Het is eruit: Edith Schippers (VVD) aangewezen om op verkenningstocht naar een coalitie te gaan

Het lag al aardig in de lijn der wachtingen, maar nu is het officieel: Edith Schippers mag vanaf maandag op zoek gaan naar mogelijkheden om een nieuwe regering te vormen voor de komende jaren.

Het is een wonder dat ze de hele rit hebben weten uit te zitten, maar na woensdag is het toch echt afgelopen met het gedrocht Rutte-Asscher. Beide partijen hebben het inmiddels aardig gehad met elkaar, en zijn aardig gekrompen nadat de kiezer zowel de VVD als PvdA gisteren hard afstrafte voor het beleid van de laatste jaren. En dat betekent maar één ding: er moet toch echt op zoek worden gegaan naar nieuwe partijen die wél met elkaar in zee willen en kunnen om Nederland in de toekomst te besturen.

Dat gaat zeker geen makkelijke taken: zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat men de PVV zou uitnodigen, zouden er altijd minstens vier verschillende partijen nodig zijn om een meerderheidskabinet op touw te zetten. Dat het een enorme puzzel wordt snapt iedereen, en degene die de juiste stukjes bij elkaar mag gaan zoeken van kamervoorzitter Khadija Arib is Edith Schippers, tot gisteren minister namens de VVD onder het wijlen kabinet. Zij is het die vandan maandag in gesprek mag gaan met de fractievoorzitters om te peilen hoe de kansen liggen op zekere samenwerkingen.

Verrassend is dit niet: vrijwel alle partijen hadden deze ‘dankbare’ taak bij de grootste partij neergelegd, aangezien ook zij wel snappen dat het zonder de VVD wel erg lastig gaat worden: dan komen we uit op een coalitie van maar liefst zes partijen, wat zelfs voor Nederlands gebruik ongekend is. Het spreekt voor zich dat de kans op zo’n VVD-loos kabinet hiermee ook meteen stukken kleiner geworden is: de illusie dat madame Schippers hier onpartijdig in zal stappen is natuurlijk niet meer dan dat.

Eenieder die die illusie dus nog rijk was, is zojuist een stuk armer geworden. Dat gezegd hebbende is het ook niet bepaald handig om te hopen op een terugtrekking of uitsluiting van deze zogenaamde ‘liberalen’: een derde kabinet Rutte is zeker niets om naar uit te kijken, maar een kabinet Buma of Pechtold met een bende aan kleinere, linkse partijen erbij is een alternatief waar al helemaal niemand op zit te wachten. Hoe het ook zij: de formatie is nu echt van start gegaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Viertel

  Meest waarschijnlijk coalitie is VVD (33), CDA (19), D66 (19), CU (5). Met die laatste haal je ook de gedoogsteun van SGP (3) binnen. Zodat je op 79 zetels komt.

  Met GroenLinks (14) in plaats van CU wordt het al een stuk moeilijker. Klaver zal onrealistische eisen stellen en bovendien minimaal 2 ministersposten.

  Met de SP (14) in plaats van CU is eigenlijk uitgesloten omdat die oerdomme Roemer gezegd heeft niet met de VVD in een regering te willen.

  Dan is er nog de theoretische optie met PvdA (9) in plaats van CU. Maar met een partij die zo op zijn lazer heeft gehad, moet je niet meer willen regeren. Laten Asscher en Spekman maar de komende jaren hun wonden likken.

  Geen optie is de PVV (20). Alle grote partijen hebben regeringsdeelname van Wilders onbespreekbaar verklaard.

  1. jennifer

   Nou lekker ondemocraties voorstel wat je hier doet. De PVV heeft duidelijk gezegd te willen regeren, en dat is best mogelijk met VVD CDA en CU meer hebben ze dan niet nodig.

  2. DutchDropveter

   Ik vind het mooi om te zien maar de cijfers kloppen niet! als je de stemmen telt weet je dat D66 maar op 18 uit komt en komen ze een zetel te kort! tevens de VVD heeft er geen 33 maar 32! TWEE! minder

   Dat maakt de som;
   VVD – 32
   CDA – 19
   D66 – 18
   CU – 5
   ————
   maakt 74

   Jammer dan VVD terug naar de tekentafel ennuh door Edith aan te stellen weten we zelf ook wel dat het helemaal niks gaat worden!

   1. Gustaafff

    Conform de laatste prognose staat VVD op 33 en D66 op 19.

    1. DutchDropveter

     de prognose die gebaseerd is op wat? juist! een halve telling.
     Anyway we gaan het zien guusje

     1. DutchDropveter

      @gus als je en klein beetje hebt opgelet weet je dat het gister avond / nacht op zijn zachtst gezegd een tyfuszooitje was bij de NOS.

      De cijfers achter de staafdiagrammen zijn statisch en niet dynamisch als het percentage daarom zeg ik steeds; deze is na 1:00 vannacht niet meer aangepast. Dat maakt het dus niet compleet terwijl de cijfers er wel zijn!

      Nogmaals VVD 32, PVV 20, CDA 19 en D66 19, moeilijk he rekenen….. ik snap het je verwacht het niet van een PVV-er.

     2. DutchDropveter

      @gus hoeveel is: 21,3 x 1.5?

    2. jennifer

     Heb net gekeken maar de prognose is toch echt VVD 32 D66 18 dus het zelfde als wat met GroenLinks was, daar was het ook 1zetel minder als wat men gisteravond bekent maakte.

   2. DutchDropveter

    Hoe dan die cijfers
    Bron: http://nos-autocue.geenstijl.nl/tk2017
    Hier staan de totaal cijfers van het telwerk van gisteravond
    (iedereen kan toch wel rekenen)
    Stemgerechtigden 12.980.788 x Opkomst: 80,4%
    dan zie je dat x,3 naar boven wordt afgerond en dat klopt niet.
    Met als klapper de VVD die 22,95 die wordt gezien als 23 zetels…

    Nee nogmaals hier kun je geen fatsoenlijk kabinet uit persen zelfs niet als je de formatie het Kaartenhuis Kabinet noemt.

    We gaan weer stemmen en dit keer ga ik mensen bedreigen als ze geen PVV stemmen mag kennelijk gebeurd bij DENK ook dus waarom niet?!

    1. DutchDropveter

     excuses, correctie ‘Met als klapper de VVD die 22,95 die wordt gezien als 23 zetels…’

     moet natuurlijk zijn 31.95 doe word gezien als 33.0

   3. nick

    Ik vindt het mooi, D66 18 maar waar staat dat ?
    En waarom worden we ook nu weer voor de gek gehouden dan?

    1. DutchDropveter

     Voor de gek is een groot woord maar ze zijn iets te Enthousiast.

     4.1 en 4.3 rond je niet af naar boven. Zo simpel is dat.
     Ik ken alleen de regelgeving omtrent ‘rest’ stemmen niet zo goed. Bijv. wat gebeurd er met de stemmen van VNL? die worden toch gewoon in eerste instantie verdeeld naar ratio?

 2. Wim

  Weten we nog.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22417432/__PvdA_altijd_tegen_PVV__.html

  Weg met zo partij. Hoort niet thuis in een democratie.

  1. jennifer

   Ook daarom wim dienen partijen die de PVV blijven uitsluiten en demoniseren op de zelfde wijze afgestraft te worden als de PVDA nu ondervonden heeft.

    1. Wim

     Zou D66 de spuit kunnen aanreiken.

     1. Gustaafff

      Niet als CDA en CU om de formatietafel zitten.

 3. Wim

  Het CDA,CDU en SGP zouden de PVV moeten omarmen ,dit zijn de enige soldaten die de aanstormende koppensnellers van christen kunnen bestrijden en verslaan.
  Viel wel op waar veel SGP stemmers waren ,waren ook veel PVV stemmers.

 4. Frulen

  Rekenen kan ik zelf ook wel. Nederland heeft gisteren gekozen voor meer EU dus meer immigratie. Dus meer werk voor de echtgenoot van dit misbaksel.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Pffffffffffffff ondraaglijke window dressing. Het worden gewoon de LangNeusBierPomp-liberalen, de Ontmetelijke Leegte van D’66, de Islam Unie van Segers en de Weg-Met-Ons-Eurofielen van Buma.
  Gedoogsteun van de olijke rakkers van SGP.
  Iedereen weet het, behalve kennelijk de doofpot/agitprop.-creaturen die zich in NL (op volstrekt enigmatische en valse gronden) dorsten te tooien met het predikaat journalist.

  En Snotneus ?
  Snotneus gaat in de oppositie vier jaar lang acteren dat hij een o zo betrokken, moreel voortreffelijk en progressief ventje is (vandaar dat ie de luizen wagenwijd open wil hebben voor zijn 7e eeuwse metgezellen)

 6. Ludwig_Janssen

  Net als in het leven moeten we VERTROUWEN hebben. Vertrouwen hebben in onszelf en in de anderen om samen te werken aan een beter Nederland. Iedereen kan bijdragen en we steunen vooral hen die anders niet mee kunnen. Dan kunnen alle lagen van onze samenleving delen in de welvaart en welzijn.

  1. Borrelnootje

   Meen je dat nou Ludwig? Zo heb ik het nog nooit bekeken. Wat spiritueel!

   1. Gustaafff

    Even voor de duidelijkheid: jij bent Houtlijm/Noodluik, @Borrelnootje?

    1. Floris

     Even voor de duidelijkheid:

     Christian fileert jou haarscherp, Gustaafje. Je bent een serviele meeloper die de leugenmedia napapegaait.

     Hij schreef onder andere:

     “De man ademt aan alle kanten kerkelijke cultuur. Volgzaam naar de overheid en de heersende waarden vermenigvuldigend.

     Niks oorspronkelijks komt uit deze wormen hun mond. Volwassen woorden maar emoties van de kleuter in een gezagsgetrouwe volwassenenwereld.”

     Elk woord is snoeihard raak.

    2. Borrelnootje

     Pardon? Ik heb absoluut geen idee waarover je het hebt. Is dit weer een van je waanideeen?

 7. WWW

  Het meest rechtse kabinet ooit, behalve voor de asielinstroom, die mag gewoon doorgaan. Nederland word nu versnelt verkocht aan de EU en de burgers raken hun laatste sociale zekerheden kwijt. Wie betaalt de rekening? diezelfde domme burgers die hier op hebben gestemd. Lekker werken tot je 70ste of langer, voor de rest van je leven een loonslaaf van de overheid en grote bedrijven. Dus vanaf nu bekken dicht en niet meer zeuren.

 8. Ni28

  De meest denkbare coalitie is al een gedrocht met de eurofiele D66, en al die andere mogelijkheden zijn nog veel erger. Mijn vermoeden al voor de verkiezingen geuit zijn uitgekomen. Wij gaan nu van de regen in de drup.

 9. nienke

  Ja, het is eigenlijk te gek van woorden dat niemand met de PVV. wil regeren en dat heet democratie.
  Mark Rutte heeft altijd gezegd we sluiten niemand uit en nu loopt hij als een hondje achter die andere partijen aan en sluit de PVV. uit, om misselijk van te worden.
  Klaver NIET in de regering heeft constant op de VVD. gescholden en verklaart Nooit met de VVD. te willen regeren, wees een VENT en houdt je aan je woord Klaver.
  Nu niet met hangende pootjes bij de VVD. aankomen, weg wezen dus.

 10. Jroam

  Die Edith Schippers toch.
  Heeft haar huisslaaf Sander Spijker mogen graaien uit de zorgpot terwijl er enorm bezuinigd in de zorg.
  Mag ze nu het voortouw nemen.
  Een verschrikkelijk gluiperige partij, en een volk wat deze VVD in het zadel houdt.
  Tenminste; er van uit gaande dat de verkiezingen niet gekocht zijn door multinationals.

  Dat de VVD niet met de PVV wenst te regeren, zegt dat ze maling hebben aan het volk.
  Dadelijk gaan ze als nog een coalitie vormen met de PvdA, DENK, Gewoon Link, d66 en de SP!

 11. Lex

  Lach me rot

  een coalitie met christen unie dan zal niet zo snel gebeuren in verband met Euthanasie voltooit leven standpunt.

  Jesse klaveren heeft een te ambitieus groen programma hij zal flink moeten gaan snoeien en dat gaat hij waarschijnlijk niet doen.

  Tja of het word een regering met 6 partijen via links wat onwerkbaar word.

  Of toch een kabinet met de PVV.

  Of nog liever nieuwe verkiezingen.

  Meest waarschijnlijk coalitie is VVD (33), CDA (19), D66 (19), CU (5). Met die laatste haal je ook de gedoogsteun van SGP (3) binnen. Zodat je op 79 zetels komt.

  1. Lex

   Sorry dat laatste stukje hoort er niet bij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.