Wilders voelt hete adem van Rutte: PVV heeft nog maar één zetel voorsprong op VVD in nieuwste peiling

In de nieuwste peiling van Ipsos is de PVV nog maar nipt de grootste partij. Maakt de VVD een inhaalslag?

Het is een slechte week voor de PVV. Alle peilingen van de afgelopen dagen gaven aan dat de partij van Geert Wilders zetels verliest, terwijl de VVD juist stijgt. In één peiling is de VVD zelfs de grootste partij. De nieuwste peiling van Ipsos, de Politieke Barometer, brengt iets beter nieuws: de PVV is in deze peiling nog steeds de grootste partij, maar het verschil met de VVD is miniem.

Politieke Barometer
Politieke Barometer

De reden lijkt vrij duidelijk: de VVD is deze week volledig begonnen met de campagne. Facebook staat vol met reclame voor de partij van Mark Rutte, terwijl de PVV nog weinig van zich laat horen. Wilders zal dit weekend de PVV-campagne officieel aftrappen in Spijkenisse, waar hij op straat folders zal uitdelen. Maar om echt op te kunnen boksen tegen de gelikte campagne van de VVD zal de PVV toch echt met meer moeten komen dan alleen folderen in Spijkenisse. De PVV spreekt veel mensen aan die normaal gesproken niet gaan stemmen. Om die kiezers ditmaal wél naar de stembus te krijgen, moet de PVV eigenlijk in elke stad folders uitdelen en aanwezig zijn.

Wilders moet dan ook elke kans aangrijpen om zijn kiezers te bereiken. Helaas voor de PVV lijkt het erop dat hij momenteel kansen laat liggen. Zo zal Wilders als enige lijsttrekker niet aanwezig zijn bij het Debat van het Zuiden, dat wordt uitgezonden op de regionale zenders van Brabant en Limburg. Dit zijn precies de regio’s waar heel veel PVV-stemmers wonen. In 2010 werd in Brabant en Limburg massaal PVV gestemd, waardoor Wilders met 24 zetels in de Tweede Kamer kwam. In 2012 verruilden veel mensen de PVV voor de VVD – de PVV haalde dat jaar maar 15 zetels.

Wellicht heeft Wilders een zeer goede reden om het debat te skippen. Het lijkt er echter op dat hij belangrijke kansen laat liggen en niet het initiatief neemt. Op die manier wordt het lastig om te winnen van de uitgekiende VVD-campagne – en het enorme campagnebudget van de VVD. Als Wilders niet oppast, krijgen we straks gewoon wéér Mark Rutte als premier.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. zomaar

  Wel ja ,straks komt de PvdA ook nog als een ster uit de hemel vallen ,en zakt de pvv nog verder volgens de peilingen.

  Afin krijgen wij meer van het zelfde D66, CU, Groen links en CDA plus CU ,staan dan weer in de coulisse te trappelen om ons nog verder de grond in te stampen .

  Het blijkt dat veel beloven de gekken in vreugde laten leven .

 2. Wim

  Ik zie zoveel verschil in de peilingen dat ik het maar voorlopig in de prullenbak gooi.

 3. Wim

  Het aanvullend pensioen van zo’n 1000
  voormalige Europarlementariërs wordt
  niet gekort,ook al heeft het fonds
  grote tekorten.Dat meldt Nieuwsuur.

  Het pensioenfonds van het Europarlement
  heeft nu een dekkingsgraad van slechts
  37 procent.De pensioenuitkering kan in
  Nederland al gekort worden wanneer de
  dekkingsgraad onder 105 procent daalt.
  De pensioenen in Brussel zijn vorig
  jaar,ondanks het tekort,weer verhoogd.

  Op de begroting van het Europarlement
  is nu 270 miljoen euro opzijgezet om de
  tekorten op te vangen.Een deskundige
  zegt in Nieuwsuur dat de premie voor de
  Europarlementariërs veel te laag is.

  Wie gaat dat betalen, juist u.

 4. Wim

  u ISIS snel terrein verliest, komen de Jihad-gangers en hun kroost weer terug naar ons land. De AIVD zegt dat ze allemaal opgepakt en verhoord worden, maar menig gerucht (van o.a. familieleden van jihad gangers) spreekt dit tegen.
  De AIVD schrijft daarover: ‘Kinderen in de schoolgaande leeftijd zijn waarschijnlijk geïndoctrineerd met jihadistische lesstof. Voor met name jongens vanaf 9 jaar die bij ISIS hebben gezeten, geldt dat zij mogelijk getraind zijn in het gebruik van wapens en het vervaardigen van explosieven. Zowel kinderen als volwassenen kunnen hebben deelgenomen aan de strijd of aan andere geweldsdaden zoals executies. Deze ervaringen verlagen mogelijk de drempel voor het gebruik van geweld en kunnen leiden tot trauma’s.’
  Maar dan komt het ‘Grote Bagatteliseren’ van onze nationaal coördinator terrorismebestrijding (NCTV) Dick Schoof van de eerste groep jihadisten die reeds terug is. Lees en huiver: “Het NCTV en AIVD waarschuwen al langer voor terugkerende jihadisten. Dat deden ze al toen de eerste groep jihadreizigers vertrok. Toen al bestond de vrees dat deze mensen, als ze terug zouden keren, een groot gevaar voor Nederland konden vormen. Het probleem is dat daar tot nog toe geen bewijs voor is. Sterker: van de eerste groep terugkeerders, ongeveer 50, gaat helemaal geen geweldsdreiging uit”.
  Hoe is het mogelijk!!! ER-GAAT-GEEN-GEWELDSDREIGING-VANUIT! Ze hebben daar tafelzilver gepoetst?
  Nu worden ze nauwlettend in de gaten gehouden volgens het AIVD – zegt men- maar zou dat over een half jaar nog zo zijn? Natuurlijk niet, er zal vast een of andere gutmensch organisatie opstaan die zegt dat de privacy van deze jihadisten in het geding is.
  Hoe zit het dan met de kinderen van de jihadgangers? Die hebben leerplicht toch? (en bijles, psychische hulp en BSO enz.)
  Nou die kinderen zijn goed getraind, op youtube staan ongecensureerde filmpjes van meisjes en jongens die steek- en vuurwapenles krijgen en die onthoofdingsoefeningen doen. En ze zij inmiddels allemaal cum laude geslaagd.
  Die kinderen zijn dus nu in Nederland en zijn verworden tot een gedreven jihad-speeltuinclubje. Maar volgens de AIVD gaat er geen geweldsdreiging vanuit.
  Het hoeft er maar 1 te zijn die iets anders dan brood en een fristi in zijn rugzak heeft.

  1. Wim

   Bron Pauw nieuws

  2. jennifer

   Als ik een kind had in die leeftijd van die terugkerende islam larven zou ik niet willen en eisen van een school dat ze zo n kind niet bij mijn kind in de klas plaatsen, levensgevaarlijk. Men weet hoe kinderen zijn zeggen ze misschien eens iets verkeerd loop je als ouder het gevaar dat je kind door zo n terrorist larv nog vermoord word.

 5. Ritter

  Naar mijn idee moet Geert Wilders en andere PVV’ers zich meer in programma’s en discussie panels laten zien. En meer interviews geven.

  Afgelopen zondag heeft Geert Wilders een uitstekend interview gegeven en zijn standpunten helder uitgelegd. Ook Bosma heeft in het AD een uitstekend interview gegeven deze week.

  De anti-PVV propaganda door de media zal , naarmate de verkiezingsdag dichterbij komt, alleen maar toenemen en dat deze anti-PVV propaganda zal invloed hebben op de publieke opinie. Daar moet een sterk tegenwicht aan worden geboden door iedere keer weer de PVV standpunten te verduidelijken.

  Het lievelingetje van de media is op dit moment Klaver van Groenlinks. Hij word bewonderd en gepromoot door de media. Je ziet dan ook dat de Klaver propaganda door de media zijn invloed heeft op de publieke opinie.

  1. toetssteen

   @Ritter

   https://www.youtube.com/watch?v=2LpviwFwtPs

   U heeft net zoals velen iets gemist?

   1. Ritter

    @toetssteen

    Die had ik inderdaad gemist. Bedankt voor de link!

    1. toetssteen

     @Ritter
     Ik neem u niets kwalijk, ik vind het alleen merkwaardig dat aan dit debat geen ruchtbaarheid is gegeven. Was wel wat leuks van te maken geweest zou ik menen.

  2. jennifer

   Misschien speelt hij het wel heel slim dit keer, er zijn nog 4weken te gaan. Misschien dat hij de laatste weken voor de verkiezingen duidelijk van zich laat horen,zodat de kiezers het niet vergeten,en de tijd tot de verkiezingen korter is.

  3. AJC

   In de dagelijkse peiling van liss zie Wilders ook weer stijgen sinds het interview. Maar dat vlakt al wel weer af. Hij zal vaker op inhoud het nieuws moeten halen. Fotoshoppen werkte alleen maar averechts. Ik vraag me ook af of het slim was om op dit moment weer over zwarte Piet te beginnen.

 6. toetssteen

  Als je iets baseert op de stemwijzer, dan zult u zien dat u ergens uitkomt waarvan u denkt: ow.
  Zelf kwam ik uit op SGP en zie 5 zetelts.
  Die gaan ze dus echt niet halen, want ik peins er niet over om SGP te stemmen en ik vermoed velen niet.

  15 maart is de echte peiling. Laat dit soort b.s. stoppen tot na de verkiezingen, echt alleen linkse wappies gaan nog wat winkelen tussen PvdA of toch maar Groen Links, SP of toch maar Thieme.

 7. Freelux

  Ik denk dat er eerder een andere reden is. De peilingen worden gemanipuleerd in de hoop de stemming te beïnvloeden.

 8. cmsuijkerbuijk

  Het ligt er n.m.m. té dik bovenop! Links (Inclusief VVD en CDA) schiet bok op bok en zouden groeien, ten koste van de PVV, die dit moment niet op één grote fout te betrappen is? En dan binnen een paar dagen 6 zetels minder? En gie geleuft da? Volgens mij is het een wanhoopsoffensief van onze linksche “medemens(?)”. Ik denk zomaar, dat op 15 maart er best wel behoefte zal zijn aan (een) waarnemer(s) tijdens het tellen. Men (de linksche tellert) zou zich zomaar kunnen vergissen. toch? Ik bedoel maar, als je aan het sorteren/tellen bent, dan is een vergissing toch zo gemaakt, niet? Want laat ons “eerlijk” zijn: PVV lijkt toch sprekend op “Groen/Links”, PvdA of VVD als je druk bezig bent, om het democratisch proces eerlijk te laten verlopen!
  Alle gekheid op een stokje: De gevestigde, linksche, orde is totáál in paniek en schuwt geen enkel middel, om de boel (vakkundig) te saboteren!

  1. toetssteen

   @Suijkerbuijk
   +10
   Ik las nu trouwens dat in de USA ook illegalen hadden gestemd (met goedkeuring van Obama). Geen idee wat ervan klopt, maar volgens het geldende systeem in de USA heeft Trump gewonnen, maar de verliezers kunnen het niet accepteren. Brexit idem. Associatieverdrag idem (terwijl nota bene degenen die tegen stemden voor het grootste deel dat verdrag had gelezen en een ander deel de hoofdpunten eruit). Pechtold wist niet eens waar het over ging.

  2. nick

   Mee eens, het kan echt niet in zo’n korte tijd 6 zetels minder terwijl er niets is voorgevallen. Zeer verdacht en wellicht een voorbereiding op het frauduleus tellen, het zou zomaar kunnen. Plasterk heeft ook al aangekondigd dat er toch digitaal geteld gaat worden, hackers zijn vast al ingehuurd! Ik vertrouw niemand meer!!!

