Turkse krant: “Rutte heeft Turkse premier excuses aangeboden, hem uitgenodigd voor een diner”

Volgens Mark Rutte zal hij never nooit niet zijn excuses aanbieden aan de Turkse regering. Vreemd, want volgens Ankara is dat precies wat hij gedaan heeft — over de telefoon weliswaar, maar toch.

Toen Mark Rutte opeens liet zien wel degelijk over een ruggengraat te beschikken vond ik dat — net als iedere andere weldenkende Nederlander — gewoonweg schokkend. Ja, de Nederlandse regering had de Turkse minister inderdaad gezegd dat hij niet welkom was, maar om de rug daadwerkelijk recht te houden? Dat is iets wat we nog nooit gezien hebben van Rutte. Waarom nu dan wel? En, evenzeer belangrijk, zou dat na de verkiezingen veranderen?

Volgens de Turkse krant Daily Sabah wel. Die aan Erdogan-gelieerde krant bericht namelijk dat de Turkse premier Binali Yildirim gisteren gezegd heeft dat Mark Rutte hem zijn excuses al heeft aangeboden.

“During a phone call, Mr. Rutte has apologised for the detention of our consul general and chargé d’affaires,” he said.

“Mr. Rutte said that the detentions were carried out by mistake,” he added.

“He stated that the Dutch officials also did not desire to increase tensions to such an extent. He even offered to have a dinner together,” Yıldırım concluded.

Op Twitter zijn er natuurlijk VVD’ers die roepen dat dit ‘nepnieuws’ is, maar dat is niet waar. Yildirim heeft dit echt gezegd, en dus is het ‘echt’ dat je daarover bericht. De vraag is alleen: heeft Rutte dit echt gezegd tegen Yildirim? Heeft hij zijn excuses daadwerkelijk aangeboden?

Wat significant is, is dat Rutte zelf heeft gezegd dat hij Yildirim had aangeboden om samen een diner te nuttigen om de zaak nog eens goed te doorspreken. Yildirim herhaalt dat. Daar kunnen we 100 procent van zeggen dat het waar is. Beide heren bevestigen dat. Maar Yildirim voegt daar dus aan toe dat Rutte zijn excuses ook heeft aangeboden in datzelfde gesprek, wat Rutte ongetwijfeld zal ontkennen.

De vraag is dan: waarom zou Yildirim dat zomaar verzinnen? De Turkse regering is hier nog lang niet klaar mee. Erdogan en de zijnen gebruiken de ruzie met Nederland om de eigen bevolking nog patriottischer en feller te maken zodat ze het referendum van volgende maand kunnen winnen. Wat hen betreft mag deze ruzie best nog een maand duren; daar hebben ze electoraal belang bij.

Daar komt bij dat je veel van Rutte kunt zeggen, maar niet dat hij een man is die erom bekendstaat dat hij zich aan zijn woord houdt. De man liegt er continu in om. De ene na de andere belofte heeft hij gebroken. Geen geld naar de Grieken, 1.000 euro voor iedere werkende Nederlander. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Is er werkelijk ook maar één kiezer die gelooft dat hij zijn rug dit keer wél recht houdt? Waarom dan? Waar baseer je dat op?

Als ik naar zijn gedrag van de afgelopen 7 jaar kijk twijfel ik er geen moment aan dat hij inderdaad heel goed een dubbelspel kan spelen: internationaal lief en aardig doen, maar thuis de schijn ophouden dat hij wel degelijk een ruggengraat heeft.

Hoe dan ook voorspel ik dat we binnen een paar weken na de verkiezingen gaan zien wie de waarheid vertelde: Rutte of Yildirim (want laten we redelijk zijn, Sabah heeft bepaald geen goede reputatie buiten Turkije). Of Rutte blijft dan vasthouden aan de door het kabinet ingezette lijn of hij doet toch maar water bij de wijn en gaat snel om tafel zitten met de Turkse regering om de boel “recht te zetten.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Wim

  Het natuurlijk niet best ,maar ik geloof eerder een Turk dan Rutte. Nog erger ik geloof iedereen eerder als Rutte de tietenzuiger van Merkel.

