Ruttes Turkije-rel heeft gewerkt: 95% stemmen geteld, VVD aan kop met 33 zetels, PVV tweede met 20

De VVD-leider kan tevreden met zichzelf zijn: zijn strategisch getimede rel met Turkije zorgt ervoor dat hij een derde kabinet in elkaar mag zetten.

Toen de bom afgelopen zaterdag barstte tussen Nederland en Turkije liet ik al weten: dat was het moment waarop Mark Rutte de verkiezingen vrijwel zeker won. Voor de eerste keer in zijn carriere bewees hij namelijk over een ruggengraat te beschikken én de bereidheid te hebben om andere landen — en dan met name landen die het immigratie- en integratieprobleem verergeren — aan te pakken. Daarnaast hollen kiezers altijd naar hun politieke leiders als er een internationale rel is. Dat is, lijkt het, de menselijke natuur.

Het enige verrassende aan de uitslag an sich is de voorsprong van de VVD op de PVV (en de andere partijen). Ik had gedacht dat die voorsprong beperkt zou worden tot een handvol zetels, maar niets is minder waar. Met 95% van de getelde stemmen heeft de VVD er namelijk 33 en de PVV, de nummer twee, 20. Dat is nogal een verschil.

– VVD: 33 zetels (-9)
– PVV: 20 (+5)
– CDA: 19 (+6)
– D66: 19 (+7)
– GroenLinks: 14 (+10)
– SP: 14 (-1)
– PvdA: 9 (-29)
– ChristenUnie: 5 (0)
– Partij voor de Dieren: 5 (+3)
– 50Plus: 4 (+2)
– DENK: 3 (+3)
– SGP: 3 (0)
– Forum voor Democratie: 2 (+2)

Eerlijk is eerlijk, voor Rutte is dat een bijzonder goede prestatie — die hij weliswaar te danken heeft aan een goedkoop politiek trucje in de laatste week van de campagne, maar ja, ook dat soort dingen horen erbij. In het verleden hebben andere partijen gebruik gemaakt van dit soort problemen om de premiersbonus te verzilveren. Dat Rutte dat ook heeft gedaan is politiek gezien niet onlogisch.

Het gevolg hiervan is natuurlijk dat Rutte weer een kabinet in elkaar zal zetten. De meest logische combinatie zou een centrumcoalitie van VVD-CDA-D66-CU zijn, maar de meerderheid die daarmee gecreëerd wordt is vrij klein: 76 zetels. Dat maakt het niet onmogelijk dat er gekeken wordt naar de combinatie VVD-CDA-D66-GroenLinks, wat uitkomt op 85 zetels. Dat is een betere marge. Indien nodig kan daar de CU nog aan worden toegevoegd, waarmee het kabinet zou uitkomen op 90 zetels, maar wel afhankelijk is van de goodwill van maar liefst vijf partijen. Dat zal Rutte toch willen voorkomen, waardoor de eerdere twee opties  echt aannemelijker zijn.

Wat dit betekent voor de toekomst van ons land is vrij helder: in principe kun je ervan uitgaan dat het volgende kabinet minder desastreus zal blijken te zijn dan Rutte II. Met name het CDA is een partij die goed rentmeesterschap ontzettend belangrijk vindt, waardoor de meest abominabele voorstellen van Rutte II het niet zouden halen in Rutte III. Dat is dus iets van winst.

Daar staat tegenover dat het volgende kabinet hoe dan ook niet echt rechts wordt. In principe had dat natuurlijk prima gekund met VVD, PVV, CDA, SGP en FvD (77 zetels), maar Rutte en Buma hebben al aangegeven dat niet te willen. Zonde, natuurlijk: bij de verkiezingen heeft links fors moeten inleveren. Als er ooit een moment was om een rechtse coalitie in elkaar te zetten dan is het nu. Als dat nu zou gebeuren hadden we ons op de borst kunnen kloppen en tevreden kunnen zijn.

Helaas is dat dus niet zo. Ook de komende vier jaar zullen we elke dag weer moeten knokken. Dat het kabinet Rutte III vrijwel zeker minder slecht wordt dan Rutte II is een schrale troost; het VVD-PvdA kabinet was zo abominabel, daar kan werkelijk geen enkele andere mogelijke coalitie tegenop.  Nou ja, misschien een 100 procent links coalitie, maar die is niet eens mogelijk met deze verkiezingsuitslag.

Kortom, Ruttes Turkije-rel heeft gewerkt, er komt waarschijnlijk een centrumcoalitie van vier partijen met Rutte als premier, links heeft gisteren flink verloren, rechts heeft flink gewonnen, maar de komende vier jaar zullen wij van rechts gewoon weer elke dag keihard moeten knokken om onze ideeën voor het voetlicht te krijgen. Deze verkiezingen waren niet het einde van de oorlog, maar slechts één van de vele schermutselingen die ons te wachten stonden… en staan.

Op naar de toekomst en op naar verkiezingen die er wél toe leiden dat rechts een coalitie met elkaar vormt en links helemaal buitenspel zet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. Watchman

  Nederland: een land vol naïeve inwoners waarbij het langetermijngeheugen bij velen ontbreekt.

 2. Ni28

  En intussen schijnt het hommeles in Hongarije te zijn, afgesloten grenzen.
  ???

 3. Ritter

  De PVV heeft een winst geboekt van 5 zetels. Niet slecht gezien de dagelijkse demonisering van de PVV door de politieke elite en hun vriendjes in de media.

  De VVD heeft zetels verloren en ook de PvdA heeft veel (!) zetels verloren.

  Dus de PVV heeft het zeker niet slecht gedaan.

  De teleurstelling van de uitslag van de PVV komt omdat de eerste peilingen de PVV veel zetels gaven (33 zetels) . Dat is dus niet uitgekomen.

  Maar op zich heeft de PVV een mooi resultaat gehaald en zonder de Turkse rel zou de VVD waarschijnlijk nog meer zetels hebben verloren.

  1. jennifer

   Ze hebben het ook goed gedaan, maar als je de uitspraken hoort op TV dat het populisme zoals hun het graag noemen de kop is ingedrukt zal hun hopelijk allemaal opgaan breken de komend 4jaar.FVD zit in de regering en dat is goed, en hoop dat alle voorstellen van DENK de komende 4jaar linea direct de prullenbak in gewezen worden.

   1. DutchDropveter

    Hier in mijn woonplaats met 16.000 inwoners welgeteld 3% gestemd op Denk.. (550 mafklappers) de horror!

 4. Wim

  De leugen, de NPO, Media en RTL propaganda en de show met de Turken heeft gezegevierde wat een volk. De kater zou groot worden
  De felicitaties gaan naar de PVV en Wilders dei fier in dit anti PVV geweld overeind is gebleven.
  Mijn oprechte deelneming gaat uit na de nabestaanden van de MH17 die door de schijnheilige huilende meute langs de weg diep onder de steen zijn weg getrapt.

 5. Adriaan

  Gehoord:
  “ik stem al vanaf mijn jeugd PvdA, mijn hele leven PvdA gestemd, dus doe ik dat nu ook.”
  “Mijn opa stemde VVD, mijn vader stemde VVD, ik stem ook VVD.”
  En zo lopen er nog hele volksstammen rond in Nederland. Daar valt niet tegen op te boksen. PVV heeft een mooie winst geboekt. FvD nu met twee zetels tegengas. Het wordt knokken de komende periode.
  Sterkte maar allemaal.

 6. Nico

  Ach, voor de kijkcijfers van DDS is een (centrum) linkse regering wel gunstig natuurlijk.

 7. Wim

  Nederland heft gekozen voor recht met de drie grootse partijen.
  Hier mag Rutte niet zomaar langs heen gaan. maar doet het wel.

 8. Ni28

  Nederland houdt dus van Pinokkio. Al zal Ritten een andere beleid moeten voeren betekent het nog steeds meer asielzoekers, meer Europa, meer slachting van ouderen. Een land krijgt wat ze verdient. Kiezer heeft gesproken en wij zitten met gebakken peren.

 9. Wim

  Ratlos in den Niederlanden: Es gibt keinen Sieger, der regieren kann

  Veröffentlicht: 16.03.17 02:32 Uhr

  In den Niederlanden kommt die stärkste Partei auf nur 20 Prozent. Damit wird die Regierungsbildung nicht eine Frage des Programms, sondern der Macht. In der aktuellen Krise der EU wird dies zur weitere Destabilisierung in Europa führen.

 10. Ni28

  Volgende ramp, Denk op 3 zetels, Erdogan is binnen. Zwarte dag.

 11. jennifer

  Als Rutte niet met de tweede winnende partij gaat regeren, is de democratie in Nederland ten grave gebracht. En is het land nog zieker als het gisteren al was.

 12. Wim

  Niet vergeten natuurlijk dat maar 20% op Rutte heeft gestemd en dat zijn kabinet en beleid totaal weggevaagd is.
  Iedere partij die met de VVD gaat regeren wordt opgevreten

 13. albertino w

  De Uitslag van de Verkiezingen, stinkt noch harder dan de Teeven deal!
  Voor dat er ook maar 1 stem officieel was bekend gemaakt, was de uitslag van de verkiezingen reeds bekend!
  En werd door de VVD,D66,CDA,Groen links(landverraders) al uitbundig gevierd!
  Hier is op enorme wijze Gefraudeerd door bovenstaande kliek!
  Welke journalist opent deze beerput van fraude en corruptie?
  Ik raad tevens de Nederlandse bevolking aan een complete hertelling van de stemmen te eisen.
  Zodat deze beerput van fraude ver word open getrokken!

  1. Wim

   Wat mijn opviel was de enorme snelle uitslag van Amsterdam. Het leek wel of de uitslag klaar lag.
   Inderdaad ik geloof ook in corruptie

   1. jennifer

    Ik geloof ook inmiddels dat dit wel eens het geval kan zijn, zo snel de uitslag van een winnend VVD naar buiten brengen stinkt behoorlijk ja.

   2. Marija

    ik geloof ook in vals spel, maar het is gelukt, EU gered.

 14. Ni28

  Wel leuk voor FVD. Hopelijk gaan zij groeien.

 15. rosmalen53

  Vreemd,in de media is weinig meer te vinden over de rel met Turkije.

  1. Wim

   Dat gaat uit als een nachtkaars.

 16. Gustaafff

  Zijn winst is natuurlijk niet alleen “te wijten” aan de Turkije-rel. Rutte is een sterk leider en heeft ons uit de recessie geholpen. Daar wordt hij ruimschoots voor beloond. Daarnaast zien mensen ook in dat het koranverbod van de PVV ondoenlijk is en dat de plannen van de PVV (Defensie mollen, eigen risico slopen) een gevaar zijn voor Nederland.

  Terug dus naar de gevestigde partijen: en Rutte ruimschoots aan de kop.

  1. Wim

   Welke winst Guus. Als het een bedrijf was geweest hadden ze hem met dit verlies van 9 zetels er uit getrapt. Zijn kabinet onder hem leiding is weggevaagd.Van 79 zetels naar 42 zetels . Het verschil met de PVV was eerst 26 zetels nu nog maar 13 zetels ondanks de Turken truc die nu uit gaat als een nachtkaars.
   Hij is de grootste ,maar geen winnaar.

   1. Gustaafff

    Rutte is de grootste en sleept daarmee een overwinning op de andere partijen binnen. Voorts hebben ook de gevestigde partijen als het CDA wederom winst geboekt. Mooier kan ik het niet voor je maken.

    1. Christian Wouters

     Nee, gestoorde debiel. Je herhaalt de emotionele taal van de overheids media. De weerlegging is goed.

     Nadenken, wiskunde, snap je. En anders hang je je maar op.

     1. Pollewop

      Slechte nacht gehad, Christiaan?

      Arme jongen toch.

     2. Gustaafff

      Sorry, @christian. Ik benoem alleen de zetelverdeling, althans die in de prognose. Of heb jij een andere zeteluitslag?

     3. Christian Wouters

      Nee, Polly, het was een heerlijke nacht. Vriendinnetjes van links komen er hier nooit meer in dus alles is opgewekt.

      Het lijk van je grootste vijand PvdA voor de deur vergoed veel.

      Alleen, zo praat ik altijd. Zwartgallig, direct en volks is mijn stijl.

      En medelijden van linkse wijven hoeft niet. Zelfs daarin zijn ze incompetent. Naast hun endemische lelijkheid, gebrekkigheid en jaloezie. Links is geestelijke kanker.

      Zelfs de vagina’s van linkse wijven meuren.

     4. Pollewop

      Vergoedt is met dt, beste Christian. Je taalgebruik ziet er dom uit.

    2. Wim

     “Guus nog eenmaal
     Bedrijf A in 2016 42 miljoen winst
     Bedrijf B in 2016 15 miljoen winst.

     Bedrijf A in 2016 32 miljoen winst
     Bedrijf B in 2016 20 miljoen winst

     Bedrijf A de grootse maar verlies
     Bedrijf B kleiner maar winst.
     De aandeelhouders van bedrijf A niet blij. Directeur eruit.
     De aandeelhouders van B wel blij.

  2. Christian Wouters

   Hou op met die volgzame gereformeerden taal. Is allemaal eigen interpretatie van een gezagsgestoorde. Laat eerst je papieren zien. Opleiding vlak na de basisschool. Of alfa. Zonder papieren kom je met feiten, die zijn controleerbaar.

   Dit is niks anders dan een politieke babbeltruc van je.

   1. Pollewop

    Christiaan heeft een heuse academische studie gedaan. Die mag best wat meer respect krijgen.

 17. DutchDropveter

  Joehoe DDS cijfertjes kloppen niet de NOS werk ze niet bij!

  VVD 32
  PVV 20
  CDA 19
  D66 18

  (Percentages x 1,5)

 18. Peter Selie

  Erg jammer dat de PVV deze maal nog groter was geworden, ben een beetje teleur gesteld hierdoor, maar ja the winner takes it all, leuk voor de leugenaar Rutte. maar Rutte zal ongetwijfeld met een sterke oppositie te maken krijgen want er liggen genoeg problemen op de weg waaronder Griekenland die om een schulden sanering schreeuwt, interne problemen bij de EU, Turkije die het migranten-akkoord dreigt op te blazen, enfin genoeg troubles voor het misdaad syndicaat en partij kartel de VVD.

 19. poison

  Rutte had het geroepen: Mijn werk is nog niet klaar, ik wil het afmaken. Dus met andere woorden: Ik ben nog niet klaar met afknijpen, de armoede is nog niet groot genoeg in Nederland, meer voedselbanken, afbraak en vooral duurdere zorg, meer Europese Unie, en vooral meer incompetente en sneuvelende VVDers. De leugen regeert. Wij het gewone volk worden nog armere klootzakken dan dat wij al zijn.

 20. poldi

  Er werd eerst verondersteld dat Putin de verkiezingen zou beïnvloeden, maar het is onverwachts Erdogan geworden, waarbij opportunist Rutte met beide handen de mogelijk aanpakte om voor het eerst in zijn kabinets-periode daadkracht te tonen.
  Van deze daadkracht zou wel weinig overblijven als zeker mede onder invloed van het eurofiele D66, Brussel nog meer geld vraag voor de zoveelste Griekse reddings-operatie of om nog meer gelukzoekers wil opvangen.

  Er verder zijn er heel veel die de PVV wilden stoppen en strategisch stemden om VVD de grootste te maken.
  De Turkije rel deed de rest.

 21. Marija

  Dat is géén prestatie van Rutte.
  Die kon hij alleen tonen door steun van ZIJN achterban, de EU landen.
  Vergeet niet dat hij al eens voorzitter was van de EU.
  Zij (EU) hebben hem massaal geholpen (misschien in scene gezet), bang als men is dat er een NEXIT zou komen als Geert Wilders had gewonnen, als dank wacht hem een mooie carrière over 4 jaar, dan is ONS LAND inmiddels reddeloos verloren.
  Nu kan men weer opgelucht ademhalen, de EU baantjes zijn veilig gesteld, gevaar geweken en laat het land maar onderlopen met asiel- (nee) GELUKSzoekers.
  De stemmers hebben zich zand in de ogen laten strooien door hem weer aan de macht te helpen.

  1. Syntha

   Met dit laatste wat je zegt, ben ik het niet helemaal eens, Marija.

   De stemmers hebben zich geen zand in hun ogen laten strooien, hun stemmen zijn afgenomen en vernietigd. Zo simpel is het.

   Ik heb andere polls gezien, waarin de vierde en slotpoll een heel andere uitkomst liet zien, men waarschuwde ook eerlijk, dat het alleen maar een poll was ( anders dan de MSM, die hun uitslag baseerde op een linkse slot-poll, waarin de eindconclusie dicht bij die poll bleef) en de werkelijke uitslag lager zou zijn.

   Maar deze 4e en slot-poll waar ik over spreek, liet zien, dat deze verkiezing werkelijk een landslide veroorzaakt zou hebben, als de uitslag niet gestolen zou zijn.

   Diefstal is heel normaal voor de VVD en consorten, dus het moet ons niet verwonderen. Hun doel, Europa, is in hun ogen gered.

   Dat is zij niet, degenen die dit beleid steunen, iedereen, mag lachen en denken dat zij hun doel bereikt hebben, dat lijkt ook zo. LIJKT ook zo.

   Europa KAN niet overleven, want zij zullen op de manier waarop zij dat beogen, nooit in het gelijk gesteld worden. Onderdrukking, moord, diefstal….moet ik nog meer zeggen? Dat is een Europa, verenigd in het kwaad.

   Mark Rutte mag denken, dat zijn werk gedaan is, dat hij klaar is…ja dat zal hij zijn. Klaar.

   Je weet hoe het Napoleon en Hitler vergaan is. Vele slachtoffers heeft het z.g. “Verenigd Europa” ( wat uit elkaar aan het vallen (!) was)al gekost. Dit is hun laatste werk, stemmen roven.

   De overeenkomsten met de 2e wereldoorlog zijn overduidelijk, net als de gebeurtenissen in Nederland en de rest van Europa.

   Tegelijkertijd zie ik het ook als een verschil met Amerika, dat wij (nog) geen president hebben zoals hij. Rustig….rustig….

   Toch zal het het einde van Europa worden en het zal hun eigen schuld zijn.

 22. Ritter

  Partijen als DENK zijn een gevolg van de massa immigratie uit de islamitische landen die ongeveer 50 jaar geleden is begonnen.

  De demografische veranderingen die deze massa immigratie heeft veroorzaakt worden nu steeds meer zichtbaar op bestuurlijk en politiek niveau.

  Net zoals de gevolgen van de massa immigratie heden ten dagen ook pas over 10/20 jaar later echt zichtbaar zullen zijn.

  Het laat zien dat de integratie van een groot aantal moslims is mislukt en er zich in heel Europa een (islamitische) parallelle samenleving ontstaat die met het jaar groter en mondiger word.

  Zoals ik al vele malen heb gezegd zijn niet de jihadisten het grootste gevaar voor het normen/waarden (levenswijze) stelsel in Europa. Het grootste gevaar zit in de massa immigratie omdat deze massa immigratie zelf voor de demografische veranderingen zorgt in de samenleving die vaak onomkeerbaar zijn.

  Zoals Kadaffi eens heeft gezegd dat er geen aanslagen en wapens nodig zijn om Europa te veranderen. Hij heeft gezegd dat alles wat nodig is om Europa te veranderen massa immigratie is.

  “There are signs that Allah will grant vicotry to Islam in Europe without swords, without guns, without conquest. We don need terrorists, we don’t need homicide bombers. The 50+ million Muslims (in Europe) will turn it into a muslim continent within a few decades”——Muammar al-Gaddafi.

 23. Christian Wouters

  Het milde populisme heeft gewonnen. Maar wel het populisme.

  Niet onverstandig.

  Jammer voor Wilders maar een lijk van een arbeidersverraderspartij is ook leuk. Vieslinks ligt vanaf vanochtend te rotten en wacht op ontbinding.

 24. Lex

  Inderdaad Ruttes Turkije-rel heeft gewerkt.

  Had dit niet voort gekomen dan had de PVV waarschijnlijk de grootste partij geweest.

  Ik was eerst bang dat het CDA de 2e partij zou worden, gelukkig heeft de PVV er toch nog genoeg stemmen bij geregen om uiteindelijk de 2e partij te worden.

  Ik heb het idee dat de PVV een andere leider nodig heeft. Geert wilders zal de aankomende jaren nog harder gaan schreeuwen en en nog radicalere uitspraken gaan doen over de islam.

  Hij blijft de lp maar afdraaien en afdraaien.

  Deze manier van regeren levert niet het gewenste resultaat het uiteindelijk gaan regeren.

  Veel PVVers zullen gaan afhaken zij willen resultaat zien en dat kan Geert Wilders niet leveren.

  Hoe dit gaat aflopen weet ik niet, ik vraag mij af of Geert Wilders nog wel de juiste man de voor de PVV of hij nog de energie heeft om 4 jaar verder te gaan.

  Wat gaat de 2e kamer doen? word het cordon sanitaire van de PVDA voortgezet of nog verder uitgebreid?

  Hoe gaat de PVV nu zijn islam standpunt(en) uitdragen en de politiek te proberen te beïnvloeden. Zinloos moties indienen die worden verworpen?

  Ik kijk het de aankomende 4 jaar maar weer aan ik vrees dat er geen verandering gaat komen en verbetering binnen de partij.

  Bovendien schijnt het financieel niet al te best te gaan ze konden geen eens een zaaltje huren. Ik vind het nog steeds schandalig dat de PVV niet even veel geld krijgt als de overige partijen.

  Kortom ik ben diep en diep teleurgesteld wel blij dat de PVV de 2e partij is geworden.

  Toch heb ik hetzelfde gevoel alsof nederland de wereldcup heeft verloren.

  1. De Vrolijke Fietser

   ”Inderdaad Ruttes Turkije-rel heeft gewerkt.”

   Ik geloof zeker dat die toestand afgelopen weekend Rutte een soort ”boost” heeft gegeven, maar de suggestie – zie kop van artikel: ”zijn strategisch getimede rel met Turkije” – dat Rutte die rel zelf zou hebben ”georkestreerd” lijkt me vergezocht. Rutte heeft die twee ministers niet naar Nederland gestuurd, dat was vader Erdogan; voor die rel uitbrak, liet de regering de Turken juist op diplomatieke wijze weten een verkiezingscampagne in Nederland door Turkse regeringsvertegenwoordigers niet op prijs te stellen. Ze waren hier nog over in gesprek toen Turkije dit weekend opeens liet blijken schijt aan Nederland te hebben en met een soort ”overvaltechniek” toch die ministers hier toespraken te laten houden. Zeer terecht dat Rutte niet over zich liet lopen en die twee het land uitbonjourde (of althans niet toeliet).

   Ik denk niet dat zonder die rel de PVV de grootste zou zijn geworden. In de peilingen vóór die rel was de trend al dat de PVV zakte en de VVD – evenals CDA en D66 – omhoog kropen. Ze zouden alleen dichter bij elkaar geëindigd zijn, zeg: VVD 25/26 zetels, PVV 22/24, CDA 20/22, D66 20/22.

   ”Veel PVVers zullen gaan afhaken zij willen resultaat zien en dat kan Geert Wilders niet leveren.”

   Dat denk ik niet. Je hoeft niet altijd in de regering te zitten om toch invloed te kunnen uitoefenen. Veel punten van de PVV zitten toch ook al min of meer in de programma’s van VVD, CDA, en de kleine christelijke partijtjes. Want de mensen die zich grote zorgen maken over de massa-immigratie en de islamisering zijn echt niet alleen onder PVV stemmers te vinden. De PVV zal – met 4 of 5 extra zetels – de horzel voor de andere partijen blijven. En partijen die maar blijven wegkijken en doorgaan met het in de maag splitsen van (kinder)pardonnen, ongebreidelde asielzoekersstromen, bed-bad-brood regelingen, etc, zullen op den duur net zo gedecimeerd worden als de PvdA.

   Al met al, helemaal geen slechte uitslag, vind ik.

 25. Syntha

  Helaas. Een groot deel van Nederland is nog niet wakker. Toch zie ik, dat de PVV weer zetels erbij heeft.
  Dat vind ik inderdaad een hele prestatie, gezien de stunt van Rutte en buitenlandse bevriende natie.

  De behoudendheid waar Adriaan het over heeft in zijn reactie, heb ik hier ook gemerkt. Brrrrrr….

  Gezien enkele reacties die ik heb mogen lezen op FB, zou er inderdaad weleens van corruptie sprake kunnen zijn.

  Het meest vreemde vond ik, dat men feest vierde op een exit-poll, terwijl nog maar 4 of 5 kleine plaatsen geteld waren, men had al gewonnen.

  En dat dan Amsterdam, de plaats die zo gaarne een afgescheiden republiek of zoiets wilde worden, als Geert Wilders aan de macht kwam, zo snel klaar was met stemmen tellen. In kleine plaatsjes duurde de telling langer. Wonderbaarlijk Nederland.

  Maar we gaan door. Sterkte allemaal.

 26. Lieftinck

  Een schale troost is dat de PVV de grootste oppositie partij wordt.

  Eigenlijk is het veel belangrijker dan dat de PVV groot wordt, dan de mainstream partijen hun roze bril afzetten en het gevaar van de islamisering willen onderkennen en daar naar handelen.
  Helaas zullen de grenzen wagenwijd open blijven. Politici zijn namelijk alleen geïnteresseerd in carriere en zetels, niet het redden van de toekomst van onze kinderen.

  Laten we dan nu maar hopen dat het Euro kaartenhuis in elkaar klapt, maar waarschijnlijk zal Rutte dat willen voorkomen met Eurobonds en het laten verdampen van onze pensioenen, wat nu door de lage rente aan de gang is. Dat laatste is abstracte materie dus dat snapt de gemiddelde kiezer toch niet. Onze kinderen worden straks verantwoordelijk voor de schulden unie, het is nu wel zeker dat er een federale schuld gaan komen, want er wordt hard gewerkt aan de Eurobonds zodat de schulden van Italie, Spanje en Frankrijk cum suis op een hoop gegooid worden, Nederland moet dan tegen dezelfde rente lenen als bijvoorbeeld de Grieken. Dit is een vurige droom voor Guy V. De schuld zal ook nooit meer afgelost worden. Rutte zal zo de Euro gaan redden.

  Het is nu wel zeker dat Merkel en Juncker gaan bepalen wie er ons land binnenkomen. Het ziet er allemaal somber uit.

 27. Anna

  Het is stilte voor de storm!
  Met VVD en aanblijvende Mark Rutte als minister president zijn alle problemen als sneeuw voor de zon verdwenen? Echt niet!
  Grote steden islamitisch, leefloop Afrika en Midden-Oosten,lakeien van Erdogan/Turkije, EU miljarden, ten gronde richten van verzorgingsstaat omdat immigratiekosten sterk zullen oplopen, verdere islamisering, minder gasinkomsten, onveiligheid, islamitisch Turkije in Nederlands parlement,miljarden naar zuiderlijke landen,ECB steekt iedere maand 80 miljard lucht in de economie enz,enz. En de VVD maar roepen dat het zo goed gaat. Zou Buma /CDA woord houden? Hoe zal Nederland/Europa er over vier jaar uitzien? Met VVD-CDA en D66 oude politiek.

  1. Anna

   Zeer belangrijk dat de PVV 5 zetels heeft gewonnen en Baudet met 2 zetels in de Kamer komt. Grote aanwinst.Ze zullen het volgende Rutte Kabinet het vuur aan de schenen leggen.

   1. Anna

    Geert Wilders en alle PVV Kamerleden gefeliciteerd met jullie winst van 5 zetels ondanks dat de minister president van alle Nederlanders Mark Rutte niet schroomde ons allemaal ten aanzien van de hele wereld heeft uitgemaakt voor ” “HET VERKEERDE SOORT”.
    Leg eens uit minister president Mark Rutte wat wil dat zeggen “HET VERKEERDE SOORT”? Gaat u nu Erdogan imiteren?

 28. Stanly2000

  Op naar weer 4 jaar leugens, list en bedrog. Nederland houdt op te bestaan.

 29. poldi

  Ondanks
  -de Turkenrel waar Rutte dankbaar gebruik van heeft gemaakt,
  -het strategisch stemmen om Geert Wilders niet de grootste te laten worden,
  -de neverending demonisatie van Geert Wilders door de media
  -en de grote fout van Wilders met zijn te laat begonnen campagne strategie.

  is het toch nog een grote prestatie van Geert Wilders om met 5 zetels de tweede partij te worden..

  Verder beschouw ik de 2 zetels van Thierry Baudet (met Theo Hiddema) van het Forum voor Democratie een welkome aanvulling voor de PVV.

  Ook een aantal standpunten van de PVV door het CDA en VVD.
  En gezien de negatieve ontwikkelingen in de EU, de euro, vluchtelingen, integratie en DENk met 3 zetels zal de PVV alleen maar groeien.

 30. pm10326340

  Nederlanders blijken erg content te zijn met hoe het land de laatste jaren bestuurd is. De verschuiving ideologisch gezien van PvdA naar Groen Links en D’66 is niet bestaand. Kortom we krijgen de komende jaren meer libertijns gedachtegoed over ons heen zij het in een nog wat extremere vorm.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.