Ook de NOS geeft schoorvoetend toe: ‘kiezers maken zich toch wel druk over normen en waarden’

Je zou het bijna niet verwachten, maar de Nederlandse kiezer maakt zich zowaar druk over het vervagen van onze normen en waarden.

Kiezers bezorgd over normen en waarden“, kopt de NOS vrijdagochtend met een stevige portie verbazing, nadat ze een onderzoek hebben laten uitvoeren door onderzoeksbureau Ipsos – vooral bekend van de wekelijkse peilingen, zoals die van donderdag waaruit bleek dat Rutte nu toch echt Wilders achter zich heeft gelaten.

Het idee achter dat onderzoek? Mensen moesten aangeven welke thema’s vooral belangrijk zijn voor hen bij de komende verkiezingen, plus aangeven hoezeer ze zich druk maken over specifieke thema’s. En wat blijkt nou? Natuurlijk had onze fijne staatsomroep graag van de hoogste toren geschreeuwd dat de economie centraal staat: een onderwerp waar de geliefde, gevestigde partijen deze verkiezingen graag om zouden laten draaien, nu de Nederlandse economie kwakkelend weer enigszins op gang komt. Maar nee, dat is zeker op 15 maart eventjes bijzaak, want deze keer maakt men zich – moet ik nog vermelden dat dat terecht is? – vooral zorgen om het verdwijnen van de principes waarop dit land gebouwd is.

En met ‘vooral’ bedoel ik niet dat een hardcore groep PVV-stemmers  hier waarde aan hecht. Nee, de getallen zijn zo schrikbarend hoog dat zelfs de NOS dit kennelijk niet meer negeren kon: maar liefst 86% (!) ziet het somber in wat betreft onze normen en waarden, en slechts 10% vindt het allemaal wel best dat onze land elke dag verder islamiseert – de rest weet het niet zo. Ook denkt slechts 10% dat onze normen en waarden in de toekomst zullen verbeteren – de rest van Nederland is dus niet zo naïef. Hiermee is het met afstand het onderwerp waar Nederland de meeste waarde aan hecht.

Maar daar houdt het niet op. Ook op nummer twee staat namelijk een onderwerp dat zeer pijnlijk is voor vele partijen die zich onder de gevestigde orde rekenen. Hebben ze onze normen al verloochend, dan hebben ze er qua grenzen al helemaal een potje van gemaakt. Migranten en asielzoekers zijn namelijk de tweede grootste zorg van stemmend Nederland – goh, nog zo’n enorme verrassing! Ook hier ziet maar liefst 81% van ons land dat het helemaal de foute kant op gaat – slechts 16% gelooft nog in de droom van de vrolijke multiculturele samenleving die links ons probeert aan te smeren.

Op de derde plek staat de gezondheidszorg – ook geen grote verrassingen hier – en pas op nummer vier komt dan eindelijk de economie. Een stevige domper voor onze omroep als je zo’n onderzoek laat uitvoeren, als je het mij vraagt.

Je kunt je natuurlijk afvragen: wat betekent dit voor de verkiezingen? Als dit daadwerkelijk de onderwerpen zijn waar ons land zich het meeste druk om maakt – en er is geen enkele reden om van het tegendeel uit te gaan – dan zullen partijen die deze zorgen vertolken daar het meeste profijt van hebben. Dat zullen we misschien niet terugzien in de peilingen, maar het zou best eens kunnen dat veel zwevende kiezers zich uiteindelijk toch door deze onderwerpen laten leiden en toch op het laatste moment nog voor een partij als de PVV gaan. Laat ik het zo zeggen: de kans dat ze last-minute nog op DENK – dé grote vijand van alles waar Nederland voor staat – gaan stemmen is er hiermee gelukkig niet groter op geworden.

Nee, Nederland kan niet langer voor de gek gehouden worden!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Peter Selie

  Tja leuk hoor om het opgedrongen asiel en immigratiebeleid vanuit Brussel normen en waarden te noemen, dit is echt weer een zoveelste variatie op het aan alle kanten plat gewalste thema asiel en immigratiebeleid. Net zoals de groene en rooie rotzakken altijd doen wanneer hen een bepaalde term niet bevalt om die dan vervolgens een ander naam te geven. Men kan een valse hond een nieuw en luxueus onderkomen geven maar het blijft een valse hond. Ach er zijn weer genoeg mensen die in deze politiek correcte paradox met beide benen in trappen *Zucht*.

