Wilders laat RTL Nieuws zien wie de baas is: "RTL verbreekt afspraak debat. Deelname afgezegd!"

Geen categoriefeb 12 2017, 16:00
Hij heeft nog gelijk ook. De afspraak was een debat tussen vier fractieleiders. Als RTL zich daar niet aan houdt is er geen reden voor hem op te dagen.
Het is doodzonde, maar Geert Wilders heeft het grote verkiezingsdebat van RTL Nieuws afgezegd. Dat debat zal op 26 februari plaatsvinden. Wilders had toegezegd erbij te zijn omdat het een debat zou betreffen tussen de leiders van de vier grootste partijen in de peilingen. Daarmee zou het overzichtelijk blijven... en natuurlijk zou het dan ook nog eens eigenlijk een debat worden over de vraag: wie moet de volgende premier van Nederland worden.
De afgelopen weken werd duidelijk dat RTL Nieuws het format wilde wijzigen omdat enkele favoriete linkse lijsttrekkers er anders niet bij mochten zijn. Kijk maar naar de peilingen. Zowel Wilders als Mark Rutte lieten weten dat ze daar totaal geen trek in hadden. Afspraak is afspraak. Het is leuk dat de leden van het linkse mediakartel graag een andere linkse lijsttrekker ook een kans willen geven, maar daar hebben zij natuurlijk lak aan.
Ongelooflijk genoeg trekt RTL zich daar niets van aan. Vandaag liet het blijkbaar weten aan de verschillende partijen die meedoen dat het format tóch gewijzigd wordt en dat er dus meer partijen bij mogen zijn. Dit terwijl het dus de afspraak was dat dit niet zou gebeuren en terwijl zowel Rutte als Wilders duidelijk maakten dat ze een wijziging niet zouden accepteren.
Het is nog even afwachten op Rutte's reactie (het zou niemand verbazen als hij alsnog door de knieën gaat, de man is echt van rubber gemaakt), maar Wilders heeft al gereageerd. En ja, hij doet dat op de duidelijke wijze die wij van hem kennen:
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/830787219824721920
RTL heeft nog niet publiekelijk bekendgemaakt welke partijen opeens toch een uitnodiging hebben gekregen, maar de kans lijkt groot dat het om PVV, VVD, CDA, D66 en GroenLinks... en mogelijk zelfs om de SP gaat. Dan heb je dus niet vier, maar minimaal vijf en mogelijk zelfs zes lijsttrekkers die lekker mee mogen doen. En wie weet, misschien dat ze Lodewijk Asscher (PvdA) het debat óók nog wel proberen in te slepen. Hoe meer linkse zielen, hoe meer vreugd, wat het mediakartel betreft.
Maar goed, of er nou vijf, zes of zeven 'genodigden' zijn, Wilder heeft natuurlijk helemaal gelijk dat hij zich hier niet voor laat lenen. Het is heel naar voor de RTL Nieuws-redactie dat hun favoriete lijsttrekkers anders niet mee mogen doen, maar hé, dat was nou eenmaal de afspraak. Vier lijsttrekkers, dus ook maar vier keuzes. Als we de peilwijzer kijken, en dat is waarop RTL Nieuws de uitnodigingen zou baseren, dan zien we dat PVV, VVD, CDA en D66 het zouden redden, maar dat Jesse Klaver van GroenLinks buiten de boot zou vallen:
Screen Shot 2017-02-12 at 18.03.20
Met andere woorden, het lijkt erop dat het trucje van RTL Nieuws bedoeld is om Klaver, de nieuwe held van links Nederland, het debat alsnog binnen te loodsen terwijl hij daar helemaal geen aanspraak op kan maken.
Natuurlijk is de grote vraag nu wel of Rutte voor de verandering toch een ruggengraat zal blijken te hebben of dat hij uiteindelijk toch maar weer overstag gaat. Wilders heeft laten zien hoe je dat doet, afrekenen met 'journalisten' die zich niet aan hun woord houden. Nu is het aan Rutte om hetzelfde te doen.
UPDATE:
Bevestigd: er zijn ondanks de glasheldere afspraken niet vier, maar vijf partijen uitgenodigd. GroenLinks is het debat tóch ingesmokkeld door RTL Nieuws.
https://twitter.com/FrankHendrickx/status/830794120574672896
Leuk geprobeerd natuurlijk, maar zo kun je geen zaken met elkaar doen. De afspraak was dat er vier partijen een uitnodiging zouden ontvangen. Klaver had af moeten vallen. Dat RTL zich niet aan de eigen afspraken houdt is inderdaad een prima reden voor Wilders om het hele circus maar af te zeggen en lekker van het (echte) Carnaval te gaan genieten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten