De SP is nu definitief de nieuwe PvdA! Mastodonten Jan Marijnissen en Harry van Bommel kraken hun eigen partij af

Geen categoriemrt 25 2017, 8:00
Wie dacht dat we een tijdperk van nieuwe linkse politiek ingingen nu de PvdA dan ein-de-lijk gedecimeerd is, komt bedrogen uit. Bij de SP staan ze gewoon klaar om de achterbakse trucjes van de Amsterdamse sociaal-democraten helemaal over te nemen.
Man, je zal maar links zijn. Dan erger je je vast groen en geel aan de zelfkastijding die kennelijk gepaard gaat met het runnen van een socialistische politieke partij. Neem nu de PvdA: nog voor de verkiezingsnederlaag definitief was, stonden mensen als Felix Rottenberg en Rob Oudkerk al klaar om de partij de diepe afgrond in te praten. Maar je ziet het altijd: er kan niets gebeuren met of rond de PvdA, of een Willem Vermeend, Rick van der Ploeg, Bram Peper of Jacques Wallage zit wel in één of ander tv-programma om een emmer azijn over zijn eigen partij te kieperen.
Het is een fenomeen dat de PvdA tot de minst geliefde partij van Nederland heeft gemaakt, en een trucje dat overgenomen dreigt te gaan worden door linkse broeders van de SP. Want kersvers SP-mastodont Harry van Bommel - zo zullen we hem denk ik maar gaan noemen nadat hij eerder deze week afzwaaide als Kamerlid - heeft bij zijn vertrek uit het parlement meteen een hoop aan te merken op de partij waarvoor hij zelf bijna twee decennia in de Kamer zat:

"Van Bommel is met name kritisch over partijvoorzitter Ron Meyer, die zichzelf op de voorgrond stelde met media-optredens. 'Ik had liever Emile daar gezien. Emile was lijsttrekker.'

Van Bommel uit zijn kritiek voorafgaand aan de partijraad van de SP in Amersfoort. Daar kan de partij na de teleurstellende verkiezingsuitslag (van 15 naar 14 zetels) niet doen alsof er niets aan de hand is, vindt Van Bommel. 'Je kunt feitelijk constateren dat wij niet het alternatief zijn gebleken voor mensen die teleurgesteld waren in de PvdA', aldus Van Bommel."

Maar Van Bommel is niet alleen: ook zijn voormalige baas Jan Marijnissen kan het niet laten om de partij die hij zelf ooit groot maakte weer een kopje kleiner te maken in de media:

",,De SP moet zichtbaarder worden’’ zegt voormalig politiek leider van de SP Jan Marijnissen (1988-2008) in Nieuwsuur. Hij uit zijn kritiek aan de vooravond van de SP-partijraad.

De 64-jarige oud-politicus vindt dat de SP te weinig is gezien door het electoraat. Ook meent hij dat het verhaal van de SP niet voldoende aansprak. ,,Veel kiezers gingen naar de PVV.’’ Wilders schudt volgens Marijnissen aan de boom inde Tweede Kamer, maar bereikt verder niets."

Zo, dat zijn dus alweer twee messen in de rug van SP-partijleider Emile Roemer, van nota bene mensen met wie hij zelf nog in Tweede Kamerfracties heeft gezeten. Gaat lekker dus, hè, daar? Nu moet de SP zichzelf het constante lekken naar de parlementaire pers en de ongebreidelde eurofilie nog aanmeten, en dan is de Socialistische Partij écht de PvdA 2.0.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten