Het is eindelijk zover: formateur Schippers begint vandaag gesprekken met lijsttrekkers. PVV zit op de achterbank

Normaal gesproken wordt de volgorde bepaald door de grootte van de partijen in de Tweede Kamer. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de PVV. Hoewel Wilders en de zijnen de tweede partij van het land zijn komen ze pas als vijfde aan bod.

Het is zo ver: het grote formatiespel gaat vandaag dan officieel beginnen. Hoewel mogelijke coalitiepartners achter de schermen natuurlijk al lang overleg met elkaar hebben gepleegd en van elkaar weten waar ze staan beginnen de gesprekken officieel nu.

De formatie wordt geleid door demissionair VVD-minister Edith Schippers. Ze begon de formatie vandaag om 08:30 met Mark Rutte. Dat is enigszins hilarisch omdat Schippers en Rutte twee handen op één buik zijn. Schippers weet dus al lang wat Rutte van haar wil. Maar ja, de formatie is niet alleen een politieke affaire, maar eerst en vooral ook een theaterstukje. En dus ging ze vandaag eerst praten met Rutte.

Hoewel ze daarna normaal gesproken met de tweede partij van het land zou moeten praten doet Schippers dat niet. De PVV moet even afwachten. Eerst gaat Schippers namelijk om tafel met het CDA, D66 en GroenLinks. Geert Wilders komt dus pas na Jesse Klaver aan bod.

Het zal ongetwijfeld tekenend zijn voor de gang van zaken tijdens de formatie. De PVV heeft gewoon gewonnen op verkiezingsdag, maar omdat de partij van tevoren al werd uitgesloten door de meeste partijen, waaronder de VVD, is de kans groot dat Wilders en co. weer niet mee mogen doen. Ze mogen meepraten en aangeven wat ze willen, maar daar zal het vrijwel zeker bij blijven. De politieke in-crowd heeft al een plan: het wordt VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, of VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De PVV wordt niet eens genoemd door de leden van het partijkartel.

Natuurlijk is dat buitengewoon gek. Hoewel de gevestigde politiek — het partijkartel — graag door het midden wil gaan is er een duidelijke meerderheid voor een rechtse coalitie. VVD, CDA, PVV, SGP en Forum voor Democratie zouden in principe met elkaar kunnen regeren. Dat dit waarschijnlijk niet gebeurt is een schoffering van de rechtse kiezer; de kiezer die nu de meerderheid vormt van het electoraat maar vrijwel zeker genoegen zal nemen met een belachelijk centristisch middenkabinet dat pappen en nathouden, en niet doorpakken, voorop zet.

Zelfs als de VVD en het CDA niet officieel met de PVV willen regeren kunnen ze natuurlijk gewoon een minderheidskabinet formeren en vervolgens steeds op zoek gaan naar meerderheden in de Eerste én Tweede Kamer. Dat is misschien niet de traditionele manier van politiek bedrijven, maar het is wél een geweldige manier om het kabinet scherp te houden én om ervoor te zorgen dat je in de praktijk een rechts kabinet hebt (dat feitelijk gedoogd wordt door partijen als de PVV). Me dunkt dat Wilders daar best aan mee wil werken; hij kan dan immers bewijzen echt tot regeren in staat is.

Helaas zal het zo ver niet komen. De PVV wordt uitgesloten en dat zal ook zo blijven. Dat daarbij zo’n anderhalf miljoen kiezers buitenspel worden gezet zal het partijkartel worst wezen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

78 reacties

 1. Wim

  Het zijn natuurlijk fascistische methodes waar de nazi’s niet de handen voor zouden omdraaien voor 80 jaar terug.
  Al ruim 1500 Nederlanders hebben aangifte gedaan tegen uitsluiten PVV
  Collectieve aangifte tegen: cordon sanitaire PVV (meld u gratis aan!)

  1. nomis

   Waar kan dit?

    1. Adriaan

     Gedaan!

    2. Marija

     dankjewel en gedaan.

     Vraag hier zoveel mogelijk aandacht voor !

    3. Beukman

     @Wim
     Dit in erbarmelijk Nederlandse opgestelde schotschrift is een fraai staaltje misleiding van de kiezer. En passant wordt de Grondwet ermee verkracht. Behandeling van deze “aangifte” gaat slechts bakken vol belastinggeld kosten, maar het zal tot niets leiden. De burger die tekent, wordt ermee in het pak genaaid.

     1. Wim

      Het is jouw mening. Het is aan ieder om die serieus te nemen.

      Behandeling van deze “aangifte” gaat slechts bakken vol belastinggeld kosten, maar het zal tot niets leiden.

      Maar de processen tegen Wilders koste veel meer bakken met geld.

     2. Gustaafff

      Dat heeft Geert Wilders zelf al gedaan, @Beukman, zijn achterban in de maling genomen. Hij weet deksels goed dat het grondwettelijk volkomen legitiem is een partij, en haar electoraat, uit te sluiten bij de formatie. En hij kent ook de reden, namelijk, zijn controversiële standpunten met betrekking tot de islam.

      Hij strooit zijn kiezers zand in de ogen met dat “cordon sanitaire” van dat “partijkartel”.

      En iedereen trapt er in.

     3. Wim

      Het kan heel simpel ,wat wettelijke verdraaiingen en je maakt van de PVV stemmer een ras en de buit is binnen.

     4. Beukman

      Inderdaad @Gustaaf. Plotseling staart Geert met zijn groene stuiters de kiezer aan en lispelt: “Ik wil constructief samenwerken hoor.”

      Dat had hij dan maar eerder moeten bedenken. Zijn inmiddels beruchte A4tje vertelt precies het tegenovergestelde verhaal.

      Ondertussen heeft een deel van zijn aanhang het lef om namens “het Volk” te mogen spreken. Je moet maar lef hebben.

     5. Beukman

      Zeker @Wim, het staat iedereen vrij om zich in het pak te laten naaien. Maar iedereen die ook maar iets verder denkt dan zijn neus lang is, weet dat de bewering dat het uitsluiten van een partij tijdens de formatie in strijd zou zijn met Art. 1 van de Grondwet, zoals in deze potsierlijke “aangifte” wordt beweerd, liederlijke larie is.

      Over het proces tegen Wilders zijn we het eens. Zonde van het geld, en nergens voor nodig.

     6. Gustaafff

      https://twitter.com/geertwilderspvv/status/686106599463751680

      Het kan verkeren “met Nederland dat haar land terug wil”, @Beukman.

     7. Beukman

      @Gustaaf
      Wrijf het er maar in. 🙂

 2. Gustaafff

  Ziedaar, de Calimero-rol van Wilders cum suis.

  Zoals de politieke partijen al tig keer hebben aangegeven (maar de populisten hebben dat nog steeds niet begrepen), is de PVV uitgesloten van regeringsdeelname, aangezien zij korans wil verbieden en moskeeën wil sluiten. Dit is regelrecht in strijd met het liberalisme, de christendemocratie en het socialisme. Ideologieën die moeilijk samengaan, sluiten elkaar uit. De socialisten van Roemers tomatenpartij, sloten de liberalen van Ruttes partij, ook al op voorhand uit.

  Dit alles, verkoopt Wilders aan zijn achterban als een cordon sanitaire. Inmiddels is zijn volledige achterban daarin getrapt.

  Een rechtse coalitie met VVD, CDA, PVV, FVD en SGP? Dat is een onstabiele vijfpartijencoalitie. Zo’n coalitie hangt met plakband aan elkaar. Het is de vraag of de SGP wil regeren.

  De PVV-kiezers worden uitgesloten. Ach, ze hebben net één zetel meer dan D66 of CDA. Bovendien gaat het er niet om wie de meeste kiezers heeft. De CU heeft ook een kleine achterban en wordt al aangemerkt voor regeringsdeelname. Dat is ons politiek systeem. En de VVD mag het voortouw nemen in de formatie.

 3. Beukman

  Als ik op VVD of CDA had gestemd, zou ik me juist geschoffeerd voelen als nu opeens de PVV bij de formatie werd betrokken. Dat was immers niet de afspraak.
  Een partij bij voorbaat uitsluiten waar toch niet mee valt samen te werken, is een efficiënte en volstrekt legale methode om de formatie te bekorten.

  Sommige partijen sluiten overigens zichzelf uit: de PvdA heeft inmiddels aangegeven niet geïnteresseerd te zijn in deelname aan een regering, en niemand die daarover piept.
  Wilders zelf heeft onlangs notabene de VVD met Rutte uitgesloten. Ook daar is niemand over gevallen.
  Ook Klaver heeft de deur naar deelname zo goed als dichtgegooid. Geef hem eens ongelijk.
  Wie de spelregels van de formatie niet bevalt, kan maar beter zijn partij opheffen.

  1. Gustaafff

   “Wilders zelf heeft onlangs notabene de VVD met Rutte uitgesloten. Ook daar is niemand over gevallen.”

   @Beukman, Wilders heeft specifiek aangegeven, dat hij niet met de VVD wilde samenwerken, zolang Rutte daarvan partijleider is. Waarschijnlijk wilde hij daarmee Rutte in de hoek zetten: als de PVV de grootste werd, en de VVD zou gaan samenwerken met Wilders, dan zou Rutte ontslag moeten nemen.

   Een smerige truc, die als een boemerang terugkomt. De PVV werd immers niet de grootste. De VVD gaat Rutte niet afzetten. Dat houdt in dat hij niet meer kan samenwerken met de VVD, aangezien hij die heeft uitgesloten.

   Tenzij hij zijn belofte breekt, natuurlijk.

   1. Beukman

    @Gustaaf
    Het wordt hier altijd muisstil op het moment dat iemand melding maakt van Geerts eigen uitsluitingsactie. Het tekent het Calimero-gehalte van de aanhang: men ziet zichzelf hardnekkig als slachtoffer, ook als de feiten anders laten zien.
    Ook schrijft men zichzelf een al te grote betekenis toe door zich met “het Volk” te vereenzelvigen.

    1. Gustaafff

     Ja, @Beukman. Maar wel hardnekkig blijven doorzeuren over die 1000 euro. Wilders heeft zijn eerste verkiezingsbelofte gebroken, alvorens hij heeft deelgenomen aan een regering.

     Eerst zegt hij: “nee, niet met Rutte”. Nu klaagt hij dat hij niet met Rutte mág.

     Het moet niet gekker worden.

 4. Gustaafff

  “Helaas zal het zo ver niet komen. De PVV wordt uitgesloten en dat zal ook zo blijven. Dat daarbij zo’n anderhalf miljoen kiezers buitenspel worden gezet zal het partijkartel worst wezen.”

  Maar zo werkt ons politiek systeem! De SP heeft de VVD ook uitgesloten. Daar is helemaal niets mis mee. De VVD-kiezer gaat gewoon voor: zij wilde dat Rutte niet met Wilders ging samenwerken. Dan heeft de partijleider tot taak dat ook niet te doen.

  Eigen kiezer eerst.

 5. De Vrolijke Fietser

  ”Hoewel Wilders en de zijnen de tweede partij van het land zijn komen ze pas als vijfde aan bod.”

  Ik lees op de site van de Volkskrant dat dat gewoon komt omdat Wilders vanochtend niet kon, anders zou hij gewoon na Rutte aan de beurt zijn geweest. Dus tamelijk tendentieuze berichtgeving hier.

  Verder, als VVD vóór de verkiezingen bij monde van Rutte bij Buitenhof laat weten, niet in zee te zullen gaan met de PVV (wat ik op zich een vreemde stellingname vond), dan zou het kiezersbedrog betekenen dat nu toch te doen. En mocht de VVD niet geneigd zijn een coalitie te vormen met de PVV, andere partijen (D66, CDA, etc) zijn dat nog veel minder. Het is dus, ook gezien de uitslag – PVV niet de grootste – gewoon niet reëel te verlangen/eisen dat de PVV in een nieuw kabinet komt.

  ”Me dunkt dat Wilders daar best aan mee wil werken; hij kan dan immers bewijzen echt tot regeren in staat is.”

  Met het ”gedogen” van Wilders hebben VVD en CDA ervaring opgedaan, en dat is ze niet goed bekomen. Toen het 5 jaar geleden moeilijk werd en er over extra bezuinigingen werd overlegd, is Wilders uit het Catshuis weggelopen, hetgeen leidde tot de val van Rutte I. Dat zijn ze bij de VVD en CDA echt nog niet vergeten.

  Zelf denk ik dat het het beste is als de PVV vanuit de oppositie een nieuwe coalitie scherp houdt op de gebieden immigratie/integratie, veiligheid, islamisering.

  1. Marija

   en was dat niet veroorzaakt door het CDA? jawel.

  2. RS

   Catshuis-overleg mislukte door CDA.
   Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.
   Artikel uit de Volkskrant van 22 feb 2014. Terwijl menigeen denkt dat de PVV schuldig is aan het mislukken van het Catshuis-overleg, bleek het CDA de schuldige.

 6. HaZ

  We kunnen hier eindeloos over blijven discussieren en de voorstanders halen de tegenstanders niet over en andersom. Laat die z.g. democratie maar zijn werk doen, dan kijken hoelang het duurt voor het nieuwe kabinet ( uit wat voor samenstelling die dan ook mag bestaan) uit elkaar gaat spatten. Ik geeft dat geen jaar, daarvoor zijn de tegenstellingen bij de diverse partijen te groot evenals de bijbehorende lijsttrekkers ego’s. Bereid je maar vast voor op nieuwe verkiezingen eind van dit jaar, de rest is verspilde moeite.

  1. De Vrolijke Fietser

   ”Ik geeft dat geen jaar, daarvoor zijn de tegenstellingen bij de diverse partijen te groot”

   Indien de meest voor-de-hand-liggende combinatie Rutte III gaat vormen, VVD/CDA/D66/CU, zou dat best een redelijke kans hebben ”de rit uit te zitten”. De tegenstellingen tussen deze 4 partijen zijn een stuk minder groot dan ze dik 4 jaar geleden waren tussen VVD en PvdA. Toch heeft die coalitie de volle termijn gehaald.

   Een Rutte III heeft het grote voordeel dat Nederland definitief uit de crisis lijkt te zijn gekomen, de economie trekt aan, de overheidsfinanciën zijn op orde gebracht, dus daar zal het gevaar niet schuilen. Het zal met name om de zg medisch-ethische kwesties gaan, waar grote verschillen zijn tussen D66 en de christelijke partijen, hoe men verder gaat in EU verband, en uiteraard de grote kwestie die tijdens de campagnes wel een grote rol speelde, maar waar je nu eigenlijk alweer weinig over hoort en leest: de massa-immigratie, de integratie, en de islam in Europa.

   We zullen het gaan zien.

   1. HaZ

    Zomaar wat tegenstellingen en ego’s op een rijtje…..
    http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2017/03/chemie-ontbreekt-hoe-moet-het-verder-tussen-rutte-en-buma-471426/
    De VVD wil een kabinet met CDA en D66, maar GroenLinks-leider Jesse Klaver streeft nog steeds naar een kabinet zonder de VVD.
    Als het aan Rutte ligt, gaat de VVD in zee met het CDA en D66. Om een meerderheid te vormen – ook een voorwaarde van Rutte – moet daar nog een partij bij. D66-leider Alexander Pechtold hoopt op GroenLinks, maar Sybrand Buma (CDA) is terughoudend over een samenwerking met Klaver en noemt een kabinet zonder VVD ‘onlogisch’.
    ‘Economische plannen van GroenLinks doodsteek bedrijfsleven’

    1. Beukman

     @HaZ
     Interessant. Buma is een Friese calvinistische dwarskop, die door Rutte waarschijnlijk alleen kan worden gepaaid door op voorhand het een en ander in te leveren.
     Met Pechtold daarentegen zal de samenwerking een stuk soepeler verlopen.

