NPO: hoog opkomstpercentage in Rotterdam, goed nieuws voor de rechtse partijen!

Geen categoriemrt 15 2017, 19:30
De rechtse partijen gaan het vandaag vrijwel zeker bijzonder goed doen in Rotterdam. Volgens de linkse NPO is het opkomstpercentage daar namelijk heel behoorlijk, dit in tegenstelling tot in 2012, toen de stad het laatste opkomstpercentage van het land had.
Net over zessen vanavond meldde EenVandaag dat de opkomst al zo rond 54 procent lag in Rotterdam. Veel mensen die werken stemmen pas later op de avond, dus dat gaat een behoorlijk percentage worden uiteindelijk. Zoals de nepjournalisten van AVROTROS uitlegden is dat in principe eerst en vooral goed nieuws voor de rechtse partijen. Rotterdam is immers de stad van, voor en door Leefbaar Rotterdam. Die kiezers gaan eerder naar PVV, VVD, VNL en Forum voor Democratie, dan naar, zeg, een linkse club als de SP.
Ondertussen is het ook erg druk in Leiden. Dit soort beelden zien we overal in het land:
https://twitter.com/TimEngelbart/status/842064547255054336
Het zijn bijna Amerikaanse toestanden met enorme wachtrijen. Ook dat betekent dat we vrijwel zeker gaan uitkomen op een enorm hoog opkomstpercentage. Ik twijfel er niet aan dat we de opkomst van 2012 gaan verslaan, en die van de verkiezingen ervoor misschien ook. Op naar de 80 procent!
EenVandaag heeft ook gesprekken gehad met kiezers. Wat valt hen op? Er zijn heel veel nieuwe kiezers. Mensen die nog nooit gestemd hebben (maar dat recht al wel hadden) doen dat nu wel. De reden? De polarisering. Jawel, polarisering is dus goed voor de democratie: het zorgt ervoor dat meer mensen gebruik maken van hun stemrecht en zich betrokken voelen bij de politiek. Opvallend is daarbij dat DENK ook veel genoemd wordt, met name -- hoe kan het ook anders -- door allochtone (lees: islamitische) Nederlanders. Het is best mogelijk dat de peilers die partij onderschat hebben omdat allochtone kiezers notoir lastig te peilen zijn. Als dat zo is moeten we rekening houden met 3 en misschien wel 4 zetels voor Tunahan Kuzu en de zijnen. Zal het zo ver komen?
Wat EenVandaag verder opvalt is dat Forum voor Democratie heel vaak genoemd wordt. Voor de oplettende lezer is dat natuurlijk totaal geen verrassing -- iedereen kon zien aankomen dat Thierry Baudet en Theo Hiddema op weg zijn naar een geweldige uitslag -- maar voor de NPO blijkbaar wel. Nou, dames en heren linkse journalisten, laat mij heel duidelijk zijn, Forum wordt één van dé grote winnaars vandaag. Dat was al duidelijk, maar als je de gesprekken op de NPO ziet zal dat nog meer het geval zijn. Mijn inschatting was 3 zetels. Klopt dat of heb zelfs ik Forum onderschat?
Tenslotte, en dit is dan toch redelijk slecht nieuws: het lijkt erop dat de VVD weer de grootste wordt. Tot en met 2012 had ik dat toegejuicht, maar nu niet meer. Rutte heeft de afgelopen vier jaar immers bewezen dat hij net zo links is als zijn coalitiepartners. Aangezien hij de PVV heeft uitgesloten kunnen we er vergif op innemen dat hij weer gaat samenwerken met een linkse partij -- tenzij de relatieve middenpartij D66 en de échte middenpartij CDA zo groot worden dat ze met elkaar kunnen regeren. Dan is een centrumcoalitie mogelijk, wat natuurlijk veel minder slecht nieuws is dan weer een links kabinet, maar het is ook weer geen reden voor feest, zeker niet omdat de VVD onder Rutte's leiding niet 'de meest rechtse' van de coalitiepartijen zal zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten