Onbetrouwbare Rutte draait tijdens debat: beloofde eerst meer geld voor defensie, krabbelt nu terug

SGP-voorman Kees van der Staaij haalt hard uit naar Rutte: “Met de VVD halen we de NAVO-norm pas als u 108 bent!”

Vrijdagmiddag vond het eerste echte verkiezingsdebat tussen lijsttrekkers plaats op Radio 1. Een gelegenheid voor de politici om zichzelf te presenteren aan de kiezers – en hun tegenstanders onderuit te halen. Vooral VVD-voorman Rutte kreeg het te verduren, toen hij weer eens keihard draaide tijdens het debat.

De VVD belooft namelijk in de Stemwijzer dat ze meer willen investeren in de Nederlandse veiligheid. Er moet meer geld naar defensie, zodat we de vereiste NAVO-norm halen van 2 procent. Het is natuurlijk belachelijk dat de defensie-uitgaven op dit moment mínder dan 2 procent zijn – veiligheid is immers de belangrijkste taak van de overheid. Ieder verstandig mens snapt dat Nederland in deze tijd een sterk en goed leger moet hebben.

Maar Rutte ziet het nut er kennelijk niet zo van in: tijdens het radiodebat krabbelde hij terug en liet hij blijken dat hij veiligheid tóch niet zo belangrijk vindt. We moeten ons “niet fixeren op een percentage”, meent de VVD-leider. Met andere woorden: Rutte is weer eens lekker aan het draaien.

Gelukkig bleef de draai van Rutte niet onopgemerkt. Hij doet alsof hij defensie belangrijk vindt, maar is niet bereid om duidelijke doelen te stellen. Met zo’n slappe houding kom je er natuurlijk nooit, vond SGP-voorman Kees van der Staaij:

Een zeer terechte opmerking van de SGP’er. Praatjes vullen geen gaatjes, er moet actie worden ondernomen! Geen woorden maar daden! Het is mooi dat de SGP zich niet de kaas van het brood laat eten en de onbetrouwbare praatjes van Rutte keihard aan de kaak stelt. Rutte mag niet wegkomen met zijn gedraai. 1000 euro? Rutte draaide. Geld naar Griekenland? Rutte draaide. Oekraïnereferendum? Rutte draaide?

Het moet eens ophouden met dat gedraai en die mooie praatjes van Rutte. Wat dat betreft kan hij een voorbeeld nemen aan de SGP: deze partij draait nooit, en stelt het keiharde doel om minstens drie miljard extra te investeren in defensie – en dus in onze veiligheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. jennifer

  Ik snap steeds minder hoe het kan dat er nog mensen zijn die VVD stemmen. Het is een partij die van liegen en bedriegen in elkaar hangt en toch zouden ze op 1staan?Hoe kan dat vraag ik mij af, wil de burger dan no langer belogen en bedrogen worden door Rutte en co.

 2. Gustaafff

  Ik ben het volledig eens met Van der Staaij; als de Russe komme, staan we met die drie tanks toch aardig in onze hemd. Tijd voor actie: meer materieel kopen, Defensie opschroeven. VANDAAG NOG!

  1. Wim

   Wat zijn die gelovigen toch oorlogszuchtig. Als de Russen komen, het lijken verdommen wel de nazi’s met hun Barbarossa gezwets. Maar god kan er weer veel halen ,hun tijd was gekomen. Schijnbaar komt die daar boven ook mensen te kort.

   1. Gustaafff

    Ja, met het gebroken geweertje lieten we de Blitzkrieg zo binnenrollen, @Wim. Ik kan het niet mooier maken, de dreiging is rëeel, we hebben een goed functionerende krijgsmacht nodig.

    1. toetssteen

     Foab koppen Gust? Lachen wat?

     1. Gustaafff

      Een paar tanks is al goed, @toetssteen. We hebben ze immers allemaal verkocht aan Finland.

     2. toetssteen

      Father of all bombs tegen een tank? Ow my!

    2. Wim

     Welke dreiging Guus.

     1. Gustaafff

      Rusland, Islamitische Staat, de radicale islam, cybercrime. Al onze militaire missies.

     2. Wim

      Guus zou jij voor mij de bedreiging door Rusland kunnen met feiten kunnen onderbouwen.

     3. Gustaafff

      @Wim, zelfs de regering-Trump heeft zich achter de NAVO geschaard. De NAVO die al jaren op voet van oorlog staat met de Russen. Dat moet wat gewicht in de schaal brengen, niet?

 3. Jannedemanishier

  Ik snap steeds minder hoe het kan dat er nog mensen zijn die PVV stemmen?

  Over “mooie praatjes” gesproken. Onze white Willy heeft al 12 jaar lang praatjes vanaf de kantlijn. Eerst koran verbieden en dan gedogen. Lijkt wel een politicus. Wat gaat ie nog meer gedogen? Concreet is er weinig https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=484IkD8TWpg

  Onze Agema van PVV ging ook accoord met van alles en nog wat oa bezuinigen op zorgtoeslag, verhogen belastingen, verhogen eigen risico en basispremie, bezuinigen pgb, schrappen dagopvang kwetsbare ouderen……
  https://twitter.com/weeverevolve/status/828871837094391808/photo/1

  Stem dan op Baudet of Roos. PVV is een verloren stem.

  1. nogmaals

   Jandemanishier zei dat hij steeds minder snapte dat mensen PVV stemmen.
   Zo’n uitspraak zegt weer eens alles over de (kennelijk zeer geringe) verstandelijke vermogens van deze Jan. Hij kan zijn nick beter veranderen in jandemanisopgerot.

   1. Jannedemanishier

    Nogmaals zo’n domme uitspraak zegt meer over jezelf, nogmaals zo’n domme uitspraak zegt meer over jezelf……nogmaals zo’n domme uitspraak zegt meer over jezelf……nogmaals zo’n domme uitspraak zegt meer over jezelf……mondje even snel dicht nogmaals.

 4. Gustaafff

  Overigens heeft het hele parlement (linkse partijen + CDA en PVV) Defensie jarenlang kapotbezuinigd. De VVD deed af en toe wat, de CU stond erbij en keek ernaar, maar de SGP heeft zich als enige ingespannen om Defensie op krachten te houden.

  Hopelijk komen de grote jongens na maart, VVD, PVV, CDA en D66, eindelijk tot het besef dat we Defensie weer op orde moeten brengen. Tjonge, het is toch te beschamend voor woorden dat we tanks leasen van Duitsland!

  1. J.C.

   @ Gustaafff

   “Overigens heeft het hele parlement (linkse partijen + CDA en PVV) Defensie jarenlang kapotbezuinigd”. Dacht niet dat de PVV jarenlang kapot bezuinigd had. En zo ja, wanneer dan?

    1. zomaar

     en waar leest onze @Gus , dat dit aan de PVV gelegen heeft ?,

     ” In april komt kabinet Rutte I door de bezuinigingen ten val. Het demissionair kabinet stelt nog wel de Defensiebegroting voor 2013 op. Naast de lopende bezuinigingen besluit de coalitie 84 miljoen euro te bezuinigen op de krijgsmacht.[50]”

     is onze @Gus , niet bekent met het woord “demissionair “, ?.

 5. Jannedemanishier

  Rutte heeft de strontkar getrokken. Hulde. Al die laffe mensen die langs de kantlijn roepen. Dat het beter kan en moet is duidelijk maar dat zal gezamenlijk moeten. Zonder VVD is prima. Maar zonder PVV zeer zeker want niemand wil met hen samenwerken. Daar zal een reden voor zijn.

  1. Ni28

   wel met eigen stront = leugens en falende ministers en staatsecretarissen.

   1. Jannedemanishier

    Stront van anderen ja. Mensen die die kar trekken verdienen altijd respect. Het is erg gemakkelijk om ze vanaf de kantlijn te gaan beschimpen. Dat (laffe) volk is er genoeg.

  2. swetsnek

   ga jij lekker met de vvd ten onder randdebiel

   1. Jannedemanishier

    Kop houden sukkel

 6. Jannedemanishier

  Afgelopen 20 jaar is er bezuinigd en (bijna) iedereen vond het prima. Nu de boel begint te verschuiven gaan ze allemaal schijnheilig doen. Lachwekkend.

  1. Gustaafff

   Dat klopt, @jannemanishier. De enige partij die altijd tegen meer bezuinigingen stemde, was SGP.

   http://www.militairespectator.nl/thema/artikel/een-strijd-om-de-defensiebegroting

   1. Jannedemanishier

    Bedankt voor het artikel.
    “De PvdA, SP, PVV, D66 en GroenLinks vinden dat de krijgsmacht nog steeds efficiënter kan werken. Daarbij is een kleine krijgsmacht met een lager ambitieniveau gewenst.”

    Moet zeggen dat SGP vaak erg duidelijk is en ik het zelden (uitzonderingen daargelaten) oneens ben met ze.

    1. Gustaafff

     @Janneman, dit is uiteraard een merkwaardige conclusie van de linkse pacifisten en de rechtse immigratiecritici. Een grote krijgsmacht kan even efficiënt werken als een kleine krijgsmacht en om ons land te beschermen, moet het ambitieniveau wel hoog zijn. Terroristen blaas je niet weg naar de 72 maagden met gammele F16-s of tanks die we “leasen” van Duitsland, maar met een keihard en sterk leger dat, indien nodig, geen genade kent voor terroristen.

     Bovendien – en dit is bizar, doch waar – stijgt het aanzien van Nederland, als we met een sterke krijgsmacht (een van de enige landen die zich houdt aan de NAVO-norm!) problemen ook echt gaan aanpakken.

     1. Jannedemanishier

      Klopt helemaal. De hele krijgsmacht is stukbezuinigd. Jammer, had men nooit moeten doen. Voor Roemer is het nog niet genoeg blijkbaar? lol.

     2. Gustaafff

      Ja, Roemer leeft niet in de werkelijkheid.

  2. van Urk

   En dat geldt voor meer West Europese landen. Ik vraag me dan af waar Brussel zijn project “Europees leger” vandaan wil gaan halen als al deze lidstaten zelfs niet in hun eigen defensie willen gaan investeren. Wel stoer gaan doen door een uitgekleed leger te gaan sturen naar landen die grenzen met Rusland terwijl ieder gek weet dat Europa geen militaire partij meer is tegen Rusland. Het Europese schiereiland wordt bewoond door schapen die omringd worden door wolven. Na de vijf eeuwen waarin Europeanen dood en verderf zaaiden op hun eigen continentje en de rest van de wereld, veranderde de blik van de Europeanen op zichzelf fundamenteel. Europa werd deze keer de voorhoede van pacifisme. Na de val van de ijzeren gordijn raapten de Europeanen een aanzienlijk vredesdivinded zelfs zo dat niemand nog wil gaan dienen en sterven voor zijn eigen land. Deze gunstige tijden zijn voorbij. De wolven loeren weer richting het Europese schiereiland, en deze keer zijn ze sterker dan ooit. Waar Europese staten de laatste dertig jaar fors hebben bezuinigd op defensie, rekenend op de Amerikaanse paraplu, zijn in Rusland de uitgaven aan defensie fors opgevoerd, tot 70 miljard dollar per jaar of 4,2% van het BNP. Ter vergelijking: In West-Europa ligt dit rond de 1,5%. Op dit moment beschikt Rusland over rond de 845.000 man, 22.550 tanks en 1.399 militaire vliegtuigen. Ter vergelijking: Het Europese schiereiland beschikt weliswaar over meer manschappen, 1.55 miljoen, maar veel minder tanks en vliegtuigen. Vooral de oostelijke flank van de NAVO stelt weinig voor. De Duitse luchtmacht kampt met gebreken(Waar de Polen zich behoorlijk zorgen om maken), met de Bundeswher is het niet veel beter gesteld en zowel Duitsland (dat destijd in de jaren tachtig 5500 tanks bezat)en Polen beschikken over veel minder tanks, 600 resp. 1000 (die in het geval van Polen erg verouderd zijn, net als die van Oekraine). Vermoedelijk zou het Russische leger daarom geen moeite hebben het Poolse leger te kraken, en zelfs doorstoten richting Duitsland. De Baltische staten beschikken over drie tanks, wat overigens nog drie meer is dan het Nederlandse leger. In principe kan Rusland deze staten snel, in een dag, onder de voet lopen. De zwakte van de Europese luchtmacht bleek ook in Libie. In feite leveren zelfs bij “Europese” luchtoperaties de Amerikanen de meerderheid van de luchtmacht. Alleen de Amerikaanse luchtmacht met in 2015 3.857 gevechtsvliegtuigen, is ruimschoots opgewassen tegen de Russen. Dan het andere gevaar: Terrorisme. Het zal de leiding van ISIS niet ontgaan zijn dat de Europese legers maar net opgewassen zijn tegen niet-westerse tegenstanders en dat ze vooral een harde dobber hebben om af te rekenen met fanatieke geurillastrijders zoals de Taliban en IS. Europa telt ongeveer 20 miljoen immigranten van islamitische afkomst, die voor een aanzienlijk deel de koran (en, mogen we aannemen, de soenna) boven westerse normen en waarden stellen. Ook apocalyptische visioenen van een wereldoorlog tussen de islamieten en de ongelovigen zijn onder de islamieten wijdverbreid. IS stelt militair nu niet veel voor, maar de zaak veranderd als het IS-narratief massaal wordt overgenomen in de islamitische wereld en straks miljoenen gewapende moslims de IS-dreigementen waar gaan maken. Kijk maar hoe het in het mooie rustig Parijs de situatie opeens kan veranderen in een oorlogsgebied met aanslagen en rellen.

   1. swetsnek

    onder welke steen ben jij vandaan gekropen met je geknip en geplak

    1. van Urk

     Klopt mijn knip en plakwerk soms niet beste swetsnek? Het liefst had ik graag een inhoudelijk argument van u terug gekregen .

    2. van Urk

     swetsnek@ De ommelebommelestien.

     1. Gustaafff

      Op urk hebben de vissers grote problemen met de Brexit, nietwaar?

     2. van Urk

      Alles heeft zijn voor en nadelen beste Gustaaff. En als u de Urker bevolking goed kent dan weet u dat zij niet gauw bij de pakken neerzitten. Het is allemaal nog vers dus we wachten het maar af.

     3. van Urk

      En de Noordzee is vele malen groter dan het stukje tussen Engeland en Nederland. http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/groot-deel-noordzee-niet-of-nauwelijks-bevist

 7. Ome Ga

  TRAP ER NIET IN! De polls in de USA waren ook totaal verdraaid, en met duistere ‘Clinton NWO’ linkse motieven.

  WILDERS gaat winnen! Laat je hoofd niet hangen!
  Leg je oren niet te luister naar bedrog, arrogantie en sinistere linkse achterklap. Oudewijvengeklets van de laagste orde, it’s not fair, it’s dishonest.
  It’s true:we. will. win!

  1. Gustaafff

   Nog steeds teleurgesteld dat Trump zijn volle steun aan de EU en NAVO heeft betuigd?

 8. Ome Ga

  Oj speech van vandaag hierbij, van held Trump, die een flinke sneer doet naar de fake news stream;
  https://youtu.be/woYlGmMf4J4

 9. Bes Tolen

  Het Europese deel van de NAVO stelt militair duidelijk meer voor dan Rusland. Alleen heeft Rusland kernwapens, die altijd een bedreiging kunnen vormen maar Amerika heeft er meer. Maar tegen die kernwapens kun je je toch nooit voldoende beveiligen dus hoef je het hier verder niet in te zoeken. Rusland zelf gaat er bij gebruik natuurlijk ook zelf aan. Verder is het een zinloze discussie.
  Uiteraard wil Amerika of te wel Trump zien, dat de Europese landen meer aan defensie uitgeven. Dat is driedubbel in het voordeel van Amerika: zelf minder uitgeven, wel meer ontvangen aan verkopen en politiek voordeel want de hegemonie van Amerika wordt er mee vergroot.
  Nederland moet niet meer uitgeven en als het dat wel doet, moet het heel doordacht zijn. Dat zou kunnen inhouden, dat de dienstplicht effectief wordt, bijvoorbeeld door dienstplichtigen in hun jonge jaren een keer twee maanden en veel later nog eens twee maand voor oefening oproepen. Tussentijds een bepaalde periode een paar uur per week regionaal conditieoefeningen. Dan weten ze waar het over gaat. Door juist hier volledige vergoedingen aan werkgevers en daarenboven extra aan dienstplichtigen toe te kennen, verhoog je ook de defensie-uitgaven. Ook met complementaire uitgaven. Die kunnen ook te gebruiken militair materieel betreffen. Meer heeft geen zin.
  Er kan ook best wat afvallen zoals uitzendingen naar gebieden als bijvoorbeeld Mali. Als de VN wat wil daar dan moeten ze het met Afrikanen doen.
  Naar een Van der Staay, SGP luisteren? De man heeft te verknipte ideeën wat de Europese ruimte betreft. Dat moet ophouden. Wel moet het terrorisme, dat Europa bedreigt, worden aangepakt. Daar kunnen we het over eens zijn.

 10. Gustaafff

  Terwijl het leger aan puin ligt, het personeel het vertrouwen opzegt, komt de minister met de grote oplossing: officieuze dienstplicht voor vrouwen.

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/vrouwen-straks-ook-in-dienst~a4467086/.

 11. Ni28

  Misschien een referendum over Rutte en de VVD?

  1. Jannedemanishier

   Misschien een referendum over Wilders en de PVV?

 12. swetsnek

  Kan Gustaaf niet vaak gelijk geven maar in dit geval heeft hij wel een punt waar ik ook achter sta

 13. Ome Ga

  He poppelepeej, total fake landverrader simontrol/janisnietgoedsnik is weer terug : (( Je ruikt m al vanaf ver; je hoeft maar drie regels te lezen en dan weet je t wel: zuiver afval, mesthoop, leugens.

  =========
  Het Echte Nieuws in de USA, Washington 2502-2017
  No fakenews, it’s true. Amazin’ www. infowars.com. It’s true, it’s real, it is, isn’t it?
  =========

  – “FAKENEWS” media zoals CNN, Buzzfeed, NYTimes zijn niet uitgenodigd door het Witte Huis

  – VERRADER: Republikeinse Senator zegt nee tegen terugtrekken Obama’care’.
  ‘Parenthood’ (tbv miljoenen abortusmoordenaars en anti-prolife schreeuwers – Ome Ga) zou zelfs meer geldelijk gesteund worden!

  – FAKENEWS: msm media stelt dat de Russische vlag werd gezwaaid op CPAC, de conferentie voor conservatieve patriottische Amerikanen.
  Een linkse stunt; maar de msm laat dat nieuws weg.

  – BEWIJS van vreselijke hoeveelheid van tuig bij de ‘Democtraten’…
  Ze tonen nu echt hun ware linkse kleuren sinds Trumps’s victorie!

  – Infowars temidden van CNN leaks, Sleuth zegt bijna helft van CNN’s Twitter followers ZIJN FAKE! CNN Screenshots leidt tot ware ontdekkingen!

  – Mainstream media claimt ‘niets sappigs’ in 119 uren CNN leaks, in dezelfde ochtend van de BERUCHTE CNN leaks!

  – BREEK NIEUWS: Intelligence adviseur discussieert over COUP tegen President Trump!
  Een schurkengroep is bezig de Trump Admin te beschadigen…

  – Zweden: brutale collectieve verkrachting (‘gang rape’), racistisch misbruikt; politie niet geinteresserd. Die zijn meer gefocussed op het consumeren van hun cheetos en tv kijken…

  – Keith Ellison (grootste zwarte moslimleider, Omega) gelooft dat “zwarte Amerikanen moeten worden vrijgesteld van de US Wetten.”
  De MUSLIM congresman zei dat zwarten ‘totaal niet verplicht zijn om de USA regering te gehoorzamen’.

  – ZUCKERBERG van Facebook commandeert de staf van een restaurant stilte, zo doet de totalitaire technocraat dat voor de zwijgende hardwerkende mensen

  – Trump: “FBI is geheel onmachtig de lekken van de nationale veiligheid te stoppen”.

  – Chicago had zojuist de dodelijkste dag van 2017; 7 doden – 5 van hen in twee uur tijd

  – Buchanan: “Is recessie een oplossing voor culturele oorlog?”

  – Mary lePen prijst Donald Trump: “I heb alleen maar reden om me te verheugen!”
  Ze juichte de promotie toe van “intelligent protectionism” and “economic patriotis”.

  Enzovoort. Elke dag eerlijk en snel nieuws. It’s no fake. It’s real.
  Waarom hoor ik nooit van DDS dat ze o.a. deze betrouwbare bron, van de rechtvaardige christenpatriot Alex Jones raadplegen?! DOEN! NU! http://www.infowars.com/

  1. Syntha

   Ja, geweldig he? Trump pakt het tenminste WERKELIJK aan, fake-nieuws zenders. Niet zoals Rutte, die ineens in de gaten krijgt, dat hij toch eff zijn stem moet laten horen tegen Npo in een vaag iets.

   Ach, dat draaien we wel weer om…. mijn man en ik kijken af en toe naar de msm hier, om te kijken, wat ze weer te melden hebben…zucht. Vervolgens kijken we naar het echte nieuws. It’s true.

 14. Ome Ga

  Oja, laatste nieuws. Van links schatrijk p*dotuig dus fake:

  Podesta zegt dat pizzagat des Trumps is! HAHAHHA, die scumbag wordt steeds meer in het nauw gedreven met zijn Clinton vrienden. Wacht maar!

  1. Syntha

   Eeeeech nie!!! Maar dat is Fake. Zoals zoveel. Als je geen fake nieuws leest, kom je achter de waarheid.

 15. Wim

  @Guus Wim, zelfs de regering-Trump heeft zich achter de NAVO geschaard. De NAVO die al jaren op voet van oorlog staat met de Russen. Dat moet wat gewicht in de schaal brengen, niet?

  Hoezo op voet van oorlog ,wat is dat voor gezwets.Feiten Guus dat Rusland ons bedreigt. Je bedoelt natuurlijk dat de EU met de NAVO Rusland bedreigt gezien hun inval in Oekraïne tegen alle afspraken in.Dus Guus kom nu eens met een feit dat Rusland ons bedreigt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.