz, en dan vergeet ik bijna kunst en cultuur.
  Nou ben benieuwd maar om in de woorden van onze Job te blijven wij zijn een rijk en sterk land.

  1. Pjotter

   C.oitus@ En dan vergeet je nog onze onvolprezen NPO.

 3. Wim

  Vergeet het maar, de miljarden gaan naar het zuiden-

  IWF: Griechenland-Krise schlimmer als US-Depression in den 1930ern
  Veröffentlicht: 13.02.17 15:16 Uhr

  Die Krise in Griechenland dauert bereits länger als die gefürchtete “Great Depression” der 1930er-Jahre. Die Euro-Retter wollen mit neuen Krediten weitermachen. Tatsächlich ist jedoch ein umfassender Schuldenschnitt nötig, wenn der griechischen Bevölkerung geholfen werden sollte.

 4. Anna

  Vertrouw niet een partij die voor de verkiezingen van alles beloven.

 5. H.Vaes

  Even een optelsom maken….
  Rutte wil 2 miljard in de zorg stoppen…..
  Pvda wil 5 miljard voor werkgelegenheid….
  D66 wil 4,5 miljard voor onderwijs….
  Dit alleen al is ……11,5 miljard…..
  Het zou zomaar kunnen dat deze partijen samen gaan onderhandelen met nog enkele andere partijen.
  Dus het wordt weer van alles een beetje…….en doormodderen en Nederland overleveren aan de islam.
  Geef mij dan de PVV maar…….
  Stoppen met ontwikkelingshulp……..geen geld meer naar Griekenland…..geen geld meer naar de EU……geen geld meer naar onzinnige subsidies…..geen geld meer naar de gelukszoekers die met bakken ons land binnenkomen en het land ontregelen…..geen geld meer naar de windmolens ….geen geld meer naar onzinnige projecten die het klimaat zouden beïnvloeden volgens de linkse gekkies
  Alles bij elkaar zo een slordige 350 miljard ……..Met dit geld zouden alle partijen hun wensen voor de Nederlandse bevolking kunnen vervullen…..waardoor de economie enorm zal aanzwengelen en we het begrotingstekort om kunnen zette in een begrotingsoverschot.

  En van de miljarden die dan nog overblijven zouden we orde op zaken kunnen stellen en bekijken hoeveel echte vluchtelingen we zouden kunnen opvangen…..
  Heel eenvoudig……even PVV stemmen.

 6. jennifer

  Zijn dit de partijen die stemmen willen gaan ronselen voor hun onder de jongeren, om die van de ouderen te stelen??.

 7. PimF

  Hopend dat al die docenten hun leerlingen dan maar duidelijk maakt hoe goed D666 is zeker, investeren in de toekomst, slim gespeeld hoor.

 8. Ni28

  En ook Klaver beloofd heel wat voor het onderwijs. Niet echt overtuigend van de mond van iemand die de school vooral van buiten gezien heeft.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.