  2. Wim

   De grootste vijand van Nederland is de liegende, verdraaiende media en NPO.
   Dat zijn eigenlijk criminelen.

 7. Marija

  Is toch onacceptabel, hoop dat we op de hoogte worden gehouden van resultaten protest.

  Zie link Wim: ALLEMAAL MEESTEMMEN = gratis

  1. Beukman

   @Marija
   Dat het gratis is, zou de meeste Nederlanders toch over de streep moeten trekken. 🙂

 8. Sam C

  Wilders zelf heeft meerdere malen laten blijken niet met Rutte te willen regeren. Helaas is de VVD met Rutte winnaar van de verliezers. Rutte werd altijd verweten dat hij zijn beloftes niet na komt. Vandaar verbaasd het mij niets dat hij deze zet doet.

  1. Pollewop

   Wilders heeft zijn eerste verkiezingsbelofte nu al verbroken. Hij zei vandaag graag met Rutte te willen samenwerken terwijl hij hem eerder uitsloot.
   Wat is het toch een leugenachtige draaikont!

   1. Gustaafff

    Ben benieuwd wanneer ze Wilders een lange neus photoshoppen.

    1. Beukman

     Op deze foto wordt Geert betrapt terwijl hij zijn Pinokkioneus tracht terug te duwen.
     https://i.ytimg.com/vi/FKbr5boHS3w/hqdefault.jpg

     1. Gustaafff

      Die foto is gemaakt toen hij het had over het AOW-breekpunt.

   2. Beukman

    @Pollenwop
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/24976425/__Wilders_sluit_Rutte_uit_als_regeringspartner__.html

    “PVV-leider Geert Wilders zou niet met de VVD willen regeren zolang premier Mark Rutte daar nog aan het roer staat. Dat laat Wilders zondag weten na het programma Buitenhof”

    Dat was op het moment dat hij in de peilingen op 41 zetels stond. Nu het er minder dan de helft zijn geworden, is hij vliegensvlug bijgedraaid, hopende dat zijn aanhang zijn eerdere uitspraak is vergeten.
    Ach, zo is politiek.

 9. dapperedodo

  Hilarisch ook dat de media bericht dat het zeer ingewikkelde proces van formatie begonnen is. Pvv mag niet mee doen, en wat word het dan wel? Volgens de media. Nou niet zo moeilijk hoor.

  Ik ga er nu al vanuit dat het VVD/CDA/D66 sowieso wordt.
  Groenlinks gaat niet mee regeren. Zeer ingewikkeld allemaal. Hebben ze allang in de achterkamertjes beslist. Het moet wel lang duren anders lijkt niet niet ingewikkeld.

  Want in de regering zitten is heel gewichtig hoor.

  Daar moeten sommigen echt wel een intelligentie van rond de 70 voor hebben. Tofik Dibi/Simons/Pechtold/Klaver/Rutte etc. Hoewel wat sluwheid/boerenslimheid betreft scoren ze hoger. Of sluwheid/boerenslimheid bij intelligentie hoort? Ik zou het niet weten.

 10. Anna

  Rutte eruit en Edith Schippers Minister-President van Nederland samen met VVD-PVV-CDA-50Plus-SGP-en FvD.

  VVD en CDA hadden voor de verkiezingen praktisch alle PVV punten overgenomen. DUS? Deze coalitie komt het meest overeen. DUS! Is de meest voor de hand liggende.

 11. Pollewop

  De achterbank lijkt me wat veel eer voor Geert. De kofferbak lijkt me een meer passende plek.

  1. Wim

   Pollekop ik weet voor jou ook nog een bak, de vuilnisbak.

   1. Pollewop

    Niet zo bitter, Wim. Jouw Grote Blonde Leider staat definitief buitenspel maar straks wordt zijn failliete tent overgenomen door Thierry Boudoir. Alles komt goed.

