DENK-diva Gladys Albitrouw beweert dat Nederlandse bedrijven arme landen “leegroven”

De nummer 4 op de DENK-lijst beschuldigt bedrijven van het “leegroven” van andere landen en het “kapotmaken” van het milieu, maar levert geen enkel bewijs.

DENK is een partij die haaks staat op de Nederlandse normen en waarden. Bruggen, tunnels en straten die zijn vernoemd naar Nederlandse helden zoals Michiel de Ruyter, moeten van DENK een andere naam krijgen. Toen de Nederlands-Turkse journaliste Ebru Umar in Turkije werd gearresteerd, verdedigde DENK de Turkse leider Erdogan. Nu heeft DENK een nieuw doelwit gevonden, namelijk het bedrijfsleven.

Multinationals zorgen voor tienduizenden banen, niet alleen in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden. Voor veel arme landen is het een geschenk uit de hemel wanneer een groot bedrijf er een vestiging opent: dit betekent immers werkgelegenheid en een enorme boost voor de lokale economie. Maar volgens DENK zijn bedrijven een stelletje uitbuiters, die ontwikkelingslanden “leegroven” en “kapotmaken”. Daarom kondigt Gladys Albitrouw, nummer vier op de DENK-lijst, speciale maatregelen tegen grote bedrijven aan:

“Multinationals die het milieu kapotmaken, die ontwikkelingslanden uitbuiten en die landen leegroven, die moeten we keihard aanpakken” zegt Albitrouw boos. Zulke beweringen doen het natuurlijk altijd goed bij sommige kiezers – wie is er immers níét tegen het kapotmaken van het milieu, en wie is er niet tegen uitbuiting van ontwikkelingslanden? Maar hoewel Albitrouw forse beschuldigingen maakt richting het Nederlandse bedrijfsleven, geeft ze geen enkel bewijs voor haar beweringen. Ze geeft zelfs geen enkel voorbeeld van de misstanden die ze opnoemt.

Dat komt omdat de “uitbuiting” van landen door het bedrijfsleven in de meeste gevallen een fabeltje is. Ontwikkelingslanden kunnen zich juist verder ontwikkelen dankzij grote bedrijven en de mogelijkheden tot handel die die bedrijven met zich meebrengen. De omstandigheden in veel fabrieken in landen zoals China of Vietnam zijn inderdaad soms erbarmelijk vergeleken met ons luxe leven. Maar vergeleken met het keiharde werk op het boerenland, is het werk in de fabriek voor veel mensen een verademing. Dankzij de komst van bedrijven kunnen landen ontsnappen aan de armoede: dit is dan ook de reden dat de economie van China en Vietnam keihard is gegroeid sinds deze landen besloten om te markt te openen voor het bedrijfsleven.

Dat veel ontwikkelingslanden nog steeds zeer arm zijn, is niet de schuld van bedrijven maar van de regeringen van die landen. Landen met een vrije markt waar bedrijven zich kunnen vestigen, zijn steevast rijker en beter af dan landen waar bedrijven geen of moeilijk toegang hebben. De armste landen ter wereld, zoals Zimbabwe en Noord-Korea, hebben socialistische regimes die het land afsluiten voor de competitie van de vrije markt. Kapitalisme is geen uitbuiting, maar zorgt juist voor welvaart. Het is triest dat DENK liever Westerse bedrijven belastert dan werkelijk bij te dragen aan de vooruitgang van ontwikkelingslanden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Dat soort mensen heeft alles te danken aan Nederland en als dank willen ze Nederland met dat soort praatjes kapot maken. Donder op als je zoveel te mekkeren hebt. We zitten niet op jullie te wachten.

  1. jennifer

   Mijn idee en graag snel ook.

 2. Jroam

  Ideetje, het fokken, werpen, aan banden leggen!

  1. jennifer

   Daar hadden ze allang mee moeten beginnen vind ik.

 3. frans carel

  Vergeet niet, en vooral niet op 15 maart, uit welke partij dit DENK-raapsel tevoorschijn is gekropen: uit de PVDA van de jood Asscher, die nu het islamitische krapuul binnenhaalt als was hij een zelfmoordenaar. Zijn grootvader deugde niet, maar hij is een nog grotere land- en volksverrader. Stem die nitwit en non valeur op 15 maart de afgrond in!

 4. LieverKipsLeverworst

  DDS wordt steeds walgelijker. Elke dag alleen maar walgelijk “nieuws” over walgelijke partijtjes of walgelijke lieden. Stop daarmee. Of hou op met bestaan. Zijn wij van jullie gezeik af.

  1. LieverKipsLeverworst

   en niet te vergeten het vaak walgelijke commentaar…

   1. Wim

    Wat doe je hier nog dan.

   2. jennifer

    Nee jou commentaar hier altijd trekt zeker wel volle zalen, jankerd.

  2. Gustaafff

   @Kips, je kunt maar beter je mond houden over DDS, want straks komt Michael je een ban geven. Van de week is Troef ook al van het forum afgetrapt. Gewoon even ter info.

