Boem! Emile Roemer maakt draai van 180 graden: wil nu opeens wél met VVD regeren

De verkiezingen zitten erop. Je weet wat dat betekent: alle verkiezingsbeloftes worden zonder pardon in de prullenbak gegooid.

Natuurlijk staat eerst en vooral Mark Rutte erom bekend dat hij de VVD-achterban puur voor de lol voorliegt, maar andere lijsttrekkers zijn niet veel beter. Zie maar wat Emile Roemer informateur Edith Schippers verteld heeft:

SP-leider Emile Roemer heeft de deur op een kier gelaten voor een coalitie met de VVD. Als alle andere mogelijke coalitievormen mislukken, wil hij samenwerking met die partij ‘heroverwegen’.

Let wel, voor de verkiezingen zij diezelfde Roemer dat hij nooit en te nimmer met de VVD zou regeren. Die partij zou namelijk “neoliberaal” zijn en daarmee dé grote vijand van de SP. Blijkbaar valt dat, nu hij de verkiezingsuitslag verwerkt heeft, allemaal toch heel erg mee en ziet hij wel degelijk mogelijkheden.

Nou houdt Roemer nog wel steeds een slag om de arm — hij wil het alleen doen als “alle mogelijke combinaties diepgaand en uitputtend zijn onderzocht en vergeefs gebleken” — maar het is duidelijk dat zijn uitsluiting niet langer definitief is. Het was ‘nooit, nimmer, nooit,’ nu is het ‘nou ja, als het moet doen we het.’

Is dat dan écht verrassend? Nee. Eigenlijk niet. In andere delen van het land — op regionaal, gemeentelijk niveau — doen de SP en de VVD namelijk al langer zaken met elkaar. In verreweg de meeste gevallen gaat dat ‘goed.’ Daarmee bedoel ik natuurlijk dat zo’n coalitie in het zadel blijft, niet dat het beleid van VVD-SP daadwerkelijk goed voor de gemeente is. Het zal niemand verbazen dat het laatste absoluut niet zo is.

Zo langzamerhand heeft het er alle schijn van dat er maar één belofte is die de heren politici wél in stand houden: om nooit en te nimmer een samenwerking aan te gaan met de PVV. Geert Wilders heeft zowel de VVD als het CDA een handreiking gedaan, maar Rutte en Buma willen daar niets van weten. Alle andere verkiezingsbeloftes zijn onderhandelbaar, behalve deze.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Ritter

  Het politieke establishment ( met hulp van hun vriendjes in de media) zullen de PVV geen enkele kans geven.

  Ze zullen het strakke “cordon sanitaire” handhaven met als doel de PVV volkomen te isoleren.

  Als excuus om niet met de PVV samen te werken word o.a gezegd dat de PVV is “weggelopen” en dus onbetrouwbaar is.

  Een leugen want

  Ooggetuige Hans Hillen: “Val van Rutte I kwam niet door PVV. Dat is later gebruikt om cordon sanitaire op te zetten”

 2. Ritter

  Het politieke establishment ( met hulp van hun vriendjes in de media) zullen de PVV geen enkele kans geven.

  Ze zullen het strakke “cordon sanitaire” handhaven met als doel de PVV volkomen te isoleren.

  Als excuus om niet met de PVV samen te werken word o.a gezegd dat de PVV is “weggelopen” en dus onbetrouwbaar is.

  Een leugen want de val van Rutte 1 is niet de schuld van de PVV.

  Ooggetuige Hans Hillen: “Val van Rutte I kwam niet door PVV. Dat is later gebruikt om cordon sanitaire op te zetten”
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/02/ooggetuige-hans-hillen-val-van-rutte-i-kwam-niet-door-pvv-dat-is-later-gebruikt-om-cordon-sanitaire-op-te-zetten/

 3. poison

  Om je dood te lachen. Wat een Haagse kuiperijen.

 4. DutchDropveter

  Ik heb nog steeds het gevoel dat het cordon sanitaire juist averechts werkt. De VVD moet zich in zulke rare bochten wringen dat dit enkel ten nadelen komt van de het kabinet.

  Ik gun de VVD deze huidige (zelf gecreëerde) situatie van harte. Idem geld overigens voor het hypocriete CDA, wie daar nog in geloofd na 2005 kan in het vervolg beter zijn stempas ritueel verbranden.

  Laat het nog even goed op u inwerken VVD met de SP.. gelukkig staat 1 april voor de deur!

  1. Gustaafff

   @DutchDropveter, even een concrete vraag: vindt jij het logisch als de VVD toch met de PVV gaat regeren, ondanks dat zij haar kiezers heeft belooft niet met de PVV te regeren?

   1. Christian Wouters

    Volgens VVD logica en karakter wel. Over die andere gebroken beloften zwijg je. Verder is coalitievorming inherent aan gebroken beloften.

    Alpha’s kennen weer het verschil tussen woord en zaak niet en de gerefo probeert weer eens met gespleten tong een appel te slijten.

    Vies type.

   2. hans-e-pans

    Dit komt in de politiek vaker voor hoor, kijk maar naar het vorige kabinet. De brief waar de officiele uitslag opstond was nog niet uit de printer of Rutte en Samsom waren al in onderhandeling over het te vormen kabinet. In de politiek heeft het woord “eerlijk”een geheel andere betekenis al voor ons gepeupel.

    1. Gustaafff

     @hans-e-pans, de PvdA en de VVD hadden elkaar toch niet uitgesloten?

     1. Peter Selie

      Tjonge, tjonge, tjonge wat laat jij je toch leiden door de reguliere media en opiniemakers, géén hersencel van jouw linkse cortex laat je werken, alles moet voorgekauwd worden door de ‘betrouwbare’ media. Natuurlijk ben je een groot fan van programma’s als Jinek, Pauw en die andere VARA drol Van Nieuwkerk, ongelooflijk en dan nog op een hautaine manier andere reguurders de maat nemen, politieke kleuter.

     2. Gustaafff

      @Peter Selie, ik kijk geen Jinek, Pauw of DWDD. Wel heb ik Rutte in Buitenhof zien zeggen: ik ga niet met de PVV samenwerken. In het EenVandaag-debat, bevesigde hij dat nog eens nadrukkelijk. En wat Wilders betreft: ik ga niet samenwerken met de VVD, als zij – de VVD – Rutte niet terugtrekt, twitterde hij.

     3. Peter Selie

      @Gustaafff Ja de laatste voor vandaag Simon, Je hebt helemaal gelijk, je hebt Rutte horen praten en Rutte is heel en heel erg geloofwaardig, er zal nooit en te nimmer een leugen over zijn lippen komen hé. Je mist een belangrijke eigenschap Simon, je hebt totaal geen intuïtie maar heel foute ingevingen, daardoor zal je tot in lengte der dagen in elke politieke drol trappen die een realist op een straatlengte kan ruiken, wijsneus.

     4. Gustaafff

      @peter selie, ik heet geen simon en ben hier slechts met één account actief. De DDS-redactie kan dit bevestigen: ze kunnen het IP-adres vergelijken met andere nicks, waarvan jij denkt dat ik die ben. Dus wil je stoppen met je dubbelaccount-zwartmakerij? Alvast bedankt.

      Je bent zelf ontzettend naïef. Zowel de VVD, PVDA, SP, D66, GL als het CDA, hebben aangegeven niet met de PVV te willen samenwerken. Niet omdat ze een “cordon sanitair” willen vormen, maar omdat geen van hen zit te wachten op Wilders’ nationalistische en absurde plannen.

     5. hans-e-pans

      Ze lieten tijdens de toenmalige verkiezingen nogal wat afkeer van elkaar over de kiezers neerdalen. Stem tactisch om de andere partij niet aan de regering te laten deelnemen. Dat is inderdaad niet officieel uitsluiten, maar zoals ik het zie valt het meer onder liegen.

 5. Jetske

  Als het zo ingewikkeld gaat worden, kunnen ze beter nieuwe verkiezingen uitschrijven.
  Gelijk een kiesdrempel, ben je van die splinter partijtjes af.

 6. hans-e-pans

  Jaren terug schijnt voor dit soort uitspraken de term “Regeergeil” te zijn gebezigd in de politieke kringen.

 7. Peter Selie

  Voorgespiegelde democratie

  Door (Wladi) Op: 22/11/2011

  In Nederland zijn de gevestigde politieke partijen na de oorlog naar elkaar toegegroeid en vormen feitelijk 1 hechte socialistische partij met naar de kiezers toe een zestal labels zodat het niet uitmaakt op welk label men stemt omdat die stem toch wel bij de onderliggende partij terechtkomt. Het is net bier: of je nu Heineken, Brandt of Amstel koopt, je koopt uiteindelijk gewoon Heineken pils met een ander etiketje op de fles.

  Met de merknamen VVD/ CDA /PvdA /D66/GL/CU bewerkt de partij de complete markt van kiezers en vormen VVD en CDA de rechtse labels (het huidige VVD/CDA kabinet heet rechts te zijn) terwijl de overige merken de rest van de kiezersmarkt bestrijken vanaf het midden (D66) via links (PvdA) naar extreem links (GL en CU).

  De regel is echter dat als het rechts kwaakt en het links doet, het nog steeds links is en dat geldt zeker voor de “liberale” VVD.

  Socialisten geloven in een almachtige en alwijze staat met goddelijke leiders (socialistische politici) die vanuit de Olympus van het Binnenhof in alles richting moeten geven aan het wezenloze en passieve volk terwijl liberalen een minimale of helemaal geen staat willen en iedereen wijs genoeg achten om zijn zaakjes te regelen zonder gehinderd te worden door ambtenaren en politici.

  De VVD kwaakt weliswaar liberalisme maar doet socialisme en is dus evenveel een socialistische partij als GL. Beiden willen altijd nog meer belastingen, nog meer regeltjes en verbodjes en nog meer staatscontrole over alles zodat er in werkelijkheid geen wezenlijk verschil is tussen deze twee partijen.

  De kiezer krijgt altijd coalities van genoemde labels, de ene keer krijg je een regering van CDA/VVD/D66, dan weer een van D66/VVD/CDA of CDA/PvdA/D66 of VVD/D66/PvdA of welke combinatie dan ook maar het resultaat is dezelfde figuren die altijd terugkomen en gewoon verder gaan waar de vorige regering is gebleven met nog meer belastingen te heffen en met meer regeltjes, verbodjes en macht aan de staat.

  Het is nog nooit gebeurd dat een regering met de VVD erin opeens iets anders ging doen dan een voorgaande regering met de PvdA erin of maatregelen ongedaan maakte die zo’n regering had genomen, zoals je eigenlijk zou verwachten als dit echte partijen met een andere ideologische grondslag waren geweest.

  Het mooie voor de gevestigde orde is dat de gemiddelde kiezer, u dus, echt gelooft dat het iets zal uitmaken als hij een keer op een ander label stemt en zo blijft het systeem mooi in stand.

  De staat vormt in al zijn facetten en dat zijn de diverse bestuurslagen, grote bedrijven die tegen de staat aan leunen (banken, verzekeraars etc), maatschappelijke organisaties zoals wooncorporaties, ziekenhuizen, sportorganisaties, loterijen, goede doelen en noem maar op een hecht stelsel van fantasiebaantjes die uitsluitend bestemd zijn voor partijlievelingen van genoemde politieke partijen en onder die figuren worden verdeeld afhankelijk van hun status binnen de partij en welke partij aan de beurt is voor zo’n baantje dat garant staat voor een riant inkomen opgebracht door mensen met echte banen.

  De enige taak van de staat is om die baantjes en dus het inkomen daaruit te beschermen en zo is er een ongeschreven wet bij de betrokkenen dat men elkaars baantjes altijd beschermt ongeacht corruptie, incompetentie of welk ander falen dan ook.

  Het is nog nooit voorgekomen dat een falende partijlieveling de bijstand in werd geschopt, ze hoeven nooit een veer te laten en worden altijd beschermd en bedeeld met een ander baantje elders.

  Zelfs Willem Aantjes, prominent CDA-er is naar de Kampeerraad verbannen met een salaris van 180.000 gulden uit 1980 toen zijn foute oorlogsverleden in de Waffen SS boven water kwam en mocht ex minister Herfkens die de boel voor enige honderdduizenden Euro’s had belazerd dat geld gewoon houden.

  Job Cohen was indertijd staatssecretaris van justitie maar omdat zijn vrouw ernstig ziek werd moest hij het kalmer aan doen en omdat hij recht had op een staatsbaantje heeft men hem toen maar burgemeester van Amsterdam gemaakt.

  Zoiets is ook voor Hans Wiegel gedaan nadat zijn eerste vrouw verongelukte, hij werd commissaris van de Koningin in Friesland.

  Zelfs het Kamerpensioen van de weduwe Rost- van Tonningen is tot aan haar dood toe beschermd ondanks dat haar ex-echtgenoot in de oorlog bijzonder fout is geweest en dat toont duidelijk aan hoe trouw men aan elkaars belangen is in dat circuit.

  En u mag elke dag om 6 uur op om dit systeem draaiende te houden en mag als beloning een keer in de zoveel jaar uw stem uitbrengen voor de illusie dat u wat in te brengen hebt.

  1. swetsnek

   Heb je knipper en plakker ook weer lekker makkelijk he

   1. Peter Selie

    Joh ga eens werk zoeken i.p.v. de hele dag op je luie reet te zitten.

 8. corfo

  De zin van een partij-programma is nu toch zeker wel duidelijk ? Heeft totaal géén zin.
  Al die z.g. programma’s kunnen op één A4tje !!
  Roemer is dus niks beter als al die andere betweters ! Zodra die gasten enig pluche ruiken, zijn ze de hele wereld vergeten. Geweldige volksvertegenwooordigers.

 9. rosmalen53

  Kun je agaan wat de VVD vandaag de dag voor een partij is,tegenwoordig nog maar 2 partijen waarit je een keuze kan maken.
  De PVV en rest van partijen is 1 partij bij elkaar

 10. poldi

  Niet relevant maar wel interessant
  ————————————–

  https://www.businessinsider.nl/vvd-fractievoorzitter-halbe-zijlstra-zegt-binnenskamers-dat-de-euro-mislukt/

 11. swetsnek

  Zelfde antwoordt als net bij krol, ook deze lul is het dood schieten nog niet waard punt.

 12. Ni28

  Al die draaikonten die zo graag op het pluche willen kruipen en Wilders zou onbetrouwbaar zijn. Zelfs Rutte zei in 2012 dat de PVV loyaler was dan de CDA. Wat een zooitje bij elkaar toch!

 13. Ni28

  Gustaaf neemt de beloftes van de VVD nog serieus, haha. Heb je dan niets geleerd in vier jaar tijd?

  1. Gustaafff

   @Ni28, het betreft hier geen beleidsmatige (verkiezings)belofte, maar een toezegging met betrekking tot de vorming van een coalitie. Ik neem deze wel degelijk serieus. Waarom? Omdat noch de VVD, noch het CDA, zitten te wachten op absurde onderhandelingen over een bizarre nationalistische agenda.

 14. Bes Tolen

  Wat christendemocratie voorstelt. Christendom natuurlijk maar dat is in de politieke praktijk totaal ondeugdelijk gebleken. Daarom ging een belangrijk deel van het protestantisme (o.m. Luther) er in de zestiende eeuw en later vanuit, dat je geen christelijke politiek dus als christelijk collectief kan en daarmee mag bedrijven.
  De huidige zogenaamd niet-christelijke partijen hebben merkwaardig genoeg geen aanmerkingen op het bestaan van christelijke partijen. Dat komt omdat daar bij D66, VVD etc. geen leidersfiguren rondlopen, die maar enigszins kunnen nadenken. Dat is niet altijd zo geweest, het toont dat het de huidige partijleiders en wat er in hun nabijheid bivakkeert vooral om persoonlijke macht gaat. Ze doen aan normvervaging.
  Dat wat tegenwoordig protestanten heet in één christelijke partij met Rooms katholieken samenwerken, is je reinste verraad aan de reformatie. Op die manier samenwerken met een politieke groep, die alleen nog bestaat door miljoenen mensen te hebben uitgeroeid, protestantse mensen nota bene, klopt gewoonweg niet. Wat stelt dat protestantisme nog voor?
  Steeds worden allerlei mensen van fascisme beschuldigd. Ten onrechte. Het fascisme hoort thuis in de Rooms katholieke wereld. Anders niet. Met het hele Rooms katholieke machtssysteem te ontzien, gaat de politiek in de fout. Hier zit ook één van de kwaden van de EU en ECB. Links bedient zich ook uittentreure van het beschuldigen van fascisme. Ongeloofwaardig dat vreselijk links.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.