    1. Borrelnootje

     Niet zo enthousiast Drollekop. Jouw Pinokkio-lieger-bedrieger heeft zijn volgende rampenregering nog lang niet klaar: vier partners in een ploeg betekent geheid -eerder vroeger dan later- gesodemieter en een instortend kabinet. Voor de weldenkenden in Nederland dan een nieuwe kans. Alles komt goed, jazeker.

     1. Beukman

      @Nootje noteert:
      “Alles komt goed, jazeker.”

      Al ben je dan geen echte Nederlander, je blijft de moed erin houden en dat zie ik graag.
      Je hebt overigens beslist een punt met je instortende kabinet. Maar hoe het daarna weer moet goedkomen? Je rekent toch niet meer op Geert?

     2. Borrelnootje

      Beukenoot is zwaar de weg kwijt: Borrelnoot heeft slechts 1 nationaliteit, 1 paspoort en daarin staat vermeld ‘Nederlander’. Zou je zo goed willen zijn je woorden terug te nemen, zoon uit een NSB-gezin?

     3. Gustaafff

      http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/01/vrede-tussen-israel-en-de-palestijnen-is-onmogelijk-israel-is-een-belediging-van-de-islam/

      Ene Noodluik, eerder actief als Houtlijm, wist voortdurend ook specifiek te vertellen dat iemand uit een “NSB-gezin” kwam.

      Het kan altijd toeval wezen.

     4. Beukman

      En in welk land woont de heer Borrelnootje?

  2. poldi

   En jij @Pollewop, liefst aan een touw sleurend achter de auto.

   1. Beukman

    @poldi
    Voor geweldsfantasieën kan men altijd terecht bij aanhangers van IS en van de PVV.

    1. Nederland-op1

     Het zijn maar woorden Beukman, voor de echte uitvoering van geweld moet je bij de linksen zijn.

     1. Beukman

      Ik dacht niet dat linksen het monopolie op geweld hebben, @Nederland. Schorem kom je overal tegen, los van politieke voorkeur.
      Anyway, hier op DDS is het rechts dat het monopolie heeft op geweldsfantasieën.
      Eén troost: daarbij komt een hoop creativiteit los.

  1. Beukman

   Geweldige website weer, @Wim, inclusief alle praatjes over stembusfraude in Ypenburg. Die lijkt zo te zijn overgenomen uit de VS, waar een soortgelijk verhaaltje werd verspreid.

 12. Pollewop

  Hoorde jokkebrok Wilders net op de radio zeggen dat de PVV zich een betrouwbare partner heeft getoond in Rutte I.

  Whoehahahaha!

   1. Wim

    Fout
    Wilders heeft niet de VVD uitgesloten maar Rutte. Die heeft gezegd ik ga je partij vernietigen als rancune en liet Wilders keihard zakken voor de plotselinge eisen van het CDA. Met zo vent zou ik ook niet in zee gaan.
    Niet liegen hier Guus

    1. Gustaafff

     Rutte heeft gezegd (overigens is dat niet eens zeker), dat hij Wilders’ partij zou decimeren. Dat lukte hem, toen de PVV in 2012 afging als een gieter.

     Je draait om de hete brei heen, @wim. Wilders heeft Rutte uitgesloten, maar momenteel staat de VVD onder leiding van Rutte. Toch klaagt hij dat de VVD hen aan de kant zet. Maar hij heeft VVD-Rutte zélf uitgesloten.

    2. Beukman

     @Wim
     Dus stel dat Rutte had gezegd best met de PVV te willen samenwerken maar dan zonder Wilders, was het wat jou betreft prima geweest?

     1. Pollewop

      Ik vermoed dat Wim hier niet meer op reageert.

     2. Wim

      Ja

     3. Beukman

      @Wim
      Dan hoop ik dat Rutte meeleest.

  1. Wim

   Dat was hij ook, tot CDA met idiote eisen kwam en Rutte Wilders liet vallen.

  2. Jetske

   Pollewop

   Moeilijk om daar eens iets over te lezen toch, want wat hij zegt dat klopt!

 13. poldi

  Zo langzamerhand valt Rutte in zijn eigen zwaard door de PVV uit te sluiten van bestuursdeelname – zelfs na zetelverlies. Het mogelijk gaan regeren met de CU. staat wel heel erg ver af van liberalisme.
  Maar is Rutte liberaal ?
  Geef me een lijstje met liberale resultaten gescoord in de laatste 4 jaar. Waarom kwam Rutte niet terug op BTW 21/19 en hypotheekrente aftrek ongedaan maken tijdens de campagne ?
  En dan de ZZP’er worging
  Vergeet ook vooral het nivelleren, daar is echt helemaal niets liberaasl aan te vinden.

 14. Gustaafff

  https://twitter.com/geertwilderspvv/status/686156800048119808

  Geert Wilders over Mark Rutte:

  “Zolang de VVD Rutte niet terugtrekt zal de PVV niet met de VVD regeren.”

  Gaat hij deze belofte breken?
  Gaat hij zijn kiezers teleurstellen?

 15. poldi

  Door de PVV uit te sluiten heeft de VVD zich aan linkse partijen overgeleverd. Onder Rutte is de VVD nauwelijks meer van D66 te onderscheiden en het gemak waarbij liberale principes werden opgeofferd voor een kabinet met de sociaal Democraten spreekt boekdelen. Ik vrees dat hij na een lange formatie periode om maar premier te spelen in staat is om de laatste liberale principes te verloochenen voor een ongelukkig kabinet met klavertje vier.

  1. Beukman

   @Wim
   Geen man overboord:

   http://www.volkskrant.nl/4476385?utm_userid=5f884799-4a5f-45bf-9126-51be40a5db55

   “Van de Nederlandse volwassenen zegt 88 procent gelukkig te zijn. Dat percentage is al stabiel sinds 2013, toen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ‘geluksgevoel’ jaarlijks begon te meten. Een kleine 3 procent van de Nederlandse volwassenen is ‘zeer ongelukkig’, de overige 9 procent voelt zich gelukkig noch ongelukkig.”

   1. Gustaafff

    Er is een rapport uitgekomen: Nederland is gestegen op de lijst van landen met de meest gelukkige mensen ter wereld. Uiteraard is dit weer de schuld van Rutte, die ons land heeft verkocht, vermoord, gesloopt en omdat we geen 1000 euro hebben gekregen.

    1. Borrelnootje

     Nederland staat nu op de zesde plaats, na Noorwegen, Denemarken, IJsland, Zwitserland en Finland. Vind je dat zo’n geweldige prestatie Guus?

     Nederland is een plaatsje opgeschoven ten koste van Canada. Je ziet wat zo’n marxistisch-socialistische Trudeau voor uitwerking heeft.

     1. Gustaafff

      Dat vind ik inderdaad een geweldige prestatie. Ondanks het eindeloze gemiep wat ik vaak hoor uit de PVV-consorten, zijn er veel mensen erg gelukkig.

     2. Beukman

   2. Wim

    Iemand die armoede heeft kan best gelukkig zijn. Gezien de inhaligheid van de rijken zijn deze vaak erg ongelukkig.
    Sommige zijn al gelukkig met boer zoekt vrouw.
    Gelovigen zijn ook vaak heel gelukkig al zijn ze stront arm.
    Mijn buurvrouw was heel ongelukkig haar TV was kapot en nu kon ze GTST niet zien. Mijn tweede TV gegeven en ze was heel gelukkig.
    Dit rapport gaat niet over gelukkig zijn. Voor 60 jaar terug waren mensen best ook gelukkig.

    1. Beukman

     @Wim
     Goeie actie met die tv van jou!
     Een van de verbanden die in het stuk aan de orde komen is die met gezondheid:

     “Iemands gezondheid bepaalt sterk de mate van geluk. Van de ondervraagden met een slechte gezondheid noemt 58 procent zichzelf gelukkig, tegen 94 procent van de gezonde geïnterviewden.”

     Friezen, de gezondste Nederlanders, zijn daarom ook het gelukkigst, en Zuidhollanders het ongezondst en het ongelukkigst. Relatief dan, want met 84,6 procent gelukkigen valt dat nog best mee.
     Gezondheid is gerelateerd aan welvaart. Laten we dus maar niet te hard klagen, want daar word je alleen maar ongelukkig van.

    2. Gustaafff

     http://nos.nl/artikel/2164096-nederland-stijgt-op-lijst-gelukkigste-landen-ter-wereld.html

     Het World Happiness Report:

     “In het rapport wordt geluk gedefinieerd aan de hand van factoren als: gelijke verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid.”

     1. Nederland-op1

      Laten we hier nou maar niet teveel waarde aan hechten, als je aan iemand vraagt of het goed gaat zegt hij in 99 van de 100 gevallen goed.

 16. Lex

  Een nieuw kabinet samenstellen dat kan wel eens “a hell of a job” gaan worden voor formateur Edith Schippers.

  Voor het samen stellen van een kabinet zal minimaal 5 partijen voor nodig zijn.

  Veel partijen hebben breekpunten.

  De ChristenUnie daar is euthanasie en een voltooit leven een breekpunt.
  Groenlinks heeft zo belachelijke veel groene punten daar zal de VVD nooit mee instemmen o,a, btw verhoging voor vlees van 6% naar 21%.

  50 plus daar is 65 jaar een breekpunt.

  De PVDA doet niet mee dat hebben de leden besloten.

  Een kabinet geheel over links dat is ook onwenselijk en daar zal de VVD

  Vrees dat een kabinet VVD, CDA, PVV, SGP en Forum voor Democratie geen kans heeft.
  zelf wouw ik aan deze lijst nog 50plus toevoegen.

  Veel partijen hebben de PVV uitgesloten of ze hun been stijf houden dat is de vraag.

  Tja de PVV is faliekant tegen de islam die bloederige moordende ideologie.

  Nu weet ik onder hoge druk wordt alles vloeibaar.

  De PVV bij voorbaat uitsluiten vind ik bizar en schandalig.

  Wanneer gaat Den Haag nu eindelijk eens inzien dat de islam een gevaar voor nederland is. Blijkbaar moet er hier eerst een vreselijke bomaanslag komen met tientallen doden voordat Den Haag wakker word en de oogkleppen af gaan.

 17. nienke

  Als ik Wilders was zou ik mijn biezen pakken en gezellig met z’n vrouw naar een heel mooi land vertrekken en Nederland aan z’n laars lappen, dit corrupte zooitje van een stelletje ordinaire kijvende politici die allen vechten om de MACHT en hem elke keer buiten sluiten ondanks dat hij 2e is geworden daar wordt je toch kots misselijk van.
  De PVV. en al zijn aanhang worden nog als grotere monsters behandeld als zo’n KUZU die in wezen levensgevaarlijk is voor Nederland.
  Het is toch in en in triest dat je buiten gesloten wordt als democratisch gekozen politicus omdat je een ander mening hebt die hun niet bevalt.
  De waarheid over de hele situatie hoe of het nu in ons land gesteld is mag absoluut niet gezegd worden.
  De immigratie is een chaos is ook niet op te lossen met mensen die lak hebben aan onze manier van leven en onze democratie.
  Nog steeds geen joden, homo’s, andersdenkenden accepteren en hier komt nooit verandering in, dit zal altijd een kloof blijven tussen hun achterlijke manier van denken en het onze.

 18. nienke

  Groen links heeft het constant uit geschreeuwd NOOIT met de VVD te willen regeren hij heeft zelfs meerdere keren gezegd dat de VVD.niet meer mocht regeren en hij wilde alleen een compleet links clubje.
  Ben zeer benieuwd of deze opschepper het nu ook waar gaat maken om te weigeren met de VVD in het kabinet te gaan zitten.
  We zullen zien of de macht die hij zo sterk ambieert sterker is dan al z’n beloftes tijdens de verkiezingen, NOOIT met de VVD.
  Laat zie dat je ballen hebt en nu niet TOCH met de VVD te willen samenwerken.
  Ben benieuwd wat hij zal kiezen, MACHT of KARAKTER.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.