 2. HaZ

  Ik heb ook meegedaan aan die enquete en goed om hier terug te zien dat de nrs. 1,2 en 3 overeenkomen.

  1. Nederland-op1

   Maar als meer dan 80% zorgen heeft over deze onderwerpen, waarom stemmen er volgens de peilingen dan zoveel mensen links? Dan weet je zeker dat het niet goed komt met Nederland. Ik zet nog maar eens mijn vraagtekens bij de peilingen.

   1. jennifer

    Daarom heb ik ook mijn twijfel over de peilingen, dan zouden die er toch heel anders uit moeten zien, na dit onderzoek van ipsos.

   2. HaZ

    Ik denk dat het merendeel niet zo zeer voor links stemt, maar meer tegen rechts!
    Als het er op aankomt zal de kiezer uiteindelijk toch voor zijn eigen portemonnee kiezen en gaan de zorgen overboord ( voor die ene dag dan ).

 3. poldi

  Een peiling waarbij de VVD nu twee zetels voor ligt op de PVV !!!!
  En dat na een opdracht aan IPSOS door het anti_PVV bolwerk NPO/NOS.

  1. jennifer

   He staat haaks tegenover elkaar dus wat is nu waarheid toch.

   1. poldi

    “Nee, de getallen zijn zo schrikbarend hoog dat zelfs de NOS dit kennelijk niet meer negeren kon: maar liefst 86% (!) ziet het somber in”.

    Deze tekst van is duidelijk genoeg !

   2. swetsnek

    ik mis guusje hier of zou dit hem niet boeien ???

 4. Ego-non-solus

  Ik maak mij geen illusies. Dit onderzoek geeft politieke partijen ook de kans om gericht pleisters te plakken. Of noem het doekjes voor het bloeden aan te reiken. Vanuit een vreemd soort loyaliteitsgevoel zullen daarom veel zwevende kiezers weer terugvallen op de klassieke partijen. Mede door het uitsluiten van de PVV zal de koers van de BV NL dan ook nauwelijks worden aangepast. Meer EU, doorgaan met immigratie, doorgaan met de euro, het zal allemaal overeind blijven. En het verval van normen en waarden? Dat krijgt een dik stempel met ‘populisme’ of soortgelijke term en dan is dat probleem voor 3 jaar en 9 maanden ook weer opgelost.

 5. Meneer V

  Het vervelende van peilingen en onderzoek is dat de uitslag enorm gestuurd kan worden door de vraagsteller. Is het glas half vol of half leeg? Is iemand die “half leeg” zegt dan somber over de inhoud van het glas? Of juist positief omdat er nog ruimte is voor meer?

  Als je iemand keuze geeft uit vier opties en drie daarvan doen hem echt niets, dan zal hij de vierde aanvinken omdat hij dan in ieder geval *iets* heeft aangevinkt. En als u een cijfer tussen 1 en 10 moet geven over iets wat u niet boeit, dan vult u 5 of 6 in.

  Maarja, weer een onderzoekje, de pers (inclusief DDS) kan weer even lekker van leer trekken over de sensatie die er zelf omheen verzinnen, en de reaguurders kunnen weer lekker meterslange replies tikken waarin links en rechts elkaar de schuld geven van exact dezeflde dingen. Intussen weet niemand meer wat de echt cijfers zijn en maakt iederen zich druk omdat hij denkt dat er aan de hand is, zonder te weten of dat uberhaupt speelt.

 6. Ni28

  Goh, komt de politiek en de media nu al achter? Waar hebben zij de politieke correctheid gelaten om dit te durven te melden? Geen zorg het duurt alleen tot de verkiezingen.

 7. J.C.

  Wat betekenen deze uitslagen van Ipsos voor de door alle belanghebbende politieke partijen bejubelde doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s van het CPB? Ofwel zijn deze facetten door het CPB overeenkomstig hun werkelijke door de Nederlandse bevolking gevoelde gewicht becijferd? Lijkt mij niet, dus in de prullenbak ermee?

 8. Syntha

  Hahahahaaaaaa…. oké, neem mij deze lachbui niet kwalijk bij deze ” ernstige” constatering van de NOS.

  Nog steeds houden ze de spiegel van ignorance de verkeerde kant op. Draai om, MSM nieuws. Kijk naar je spiegelbeeld, dat zal je alles zeggen wat je denkt…..en op anderen projecteert.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.