VERKIEZINGSTHRILLER Peilingwijzer: VVD en PVV gaan gelijk op. Kan Wilders Rutte onttronen?

Volgens de Peilingwijzer is de verkiezingsstrijd spannender dan ooit. VVD en PVV gaan namelijk gelijk op. Nou ja, de PVV heeft nog steeds een voorsprong van 1 zetel, maar dat valt natuurlijk zo ruim binnen de foutmarge dat het verschil te verwaarlozen is.

Met nog een week of drie te gaan tot verkiezingsdag is het glashelder dat het op 15 maart eerst en vooral om de vraag gaat: wie wordt de grootste, de PVV of de VVD?

Hoewel Mark Rutte zijn eigen kiezers stelselmatig voorgelogen en bedrogen heeft blijft de VVD op ongeveer hetzelfde aantal zetels staan. Het verschil tussen de nepliberalen en de PVV wordt kleiner doordat die laatste recent wat aan steun heeft ingeboet. Volgens de peilers, tenminste (laten we niet vergeten dat ze er de laatste tijd nogal eens naast hebben gezeten):

Drie weken voor de Tweede Kamerverkiezingen gaat de PVV in de Peilingwijzer niet langer alleen aan kop. De partij van Geert Wilders is deze week gezakt naar 24 tot 28 zetels, waardoor het verschil met de VVD (23-27) niet meer significant is.

Eurofiele ‘VVD’ers’  vinden dit natuurlijk geweldig goed nieuws, maar zij negeren het feit dat de ‘opkomst’ van de VVD verwaarloosbaar is. Die partij stijgt namelijk helemaal niet hard in de peilingen (of zelfs geheel niet). Zoals politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, zegt blijft de VVD al 3 weken min of meer op hetzelfde niveau staan. Het enige verschil is dat de PVV enkele virtuele zetels heeft ingeleverd.

Dat komt dus niet door de kracht van Rutte, maar doordat sommige kiezers die in het verleden aangaven op de PVV te zullen stemmen hun mening de afgelopen weken hebben bijgesteld. Volgens Louwerse komt dat mogelijk doordat de PVV ondertussen door vrijwel alle kartelpartijen is uitgesloten; er zijn blijkbaar potentiële PVV-kiezers die dan liever op een partij stemmen waarvan ze denken dat die wél deel kan uitmaken van een regeringscoalitie.

Natuurlijk is dat een bijzonder onverstandige strategie. Daarmee geven die kiezers het partijkartel immers precies wat het wil. Ze sluiten de PVV niet omdat ze echt van plan zijn om geen zaken te doen met Wilders als hij de grootste wordt, maar simpelweg om ervoor te zorgen dat dit scenario geen werkelijkheid wordt. Het is dus een verkiezingstruc om de PVV zo klein mogelijk te houden. Het onzinnigste dat je kunt doen is de elite haar zin daarin te geven. Je moet ze juist dwingen om partijen als de PVV, Forum voor Democratie en VNL serieus te nemen. Dat kan maar op één mogelijk manier: door ze zo groot mogelijk te maken.

Overigens zullen de kartelmedia hier niets over zeggen, maar het is natuurlijk ongekend dat de PVV feitelijk nog steeds een nipte voorsprong heeft ten opzichte van de VVD. Wilders wordt voortdurend lastiggevallen door de media. Elke dag komen ze met een nieuw verhaal waarin ze hem en zijn partij proberen te beschadigen. Gisteren ontdekten wij bijvoorbeeld dat de Volkskrant bezig is met een hitpiece — een PVV-medewerker ontving wat eigenlijk neerkomt op een dreigmail van een VK-‘journalist.‘ Normaal gesproken gebeurt zoiets niet, maar bij de PVV is dat ‘volkomen normaal.’ Die partij moet immers ten koste van alles gesloopt worden.

Ondanks al die pogingen om de PVV te besmeuren gaat die partij dus nog steeds (nipt, maar toch!) aan kop in de Peilingwijzer. Het is eigenlijk ongelooflijk, maar het is tekenend voor de woede die veel kiezers tegenwoordig voelen door het veelvuldige verraad van Rutte en zijn nepliberale partij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Arvin

  Bij de bookmakers is de PVV nog steeds ruim favoriet. Dat is de laatste tijd geen garantie voor succes gebleken. Die zaten er bij Brexit en Trump nog veel verder naast dan de peilingen.

  De voorsprong van de PVV en VVD is verder ook nog niet zo groot dat de rest al is uitgeschakeld. De komende debatten kunnen zeker nog voor verschuivingen zorgen.

 2. zomaar

  de mensen zouden hierna moeten kijken !!.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/27665290/__Kwakkelsenior_klem_na_ziekbed__.html
  een van de aanwijsbare afbraken , binnen ons sociale stelsel .

  en dan pas moeten overwegen of de oude politiekers het recht nog hebben een kabinet te vormen , elke vier jaar weer of voor elke verkiezing komen zij met anderen voornemens hoe het moet!!.

  dit geeft toch weer dat zij nooit geweten hebben wat te doen , of een duidelijke lijn gevolgd zijn !, toch onderwijl is dankzij deze partijen onze samenleving naar de klote aan het gaan !, zij (de Nederlanders) die de rekening betaald hebben staan nu met legen handen , de buitelander bulkt van het geld !.

  1. zomaar

   in landen als Marokko , Turkije , waar de oudere generatie moslims weder gekeerd zijn , gaan miljoenen aan uitkeringen heen !!.

   uitkeringen die hen daar een luxe leven geven , ver boven modaal voor die regio’s .

   in tegenstelling van hier , waar je eenmaal oud ,ziek of werkeloos bent je, je weg naar de voedselbank moet zoeken , dit alles dankzij het zwalken en falen van de oude politiek , die nu weer fictief met miljarden strooien om de kiezer te paaien .

 3. Gustaafff

  Dit is een voordelige uitslag voor de VVD en een enigszins overduidelijke reactie van Louwerse. Aangezien de PVV zichzelf met de beperking van godsdienstvrijheid volledig heeft gediskwalificeerd en geïsoleerd, kan de VVD met pakweg vijf zetels achterstand een nieuwe regering vormen. Als deze peiling de uitslag wordt, is een oude garde-kabinet van VVD, CDA, D66 en eventueel PvdA, een waarschijnlijk scenario.

  1. DutchDropveter

   je zit op de verkeerde website vriend 😉

   1. Alessandra Pechvolt

    Deze “vriend heeft nochtans overschot van gelijk, want Rutte & Cº zouden de macht voor het grijpen hebben indien de jongste peilingen op een grond van waarheid zouden berusten. In hemelsnaam, wat baat het zijn kop als een domme struisvogel in het zand te steken? En van dommeriken gesproken, de kiezer als een domoqr bestempelen, zulks mag bepaald wel contraproductief worden genoemd hoor.

   2. Gustaafff

    Dit is helemaal geen nieuwe theorie, @DutchDropveter. Verschillende commentatoren (waaronder DDS-opperbaas Michael van de Galien) hebben al eens een dergelijk scenario geopperd. Ik ga daarin mee, want ik acht het waarschijnlijk.

    1. Nederland-op1

     Het uitsluiten van de PVV bij de coalitievorming is het uitsluiten van een groot deel van de Nederlanders. En de linkse maffia maar roepen dat je niet mag discrimineren. Wat een huichelaars zijn het toch.

     1. Gustaafff

      @Nederland-op-1, in de Verenigde Staten vertrapte men ook drie miljoen kiezers toen ze Trump in het zadel hielpen. Zo zit ons kiesstelsel in elkaar. In 1982 sloten CDA en VVD de PvdA uit.

  2. zomaar

   @gus over welke beperkingen heb jij het toch ?.

   jij kan en mag gewoon naar je gebedshuis , ook die moslim .
   wat niet mag , (zou nooit gemogen moeten hebben ), is haatpredikers hun woord te laten voeren , op straffe dat zo een hut gesloten word , en er komt een beperking (had al lang zo moeten zijn ) op de wildgroei van moskeeën .

   tja dan over de klederdracht , ook deze moet aan banden gelegd worden !, door hun aparte kleding vallen zij op in de straten, winkels ect , waardoor zij apart benadert of bekeken worden , waardoor zij zich hier niet op hun plaats voelen !.

   niks vreemd als ik in de zomer in mijn bijna blootje ga winkelen of over straat loop , bekijkt men mij ook op een aparte manier en wantrouwend , van wat een viezerik .

   toch roep ik dat dan over mijnzelf af .

   1. Gustaafff

    @zomaar, een koranverbod is binnen de huidige wetgeving, in strijd met de vrijheid van godsdienst, datzelfde geldt voor een verbod op moskeebouw en dergelijke. Het directe vertrek uit de Europese Unie; daar is zelfs VNL niet voor te porren. Deze speerpunten zijn in een regering onuitvoerbaar en moeten dus aan de kant. Maar hij heeft zijn kiezers wél beloofd een koranverbod in te stellen. Je wordt dus bedrogen waar je bijstaat.

    Het grootste geluk van de PVV is ook het grootste ongeluk: jezelf isoleren trekt kiezers, maar zorgt er tevens voor dat je buiten spel staat. Een waarschijnlijk scenario is dus: het passeren van Wilders tijdens coalitievorming.

    1. Vabis

     De islam is heel goed aan te merken als zijnde een criminele organisatie, oprollen dus die bende, uitzetten van de leden, de statuten (koran) verbieden en die clubhuizen (moskee) sluiten voordat het te laat is!

     1. Beukman

      Je bent een dromer, een utopist en een idealist, @Vabis. Jij bent de perfecte man om op een oppositieplucheplakpartij te stemmen.

     2. Kodi

      Duidelijk toch? Van gewelddadige motorclubs bijvoorbeeld worden toch ook de clubhuizen gesloten? Islamitische haatpaleizen zijn ook gewoon criminele bolwerken, dus het slot erop!

    2. zomaar

     @gus verbieden om de koran te verhandelen ,is geen verbod op het bezitten van dit boek.

     hij is realist genoeg om te weten en te beseffen dat , dat onmogelijk is

     dan het sluiten van de moskeeën waar haatpredikers in en uit lopen ,om hun achterban met haat tegen andersgelovigen te vullen , is (was) een must !!.

     evenzo de kleding , die vele van hen belemmeren om binnen de samenleving (werk) op te gaan .

     is gewoon reëel omdat te verbieden , wat en hoe zij thuisleven moeten zij weten , al lopen zij in hun blote reed rond , mits de gordijnen dicht zijn .

     1. Gustaafff

      @zomaar, dus we gaan op die tour. Eerst mag niemand het boek hebben (het mag immers niet worden verkocht), vervolgens mag wel iedereen het hebben (want er is geen verbod op het bezitten van het boek. Kun je me uitleggen, @zomaar en @vabis, hoe Wilders dit wil doen? Geloven jullie dat er toch niets van terecht komt?

     2. zomaar

      @Gus , man doe niet zo achterlijk !, Mein.Kampf heeft ook nooit verkocht mogen worden , en toch zijn en waren er mensen die dat in hun bezit hadden (boekdruk).

      wat niet verkocht mag worden ,kan je nog wel in je bezit hebben !.

      voorbeeld wapens mogen ook niet vrij verkocht worden , toch zijn die in omloop .

      afin tot op dit moment onder het bewind van links mag dit haatboek ,hier gewoon verkocht worden , en anders nemen al die vluchtelingen dat boek toch mee , als zij van vakantie terug komen , vanuit hun thuisland.

      dus in het bezit hebben hiervan kan je niet tegengaan nog verdieden , zo realistische zijn wij en Wilders ook .

     3. Gustaafff

      Nee, je bent helemaal niet realistisch, @zomaar. Geen nu eens concreet antwoord op mijn vraag: hoe-ga-je-een-koran-verbieden?

     4. zomaar

      @Gus nogmaals de verkoop van bepaalde producten , “dus ook de koran “kan men verbieden !!.

      lees toch eens een keer wat er geschreven is, en hoor wat er gezegd wordt !!.

      Wilders heeft dit duidelijk toegelicht , in zijn gesprek bij Rick Nieman.

     5. Gustaafff

      Je draait er wederom flink omheen, @zomaar. Hoe ga je de koran verbieden? Je denkt toch niet écht dat de PVV dat straks kan?

     6. Kodi

      De Koran bevat meer haat dan Mein Kampf. En verspreiden van Mein Kampf is hier ook verboden. Of je schaft het verbod op het verspreiden van Mein Kampf af of je verbiedt ook het verspreiden van de Koran.

      Grappig: Churchill heeft in 1938 Mein Kampf ooit de nieuwe Koran genoemd.
      En Churchill was realist en wist wel dat de Islam niet spoort.
      http://blog.godreports.com/2015/01/winston-churchill-warned-about-dangers-of-radical-islam-over-100-years-ago/

    3. jennifer

     Guustaaf wat een onzin weer. Laten we hopen dat het niet lang meer duurt dat de moslims het boek zelf op de brandstapel gooien, als ze er eindelijk achter komen wat het toch voor een haatdragend boek is, en weinig met een geloof te doen heeft.De woorden van de enige wijze Turk die schijnbaar ooit bestaan heeft waren niet voor niets dat de Islam een rottend kadaver is en het leven van mensen vergiftigd. Mustafa Kemal Ataturk. Je hoeft als mens in 2017 er niet trots op te zijn als je iemand aanhangt wat een monster blijkt te zijn en een kinderneuker. De islam hoort op de vuilnishoop van de geschiedenis waren zijn woorden.Hoe gelijk heeft hij toch gehad met al zijn woorden.

     1. Gustaafff

      Dan kun je lang wachten, want de moslims blijven dat boek voorlopig gebruiken, @jennifer. Dat is hun religie. En met dank aan de Westerse leiders die het Midden-Oosten in de fik staken, zitten we ermee. Dan kun je er alleen maar het beste van maken en een koranvetbod werkt slechts contraproductief.

    4. swetsnek

     man ga in die zandbak wonen als het je zo na aan het hart ligt en flikker hier op

  3. jennifer

   Welke Goddinst bedoel je toch steeds hier???

  4. swetsnek

   nee hoor guusje ga jij maar vast je koffertje pakken ze komen je halen hahahaha

 4. loes530

  en op die debatten wordt ook nog afrekend dat die er niet is wat zijn schuld niet is

  1. DutchDropveter

   Dat is niet de reden van deze peiling, sommige cijfers zijn van vorige week waar het hele linkse kartel wilder (kunstmatig) lieten zakken. dan ziet het er slecht uit natuurlijk maar volgende week +5 tov deze week. Toedeloe Markie!

 5. DutchDropveter

  Deze cijfers kun je niet serieus nemen aangezien hier zo wat alle peilingen samen worden geteld en gedeeld. We weten wat er vorige week aan de hand was; onverwachte daling van 8 zetels en dat zie je terug in dit samenraapsel wat stemwijzer heet.

  Volgende week is het verschil weer +5. Trap er niet in! dit is om de laatste keer een glip op te vangen van kukident mark en zijn schapen.

  1. Alessandra Pechvolt

   +5 ? Beschikt u over de gegevens om deze boude veronderstelling te ondersteunen? En tussen haakjes, toen dezelfde peilingen de pvv 35 zetels en meer gaven, nauwelijks anderhalve maand geleden, waren die dan ook niet ernstig op te nemen?

   U hebt wel gelijk in het stellen dat het samentellen en delen van peilingsresultaten volslagen onzin is – omdat men hierbij een grote wiskundige fout maakt, een wiskundige doodzonde zelfs. Edoch, als men de peilingen van elke firma op zichzelf en over een periode van de jongste twee maand beschouwt, dan moet men vaststellen dat de pvv een forse neergang zou meemaken. Steeds in de voorwaardelijke wijze, zoals ook die 35 zetels en meer met het grootste voorbehoud hadden moeten benaderd worden.

   En verder blijft er niets anders meer over dan te hopen dat uw voorspelling van “+5” op meer berust dan louter een wensdroom.

   1. DutchDropveter

    Nee dat was een langere trend dit in combinatie met het gerommel met de VVD in de kamer. Kun je voor weg kijken maar er is hier maar een struisvogel.

    En nee dit is geen wensdroom dit is pure logica kijk een even naar allepeilingen.com die er toch wel mooie grafiekjes uit gooit waar je met een beetje inzicht een mooie prognose van kunt maken. Daar heb ik geen politiek gestuurd afvoerputje voor te bekijken (ja de stemmingen komen van die afvoerputjes) echter zie dat er van de afgelopen week geen zak kan kloppen, wilders had niks geks gedaan en de VVD was alles behalve aan het campagnevoeren dus wie houd nou wie voor de gek 😉

    Straks niet als een hillary aanhanger gaan lopen schreeuwen dat jij je zin niet hebt gekregen al is dat lastig met die oogkleppen op.

 6. Anna

  Regering VVD van Mark Rutte liet alleen al in 2015 60.000 asielzoekers binnen. Daarnaast 10.000 kinderen meestal onder de 21 jaar.
  In 2016 is VVD zogenaamd volledig de draad kwijt.
  Blijkt dat VVD is voor permanente immigratie van asielzoekers uit Afrika en Midden-Oosten. Al doen ze nu voor de verkiezingen alsof ze tegen zijn.
  Dus, wie voor onbeperkte toelating van jonge moslimmannen, asielkinderen en hele familie zijn stemmen VVD. Hun families volgen.

 7. Mars020

  Aan de reacties van Gustaafje is duidelijk te zien, dat hij uit een minaret is gevallen en op zijn achterhoofd is terechtgekomen. Die trol krijgt zelfs zijn psychiater nog zo gek om zelfmoord te plegen. In de inrichting, waar Gustaafje zit, hebben ze ook Beukmannetje opgesloten. Die twee randdebielen, zijn vroeger veel gepest, daarom lopen ze nu de hele dag te trollen op internet. Na hun bekering tot de islam, zijn die twee helemaal losgeslagen en trekken zichzelf regelmatig af op de koran.

 8. jennifer

  De bekendmaking van Juncker dat hij vertrekt uit de EU heeft zeker met Rutte te doen. Pinokkio heeft heus wel in de gaten dat als er nog meer vuiligheid van hem boven water komt wat hij allemaal geflikt heeft, hij het veld ruimen kan bij de VVD. Rutte is een geslepen hond die zich zelf al ingedekt heeft mocht hij de verkiezingen niet winnen. Typisch dat de bekendmaking van Juncker en opvolger van hem pas na de verkiezingen in Nederland bekent gaan worden. Hij denkt echt dat de burgers achterlijk zijn en zijn spel niet doorhebben. Laat hem mar naar Brussel vertrekken dan, hoop dan wel dat het snel einde is van de EU voor Nederland, zodat het burgers gespaart blijft wat voor plannen hij dan nog meer voor de burgers heeft in samenwerking met de EU, Merkel En Soros. Hoe diep kan men toch zinken als men zich met dit soort maffiapraktijken bezig houd zoals hij doet.

 9. Gezondverstand

  Wanneer houden jullie op de eenmanszaak van Wilders een partij te noemen. Het is een neppartij..

  1. Nederland-op1

   Een neppartij met een heleboel nepaanhangers zeker? De enige die de boel neppen zijn de linkse partijen die niet doen wat ze beloven. En de rechtse partijen kunnen niet doen wat ze beloven omdat ze uit alle macht worden tegengewerkt door de linkse partijen. Het wordt tijd dat links weggevaagd wordt want zij vernietigen in moordend tempo alles wat onze voorouders opgebouwd hebben.

  2. zomaar

   klopt het is een vereniging , waarvan de woordvoeder (en eigenaar van de naam PVV), wel het juiste realistische geluid laat horen .

   hierdoor krijgt hij ook niet die miljoenen , die anderen wel krijgen voor hun partij om hun (democratische) plannen onder de aandacht van de bevolking te brengen .

   bij de PVV , zitten er geen valse tonen tussen wat zij zeggen , al jaren zijn hun woorden gelijk , wat blijk geeft dat zij een rechte koers varen , dit in tegenstelling van de partijen die voor elke verkiezing een ander koers uit stippelen (belijd maken ) en toch weer gaan zwalken , als dronken zeelieden .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.