Kappen met die rotzooi Wikileaks! Rusland probeert Franse verkiezingen te verpesten met geheime documenten

Laat hier geen misverstand over bestaan: Wikileaks is een propaganda-arm van het Kremlin. 

Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen hackte Wikileaks er lustig op los. De Democratische Partij werd keihard gehackt, waarna de documenten op strategische momenten online geplaatst werden. Hoewel links net doet alsof dit bedoeld was om Donald Trump aan de verkiezingswinst te helpen is dat allerminst bewezen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat het Rusland — want dat bepaalt tegenwoordig alles wat Wikileaks doet — er puur en alleen om ging om het democratische proces te ondermijnen en het vertrouwen van Amerikanen in hun democratie te beschadigen.

Je kunt voor of tegen een specifieke kandidaat en een partij zijn, maar het moge duidelijk zijn dat dit soort activiteiten volstrekt onacceptabel zijn. Geen enkel land heeft het recht om dit soort spelletjes te spelen (en ja, dat geldt ook voor de EU die onze verkiezingen iedere keer weer probeert te beïnvloeden).

Blijkbaar richt Wikileaks, en dus Rusland, zich nu op de Franse verkiezingen. Het doelwit van hun nieuwe hackoperatie is Francois Fillon:

Let wel, Fillon is de presidentskandidaat van de Republikeinen, de partij van Nicolas Sarkozy. Hij is écht geen politiekcorrecte socialist. Sterker nog, hij wordt regelmatig aangevallen door de Franse media omdat hij zogenaamd te immigratie-kritisch en Rusland-vriendelijk is.

Je zou denken dat dit Wikileaks ervan zou weerhouden om hem aan te vallen, maar dat is dus niet zo. Ergens is dat ook wel logisch. Het gaat Moskou er immers niet zozeer om om bevriende mensen aan de macht te krijgen, maar om het democratische proces te ondermijnen. Ze willen ervoor zorgen dat Fransen helemaal geen vertrouwen meer hebben in politici in het algemeen en zelfs niet in hun politieke systeem. Het doel is om chaos en anarchie te zaaien. Poetin hoopt dat de Westerse landen daardoor verzwakt worden en dat hij daar vervolgens van kan profiteren.

Het is volstrekt irrelevant of je Fillon steunt of juist hoopt dat zijn belangrijkste concurrent, Marine Le Pen, de volgende Franse president wordt. Het gaat erom dat Poetin en zijn propagandisten niet wegkomen met dit soort vuile spelletjes. Die spelen ze maar in Rusland zelf. In West-Europa zijn we daar niet van gediend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Analist

  Het establishment schuwt geen enkel middel om aan de macht te blijven. De acties van de Russen, mochten deze waar zijn, zullen er toe leiden dat iedereen zich opnieuw gaat oriënteren. Ik ben er van overtuigd dat dit proces in het voordeel van het populisme zal uitvallen. Het masker van het establishment zal vallen de waarheid zal aan het licht komen. Ik acht de populisten voldoende in staat om zelf juistheden en onjuistheden van elkaar te scheiden en ben er van overtuigd dat de populisten uiteindelijk zullen zegevieren.

  1. jennifer

   Hier geloof ik ook meer in dan in al die uitspraken die vaak nergens op gebaseerd zijn.Of het waar is of niet,wie zal het zeggen.

 2. Ni28

  De Russische diplomatie/spionage is de beste in de wereld en dat wordt na alle ervaringen onderschat. Behalve 007 kan niemand ze aan. Het probleem nu is dat er een sfeer gecreëerd wordt waar je helemaal niets meer kunt geloven. Daar werken alle media aan mee met of zonder doel. Met het nieuws van DUO over de niet integratie op scholen was de NPO rap bij. Zomaar ineens. Willen zij nu geloofwaardiger worden? Een feit is dat het woord verkiezingen zowat magische kracht heeft. Wat dat betreft zouden wij steeds kort voor de verkiezingen moeten verkeren.

 3. Anna

  EU,VS en Pers hebben er alles aan gedaan dat Clinton Obama zou kunnen opvolgen. Ha, ha, het werd Donald Trump. Gelukkig! Men kon kiezen tussen de oorlogzuchtige en de vrede bewaarder. Links koos voor de oorlogzuchtige en verloren.

 4. werkloze generaal

  Zowaar een Rusland – kritische bijdrage van DDS , men leeft daar blijkbaar toch niet in een isolement ver van de buitenwereld 😉

 5. maarjuna

  Gelukkig kunnen kiezers ook zelf nadenken en verifiëren ze informatie, die van onbekende bronnen komt steeds vaker bij andere informatieverstrekkers. Triest dat het zo moet, maar het is nu eenmaal niet anders dan dat het wemelt van misinformatie op het internet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.