   1. Wim

    Guus Mol wat een taal tegen de site hier.JE WORDT ER AFGETRAPT. Wat een taal voor een zwaar gelovige.
    Volgens mij wordt niemand er afgetrapt .maar geen prijs gesteld meer op zijn onzin , zeker niet voor belediging als de website hier wordt beschuldigd van radicaliseren.
    Nogmaals je bent een geslepen mol. Dat Troef verwijderd werd na zijn bewering was terecht.

    1. Top

     Het is voor de persoon, waarover het hier gaat, steeds moeilijker om zijn flauwekul te verkopen. Hij is nu ook abonnee geworden van Elsevier onder de naam Gpd1. Ook bij Lse4 is hij al een paar maal verwijderd, maar nog niet geband.
     En let op! Er zijn steeds minder mogelijkheden om te reageren bij de MSM. Trouw, AD en Teleleugen, zijn al maanden bezig de stem van het volk in te perken.

    2. Gustaafff

     @wim, ik heb er toch geen commentaar op? Troef beledigde DDS en Kips beledigt (mijn opinie) DDS. Als je te ver gaat, sturen je ze de site af. Kipsie kan niet zeggen dat hij niet is gewaarschuwd.

   2. Vabis

    Dat werd tijd ook dat dit gore misbaksel eraf werd getrapt!

    1. Gustaafff

     Zegt de man die aanslagen op moslims vergoelijkt. Dat jij nog geen ban hebt voor je neonazi-teksten en doodsverwensingen, mag een wonder heten.

  3. HaZ

   Dus je hebt liever Kipsleverworst dan eenheidsworst…..
   Ik denk niet dat DDS aan je verzoek tegemoet gaat komen, vriend.Hier niks meer lezen misschien een optie? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in de koelkast te gaan liggen en hopen dat je voor het einde van de houdbaarheids datum opgepeuzeld wordt.

 5. meanstreak2099

  dit is gewoon een smerige truuk om kiezers bij groen links weg te halen

 6. Gustaafff

  Ze hebben de mooie en charismatische Sylvana vervangen voor… voor haar.

  Vreemd.

  1. Ni28

   Gustaaff is verliefd net zoals Simon. Zelfde taal. Is Gustaaff de broer van Simon of heeft Simon meerdere namen?

   1. Gustaafff

    @Ni28, ik ben niet verliefd. Het is alleen niet slim om een mooie vrouw – die continu in de belangstelling staat van de pers – in te ruilen voor een tamelijk kleurloos figuur. Daarnaast heeft Sylvana al een streepje voor, omdat zij het boegbeeld is van alle beroepsslachtoffers. Na het stormachtige vertrek van Simons, had DENK beter iemand anders in kunnen huren. Dit is niks.

    1. Ni28

     Deze kleurloze figuur oogt in ieder geval stukken vriendelijker dan de vorige bitch. Dus misschien deden zij een betere keuze helaas met dezelfde waanbeelden. Maar zonder die kom je niet bij Denk.
     Overigens “boegbeeld is van alle beroepsslachtoffers”? Leg dat uit.

  2. jennifer

   Ja ook alleen zeker als ze haar carnavalspruik opheeft.

 7. ikweetwatikwil

  Dus Kips we mogen niet weten wat zich in partijen afspeelt, wat voor nonsens die verkopen . En daar moet je al helemaal niet op reageren. Ja, dan kun je beter naar de TV kijken. Dan kun je niet reageren en alleen maar naar “linkse” troep luisteren.
  DDS bekijkt het van alle kanten. Ook de kant die mij niet bevalt. Maar dat is vrije meningsuiting. Ga zo door DDS. En kips je hoeft het niet te lezen.

  Wat ik met je eens ben , zijn soms de walgelijke reacties. Maar die hoef ik ook niet te lezen.

 8. Ni28

  Deze partijtje vecht voor een zwarte wereld waar de blanken slaven zijn.

  1. jennifer

   Deze club is met de dag meer een terroristen club aan het worden inplaats van n partij, ze zijn de nam partij niet waardig.

 9. Ni28

  Als je ziet wat in leverworst zit zou je het nooit lusten. Kips is vast niet anders.

 10. DennisEijs

  Misschien moeten we maar eens worden zoals ze continue beweren dat we zijn. Kijken hoe ze er dan over denken. En ja, armelanden worden geroofd, maar zeker niet alleen door de ‘witten’.

 11. J.C.

  Bij de site “De Nieuwe Realist” is te lezen hoe de massa instroom door de EU bewust in gang is gezet. Voor 2050 moeten er 60 miljoen mensen uit Afrika en het Midden-Oosten over de EU (niet zijnde de Europese staten) zijn uitgestrooid.

  1. Ni28

   Gezien de uitspraken van Schauble aan het begin van de invasie “wen er maar aan” e.d. zou je kunnen concluderen dat het een plan is en zal de Nieuwe Realist helaas de waarheid spreken. Alles wijst verder op deze ontwikkeling tenzij de EU het loodje legt. Zeer verontrustende tijden met weinig vrede in verschiet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.