Pijnlijke Ipsos-peiling laat zien: VVD en PVV verliezen, Buma haalt Wilders bijna in

De nieuwste Ipsos-peiling staat online, en daaruit blijkt maar weer dat de tweestrijd er definitief niet lijkt te komen en dat het CDA daar hard van gaat profiteren.

Eerder deze middag schreef ik al dat in de peiling van Kantar Public duidelijk te zien is dat de tweestrijd die Mark Rutte zo graag ziet ontstaan tussen zijn VVD en de PVV van Geert Wilders – waarbij Nederland massaal strategisch op zijn partij zou stemmen om een ‘premier Wilders’ tegen te houden – er niet gaat komen: men heeft genoeg van de praatjes van de VVD’er en stemt liever op een partij waar ze wél echt in geloven.

De vraag blijft dan natuurlijk: welke partij is dat dan? Het makkelijkste is het om aan te geven welke partijen dat in ieder geval niet zijn: de VVD zelf en de PVV. Die gaan in de donderdagpeiling van Ipsos namelijk allebei hard onderuit: de VVD van 28 naar 26 en de PVV van 24 naar 23. Pijnlijk, vooral als je je bedenkt dat Wilders er enkele maanden nog beter voor stond, toen hij met veel meer virtuele zetels duidelijk de grootste partij van Nederland zou worden. Van die droom lijkt op dit moment in ieder geval weinig meer over.

Bron foto: Ipsos
Bron foto: Ipsos

De grootste én belangrijkste winnaar is overduidelijk het CDA van Sybrand Buma, dat duidelijk profiteert van de prima performances van haar lijsttrekker bij de debatten van de afgelopen week. Hij kwam misschien niet met uitspraken waarmee hij écht goed scoorde, maar zet zichzelf wel steeds meer neer als een baken van stabiliteit tussen een groep schreeuwende politici die allemaal de volgende premier willen worden. Dat stabiele imago lijkt dus goed te doen: met twee zetels winst stijgt Buma’s partij van 19 naar maar liefst 21 zetels, waarmee ze de belangrijke mijlpaal van 20 zetels bereikt lijken te hebben. En inderdaad: daarmee zijn ze nog maar twee luttele zetels verwijderd van de PVV. Zet men deze koers voort, dan zou het CDA wel eens heel goed de tweede partij van Nederland kunnen worden woensdag! Het is met deze peiling in ieder geval wel erg waarschijnlijk geworden.

Maar vergeet niet: peilingen blijven peilingen, en die hebben het wel vaker mis gehad, zoals we vorig jaar natuurlijk uitgebreid hebben mogen meemaken. Uiteindelijk doet het er enkel toe wat men volgende week woensdag met het rode potlood aankruist, en het zou heel goed kunnen dat de PVV dan alsnog voor een grote verrassing gaat zorgen. We zullen het zien, maar het belooft in ieder geval spannender dan ooit te worden!

De volledige virtuele zetelverdeling is hier te zien:

Bron foto: Ipsos
Bron foto: Ipsos
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

81 reacties

 1. Osewoudt

  De PVV koerst vrolijk af op de vijfde verkiezingsnederlaag op rij. Ze zullen er niet rouwig om zijn: uit niets blijkt dat ze politieke verantwoordelijkheid willen dragen.

  1. DutchDropveter

   gelukkig ben jij geen analist wie hier geen (golvende) stijgende lijn inziet heeft eerder een probleem met zichzelf dan met de PVV

   https://www.allepeilingen.com/index.php/peilingen-politieke-partijen-vanaf-2004-pvv.html

   1. Beukman

    @Drop
    Leuke grafiek. Je ziet dat de grootste neergang van de PVV ooit precies plaatsvond in de tijd dat de PVV gedeelte regeringsverantwoordelijkheid droeg, en pal erna. Trek er je conclusies uit.

    1. DutchDropveter

     Jij bent best wel mediablind heb ik het idee, de PVV is niet weg gelopen maar werd wel zo in alle letterlijk alle media zo gebracht. Nu bijna 6 jaar later blijkt het toch totaal anders te zijn en dan zou het CDA stijgen? Nee er is een heel duidelijke verklaring aan te geven echter houd de PVV ook bij verlies gewoon de lippen op elkaar aan gaan niet kinderachtig staan wijzen.

     1. Beukman

      @Drop
      Ik heb het helemaal niet over weglopen. Ik constateer slechts dat de PVV in de peilingen omlaag dook op het moment dat er regeringsverantwoordelijkheid werd gedragen.
      Niks bijzonder: in de oppositie kan je het je veroorloven om schone handen te houden.

      Persoonlijk denk ik dat Wilders liever ook nu weer schone handen wil houden, maar misschien vergis ik me. Vraag aan jou: stel dat de PVV in het volgende kabinet komt, wat voor invloed denk jij dat dit zal hebben op de peilingen van de PVV? Schiet de partij omhoog of omlaag?

     2. DutchDropveter

      Moeilijk he je eigen verhaal even terug lezen waar het nou werkelijk om ging? Ik verklaar je de reden van de dip en dat is best plausibel en omdat jij daar naar refereert om van het werkelijke onderwerp af te wijken de stijgende lijn sinds 2004, zo nu zijn we er weer.

     3. DutchDropveter

      Deze schiet iets omlaag natuurlijk zie de VS het praktische school voorbeeld. Maar ik verwacht niet dat Wilders daadwerkelijk van A tot Z politiek gaat bedrijven, Hij gaat een aantal standpunten klaren om Nederland weer toekomst te geven
      – Grenzen dicht
      – Uit de EU en dus de Euro
      – Een nieuwe unie opzetten in de vorm van een EEG (samen met le pen etc.)
      – Asiel beleid compleet op de schop en een stuk land huren in een buurland van Syrië om de mensen enigszins humaan op te vangen, in de regio
      – Daarna laat hij het grotendeels over aan de andere partijen in de coalitie**

      ** als hij deze überhaupt nodig heeft zie de tussen peiling / poll van SBS natuurlijk niet 100% betrouwbaar maar wel opmerkelijk +- 50% PVV
      http://www.hartvannederland.nl/stem-van-nederland/2017/weet-jij-al-op-wie-je-stemt/

     4. jennifer

      Laat ze toch dropveter,dit soort mensen willen de waarheid hoe het werkelijk was van deze linkse landverraders niet eens lezen, het werd nog wel door een CDA man zelf bevestigd wat voor smerig politiek spel CDA toen gespeeld heeft.Dit zijn overjarige partijen die niets met eigen burgers hebben. Zelfs Balk ellende had toen maling aan de stem van de burgers en ging gewoon gretig zijn handtekening zetten in Brussel na dat de burgers tegen gestemd hadden hiervoor.

     5. Beukman

      Drop dropt:
      “Ik verklaar je de reden van de dip”

      Als die reden volgens jou de berichtgeving is als zou het de schuld van de PVV zijn dat Rutte I klapte, dan zit je er naast, zoals ik al eerder uitlegde.
      Uit de grafiek blijkt dat de daling al scherp inzette tijdens Rutte I, en dus lang voor het Kabinet in april ’12 viel. De PVV werd dus door de kiezer afgerekend op het gevoerde beleid.

      Zoals je je misschien nog herinnert, brak Wilders al op de verkiezingsavond zijn keiharde Breekpunt over de AOW-leeftijd. Ik zal hem dat niet kwalijk nemen, maar het is volstrekt logisch dat veel van zijn kiezers zich hierdoor in het pak genaaid voelden, met als gevolg dalende cijfers in de peilingen, zoals te zien in jouw grafiek. Dát heet nou vuile handen maken.

      Jammer trouwens dat je mijn vraag niet durft te beantwoorden.

     6. RS

      Catshuis-overleg mislukte door CDA.
      Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.
      Artikel uit de Volkskrant van 22 feb 2014. Terwijl menigeen denkt dat de PVV schuldig is aan het mislukken van het Catshuis-overleg, bleek het CDA de schuldige.

   2. Osewoudt

    Ja, Dropveter, in peilingen doet de PVV het vaak wel goed. Het probleem zit in de verkiezingen, die verliezen ze de laatste tijd meestal.

    1. DutchDropveter

     Daarom als de PVV ooit wint direct de NPO privatiseren of het testbeeld opnieuw invoeren. Deze media is te eenzijdig gekleurd.

     RTL kan ik nog wel begrijpen deze praten naar de hand van de adverteerders (Unilever) en laat nou net Rutte een groot kereltje binnen Unilever geweest zijn.

     Nee ik heb het idee dat we komende 6 dagen nog een hoop verassingen kunnen verwachten. Dit is geen normale verkiezingsperiode meer maar een met nieuwe wind van alle richtingen.

     1. Osewoudt

      “Daarom als de PVV ooit wint direct de NPO privatiseren of het testbeeld opnieuw invoeren. ”

      Alleen om die reden is het al geen goed idee om op de PVV te stemmen: als deze fascistiche club macht krijgt is het inperken van de vrijheid van meningsuiting het eerste wat ze zullen doen

     2. DutchDropveter

      @osewoudt dat is nog steeds een mening en 99% van de kiezers op 15 maart stemmen met hun uhm Mening dus nou en?

      De NPO is geen afspiegeling van de samenleving al zeggen ze dit wel continue. Met andere woorden opdoeken terug naar een kanaal met overdag een nieuwskrant en in de avond enkel wat nieuws en actualiteiten.

      Wij zijn een van de weinige westerse landen met zoveel nationale (propaganda) kanalen die ook nog eens betaald worden met belasting geld.

      Ik zeg stekkers eruit en uitkleden die hap, verkoop dat mediapark maar aan John de Mol kan hij stoppen met aandelen kopen van de Telegraaf. WIN-WIN

    2. jennifer

     Jou uitspraken hier lijken veel meer op een fascist misschien heb je het zelf niet eens in de gaten, zoals zoveel linkse het niet merken dat hun de nieuwe fascisten van de toekomst zijn in dit land, ter vergelijking met de NSBers in die tijd.

  2. Jantje

   Verkiezingsnederlagen gelden voor als je t.o.v. de vorige verkiezingen hebt verloren.
   Peilingen zijn geinig om ons bezig te houden, maar je hebt er op de dag zelf niets aan.

 2. Beukman

  Stel dat het CDA en de VVD in de peilingen de grootsten worden, dan zou het ook logisch zijn dat het premiersdebat van komende maandag gaat tussen Buma en Rutte, en dus niet tussen Wilders en Rutte. Op die manier ontloopt Wilders dan ook de laatste kans om middels het debat zijn ideeën te toetsen aan die van collega-politici.

  1. DutchDropveter

   Gaat niet gebeuren bij eenvandaag stijgt de PVV naar 32 zetels (geen grap)

   1. Beukman

    @Drop
    Als het geen grap is, dan ben je in de war.

    http://stemming.eenvandaag.nl/zetelverdeling/75

    1. zomaar

     @Beuk vanmorgen bij SBS6 , vrije stemming ieder een mocht eenmaal zijn/haar stem geven aan een partij .

     resultaat van ruim 20 duizend stemmers !, PVV 48% , D66 18% , VVD 4% , afin de rest kwam niet boven de 10% uit per partij !.

     hoopvol Ó jawel !!!.

     1. zomaar

      en in deze peiling zie ik evenveel waarde !, als aan al die andere peilingen , wat vindt jij ?, @Beuk

  2. vrijheidvanmeningsuiting

   Stel dat het CDA en de VVD in de peilingen de grootsten worden.
   .
   Zolang we rat Verhagen niet tegenkomen en D66 erbij komt hebben, hebben we een aardige afspiegeling van wat het volk wil.

 3. Top

  En dan de berichtgeving van morgen vrijdag de 10 maart. Kees van der Staay wordt de beoogde minister-president, omdat de peiling aangeeft, dat zijn partij op 52 zetels staat. En Pechtold samen met Rutte worden opgehaald door een UFO, die zal landen in de voortuin van WimLex en Maxima. Tot zo ver de stand van de dag!

 4. Ni28

  Wordt het Wilhelmus voor het ontbijt? Of de Internationale?

 5. HW

  Als je weer 4 jaar bedrogen wil worden kies je voor de huidige elite, je krijgt van alles hetzelfde.
  Leugen en bedrog overheerst Den Haag al jaren en ze doen er allemaal aan mee.
  Wil je vernieuwen, dan zijn er maar een paar partijen die dit kunnen bewerkstelligen.
  Stem dan PVV, VNL of FvD. Dan weet je dat er in ieder geval iets gaat veranderen.
  De rest heeft dan 4 jaar de tijd om te vernieuwen, want dat zullen ze pas doen als wij kiezers hun beleid afwijzen.

  1. Osewoudt

   De kiezers wijzen het beleid dus niet af en dat zou ook oliedom zijn.

   1. Floris

    Och gut, WH is er weer. Nu als “Osewoudt”. De SCHAAMTELOZE trol die hier al talloze keren is weggetrapt als een schurftige hond komt z’n grijsgedraaide plaat weer afdraaien.

   2. Christian Wouters

    Wat weet jij van trends en of die juist zijn. Interpretatie hoor.

    Donderdag worden je interpretaties getoetst. Maar net als bij Trump ben je dan natuurlijk een weekje afwezig. Een mens is een slaaf van zijn emoties. Jezus waarschuwde daartegen maar de christenen waren ijdel op een andere manier en werden zo zo on-Christelijk zoals we ze nu kennen.

 6. zomaar

  Tja het kan verkeren van 17 naar 21 zetels binnen een uur ,en van 24 plots naar 20.

  Begrijpen nee ,de illegalen Mexicanen is met 40 procent terug gebracht door het optreden van een realist ,die in Amerika verkozen is .

  Tja het kan verkeren!!!, met de verkeerde keus ,kan het zomaar zijn dat wij ons over vier jaar in donker Afrika wanen ,met overheersing van de islam.

  1. giel

   geen zorgen nog/ iedereen peilde trump nog niet eens als stadswacht

 7. EllyD19

  De peilingen veranderen iedere dag.
  Toch denk ik dat de PVV heel goed zal gaan acoren, de Nederlander wil een ander beleid en dat krijg je niet als je VVD stemt.

 8. Wim

  Als dat zo is staat Nederland te dansen van blijdschap op hun eigen graf.

 9. HaZ

  In ieder geval prima om te zien dat de minste twijfelaars en zwevende kiezers bij de PVV zitten.http://stemming.eenvandaag.nl/zekerheid/75

  1. jennifer

   Ze noemen het zwevende kiezers, maar er zijn genoeg mensen die wel weten waar ze op gaan stemmen maar het niet benoemen. Dus het kan nog wel eens anders lopen gaan, als links het graag zou zien met hun niets zeggende peilingen.

   1. toetssteen

    @Jennifer
    Vanmorgen op Radio 1 beweerde men dat 75% van de kiezers nog zweeft. In dat geval kunnen alle peilingen weg. (zou een maand voor de verkiezingen toch moeten).
    We zien wel na 15 maart, dat is de beste peiling.

    1. jennifer

     Daarom heb ik ook niets met peilingen gezien ze vanuit de linkse media alleen maar gebracht worden, en zover ik weet een slager snijd zich niet graag in zijn eigen been toch.

   2. DutchDropveter

    Hey Jennifer, wat velen niet snappen is dat de grootste groep zwevers voornamelijk vrouwen zijn. (niks negatiefs naar jouw) en om deze groep voornamelijk van gemiddelde leeftijd is speelt de PVV daar slim op in om de Story, Prive en de Libelle te kiezen, daar liggen kansen die geen enkel ander podium bied.

    Ik kan niet wachten op de overwinning op 15 maart, maar een ding staat vast krijgen we weer een VVD kabinet dan pak ik mn koffer en ga ik zelf de gelukzoeker uithangen.

    1. jennifer

     Ik voel mij ook niet aangesproken, maar heb vanaf het begin mijn twijfel al over de uitspraak zwevende kiezer, hebben ze überhaupt een bewijs hiervoor dat die er zoveel zijn? Ik ken genoeg mensen die wel in hun hoofd weten waar ze op gaan stemmen maar het gewoon niet benoemen omdat men in Nederland nou eenmaal in een ziek demoniserend klimaat leeft als het om verkiezingen gaat. Amerika is het beste voorbeeld wat voor soort slecht verliezers links kunnen zijn met alle extremistische voorbeelden ervan. Dit is in ieder geval een bewezen feit dat dit zo is.

 10. Wim

  VVD -15
  PVDA-27
  PVV+8
  ER is verschil.

 11. Ome Ga

  Wat ik nog steeds geloof, dat Buma wel eens MP zou kunnen worden, en ook Michael zou dat niet verbazen. Dat was bijna een week geleden(?) en toen geloofde niemand dat.

  Net als bij Trump had ik vanaf het begin in zijn positieve kracht geloofd, en het gezonde verstand van het USA volk.
  Alles sprak toen tegen (CNN nepmsm vlak voor de uitslag: “92% voor Clinton, 8% voor Trump”!) maar ik was dus totaal niet verbaasd zoals 95% van de Nederlanders was: ik zag dit duidelijk aankomen. Iedereen moest lachen om mij. Hahaha.

  Buma. Ik ga me niet verbazen. Let maar op.

 12. Ome Ga

  CDA+PVV+Forum+SGP… we komen zo aardig in de richting van rechts en rechtvaardig.

  1. Osewoudt

   Als het CDA de grootste partij wordt zal het een coalitie gaan vormen met VVD en D66. Als de VVD of D66 de grootste wordt geldt waarschijnlijk hetzelfde. Alleen als het niet anders kan zullen ze de PvdA erbij betrekken.

 13. giel

  beter stoppen met commentaar op peilingen en het bijbehorende leven met de waan van de dag afhankelijk welke peiling je neemt als uitgangspunt en daar weer hele verhalen omheen gaat maken van het hoe en waarom

 14. giel

  eindstand: alles loopt straks anders en dan heeft iedereen zich weer aan slap gelul in de ruimte schuldig gemaakt. Dan kan de Hond weer gaan peilen waarom de peiling niet klopte

  1. jennifer

   De hond moet zich ook houden aan de afspraken wat de linkse media hem toe fluistert, per slot van rekening zijn dat zijn broodgevers.

   1. Beukman

    @Jennifer
    Ik lees hier altijd dat de PvdA tot die “broodgevers” behoort. Vreemd dan dat De Hond die partij niet omhoog heeft gepeild.

    1. Christian Wouters

     Weet jij ook wel: hij doet dat wel maar binnen de grens van zijn geloofwaardigheid. PvdA krijgt gewoon 8 zetels.

     Verder is de Hond een slechte leerling. Van al zijn fouten leert hij niets. Bovendien is het een jood koopman: iedere fout is weer extra exposure.

     En over dat laatste: is geen racisme want culturen mogen besproken worden. Ook de joodse.

     1. Beukman

      @Christian
      Het is dan wel vreemd dat joden hier op DDS alleen maar in negatieve bewoordingen worden benoemd. Nooit eens een opmerking als “dat is een goeie vent, echt een jood.”
      Jouw antisemitische opmerking:

      “Maurice de Hond? Uitstekende charlatan. Altijd ongelijk of fout maar toch weet hij er weer voordeel uit te halen. Joodse cultuur. Vergelijk hem met Asscher, Cohen etc. Prima oplichters. De beste.”

      is bovendien feitelijk onjuist. Tenzij jij kan aantonen dat joodse oplichters de beste zijn, zoals jij beweert.

     2. Osewoudt

      Antisemitisme en anti-islamisme zijn takken van dezelfde stam. De NSB-ers en de PVV-ers betreffen dezelfde bevolkingsgroep. De geschiedenis herhaalt zich in de kern altijd op dezelfde wijze.

     3. PimF

      Zo Osewoud, ben jij me daar toch ff een domme valse lul, De NSB heulde met de bezetters, de bezetters van deze tijd zijn de immigranten met hun achterlijke cultuur, jij” en mensen zoals jij vieze stinkhond bent hier de NSB’er.
      Kijk schelden en polariseren kan ik ook, alleen ik lieg niet.

 15. nick

  Die peilingen, vreselijk en ze gaan maar door, elke dag een nieuwe manipulatie.

  Alleen volgens mij en wat ik zo al om me heen hoor, geloofd niemand er iets van en maakt het de mensen alleen maar standvastiger om nu zeker niet op die elitepartijen, op dat kartel, te gaan stemmen maar nu helemaal te gaan voor de PVV! Men raakt geïrriteerd !

  Ik geloof gewoon niet dat de mensen weer alles vergeten hebben…

  1. jennifer

   Geloof maar dat er nu flink gemanipuleerd wordt met de peilingen, en ook ik kan mij niet voorstellen dat men na alles nu nog op die partijen gaan stemmen die hun datum allang overschreden hebben. Terug kijkend wat deze (s)linkse rommel de burgers gebracht heeft sinds de EU dan zou je toch moeten denken dat de mensen eindelijk eens waker zijn geworden toch.

  2. cmsuijkerbuijk

   Er zit ook teveel verschil tussen die peilingen. Iedereen hanteert een eigen methode en elk bureau pretendeert de enige juiste “formule” te hebben. Mijn indruk is en dat zou me niéts verbazen,dat diegenen die geënquêteerd worden en die normaliter rechts zouden stemmen, uit balorigheid een valse keuze opgeven!

   1. Osewoudt

    Suijkerbuijk houdt de moed er in. Welnee, beste mensen, de PVV zit helemaal niet in een dalende trend. Dat is een verzinsel van de linkse peilbureaus.

 16. Gustaafff

  De dalende trend is ingezet voor de PVV. Hopelijk gaat het een mooi VVD/CDA/PvdA-kabinetje worden. Oude garde en af van populistisch geschreeuw.

  1. Nederland-op1

   Ja daar heb je wat aan, die oude garde doet het geweldig…NOT! We betalen gruwelijk veel belasting (de mensen die werken) er komen steeds meer allochtonen en we verliezen steeds een beetje meer aan eigenheid door de bemoeienissen vanuit Brussel. De linksen durven geen weerstand te bieden aan het geschreeuw van al die mensen die zich gediscrimineerd voelen en houden daar steeds meer rekening mee. Dat de echte Nederlander steeds meer gediscrimineerd wordt moet blijkbaar wel kunnen. LINKS IS SLECHT VOOR NERDERLAND!

   1. Gustaafff

    @Nederland-op 1,
    CDA en VVD zijn niet links.

    Iedereen betaalt belasting. Of je nu in de bijstand zit, of een ondernemer bent. Het is goed dat wij veel belasting betalen. Van dit geld wordt niet alleen de verzorgingsstaat gefinancierd, maar tevens onze Defensieve linies als Defensie en Justitie bekostigd.

    De Europese Unie is een project dat niet per definitie slecht is. Het is gewoon helemaal uit de hand gelopen. Rutte dringt aan op het uitkleden van de Europese Unie, maar we hebben nog 26 andere lidstaten om rekening mee te houden. De EU is niet perfect, maar is vooralsnog het beste wat wij hebben.

    Je bewering “echte Nederlander” legt precies de vinger op de zere plek: je ziet uit het buitenland afkomstige Nederlanders, niet als volwaardige medeburgers. Want ze zijn volgens jou geen “echte Nederlanders” het is goed dat we discriminatie aanpakken. Echt discriminatie, racisme en antisemitisme. Daarmee laten we zien dat we een goed en gastvrij land zijn.

    1. zomaar

     @Gus CDA partijleidster Peetoom , nog linkser dan links !, de partij heeft zich hier geheel naar gericht .
     https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruth_Peetoom

     citaat “Over de immigratie en ontwikkelingshulp zei Peetoom op 12 maart 2012 tijdens haar start van een provincietour in het Limburgse Well, dat van verdere aanscherping van de immigratieregels en bezuiniging op ontwikkelingshulp geen sprake kan zijn omdat “.

     en van de VVD weten wij dat de meerderheid binnen die partij linkse Rutte verkoos, tegenover meer rechtse ver.Donk ,links lag nu eenmaal goed in de markt .

     er is nog wordt hier iemand gediscrimineerd !!, of die persoon moet zich hierna gedragen in zijn/haar opstellingen aan ons !.

 17. giel

  weljammer dat sommige politici excessen in de maatschappij uitvergroten . en zo bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten allen met het doel een goedbetaalde stoel op kosten van de stemmers weer te verkrijgen

  1. Christian Wouters

   Dat is hun werk. Helaas ontbreekt het aan betrouwbare media om het juiste perspectief te tonen. Trouwens “tegen elkaar opzetten” bestaat niet. U doet het ook, ik doe het, het is als ademen…..en discrimineren.

   Uit tegenstellingen is onze rijkdom gemaakt. Daar aan morrelen is de rot.

 18. giel

  ik ben 57 en heb nog nooit gestemd in mijn leven. IK stem nu voor het eerst en wel PVV. Ben geen Wilders fan . ben geen rascist of wat daar ook voor mag doorgaan . Ben atheist voor mij persoonlijk maakt het niets uit waar iemand in geloofd DE INDIER met zijn hidoeisme, de Surinamer in zijn winti man of bakroe .christelijk .katholiek, protestant ,de jood met zijn thora,maar als ik zie lees en hoor dat de koran uitlegt dat men een gelovige altijd de voorkeur boven een ongelovige moet verkiezen dan begrijp ik dat ik al bij voorbaat gediscrimineerd zal worden zodra ik mijn niet geloof bekent maak ,ik stap dus een arena in met open vizier terwijl dit aan de overkant al dicht is .

  1. Christian Wouters

   Weer een kerkelijke die zich uit ijdelheid en arrogantie het gelijk van Jezus aanmeet. Kijk wat er van jullie kwam en wees nederig.

 19. giel

  en ik ben een beetje ervaringsdeskundige woon in een wijk waarin 12000 mensen wonen waarvan 8000 merendeel turkse en marokkaanse mensen en maak het live mee

 20. poldi

  Ter informatie:

  Deze Ipsos Politieke Barometer is gebaseerd op online onderzoek onder een representatieve steekproef van 1269 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van dinsdagmiddag 7 maart 2017 tot en met donderdag 9 maart 2017.

  Hahahahaha…..ik val van mijn stoel !

  1. jennifer

   Dat die hele peilingen stinken van alle kanten is wel duidelijk dan toch.

 21. nick

  Opdat wij niet vergeten..

  Verder lezen bij E.J.Bron.
  Door “weethetwel”

  De dichter des Vaderlands Gerrit Komrij schreef naar aanleiding van de moord op Pim Fortuyn een magistraal gedicht. Doe uw ogen dicht en laat langzaam de kandidaten aan uw oog voorbijgaan. Zie Pechtold, zie Rutte, zie Buma, zie Asscher, zie ze allemaal.

  De zittende politicus

  Hij heeft nog nooit gedanst. Hij kent zijn doel.
  Nog nooit is op zijn vale klerkensmoel
  Zomaar een lach verschenen, maar die nacht,
  Nadat de gek de nar had omgebracht,
  Kroop hij zijn bed uit, glimmend van de pret,
  En maakte hij onbespied een pirouette.
  Dank, dank, riep hij, het monster is geveld.
  Hij oefende het woord ‘geschokt’ voor morgen
  En sliep als twintig ossen kunnen slapen.
  Straks is hij, voor de camera, vol zorgen.
  Natuurlijk is hij zwaar tegen geweld.
  Daar klinkt verdomd weer zijn belegen lied.
  Hij loopt op straat, ondragelijk rechtschapen,
  En ziet nog steeds het echte monster niet.

  10 mei 2002, na de moord op Pim Fortuyn.

  Laat het even tot u doordringen: 15 (!) jaar later zien deze mensen het echte monster nog steeds niet. Die ene die het wel ziet, geeft de kiezer op 15 (!) maart een nieuwe kans.

  1. Floris

   Het is inderdaad treurig dat links en links-liberaal het echte monster nog steeds niet zien. Sterker nog: ze nemen het monster in bescherming.

   Om in de woorden van Wachteres te spreken (waar is zij trouwens?): ze zijn KNETTERGEK.

 22. Bes Tolen

  1 achterlijkheid
  Des te achterlijker de kiezer stemt des te eerder gaat iedereen naar de knoppen. Het beroerde is van de huidige democratie, dat die altijd de achterlijkheid in bescherming neemt. Ondanks het veel gewelddadiger karakter als we het hebben over geïmporteerde achterlijkheid.
  2 het valse gedachtegoed
  Het beroerde is dat ook het geweld in de westerse wereld steeds de toon aangeeft. Het communistisch gedachtegoed heeft veel aan invloed gewonnen. Openbaar wordt het in Nederland radicaal vertolkt door Groen Links en de SP. Maar ook in andere partijen is er invloed te over gekomen. Je kunt dus zeggen dat heel veel communistische ideeën nu zijn ingebakken. De PvdA is wat dat betreft dogmatischer dan ooit. Maar ik ben er van overtuigd dat dat ontkend zal worden. Dat typeert de hele politieke schijnwereld van nu. Het valt ook Wilders’ ”NEP”.
  3 herschreven geschiedenis en basis vermeende gezamenlijke integriteit
  In veel gemeenten worden nu ook door alle partijen wat moet heten (gevallen) verzetstrijders van de CPN gelijk gesteld aan anderen in het verzet. Dat is nu 4 mei. Er worden nu nieuwe monumenten opgericht. Ruim zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nota bene. Terwijl het andere vaderlandse en vrijheidslievende verzet veel last waaronder gevaar ondervond van het CPN verzet, dat onbetrouwbaar was en streed voor andere doeleinden. Dat was in de Spaanse burgeroorlog al zo bij de communisten. Daardoor kon Franco winnen en die was aanvankelijk niet eens van plan om mee militair in te grijpen. De geesten zijn nu allemaal verdorven. Je kunt stellen, dat de democratie mentaal op haar retour is.
  4 ze leken overwonnen maar dat was niet zo: oude krachten, die hun kans schoon zien
  Dat komt ook doordat krachten achter de schermen democratisch niet beheerst kunnen worden. De Joego Slavische oorlogen waren daar een voorbeeld van. Eén warwinkel en leugenfabriek met deelname door machtsbeluste individuen, Kohl en Blair in samenwerking met het Vaticaan, latere presidenten of premiers van nieuwe staten en organisaties waaronder de NATO op zoek naar haar bestaansrecht maar ook politiek criminele, die in sommige delen van het gebied de macht veroverden, joods multiculturalisme waardoor de VS de Bosnische moslims naast steunen ook openlijk oorlogspartij werd. Ondanks de Mujahadinstrijders daar. Leugenachtige propaganda en dubieuze bondgenootschappen, die de integriteit van het westen hebben ondergraven.
  Vervolgens blijken er die grote concentraties van ondemocratische macht te zijn, die verbonden zijn met de staatsmacht in de vanouds grote drie in de westerse wereld, de VS, Engeland en Frankrijk. Opgebouwde invloeden waar rekening mee moet worden gehouden vanwege het altijd dreigende karakter. Zij uit oligarchische concentraties die aanzetten tot oorlogen omdat hun belang er mee wordt gediend. Zij, die gediend zijn met fundamentalisme in de politiek en political correctness (cultureel marxisme), uitgedacht door de Frankfurter Schule. Reden waarom er nu zo’n vlakke grote overeenstemming is in de politiek en zo’n domme gelatenheid onder de bevolking. De overeenstemming zoals we die dus ook in Nederland kennen en die zich zo verzet tegen wat populisme wordt genoemd. Links dat extreem is geworden en de grote rest tot en met de VVD die er ook veel van hebben overgenomen. Dat het zover is gekomen!
  5 het bondgenootschap tussen die oligarchische groepen en extreem links beheerst de politiek van nu

 23. Floris

  Naar Gerrit Komrij, dichter des Vaderlands:

  DE LINKSE TROL

  Hij heeft nog nooit gedanst. Hij kent zijn doel.
  Nog nooit is op zijn vale klerkensmoel
  Zomaar een lach verschenen, maar die nacht,
  Nadat de gek de nar had omgebracht,
  Kroop hij zijn bed uit, glimmend van de pret,
  En maakte hij onbespied een pirouette.
  Dank, dank, riep hij, het monster is geveld.
  Hij oefende het woord ‘geschokt’ voor morgen
  En sliep als twintig ossen kunnen slapen.
  Straks is hij, voor de camera, vol zorgen.
  Natuurlijk is hij zwaar tegen geweld.
  Daar klinkt verdomd weer zijn belegen lied.
  Hij loopt op straat, ondragelijk rechtschapen,
  En ziet nog steeds het echte monster niet.

  Zie ze voor je: Simon Brouwenstein met z’n vele aliassen, Beukmans, Gustaafje en de rest: Ze vinden zich de rechtschapenheid zelve, zingen hun belegen lied en zien nog steeds het echte monster niet…

  1. nick

   🙂

  2. Gustaafff

   Het is aardig dat floris een gedicht aan de in zijn ogen linkse trollen wijdt. Hij valt eigenlijk best wel mee.

 24. Bes Tolen

  Zie de tekst; moet zijn: Het valt ook onder Wilders’ ”NEP”.

 25. Wim

  Die Risse werden tiefer: Schwere Verwerfungen in der EU
  Veröffentlicht: 10.03.17 00:43 Uhr

  Der EU-Gipfel in Brüssel ist mit einem Eklat zu Ende gegangen: Polen blockierte alle Entscheidungen, weil sie sich gegen das „Diktat aus Berlin“ wehren will. Bundesfinanzminister Schäuble spricht vom Verfall, Präsident Tusk warnt vor eingerissenen Brücken. Die EU zeigt sich in einer verheerenden Verfassung

  1. buitenbeentje

   Is ook niet gek, tegen de zin van de Poolse regering is de Pool Tusk weer tot voorzitter van de Europese raad gekozen. Hoe gek wil je het bewijs van volkomen ondemocratisch handelen hebben.

 26. buitenbeentje

  Absoluut onlogisch en niet te verklaren vanuit de gebeurtenissen op het moment (Turkije). De peilingen worden steeds ongeloofwaardiger, tenzij Nederlanders lemmingen geworden zijn.

 27. Ome Ga

  Nick, Floris, Komrij zag het zo goed, in knappe en wijze vorm gegoten!
  Maar hij was dan ook nog van Hollands Glorie. Steeds zeldzamer wordt dit ras.

 28. Mart

  Veertien+ partijen in een klotenlandje.Is dat niet wat veel?KAN NOOIT WAT WORDEN OP .politiek gebied

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.