 9. Hélène

  Ik doe al een hele tijd mee met het eenvandaag opiniepanel en bij het panel van de hond.
  Ben een evenwichtige PVV stemmer. Bij het laatste onderzoek van beide panels ben ik niet gevraagd om deel te nemen. Ik kan me voorstellen als dit bij meerdere PVV-stemmers gebeurd, de peilingen wel degelijk beïnvloed worden en dat de PVV dan ook zakt in de peilingen.
  Ziek word ik ook van de hypocriete publieke omroepen, die iedere avond door subtiele boodschappen de mensen proberen te manipuleren en te beïnvloeden. Negatieve publiciteit over Donald Trump (net begonnen) of over de Brexit met de onderlinge boodschap van mensen denk eraan de Amerikanen en de UK hebben de verkeerde keuze gemaakt, doe dit ook niet op 15 maart.
  Gisteren werd ons door Barbara Baarsma de les gelezen met als onderwerp gelukkig Nederland. Zij had erover hoe hoog wij in de lijstjes scoren en hoe ongelukkig, wantrouwig en negatief wij waren. Dat de populisten scoren op negatieve onderwerpen.
  De linkse omroepen (inclusief Barbara) doen niets anders (Trump, Brexit). Ons bang maken. Ik begrijp niet dat een groot aantal Nederlanders deze manipulatie niet doorzien en zich de les laten lezen door deze goedbetaalde (ons belastinggeld) omroepen. Dat deze goedgelovige mensen op 15 maart het zekere voor het onzekere nemen. Missie geslaagd, inkomsten veilig gesteld!!!!

 10. Sam C

  Ik vermoed dat Wilders met de PVV helemaal niet de grootste partij wil worden. Als hij dit echt wil en als hij echt MP wil worden dan had hij veel meer van zich laten zien en horen. Door deze houding scheept hij Nederland weer op met een coalitie van VVD met samen met de bekende Eurofiele partijen. Wilder wil van alles maar als het puntje bij paaltje komt trekt hij zijn stutten in. Het lijkt mij beter om FvD of VNL met zoveel mogelijk zetels de Tweede Kamer in te loodsen.

  1. jennifer

   Sam dat weet je nu toch nog niet, hij gaat zondag pas van start met de verkiezing ronde door het land, en er zullen zo vlak voor de verkiezingen zeker nog wel het een en ander gesprek met Wilders volgen ergens. Je moet niet vergeten de vuile islamratten in Nederland bedreigen hem al meer dan tien jaar,dus hij kan niet zoals die ander leugenaars in het kabinet zomaar overal naar toestappen.
   (nu zal beukman wel komen dat ik over zijn geliefde islam vrienden zei dat ze ratten zijn, hij heeft mij namelijk medegedeeld dat hij mij gaat terroriseren hier als ik nog iets slechts over zijn Ratten zou zeggen.)

   1. Sam C

    Jennifer dat klopt dat ik dat nog niet weet. Maar het valt mij op dat telkens als de PVV de grootste dreigt te worden het verdacht stil wordt, Wilders is niet de enige in de partij die campagne voeren kan lijkt mij. Van mij mag hij MP worden en dat verdient hij ook na al die jaren van bedreiging. Volgens mij zijn het niet alleen mensen met Islamitische achtergrond die hem bedreigen vlak de autochtone Nederlanders die AntiFa , etc. aanhangen niet uit. Pim Fortuyn is niet vermoord door een Islamiet maar door een autochtoon (Theo van Gogh werd dat wel, door een geradicaliseerde moslim).

    1. jennifer

     Dit klopt ook en iedereen weet wel dat GroenLinks wat Fortuin betreft in mijn ogen nog altijd bloed aan hun handen heeft hierdoor. Links heeft het altijd in de hand gehad hoe hun het wilden, alles wat tegen hun inging werd altijd al gedemoniseerd of zelfs vermoord door links dat is wel duidelijk.

 11. Nederland-op1

  Mag ik iedereen even wijzen op het onderstaande stuk van het CBS?

  https://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/2397CD68-7E21-4F38-B971-ED09817635A3/0/2009k2b15p14art.pdf

  Bijna 30% allochtonen in Nederland in 2050, moeten we dit als Nederlanders zijnde willen? Lijkt me niet!

  Graag ook een reactie van de links stemmers op dit forum, ik ben benieuwd of zij mij er van kunnen overtuigen dat dit een positieve ontwikkeling is.

  1. jennifer

   Ze zullen er alles aan doen om dit afvaltuig wat Nederland nog binnen komt te verdedigen.
   (Nederland-op1 ik zeg extra afval tuig, gezien beukman zei dat hij mij gaat terroriseren hier als ik nog eens zo n slechte woorden over zijn geliefde zandbakratten hier neerzet, maar eerlijk gezegd je kan er ook geen andere benaming voor hebben voor dat islam tuig wat Nederland overspoeld.)

   1. Nederland-op1

    @jennifer, ik ken ook Marokkanen en Turken die hard werken voor hun geld en zolang ze een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij heb ik geen problemen met ze. Echter zijn er helaas héél veel van die luie etters met een hele grote bek die het verpesten voor de rest. Ik zie die mensen liever gaan dan komen omdat Nederland Nederland moet blijven en geen vergaarbak van alles wat rot is en alleen wil profiteren van ons veel te linkse belastingstelsel.

    Er is maar één manier om te voorkomen dat het land naar de klote gaat en dat is stemmen op de PVV, VNL of FvD.

    1. Nederland-op1

     Een partij zoals DENK zou verboden moeten worden omdat zij niet het beste voor hebben met de echte Nederlanders, zij willen Turkije II in Nederland en dat mag niet gebeuren.

    2. jennifer

     IK denk er precies het zelfde over, en wat je zegt klopt, maar die weinigen die dan wel in orde zijn weegt gewoon niet op tegen de massale parasieten die anders zijn, en je kan dan ook helaas niet altijd die weinigen als voorbeeld nemen om alles goed te praten.

 12. zomaar

  tja wat wil je , als gemeenschapsgeld hieraan uit gegeven wordt !!!.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/27638357/__Gesprek_van_de_Dag__.html

  en dan nog vol blijven houden dat de internationalisten en socialisten op links , democratisch zijn !.

  1. Nederland-op1

   Wel gek dat ik nog steeds geen reacties van de linkse figuren krijg op mijn vraag of 30% allochtonen in Nederland een goed idee is. Ze hebben blijkbaar geen enkel positief argument.

   1. jennifer

    Dit is juist waar de linkse naar toe streven, hoe meer islam parasieten hoe beter toch.Daarom komen de zogenaamde Gutmenschen ook niet met een antwoord.

   2. zomaar

    dat zullen zij ook nooit hebben , positieven argumenten betreffende de waanzin, het zijn gewoon lemmingen !, als de voorloper de afgrond in loopt ,lopen zij mee de afgrond in , kan je niks tegen doen.

    deze linkse waanzin is al ruim 4 decennia bezig , en is niet meer te stoppen met tegen argumenten die aantoonbaar bewijzen , dat de meeste migranten geen toevoeging hebben aan onze samenleving of economie !, gezien meer dan driekwart van hen participeren op de huidige samenleving .

    zelfs al halen wij de statistieken erbij , waarin staat dat er ruim 450 duizend werkelozen er zijn , en ruim 900 duizend migranten uit islam landen , die volgens hen hier nodig zijn om de werkplekken te bemannen .

    dus je zal nooit of ten nimmer een antwoord op je vragen krijgen .

    tja wijzen naar de PVV , en hen die daarop stemmen dat wij alle racisten, bruinhemden ect , ect zijn , toch dit bewijst weer dat zij geen gegronde argumenten hebben om hun waanzin toe te lichten!.

    1. jennifer

     Lees dan maar eens de reactie van Beukman bij het artikel van Kuzu dan weet je toch genoeg, Hij vind die paar trollen van Denk niets tegenover de trollen van de PVV ,zegt tevens dat de PVV trollen alleen maar beledigen, maar dat hij juist de persoon is die iedereen met een andere mening beledigd doet deze gutmensch dan maar even niet vermelden. Ook van dit soort links trol figuur zal je geen antwoord krijgen. Het enige wat hij hier doet is alles van de PVV onderuit halen en de PVV stemmers beledigen.

     1. Sam C

      Jennifer dat mag hij toch vinden we leven in een vrij land. Dat hij PVV stemmers beledigd moet hij zelf weten (onmacht). Maar laten we eerlijk zijn jij noemt Moslims ook ratten.

    2. Wim

     NOS gaat weer vol los op Trump.

     1. Wim

      Ik citeer.

      President Trump voorspelde het zelf al tijdens zijn persconferentie gisteren: “Morgen schrijft iedereen: ‘Donald Trump houdt ijlende tirade tegen de pers’.” Hij had gelijk. De Amerikaanse media komen woorden tekort om hun verbazing te beschrijven over het spektakel in het Witte Huis. Nog nooit trok een president zo fel van leer: tegen Hillary Clinton, Barack Obama, de rechters die zijn inreisverbod torpedeerden en natuurlijk de pers.

      The Washington Post noemde Trump tijdens zijn eerste persconferentie als president grillig. The New Yorker spreekt van een alternative-reality press conference. “Hier zijn nauwelijks woorden voor”, verzuchtte Newsweek. “Het was grappiger dan The Apprentice, maar enger dan The Walking Dead.”

      Nog nooit trok een president zo fel van leer: tegen Hillary Clinton, Barack Obama, de rechters die zijn inreisverbod torpedeerden en natuurlijk de pers
      Ja dit mag niet natuurlijk andersom wel maar Trump mag dit niet. Met een nog steeds op steukende Obama

      The Washington Post noemde Trump tijdens zijn eerste persconferentie als president grillig. The New Yorker spreekt van een alternative-reality press conference
      Laten dat nu juist de twee grootse anti Trump kranten zijn.

      De staatsomroep is de moderne Der Sturmer geworden. Walgelijk dat ons land afgezakt is naar dit niveau.

 13. H.Vaes

  Ik snap er de ballen meer van…..maar dat zal wel aan mij liggen…
  Rutte met zijn Vvd is al meer dan 3 weken negatief in het nieuws….(referendum…vd.Steur…Wiebes…de EU……Wilders geeft een geweldig interview…. en de peilingen…….de peilingen laten Wilders na zijn interview met 5 tot 6 zetels zakken.
  Wie gelooft wie nog??????

  1. PaulineDuimel

   1+1=2 toch

   en de PVV mag niet winnen omdat ze hun broek schijten

 14. Wieb

  De IKEA in Israël heeft een opmerkelijke brochure uitgebracht: in een speciale editie voor orthodoxe Joden zijn vrouwen de grote afwezigen. De brochure bestaat naast de reguliere catalogus voor het land, waar wel vrouwen in te vinden zijn.

 15. PaulineDuimel

  Geert Wilders heeft dit soort progamma”s niet nodig
  en niet vergeten dat ze hem al jaren zwart maken zoals nu,
  Hoe groter de PVV , des te erger het wordt,
  Mensen weten de standpunten van Geert,
  Dat hij het debat afzegde is dat RTL niet aan zijn afspraak hield en erger nog dat RTL zijn broer heeft gebruikt om Geert af te vallen, Hoe laag ken je zinken alleen om dat RTL baas anti -Wilders is.Geert heeft ruim 12 jaar geen prive leven meer, daar heb ik respect voor dat hij dat het er over hebt, Nee ik zie in Jesse klaver geen Concurrent, Wie wil nou stemmen op een partij , Die Pim Fortuijn heeft vermoord.Jesse verteld groot deels leugens . wat hij wil is nederlanders leeg roven,

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.