Het is Brexit-dag! Vandaag laat Theresa May de EU officieel weten dat het VK eruit stapt

Vanaf het moment dat Brussel de brief krijgt begint de klok te tikken. 

De brief wordt ook wel een “Artikel 50-brief” genoemd, omdat het artikel in het Europese verdrag is dat lidstaten ertoe in staat stelt om uit de Unie te stappen. Volgens dat artikel hebben de EU en het Verenigd Koninkrijk nu twee jaar om de boel te regelen. Met andere woorden, de scheiding moet maximaal op 29 maar 2019 geregeld zijn.

De NOS legt uit wat er nu meteen gebeurt:

Nadat de brief is bezorgd, neemt de EU de tijd. Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad zal namens de regeringsleiders binnen 48 uur laten weten wat hij ervan vindt. Die reactie zal vooral gaan over de hoofdlijnen, over de agenda en de belangrijkste onderwerpen.

De onderhandelaars onder leiding van Michel Barnier kunnen formeel aan de slag, maar het mandaat kan pas formeel worden vastgesteld tijdens een extra EU-top die volgende maand wordt gehouden.

Hilarisch genoeg mag het Europees Parlement voor de verandering ook meepraten. In principe kan dat parlement een deal tussen de EU en het VK namelijk verwerpen. Later vandaag komt dat marionetten-parlement met een officieel standpunt nu de onderhandelingen gaan beginnen. We moeten er ernstig rekening mee houden dat de eurofielen in het parlement én in de Europese Commissie het VK zo hard mogelijk willen bestraffen voor hun gewenste onafhankelijkheid.

Wat dat betreft is het een veeg teken dat de Europese onderhandelaar Michel Barnier is. Die man staat erom bekend, aldus de NOS, dat hij “iemand [is] die echt gelooft in Europa. Iemand die al langer vindt dat de Britten een blok aan het been van Europa zijn. In de man zit ook de woede tegen de manier waarop de Britten met de EU zijn omgegaan.”

Met andere woorden, meneer kan het absoluut niet hebben dat de Britten iets van hun nationale soevereiniteit wilden behouden en is een voorstander van het Grote Europese Project waardoor individuele natiestaten worden afgeschaft en een federale EU het voor het zeggen heeft. Dat moet dan dus onderhandelen met het VK.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. IJscoman

  Straks komen de ‘Tommies’ ons misschien voor de tweede keer bevrijden. Samen met de Yanks. Oh, arm Europa.

 2. rosmalen53

  Heerlijk wat een bevrijding,nu hier nog

 3. Guus Geluk

  Schotland wil niet.

  Schotten zijn nuchtere mensen.

  1. IJscoman

   Guus wil ook niet. Guus houdt niet van Nederland. Maar hij is dol op de EU die onze volledige soevereiniteit opvreet. Guus is dus eigenlijk een landverrader. Maar zo mag je hem niet noemen.

   1. Guus Geluk

    Welneen, @ijscoman. Ik ben blij dat we een Europese Unie hebben, al kan het doorgeslagen regelzucht, bemoeienis en de auto met chauffeur voor de parlementariërs wat minder. Je mag me inderdaad geen landverrader noemen. Het is immers nonsens (Borrelnootje?).

 4. Wim

  De Britten laten zich duidelijk niet bezetten in de vorm van een Vierde Rijk onder leiding van Adolf Merkel. Gewoon een klasse volk en niet van die laffe mee huppelde NSB’ers in Nederland.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Trots en intens jaloers op de Britten.
  Helaas ben ik in NL geboren, een laf, ongeïnspireerd, zieltogend landje gevuld met schapen, lemmingen, kraakbeenachtigen, wezels, struisvogels, draaihalzen, Drie-Aapjes-Mensen, goudvissen en van haat kromgetrokken pruimedanten die dag in, dag uit op de Staatstv. en Staatsradio hun hysterisch policor gekrijs mogen laten horen.
  Een land waar virtue signalling belangrijker geacht wordt dan het lot van het nageslacht.

  Nee
  Geef mij die Britten maar die in weerwil van de oceanen van EUSSR-Propaganda wel hun rug recht hielden en Vrijheid boven Slavernij verkozen.

  1. Floris

   “een laf, ongeïnspireerd, zieltogend landje gevuld met schapen, lemmingen, kraakbeenachtigen, wezels, struisvogels, draaihalzen,”
   ———————————————————————
   Goede omschrijving van de Beukmansen onder ons.

   1. Guus Geluk

    Tot driemaal toe heeft Floris dit forum vanmiddag al bevuild met beschimpen.

    Ik dacht even dat hij iets inhoudelijks had, maar zo ken ik ‘m weer.

    1. Floris

     Als ik inhoudelijk post, over de islam bijvoorbeeld, reageer jij niet of met je eeuwige gemekker over gematigde moslims.

     Jij bent degene die eigelijk niets te melden heeft hier. Je bent al even weekdierachtig als die feminiene trol van een Beukmans en je mist de kennis om je in een inhoudelijke discussie staande te houden.

     Een SGPer die gemene zaak maakt met linkse trollen. Veel gekker moet het niet worden. Het is maar goed dat de dominee het niet weet.

     1. Guus Geluk

      Mijn gemekker over gematigde moslims heb je goed gezien, @floris. In discussies met jou en/of anderen zal ik daar ook over blijven mekkeren. Het is mijn standpunt dat er zeker gematigde moslims zijn, die geen kwaad in de zin hebben. En het geweld van doorgedraaide “geloofsgenoten”, ten zeerste afkeuren.

      Wat ik constateer is dat jij vele reacties van Beukman, A.Dijksterhuis, evenals Barbera, voorziet van een comment. In zulke posts, heb je in wezen weinig te melden. Jij hebt de neiging mensen als Beukman af te serveren als linkse trollen. Waarom? Wel, hun mening komt niet overeen met de doorsnee mening van de islam- en immigratiekritische elite alhier.

      Laat ik duidelijk zijn: dat is geen bijzonderheid. Ook types als Noodluik (nu actief als Borrelnootje) en de keukenantisemiet, christian wouters, kunnen daar wat van. Het resultaat is dat jullie met dat “trollen jagen” niet meer geloofwaardig zijn.

     2. Beukman

      @Guus
      Well said.
      Het lijkt erop dat Floris ons nodig heeft om zichzelf te profileren, kleurloze persoon als hij is. De prijs die hij hiervoor betaalt: heel langzaam verandert hij in een dikke vette trol.

     3. Guus Geluk

      Juist, @Beukman. Voor het “trollenvangen” geldt dus, om een Baudetje te doen, cum grano salis.

     4. Floris

      “Het is mijn standpunt dat er zeker gematigde moslims zijn, die geen kwaad in de zin hebben. En het geweld van doorgedraaide “geloofsgenoten”, ten zeerste afkeuren.”
      ——————————————————————-
      Ga jij je eerst maar eens in de islam verdiepen, voordat je een ‘standpunt’ inneemt, hersenloze griffo.

      En besef ook dat het nooit de gematigden zijn die in de frontlinie staan, maar altijd de radicalen. Hoewel ik besef dat het paarlen voor de zwijnen werpen is, hier een eersteklas uitleg daarvan: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/00000608.html

      Het verbaast me dat dit artikel van Lagonda nog steeds op FN staat. Mogelijk is Breedveld vergeten het te wissen.

     5. Floris

      Beuktrol: “Het lijkt erop dat Floris ons nodig heeft…blaat, blaat, blaat…”
      —————————————————–
      Op een forum als dit hebben de trollen elkaar nodig. Jullie tonen dat vrijwel dagelijks. Steeds maar weer elkaar steunen en bevestigen. Of dacht je soms dat dat niet opvalt, sukkeltje?

 6. Beukman

  Hoe lang zal het nog duren voordat de Pro-stemmers erachter komen dat ze in het pak zijn genaaid door achtereenvolgens Cameron, Farage, Johnson en May, met een hele seire valse beloftes en volstrekt onmogelijke voorstellingen van zaken?
  Spoedig zal men erachter komen dat het echt niet mogelijk om tegelijk lid te blijven van de single market, zoals pro-Brexiteers de Britten steeds voorspiegelden, én tegelijk onder het juridisch gezag van de EU in deze uit te komen. You can’t eat the pudding, and have it.

  De pro-Brexitkranten beginnen inmiddels kritische stukken te produceren over het UK na de Brexit. Weldra zullen de eersten de hoofden van Farage, Johnson en anderen eisen. Cromwell is hen voorgegaan.

  1. IJscoman

   Beukman behoort tot het gilde dat bij het minste of geringste roept “dan gaat het licht uit”. Een doemdenker pur sang, die net als alle onheilboodschappers keer op keer ongelijk krijgt – er gebeurt nooit waarvoor zij vrezen of mee dreigen.

   Het VK draait tot heden prima en zal dat blijven doen. En een eventuele (kortstondige) terugval vangen ze met Britse creativiteit en inzet op.

   1. Floris

    Beukmans is een serviele meeloper. Een weekdier.

    1. Beukman

     Driekwart van Floris’ bijdragen bestaan uit persoonlijke aanvallen en typeringen over mij en een paar anderen.
     Floris komt hier dus slechts om te trollen. Ik kan wel raden waarom, maar de lust om dit onder woorden te brengen ontbreekt me.

   2. Beukman

    Jezus @IJscoman, waarom steeds weer een nieuwe nick? Kan je me dat eens uitleggen? Of heeft Simon school gemaakt bij jou?
    Ik dacht eigenlijk dat jij en andere Geurtachtigen hier de doemdenkers zijn met jullie “het is 5 voor 12”-retoriek over de islam, moslims en vluchtelingen.

    GB moet het zelf maar uitzoeken. Maar dat de Britten in het pak zijn genaaid met valse beloften en ordinaire leugens, door baantjesjagers met verborgen agenda’s, staat wel vast.
    En de EU willen verlaten maar wel de lusten ervan houden? Forget it but.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.