Nigel Farage gaat los: 'We hebben hier al genoeg terroristen, waarom zou je er nóg meer importeren?'

Geen categoriemrt 24 2017, 13:00
De aanslag in Londen van woensdag maakt weer eens op zeer pijnlijke manier duidelijk hoe ernstig de problemen van niet alleen het Verenigd Koninkrijk, maar half Europa zijn.
Nee, na de gruwelijke aanslag die Khalid Masood deze week pleegde nabij het Britse parlement in Londen, met inmiddels vier onschuldige slachtoffers, behoeft het geen uitleg dat Europa een enorm probleem heeft met terreuraanslagen. Nouja, heel Europa? Nee: geheel toevallig enkel het deel waar moslims aardig goed vertegenwoordigd zijn onder de bevolking - in landen als Tsjechië, Hongarije en Portugal bespeur ik vooralsnog gek genoeg nog géén haatbaarden die inrijden op mensenmassa's (en laten we hopen dat dat zo blijft!). Rara, hoe zou dat nou toch komen?
Vanzelfsprekend is 'immigratie' hier het toverwoord. Nee, vooralsnog zijn het niet zozeer de nieuwkomers die net uit Syrië, Irak en vele andere plekken zijn aangekomen om hier te profiteren van onze verzorgingsstaat: de meeste daders, inclusief die van de aanslagen in Londen en Nice, waren al geboren en opgegroeid in Europa. Daar zit het probleem dan ook vooral. Ik twijfel er niet aan dat het gros van de eerste generatie migranten hier gewoon naartoe komt op een degelijk bestaan op te bouwen, of ze dat nou uit veiligheidsoverwegingen of economische motieven doen. En mochten ze wat uithalen, dan zijn ze nog (relatief!) makkelijk om weer uit te zetten.
Nee, het probleem zit hem vooral bij tweede en derde generatie migranten. Mensen die al een Europees paspoort hebben, en dus eigenlijk niet hoeven te vrezen voor dingen als uitzetting: zij zijn immers toch ook gewoon Brit/Fransman/Duitser/Nederlander? Zij beschikken over een zekere immuniteit, en weten - in tegenstelling tot hun (groot-)ouders - ook niet hoe goed dat 'vreselijke Westen' wel niet is vergeleken met de rest van de wereld. Radicaliseren gebeurt dan vrij gemakkelijk, zoals ook Nigel Farage opmerkte in een interview met de nieuwszender Fox News:
Hij sprak daar natuurlijk naar aanleiding van wat er bij zijn eigen parlement was gebeurd, en vertelde hoe dom het huidige immigratiebeleid van de Europese Unie en afzonderlijke landen wel niet is. Het is een feit dat we al enorme problemen hebben met nazaten van migranten die hier radicaliseren en uiteindelijk tot dit soort vreselijke daden overgaan. In zekere zin is het nu al decennia te laat om dat nog effectief aan te pakken - dat had je al bij de integratie van hun voorouders moeten regelen - maar als er iets dom is, is het om nóg meer mensen uit islamitische landen binnen te halen. Als zij zelf niets uithalen, dan doen hun kinderen of kleinkinderen dat over enkele tientallen jaren waren, is maar weer gebleken: willen we dat nou echt hebben? Natuurlijk niet, en dat heeft Farage hier uitstekend bekeken.
En nee, om maar meteen een disclaimer in te bouwen voor een opmerking die ik al voel aankomen: ik ben niet voor een geheel verbod op immigratie vanuit moslimlanden: daar bereik je weinig mee. Waar je wél wat bereikt is met het enkel binnenhalen van mensen waarvan de kans minimaal is dat zij of hun nazaten rotzooi uit zullen halen: mensen die kansrijk zijn, hun eigen broek kunnen ophouden en ook meteen de wil tonen om geheel te integreren in hun nieuwe thuis. Dié zijn hier wat mij betreft prima welkom, maar Europa moet niét nog verder verworden tot een opvangtehuis voor kansloze Syriërs, Somaliërs en Afghanen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten