Linkse Amerikaanse media: ‘De Nederlandse verkiezingsuitslag was helemaal geen klap voor het populisme!’

Nee, de strijd tegen de fascistische populisten (!) gaat gewoon door!

In Nederland roept links nu al enkele dagen heel blij dat het ‘populisme’ verslagen is afgelopen woensdag, maar in de rest van de wereld denken ze daar steeds genuanceerder over. Niet zo gek natuurlijk. De VVD kon eerst en vooral winnen omdat Rutte zich als een Wilders-light gedroeg, de PVV boekte desalniettemin grote winst en, oh ja, Forum voor Democratie is de Kamer ook nog eens ruim in gekomen.

Als er iets niet kapot is gegaan op woensdag dan is het ’t zogenaamde rechtspopulisme.

Zie hier wat het linkse Slate over Wilders schrijft:

It’s worth pausing for a moment to examine the cause for this celebration: Geert Wilders is about as nasty a right-wing populist as they come. Persistently inciting hatred against immigrants from Turkey and Morocco, he promised in the run-up to the Dutch elections that he would close down all mosques and ban the Quran. In the last national elections, back in 2012, his party gained about 10 percent of the vote. In most recent polls, Wilders looked set to clock in at about 15 percent, which would slightly amplify his voice yet leave him far short of the ability to form a government. Instead, he came in at about 13 percent—which amplifies his voice yet leaves him far short of the ability to form a government.

See the grand cause for celebration? Me neither. In a system of proportional representation, in which seats in parliament are assigned in direct proportion to the number of votes a party gets, it was never realistic to expect that Wilders might jump from 10 percent to an outright majority. And although it is certainly heartening that Wilders has not gained as much support as had been expected, this result is no reason to think that the overall trend is now reversing.

En de progressieve schrijver van het stuk is nog niet klaar. Anders dan zijn collega’s van CNN heeft hij namelijk opgelet en is het hem dus opgevallen dat de oude politiekcorrecte partijen, met de PvdA voorop, flink ingeleverd hebben:

The Dutch results are the new Exhibit A: The vote share for the Social Democrats has plummeted from 25 percent at the last elections to less than 6 percent at these elections.

De conclusie van deze toch enigszins oplettende links-radicaal (dat dan weer wel, de auteur heeft duidelijk een hekel aan alles wat ook maar enigszins rechts aandoet):

We are now in an unprecedented situation. But what’s new about it is not that we know that the forces of darkness are about to triumph—or fail. It’s that, for the first time in 50 years, we genuinely don’t know what happens next.

Links in Nederland vierde groot feest omdat de PVV niet de grootste werd, maar Wilders heeft toch aanzienlijk meer zetels in de nieuwe Kamer dan hij onder Rutte II had. Dat is pure winst. Daar komt bij dat FvD de Kamer in komt met twee zetels. Ik ben ervan overtuigd dat dit slechts het begin is voor Thierry Baudet en Theo Hiddema, en dat ze vanaf nu zullen doorgroeien tot een machtsfactor in de rechtse politiek. Het is erg moeilijk om in de Kamer te komen, maar als je er eenmaal bent krijgen ze je er niet meer weg. FvD gaat dat nu ook meemaken; vanaf nu kan Baudet in alle rust aan zijn partij bouwen.

Het zogenaamde ‘populisme’ is helemaal niet verslagen. Sterker nog, het is misschien zelfs invloedrijker dan ooit — niet alleen in het parlement, maar ook daarbuiten, en dan met name op het Internet.

Rechts gaat niet zomaar weg. Dat de VVD de grootste werd heeft Rutte puur en alleen te danken aan zijn ruzie met Erdogan, waardoor hij zich juist kon presenteren als een liberale populist. Zelfs zijn overwinning is feitelijk dus een overwinning van het rechts-populisme, hoe zeer het mediakartel en het Nederlandse mediakartel dat ook willen ontkennen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Wim

  Winnaar Wilders
  +5 zetels.
  PVDA vernietigd.
  VVD – 9zetels
  Gat met VVD terug gebracht van 26 zetsel naar 12 zetels.
  Hij noemde het een flut kabinet, kiezer heeft dit ook geoordeeld en weggevaagd.
  Links 20 zetels verloren.
  Gl gebombardeerd naar een sekte geleid dor een geestelijk in een wit hemdje met een niet afgeronde VMBO en leugens over zijn jeugd. Wiens optreden meer deed denken aan afgekeurde kunstschilder.

  1. DutchDropveter

   Niet dat ik ons land niet vertrouw maar er gaan toch behoorlijk heftige
   geruchten rond dat er behoorlijk gerommeld is met de uitslagen.

   ook van mensen die mee hebben geteld en die nu totaal andere cijfers zien:
   https://twitter.com/Bushcraft_Mouse/status/843135044805935105

   Des ondanks zal het voor de landelijke peiling bar weinig uitmaken.
   Maar ik vind het wel apart te eerste berichten uit Rotterdam waren namelijk
   dat het verschil tussen de VVD en PVV ongeveer 1000 stemmen was.

   1. jennifer

    En in Amsterdam was de uitslag om 9uur al bekent dat Rutte de winnaar was, rara hoe kan dat toch in zo n grote stad zou je toch denken. En dan te bedenken dat de stemlokalen niet eens gesloten waren op dat moment.

    1. Beukman

     @Jennifer
     Onzin. De uitslag kwam pas na middernacht binnen.
     Jennifer en de waarheid: een lastige combinatie.

     1. Pollewop

      Juist.

     2. jennifer

      Niet waar op TV zeiden ze zelfs vlak erna dat er stembiljetten bijgedrukt waren, heb de opname nog eens terug gekeken en kort na 9 was de uitslag van Amsterdam al zowat binnen.

 2. Ritter

  Het woord “populisme” is (negatieve) framing. Het is bedoelt om bepaalde partijen/ personen negatief en apart neer te zetten.

  Dat woord zijn journalisten (en de politieke elite) een tijdje terug ineens gaan gebruiken om partijen/personen aan te duiden die anti-establishment/ anti globalisten zijn en die vaak ook kritisch zijn op de massa immigratie en islam.

  Veel mensen (dus ook die niet op de PVV stemmen) willen dat er een stop komt op de massa immigratie en zien ook de toenemende invloed van de islam een gevaar voor onze democratie. Dat zal zeker niet veranderen in de komende jaren.

  Ook zie je dat een aantal partijen punten in een of andere vorm overnemen van de PVV. Neem b.v het dubbele nationaliteit vraagstuk waar Buma het over had. Dat roept Geert Wilders al jaren.

  Thierry Baudet en Theo Hiddema zijn een goede aanvulling. En dat zit de z.g mainstream media niet lekker. Vandaar ook dat Baudet nu word aangevallen in de media.

  1. poison

   Ik heb alleen maar een stelletje beroeps-werkeloze en steuntrekkers gezien. Ga Gvd. een baan zoeken stelletje nietsnutten zodat je geen tijd krijgt om op zulke kromme gedachten te komen.

   1. jennifer

    Zie er ook niet fatsoendelijks bij, en zeker niet met die mislukte rimboo aap op de voorgrond.

 3. Gustaafff

  De populisten houden de moed er nog even in: vijf zeteltjes erbij, Forum voor Democratie de Kamer in.

  De meerderheid van het volk heeft haar wens echter allang uitgesproken: de elite moet, en kan, ons vertegenwoordigen. Premier Rutte heeft het vertrouwen van zoveel duizend mensen. Dat geldt ook voor het CDA (+/ zeven zetels winst), D66 en GroenLinks.

  1. jennifer

   Wat een oud nieuws breng je hier ineens, alsof de populisten zoals jij die noemt dit nog niet wisten.

   1. Gustaafff

    Daarom is dit wel een klap voor het populisme. Het partijkartel is immers door een meerderheid van de Nederlandse bevolking herkozen, terwijl één populistische partij niet eens een zetel behaalde.

    1. jennifer

     Toch blijf je een triest figuur guus, dat je een kartel nog toe juicht, Hopeijk weet je wat voor kartels er allemaal zijn op de wereld en hoe die met mensen omgaan, Je kan het vergelijken met pure Maffia die kartels overal. Dat jij achter dit soort methodes van regeren staat,zegt veel over jou. Heeft Baudet gelijk dat men ze bestrijden moet voor het te laat is toch. Kartels zijn erger als populisme,omdat kartels pure Maffia is.

     1. Gustaafff

      Het woord “kartel” achter “partij” is framen. De gevestigde partijen werken al jaren kei- en keihard, om haar burgers te verzorgen. Nee, het lukt niet altijd om haar beloftes na te komen. En nee, het leven hier is niet altijd een feest. Maar dat de politiek en maffiabende zou zijn, @jennifer, is onzin.

     2. Borrelnootje

      Gustaafff, de benaming ‘partijkartel’ is een zeer juiste en ter zake doende aanduiding van de werkelijkheid en beslist geen framing.

      Alle gevestigde partijen behoren tot dit kartel en onderstrepen dezelfde doelstellingen en links-marxistische ideologie. We hebben dan ook uitsluitend socialistisch getinte en gerichte partijen in ons bestel: christelijke socialisten, groene socialisten, liberale socialisten, socialistische socialisten, rechtse socialisten en wat dies meer zij.

      Allen omarmen ze dezelfde politieke dogma’s en credo’s en dat is wat ons land in de afgrond stort. De totale consensus en het eveneens totale gebrek aan oppositie. Met uitzondering van de PVV die dan ook direct in quarantaine wordt geplaatst.

     3. Gustaafff

      De PVV is opzij geschoven, vanwege hun controversiële standpunten, waaronder het alom bekritiseerde koranverbod. In feite is de Vrijheidspartij ook knettersocialistisch.

      Ons land is niet in de afgrond gestort, maar is een land met een goed draaiende economie. Het “partijkartel” is wederom herkozen om voor nogmaals vier jaar dit land te besturen.

      En dat we geen oppositie hebben? Wel, uiteindelijk werken alle partijen samen in coalities. Zo zit ons politiek systeem in elkaar, @borrelnootje.

     4. Borrelnootje

      Guus zegt: “En dat we geen oppositie hebben? Wel, uiteindelijk werken alle partijen samen in coalities.”

      Dan is er dus sprake van een monopoliepositie, ofwel een partijkartel precies zoals Baudet het aanduidt.

      Ons politiek bestel zonder daadwerkelijke oppositie is de natte droom van dictators zoals Erdogan.

     5. Christian Wouters

      De coalitie is gehalveerd en Gustafff noemt dat een succes voor hardwerkende mensen. Hitler werkte ook hard.

      Het populisme heeft direct 7 zetels gewonnen en indirect nog meer. Gustafff noemt dat gemarginaliseerd.

      Kijk, dat heb je met pseudo-intellectuelen: geen enkel weerwoord ooit gekregen. Zeker als ze door hun narcisme ongetrouwd zijn gebleven.

      Leken-interpretaties van een zielige kwaadaardige narcist met kerkelijke sukkels en jaknikkers als enige intellectuele omgeving.

     6. Gustaafff

      @Borrelnootje, de PVV werkte in 2010 binnen een gedoogconstructie en maakt daarmee dus ook, Baudet volgend, deel uit van het partijkartel.

      Je hebt in wezen gelijk als je zegt dat ons politieke bestel niet perfect is. Voor de verkiezingen probeert elke partij – door middel van veel moddergooien en campagnevoeren – de grootste te worden, terwijl zij na de verkiezingen weer met elkaar om tafel moeten.

      De zwakte van ons politiek systeem, is tegelijkertijd de kracht. Coalities brengen mensen bij elkaar, met totaal verschillende opvattingen. Liberalen, socialisten en christendemocraten. Allen kunnen een beetje van hun ideeën in het regeerakkoord gieten.

      Het land wordt nooit bestuurt door één partij met één plan en één idee.

     7. Borrelnootje

      Guustaafff zegt: “De zwakte van ons politiek systeem, is tegelijkertijd de kracht. Coalities brengen mensen bij elkaar, met totaal verschillende opvattingen. Allen kunnen een beetje van hun ideeën in het regeerakkoord gieten. Het land wordt nooit bestuurd door één partij met één plan en één idee.”

      Door dit polderen (wat niets anders is dan alle ideologieen en opvattingen in de mixer gooien zodat er een eenvormig gekleurde smoothie uitkomt) is Nederland het halfzachte land waar niemand een ander voor zijn hoofd wil stoten, alles met de mantel der liefde bedekt wordt, nooit een onwelvoeglijk woord valt en waar ook nooit een grote stap voorwaarts gezet wordt. Waar creativiteit wordt afgekapt (past niet in het ‘regeerakkoord’), waar alles vooraf dicht getimmerd wordt en iedereen door de kadaverdiscipline gedwongen is in de pas te lopen.

      Nederland is een grote familie. Zucht….

     8. Gustaafff

      @Borrelnootje, zo staan de zaken er inderdaad voor. In de Verenigde Staten bezit Trump alle macht en is hij in staat een muur te bouwen, inreisverbod in te stellen, eigenhandig te bezuinigen, websites offline te halen en het Defensiebudget te verhogen.

      Zo gaan de zaken hier dus niet. Rutte kon zijn liberale beleid de afgelopen vier jaar niet geheel doorvoeren, terwijl de PvdA keihard werd afgestraft, omdat zij teveel had toegegeven aan de VVD.

     9. Christian Wouters

      Kartels zijn voorboden voor oorlog. Hopelijk raakt dat de kartelverdedigers een beetje. Maar soms moet je 1900 jaar wachten op de juiste wraak.

     10. Gustaafff

      Je bent niet goed wijs, @chris wouters.

     11. toetssteen

      Gustaafff

      —Verbied dat ellendige boek zoals ook Mein Kampf verboden is! Geef zo een signaal aan de overvallers van Jami en andere islamisten dat de Koran in ons land nooit en te nimmer als inspiratie of excuus voor geweld mag worden gebruikt.—

      Is Mein Kampf verboden om te lezen? Nou nee, u kunt het gewoon vinden op het internet, maar het mag niet in de herdruk.
      Symbolisch, jawel, maar het gaat om de verduidelijking.
      Even een simplificeren van deze symboliek kunt u hier lezen:

      http://www.volkskrant.nl/binnenland/-genoeg-is-genoeg-verbied-de-koran~a870859/

      Milady.

     12. Floris

      @ Gustaafje:

      Ik ben geen liefhebber van sommige opmerkingen van Christian Wouters, met name als hij het over joden heeft, maar hij is onmiskenbaar stukken intelligenter dan jij en zijn psychologisch inzicht om miezerige kuddedieren zoals jij te duiden is daar mede getuige van.

      Hij heeft jou feilloos door, serviele farizeeër.

     13. Gustaafff

      Floris begint weer met modder te gooien, hij en zijn vriend chris kunnen het goed met elkaar vinden.

      Ik had niets anders van hem verwacht.

     14. Floris

      De vinger op de juiste plek leggen is geen modder gooien, staafje. Jij bent op z’n best kansloze middelmaat en zeker geen partij voor iemand als hij.

      Mogelijk besef je dat niet eens, hetgeen slechts een bevestiging is van jouw eigen domheid.

    2. Christian Wouters

     Het populisme heeft gewonnen en de PvdA is doodgetrapt.

     Dat jij er je kerkelijk gedraaide hersens op los laat interesseert niemand iets. Een eenzame narcist die geen enkele sociale verantwoordelijkheid kent.

     1. Kodi

      Moet de PvdA niet even bij Pia Dijkstra te rade gaan i.v.m. hun voltooide leven?

  2. RobertMarsman

   Of het FVD nu zo’n aanwinst is voor de 2e kamer moeten we maar even afwachten. Het is maar de vraag of ze de normale uiteindelijk weten te bereiken en ze hun boodschap duidelijk kunnen overbrengen. Bij mij komt de FVD nu nog over als een partij voor een klein elitair clubje. als ik eerlijk moet zijn. Zo’n impact als Wilders had zal de FVD nooit krijgen Die kreeg gelijk 9 zetels na zijn allereerste verkiezingen. En vier jaar later had hij er maar liefst 24. Dat zie ik de FVD echt niet nadoen hoor. Ik ben eerder geneigd om te denken dat ze uiteindelijk ook zullen kiezen voor het veilige pluche zoals de VNL deed.

   1. Gustaafff

    Thiery cum suis zijn niet zo islamkritisch als Wilders, dus zullen nooit zoveel beroering veroorzaken als de PVV. Ze zijn ook minder provocerend dan onze Geert: geen gekke twitterberichten, islamkritische films of minder, minder Marokkanen.

    1. RobertMarsman

     Nou weet je als je een dag na de verkiezingen al gelijk je arrogante pet opzet om te gaan beweren dat zijn kandidaten een hoger IQ hebben als de rest van de partijen dan hoef je ook geen gekke twitter berichten te plaatsen. Die jongen is nog groen achter zijn oren en een dag na de verkiezingen is hij al arrogant. Ik ben van mening dat iedereen in de kamer wel een vorm van intelligentie heeft hoor. Wilders is ook intelligent maar hij schept er niet over op. Ik vind het ook tamelijk dom om te beweren dat je kandidaten slimmer zijn dan de rest van de kamer. Het is een zeer onaangename vorm van arrogantie.

     1. Gustaafff

      http://www.ad.nl/verkiezingen/thierry-baudet-je-houdt-van-hem-of-je-verafschuwt-hem~a994862f/

      Het Algemeen Dagblad over Baudet:

      “Thierry Baudet, je houdt van hem of je verafschuwt hem.”

      Dat lijkt me een juiste redernatie.

     2. Christian Wouters

      Ik denk dat hij Asperger is. Die zien geen probleem in dit soort beweringen. Vooral de woede die ze opwekken vermaakt mij zeer. Want hij heeft wel gelijk. IQ bestaat, is te meten, alpha’s hebben het minder en minder IQ is gewoon minder.

      Haha.

      Dat er ook zoiets als gevoel en intuitie bestaat gaat aan hen voorbij. Maar ze zijn wel de enigen die de IQ-bedriegers met hun nep-alpha-titel kunnen wegblazen.

      Uiteindelijk zijn die een groter kwaad. Of wil jij MMSer Annamarie Jorritsma als MP? Dan krijgen we een taxihel op alle gebieden.

      MMS verdient respect maar grijpen ze de macht dan mag je ze doden. Lager IQ, dichter bij de dieren.

 4. Wim

  Trump: Deutschland schuldet riesige Summen für US-Militär

  Veröffentlicht: 18.03.17 16:13 Uhr

  US-Präsident Trump vertritt die Auffassung, dass Deutschland deutlich mehr für die US-Truppen zahlen müsse, weil die Amerikaner für den Schutz der Deutschen sorgen.

  Het anti geschreeuw tegen Trump door de Nederlandse media. idiote linkse meisjes en politici in Nederland en Duitsland kan nog wel eens duur worden

 5. Wim

  Amsterdam was heel vroeg veel vroeger als veel kleinere gemeentes. Daar zit een luchtje aan.

 6. oogklepje

  Voor ik een reactie ging plaatsen heb ik uitgezocht hoe het zit met populair en populisme, ik snap er nog weinig van.
  groen Links is tegenwoordig erg populair.
  De volkskrant heeft het 23 mei 2016 over rechts populisme en rutte heeft het nu over verkeerd populisme , is groen links nu verkeerd populair?
  Hoe moet ik populisme gaan plaatsen?
  Als je groen links stemt is het populair als je PVV stemt is het rechts populisme wat is verkeerd populisme?

  1. Christian Wouters

   Moet je sociologisch voor leren denken. Definities hebben een gebruikskant en een intentiekant. En er zijn meerdere die door elkaar lopen. Het werkt als een toverformule: iedereen snapt het maar toch weer niet en toch werkt het.

   Iedere tijd heeft tijdelijke woorden. Populisme is populair omdat het democratisch antidemocratisch is.

   Maar eigenlijk is het een vies scheldwoord van mensen die aan de verliezende hand zijn.

   Hoe leger het hoofd hoe makkelijker het gebruik.

 7. Floris van Duin

  Het populisme is niet dood en dat is het ook nooit geweest. Er is altijd een electorale basis geweest voor het rechts-populistisme. Dat was ten tijde van de NSB zo maar dat is in de tijd van Boer Koekoek, Janmaat, Fortuyn en nu bij Wilders ook het geval. Die basis schommelt tussen de 10 en 20 % van het electoraat en daar komt het zelden bovenuit. Wilders kreeg nu 13% en dat is in lijn met de trend.

  Het is niet een negeren deel van het electoraat maar het blijft een kleine minderheid. We moeten er rekening mee houden maar niet verwachten dat als we deze groep met beleid tegemoet komen het aantal boze mensen verdwijnt. De woede van veel mensen kan namelijk niet uit de context worden verklaard maar huist in de eigen ziel.

 8. Floris van Duin

  Bijgaand artikel bevestigt mijn eerdere observaties over het populisme.

  http://www.ad.nl/verkiezingen/geen-paradijs-wel-een-heel-gelukkig-land~ae120d06/

 9. corfo

  DutchDropveter.
  Ik vertrouw óns land helemaal NIET !! Sinds Rutte ons jarenlang heeft bedrogen & voorgelogen, vertrouw ik dit landje niet meer. Nu wordt er verondersteld door een aantal deskundigen, dat Rutte heeft “gerommeld” met de Turkse rel; hij wilde die rel zodanig laat “behandelen” dat hij er de meeste profijt in de verkiezingen van zou hebben. Als dat de waarheid is, heeft die man ons wéér bedrogen. Het liegen & bedriegen zit in z’n genen dus ik verwacht niet veel goeds van deze Pinokkio.

  1. Pollewop

   Laat me raden: je vertrouwen in Putin is een stuk groter.

 10. Kodi

  Het nieuw realisme zal bij volgende verkiezingen alleen maar groter worden.

 11. Christian Wouters

  Politieke spelletjes maar menselijke doodzondes.

  Nee, ik jank niet meer mee met Auswitz ( speciaal voor de minderwaardige alpha pollewop zonder hoofdletter geschreven, oh nee, eh Auswitcem ).

  Van mij kan vals links aan het gas. Trouwens alle vals moet longkanker. Ook van der Laan en Gustaaff. Ja, Gus, God beslist he?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.