Privacy, wat is dat? Britse minister eist toegang inlichtingendienst en politie tot WhatsApp

WhatsApp moet hier natuurlijk nooit en te nimmer aan meewerken.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd heeft een nieuw excuus verzonnen om het recht op privacy (van Britse burgers) verder te beknotten:

Inlichtingendiensten en politie moeten toegang krijgen tot gecodeerde berichten die via WhatsApp worden gestuurd. Daarvoor pleit de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd zondag op de BBC, naar aanleiding van de terroristische aanslag van afgelopen week in Londen.

Voor zijn aanslag maakte de terrorist gebruik van WhatsApp. De Britse autoriteiten willen natuurlijk weten wat hij verstuurde. Dat is op zich niet zo gek, maar wat wel gek is, is dat Rudd dus eist dat inlichtingendienst en de politie voortaan toegang krijgen tot alle gecodeerde WhatsApp-berichten. “Er zou geen plaats moeten zijn waar terroristen zich kunnen verbergen,” zegt ze, waarna ze stelt dat het “volledig onacceptabel” is dat het versleutelde systeem van WhatsApp zowaar werkt.

Natuurlijk is het logisch dat de Britse autoriteiten deze specifieke informatie willen achterhalen, maar het is iets heel anders om te verordenen dat ze voortaan altijd toegang moeten kunnen krijgen. Het begint met terroristen, maar eindigt uiteindelijk bij… Jan met de Pet. Zo werkt dat namelijk altijd met overheden; als ze eenmaal aan iemands privacy beginnen te knagen houden ze pas op als het helemaal is afgeschaft en ze alles kunnen weten wat ze willen.

Ja, het is belangrijk om terrorisme te bestrijden, maar het is ook belangrijk om het recht op privacy te beschermen. Sterker nog, één van de redenen dat we het terrorisme willen verslaan is juist dat we onze vrijheden en manier van leven willen behouden. Als we die vrijheden afschaffen ‘om de oorlog te winnen’ hebben we de strijd ironisch genoeg eigenlijk al verloren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Adriaan

  De gegevens van mogelijke terroristen mogen ze wat mij betreft controleren. Als je daar aanslagen mee kunt voorkomen, is dat volkomen legitiem. Mijn gegevens bijvoorbeeld zijn volkomen oninteressant. We doen te hysterisch over privacy.

  1. Nog1

   @ Addriaan

   Jij vindt jouw gegevens misschien oninteressant, maar dat geldt niet voor veiligheidsdiensten. Die vinden ook jouw gegevens interessant. Uit de documenten vann Snowden blijkt dat de VS al het email verkeer (ook het jouwe) opslaat.

   Inmiddels heeft de VS het 1 en ander veranderd; Amerikanen afluisteren mag niet zomaar meer, maar de mail/telefoongegevens van de rest van de wereld worden nog steeds getapt en opgeslagen.

   De belangrijkste reden is economisch en niet terroristen-bestrijding. Men heeft Merkel niet afgeluisterd omdat men dacht dat ze een jihadist was, maar omdat men steviger wil staan in onderhandelingen bij handelsverdragen.

   Men gebruikt het anti-terrorisme excuus om goedgelovige burgers voor de gek te houden.

 2. Cultuur_Pessimix

  In de VS is inmiddels een wet gepasseerd (maar nog niet door de senaat) die toestaat dat providers JOUW browser geschiedenis wordt verkocht aan derden…zijnde advertisers, verzekeringsmaatschappijen, overheden, inlichtingendiensten etc etc.
  Privacy? Dat bestaat dan niet meer.
  https://arstechnica.com/tech-policy/2017/03/senate-votes-to-let-isps-sell-your-web-browsing-history-to-advertisers/

 3. Seneca

  @Adriaan
  Of uw gegevens oninteressant zijn of niet, is irrelevant. Het gaat hier om privacy. Ik ben niet aangesloten op FB, twitter of iets dergelijks want als men zich daar bij heeft aangesloten, dan is je privacy bij voorbaat letterlijk verkocht. Als men dit doorzet, dan zijn straks al je mails en alle reacties die men bijvoorbeeld op DDS plaatst, onderwerp van onderzoek. Men rekent op reacties zoals de uwe en dan is het snel gedaan met uw privacy en is 1984 nog een stapje dichterbij…

 4. ludotausch

  Protocol maken dat bij aannemelijk gevaar, WhattsUp een bericht decodeerd op verzoek van bv AIVD. Dan hoeft de bron code niet vrij gegeven worden, en blijven de anderen binnen de encryptie. Anders krijg je een gelijke toestand als eens in USA, Apple wilde niet meewerken…vervolgens kraakte een Israelisch bedrijf de gehele code, doei Apple!

 5. Ome Ga

  Inderdaad om terrorisme te achterhalen en te bestraffen; ihb kinderhandel en -misbruik. De allergrootste vorm van smerig, duivels manipulatief terrorisme.

  Op VicturusLibertas.com werd en FBI agent wat loslippiger, en idd zijn een week later in California 72 smeerlappen uit de volks’vertegenwoordiging’ (ruim 30% heeft links met kindermisbruik, vaak onder de tien en zelfs babies!!!) van het meest stinkende p*edo-riool opgepakt!
  Een begin is er. Leve Trump!!!!!!! Zo’n leider hebben we in NL en de UK nodig!
  Wat een verschil met die Merkel bijvoorbeeld!

  “Hello Folks,

  So Our FBI anon friend who predicted PizzaGate has allowed me to interview him with ten short questions. This is BIG. It looks like the #PizzaGate scandal is going to bring down some sick Senators, Congressmen, Wall Street bankers, Journalists and other assorted demonic creatures.

  I asked him some questions and I did not expect the answers I got ! Fully one third of our Government is a Pedoring!
  Q: Back in July, you astounded the world by predicting #PizzaGate when you posted on 4chan. How did you know?
  A: We did not predict PizzaGate. What we did do is point out that the Clinton Foundation had and has deep ties to a network of pedophiliacs.Its now slowly coming to light with the new revelations regarding Epstein and Weiner. There is lots more to come. We also got some things wrong. The VP pick, and honestly, we did not expect WJC to survive into 2017.
  Q, You were laughed at when you first posted, but 95% of what you stated ended up being true. How does it feel to be vindicated?
  A. We expect that. 4chan was the right environment to engage those on the “edge world” as we call it. Some considered our message to be a LARP. Thats fine. We threw in some false paths to ensure plausible deniability. However, when internet sleuths and citizen journalists began hunting for confirmation of our claims, we achieved the spiral effect we were seeking.
  Q.Can you tell us what to expect in the near future?
  A: We expect some movement next week. High level arrests of close to 3 dozen pedophile politicians, some who are quite well known. Another 42 people also expected to be arrested in the drag net. 72 in all.

  1. Gustaafff

   Pizzagate was nepnieuws, dat is allang bewezen.

 6. Ome Ga

  Ja Guusje, nepnieuws voor nepsjetten als jij, trollen dus die hier de boel alleen maar verzieken. Pizzagate: een lul de behanger als jij komt daar pas veul en veul later achter; zou het dan toch waar zijn?

  Ja lul. Vromer-als-de-paus Wegkijker. Holier-than-thou-Landverrader!

 7. Ome Ga

  nepsUjetten

 8. swetsnek

  Tis heel simpel kan iedereen bedenken gewoon weg met watsapp

 9. swetsnek

  Als je privacy wil gewoon alle troep als explorer firefox chrome nou ja noem ze maar op aan de kant .
  En verder met TOR downloaden instellen en je bent onzichbaar op het net

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.