10 tips om nooit meer stress te hebben

Wanneer je last hebt van stress voel je je rusteloos, overprikkeld en gespannen. Een vol hoofd en een onrustig lichaam gaan op den duur hun tol eisen. Het is daarom belangrijk om stress vroegtijdig te herkennen en jezelf nieuwe gewoontes aan te leren om stress te verminderen. Yogamat-Online.nl geeft je 10 tips die helpen om nooit meer stress te hebben!

1. Beweeg
Maak je hoofd regelmatig even leeg door te sporten.  Met name het beoefenen van  yoga helpt om stress te verminderen, omdat je zowel met ontspanning in je hoofd als in je lichaam bezig bent. Zorg daarbij voor een goede, dempende yoga mat om blessures te voorkomen. Door het gebruik van kwalitatieve yoga artikelen blijf je bovendien gemotiveerd en voorkom je dat je te snel de (yoga) handdoek in de ring gooit! Maar naast het beoefenen van yoga, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om vaker te fietsen, zwemmen of hardlopen om te ontspannen.

2. Ga naar buiten
Elke dag even buiten zijn, draagt bij aan de aanmaak van gelukshormonen. Juist als je de hele dag op kantoor zit, is het goed om even een frisse neus te halen tijdens je pauze. Alleen al een half uurtje wandelen is voldoende.

3. Schrap onnodige afspraken
Onze agenda’s staan tegenwoordig zo vol dat het gemakkelijk is om als gevolg van een drukke planning stress te ervaren. Zorg dus voor meer ruimte om te ontspannen in je agenda. Dat betekent dat je vaker  ‘nee’ moet leren zeggen. Ga voor iedere afspraak na of je je er goed bij voelt en of je het voor jezelf doet of een ander. Zo werk je toe naar meer rust voor jezelf en duidelijkheid over welke vriendschappen je energie geven en welke juist energie kosten.

4. Schrijf je gedachten op
Door iedere avond je gedachten op papier te zetten, maak je niet alleen je hoofd leeg, maar sta je ook even stil bij de dag. Schrijf bijvoorbeeld over wat je dwars zit, wat je gedaan wilt hebben of waar je dankbaar voor bent. Door te schrijven komen er allerlei gevoelens en ideeën naar boven en die kunnen je helpen om te bepalen wat je echt wilt, en waar onnodig veel energie in gaat zitten. Ook kan schrijven helpen om prioriteiten te stellen.

5. Zorg goed voor jezelf
Wanneer je gestresst bent is het gemakkelijk om vette snacks te eten en laat naar bed te gaan. Maar hierdoor ervaart je alleen maar meer stress in je lichaam. Vermijd liever suiker, vet eten, koffie en alcohol als je gespannen bent. Deze voedingsmiddelen bevorderen de aanmaak van het hormoon cortisol, wat stress in de hand werkt. Eet veel langzame koolhydraten en verse groente en fruit. Ook op tijd naar bed gaan is belangrijk.

6. Gun jezelf off-time
Niemand kan 24/7 gemotiveerd aan het werk zijn. Gun jezelf ook de tijd om te ontspannen, op jouw manier. De één ontspant door een avondje sauna, de ander gaat een flink stuk hardlopen en de ander zit graag met een dekentje en een boek op de bank. Doe wat voor jou goed voelt!

7. Ruim op
Door je kamer of huis eens flink onder handen te nemen geeft niet alleen voldoening, maar ook een opgeruimd gevoel in je hoofd.

8. Stop met multitasken
Hoewel het soms lijkt wel zo lijkt, is multitasken helemaal niet productief. Door meerdere dingen tegelijk te doen, bereik je vaak net niks. Door bewust bezig te zijn met één taak tegelijk, voelt je dag een stuk productiever en zijn je resultaten beter.

9. Mediteer
Mediteren klinkt ingewikkeld, maar is een zeer effectief middel tegen stress. Door de tijd te nemen en je alleen op je ademhaling te focussen, roep je de stresshormonen een halt toe. Ook al gaat het slechts om slechts vijf minuutjes per dag. Door te mediteren verlaag je je hartslag, verminder je de aanmaak van stresshormonen, verlaagt je bloeddruk en wordt je geest helderder. Zorg daarbij voor een goede meditatiehouding en maak gebruik van een goede, dempende yogamat of een meditatiekussen. Dit zorgt ervoor dat je stressvrij kunt mediteren en het optimale uit je meditatiesessie kunt halen. Tip: download eens een meditatie app!

10. Besef dat je niet overal controle over hebt
Mensen die stress hebben zijn vaak bang om de controle te verliezen. Het is goed om te beseffen dat niemand ooit ergens controle over heeft. Laat het los, zodat je je kunt overgeven aan wat het leven je vandaag brengt.

Wat zijn jouw ultieme tips tegen stress?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. LieverKipsLeverworst

  Tip 11: ga de politiek in.

 2. Lucaz

  Ik herken het helemaal: je hoofd zit vol en hebt de gehele dag een opgejaagd gevoel doordat je zo gestresst bent. Ik kan je vertellen dat je dit niet lang volhoudt. Bewegen is net zoals hierboven beschreven is een hele goede manier om te ont stressen.

  Op https://www.terra-e-mare.nl/ heb ik veel leuke tips gevonden over hoe ik meer kan gaan bewegen en meer op pad kan gaan. Ik ben er door deze website achter gekomen hoe leuk Nederland eigenlijk wel niet is en wat je allemaal wel niet kan ondernemen in dit land. Zo ga ik nu regelmatig wandelen in een van de natuurgebieden in de Veluwe. Ook ga ik minstens een keer per jaar uitwaaien op Texel. Ik vind het heerlijk. Ik voel mu nu een stuk ontspannender.

 3. Viviangr

  Het is de gouden tip als je stress hebt: ga naar buiten! Je voelt je er een stuk beter door. In beweging blijven is heel belangrijk. Voor zowel je gezondheid als je stressgehalte.

  Ik kan dit uit ervaring zeggen. Doordat ik veel stress had ging ik steeds meer en ongezonder eten. Hierdoor ben ik erg veel aangekomen. Ik wilde afvallen, maar dit lukte niet. Toen las ik een artikel op http://leukerbeter.nl/ dat over afvallen ging zonder dieet. Dit leek me wel wat voor mij. Door kleine dingen in mijn manier van eten aan te passen en door meer te gaan bewegen viel ik af. En doordat ik meer bewoog voelde ik dat ik minder stress had. Na het werken loop ik altijd nog een klein blokje om. Heerlijk vind ik dat. Even mijn hoofd leeg maken.

 4. Babaji538

  Coaching, storytelling, voorlichting, en onderscheidingen
  zijn verhulde, verkapte technieken van de blanke oude kerel,
  die meisjes van 9 misbruikt.
  Ik gebruik mijn geld verstandig.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.