NPO: hoog opkomstpercentage in Rotterdam, goed nieuws voor de rechtse partijen!

De rechtse partijen gaan het vandaag vrijwel zeker bijzonder goed doen in Rotterdam. Volgens de linkse NPO is het opkomstpercentage daar namelijk heel behoorlijk, dit in tegenstelling tot in 2012, toen de stad het laatste opkomstpercentage van het land had.

Net over zessen vanavond meldde EenVandaag dat de opkomst al zo rond 54 procent lag in Rotterdam. Veel mensen die werken stemmen pas later op de avond, dus dat gaat een behoorlijk percentage worden uiteindelijk. Zoals de nepjournalisten van AVROTROS uitlegden is dat in principe eerst en vooral goed nieuws voor de rechtse partijen. Rotterdam is immers de stad van, voor en door Leefbaar Rotterdam. Die kiezers gaan eerder naar PVV, VVD, VNL en Forum voor Democratie, dan naar, zeg, een linkse club als de SP.

Ondertussen is het ook erg druk in Leiden. Dit soort beelden zien we overal in het land:

Het zijn bijna Amerikaanse toestanden met enorme wachtrijen. Ook dat betekent dat we vrijwel zeker gaan uitkomen op een enorm hoog opkomstpercentage. Ik twijfel er niet aan dat we de opkomst van 2012 gaan verslaan, en die van de verkiezingen ervoor misschien ook. Op naar de 80 procent!

EenVandaag heeft ook gesprekken gehad met kiezers. Wat valt hen op? Er zijn heel veel nieuwe kiezers. Mensen die nog nooit gestemd hebben (maar dat recht al wel hadden) doen dat nu wel. De reden? De polarisering. Jawel, polarisering is dus goed voor de democratie: het zorgt ervoor dat meer mensen gebruik maken van hun stemrecht en zich betrokken voelen bij de politiek. Opvallend is daarbij dat DENK ook veel genoemd wordt, met name — hoe kan het ook anders — door allochtone (lees: islamitische) Nederlanders. Het is best mogelijk dat de peilers die partij onderschat hebben omdat allochtone kiezers notoir lastig te peilen zijn. Als dat zo is moeten we rekening houden met 3 en misschien wel 4 zetels voor Tunahan Kuzu en de zijnen. Zal het zo ver komen?

Wat EenVandaag verder opvalt is dat Forum voor Democratie heel vaak genoemd wordt. Voor de oplettende lezer is dat natuurlijk totaal geen verrassing — iedereen kon zien aankomen dat Thierry Baudet en Theo Hiddema op weg zijn naar een geweldige uitslag — maar voor de NPO blijkbaar wel. Nou, dames en heren linkse journalisten, laat mij heel duidelijk zijn, Forum wordt één van dé grote winnaars vandaag. Dat was al duidelijk, maar als je de gesprekken op de NPO ziet zal dat nog meer het geval zijn. Mijn inschatting was 3 zetels. Klopt dat of heb zelfs ik Forum onderschat?

Tenslotte, en dit is dan toch redelijk slecht nieuws: het lijkt erop dat de VVD weer de grootste wordt. Tot en met 2012 had ik dat toegejuicht, maar nu niet meer. Rutte heeft de afgelopen vier jaar immers bewezen dat hij net zo links is als zijn coalitiepartners. Aangezien hij de PVV heeft uitgesloten kunnen we er vergif op innemen dat hij weer gaat samenwerken met een linkse partij — tenzij de relatieve middenpartij D66 en de échte middenpartij CDA zo groot worden dat ze met elkaar kunnen regeren. Dan is een centrumcoalitie mogelijk, wat natuurlijk veel minder slecht nieuws is dan weer een links kabinet, maar het is ook weer geen reden voor feest, zeker niet omdat de VVD onder Rutte’s leiding niet ‘de meest rechtse’ van de coalitiepartijen zal zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Fuut

  Nee vooruitzicht met die Pechtold in de coalitie. Dat is feest wil je zeggen. Ik wordt er nu al misselijk van.

  1. jennifer

   Ga ook vast een emmer klaar zitten als dit de uitslag gaat worden.

 2. Ritter

  Rotterdam heeft veel allochtonen die niet “rechts” stemmen maar vooral links en nu misschien op DENK.

  Vergeet niet dat het allochtone (islamitisch) deel van Rotterdam met het jaar groter word. De “nieuwe aanwas” aan stemgerechtigden (dus jeugd) in Rotterdam is vooral allochtoon (islamitisch)

 3. Floris van Duin

  Het is moeilijk voorstelbaar dat VVD, CDA en D66 geen deel zullen uitmaken van de volgende regering. Afhankelijk van de uitslag zal met de coalitie verbreden met CU, PvdA en/of Groen Links.

  Dit is natuurlijk goed nieuws. Het betekent voortzetting van het huidige beleid met een lichte ruk naar links.

  1. back2basics

   ‘Dat is goed nieuws’ is wel erg generaliserend. Ik verwacht weinig bijval beste Floris. Bezoekers van de DS hebben niet de behoefte aan links met een lichte ruk naar rechts.

 4. pm10326340

  D’66 in de regering? No way die stap sla ik liever over. Doe dan maar gelijk DENK de islamitische versie van D’66. Zoals al eerder gesteld we kunnen alleen nog hopen op redding van buitenaf. We zijn weer 75 jaar terug in de tijd☹️.

 5. Ritter

  Naar mijn inschatting zal een goede opkomst dit jaar in het voordeel van “links” (ook dus D66) uit vallen.

  Er is onder allochtone kiezers (vooral moslims) veel rancune tegen het westen. En DENK vertegenwoordigt die rancune.

  Zoals ik al eerder gezegd heb bestaat de ‘nieuwe aanwas” uit stemgerechtigden in de grote steden vooral uit allochtone jeugd. En die stemmen niet op “rechts”.

  Er is ook door de media een intensieve campagne gevoerd tegen de z.g “populisten”. En die anti-populisten propaganda door de media zal invloed hebben op de publieke opinie. Althans op een deel daarvan.

  Ik hoop dat ik het mis heb maar ik vrees van niet.

 6. WWW

  In Utrecht hadden ze te weinig stembiljetten, onvoorstelbaar. Hollandse knruterigheid. Moest naar ander stembureau, maar pas op aandringen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.