  1. De Vrolijke Fietser

   Typisch. Ik geloof Rutte honderd keer eerder dan een Turk. De enige Turken die je wel kunt geloven in Turkije zitten allemaal in de gevangenis. En een megalomane gek (oftewel ”total freak” – dat had Wilders toch al jaren geleden goed door) die Nederlanders overblijfselen van de nazi-tijd noemt, beweert dat Nederlanders 8000 Bosniërs hebben vermoord, liegt en bedriegt net zo makkelijk als hij ademhaalt.

   Nee, als je een paar dagen terug twee ministers, op uiterst terechte gronden, de toegang ontzegt, dan doe je dat niet om even daarna je excuses ervoor aan te bieden.

   1. Wim

    We hebben het over Rutte niet over een doorsnee Nederlander.

    1. Peter Selie

     Ben het 100% met jou eens Wim!

     1. corfo

      Ik óók !!!!
      Rutte is toch reeds langere tijd volkomen ongeloofwaardig gebleken ?!

   2. jennifer

    Mogelijk is het toch, het blijkt anders wel zo te zijn dat Rutte aan de Turkse collega gezegd had met komen naar Nederland te wachten tot na de verkiezingen, wat ze dus niet gedaan hebben. Misschien dat Rutte inderdaad toch voor de buhne en alleen door de telefoon zijn excuus aangeboden heeft, en dat mag zeker vandaag niet bevestigd worden mocht dat zo zijn. Wie kan men al vertrouwen in zo n politiek spel wat hier gespeeld wordt, ook Rutte niet vind ik.

 2. Gustaafff

  De Turkse regering betichtte Nederland van de week nog van massamoord.

  Ik vertrouw ze voor geen meter.

  1. jennifer

   Denk dat je ze allemaal niet kan vertrouwen ook Rutte niet. Niet verbaasd zijn als na de verkiezingen het ineens oke is,als er toch een spreker mag komen om de mensen ja laten te stemmen voor het Turkse referendum, want alleen hier gaat het over.

   1. Gustaafff

    Ik weet niet of Rutte in een nieuw kabinet weer premier is, @jennifer. Hoogstwaarschijnlijk mag de Turkse minister – Trump is nog betrouwbaarder dan Yilderim – ook niet komen.

   2. Wim

    @Guus helemaal lekker was het niet daar. Er zijn nog wat fotorolletjes zoek en om nu de polonaise lopen bij teugkomst met Willempie was ook wel vreemd.

  2. Peter Selie

   Nou Siemon dat is vloeken in de kerk, zo’n figuur als jou loopt toch meestal te pronken met het grondpersoneel van Allah.

 3. Ni28

  Het zou mij natuurlijk niet verbazen maar het wordt nu een welles nietes spelletje. Gebrek aan ruggengraat is Rutte niet vreemd dus het kan. Maar het kan op moment ook een Turkse of Russische trol zijn. Wat niet veranderd is dat wij van Rutte niet beter worden.

 4. Adriaan

  Een Turk die de waarheid spreekt? Die moet nog geboren worden. Ik geloof ze niet en ik geloof Rutte ook niet. Klaar zijn we ermee. Vooralsnog ontkent Rutte in alle toonaarden. We zullen het moeten afwachten.

 5. Marija

  Dat wil ik niet geloven.
  Lees net dat de turken een aanvraag voor een protest/demonstratie hebben ingediend bij Aboutaleb. Zij willen a.s.zaterdag vóór het Centraal Station in Rotterdam demonstreren: OM OP TE KOMEN VOOR DE MENSENRECHTEN IN NEDERLAND.
  sorry: godverdegodver, wat een lef.
  Mocht Aboutaleb toestemming geven (en daar ziet het wel naar uit), hij gaat met ze in overleg dan zijn de rapen gaar.

  1. Marija

   De planning is om 17.00 uur, kunnen wij daar met nederlandse vlaggen demonstreren met heel rotterdam?

   1. HaZ

    Zou het niet doen. De alom aanwezige ME kan dat perfect met de lange lat oplossen.

   2. Marija

    nu weer op vrijdag de 17e

 6. nienke

  Dit zal toch niet waar zijn? zie hem er wel voor aan.

 7. Marija

  Kiezers Rotterdam, tot nu 35,6% heeft gestemd.

  1. DutchDropveter

   Gemeente Spijkenisse 1/3 deel PVV (tussenstand)

   even simpel tellen;
   In 2012 scoorde de pvv daar ook goed maar liefst 26% van de stemmen dat is dus nog eens +7% meer dan de vorige keer, voor een stad waar geen rek meer in zat voor de PVV?

   1. Wim

    Hoe moet je dat weten.

 8. HaZ

  Voor zowel Yildirim als Rutte geld dat ze beiden onbetrouwbaar zijn.

  1. back2basics

   Ooit een betrouwbaar politicus meegemaakt?
   Het verzekeringswezen, de banken, de belastingdienst en …. politici. De grootste naaiers die de wereld kent. Legale criminaliteit ten voeten uit 🙁

 9. Klaas Ypema

  Pff, nou ben ik er nog steeds niet uit of het nepnieuws betreft, andere bronnen die dit bevestigen? De stembureaus zijn nog ruim 5 uur open en het kan Rutte de verkiezingen kosten.

 10. HaZ

  Gemeente Amsterdam grijpt in bij stembureau in Turkse moskee.
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/27808775/__Stembureau_in_Turkse_moskee__.html
  Welke idioot bedenkt nou een stembureau in een haatpaleis ?

  1. Adriaan

   Schoenen uitdoen zeker? Het wordt steeds gekker in deze dependance van Turkije.

   1. jennifer

    Het zou mij nog niet eens verwonderen als alleen de stemmen voor DENK hieruit de bus geleverd gaat worden, alle Nederlandse partijen zullen wel voor die tijd al in de prullenbak liggen bij die moskee. Hoe kan men in een moskee een stembureau inrichten, dit vraagt toch voor fraude op grote schaal zoiets.

    1. swetsnek

     Precies wat ik al zei de stemmentellers stemmen niet wij jenn

     1. jennifer

      Daarom weet ik ook niet zo zeker of de uitslag dit keer wel zo correct zal zijn.Heb er weinig vertrouwen in ik weet dat ze met alle geweld voorkomen willen dat de rechtse partijen gaan winnen.

 11. HaZ

  Dat zal Rutte,Aboutaleb, Nederland en Rotterdam in het bijzonder leren……
  De Turkse president Erdogan wil dat de stad Istanbul haar zusterband met Rotterdam verbreekt. Volgens de Turkse krant Hürriyet heeft de president premier Yildirim daar opdracht voor gegeven.
  Aanleiding is de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije over het geweigerde bezoek van twee ministers afgelopen weekeinde. Een van de ministers, Fatma Betül Sayan Kaya, werd tegengehouden en weggestuurd toen ze het consulaat in Rotterdam binnen wilde gaan. Daarna ontstonden rellen onder Turkse Rotterdammers waarbij de politie ingreep.
  Volgens Erdogan is het „onmogelijk om met zulke mensen” een stedenband te hebben.

 12. Floris van Duin

  Verstandige bestuurders zijn gericht op deëscalatie. Dwazen gooien olie op het vuur.
  Rutte is een verstandige bestuurder.

  1. Christian Wouters

   Het is alleen geen politicus. Bestuurders zorgen nooit voor de noodzakelijke verandering. We aanbidden allemaal de Franse Revolutie.

   Waar waren toen de verstandige bestuurders? Die stonden, net als jij met je onderdanige gebazel, met hun mond vol tanden.

   Beide zijn nodig. Maar de een niet zijn ruimte gunnen is de geschiedenis miskennen. Bah, polarisatie-schreeuwers van het CDA. Niet beseffend dat het kinderen van revolutie en oorlog zijn. Net als iedereen.

   De wereld drijft op polarisatie en discriminatie. Flutdenkers.

   1. Floris van Duin

    Ik betwijfel of dit land werkelijk op veranderingen zit te wachten. We behoren tot de rijkste, veiligste en meest vrije landen van de wereld waarvan de bevolking aangeeft zich heel gelukkig te voelen.

    Welke idioot wenst dit resultaat van goed bestuur op te offeren aan de irrationele hersenschimmen van populisten?

    1. jennifer

     Ik hoop het toch dat er veranderingen komen, als vrouw wens ik niet in een toekomstig geislamitiseerd Nederland te wonen, dan was ik wel gelijk in een islam land gaan wonen als ik daar op te wachten stond. Ga niet eens in een islamitisch land op vakantie geen haar op mijn hoofd wat er aan denken zal.

     1. Pollewop

      De gevreesde islamisering betreft evenzeer een hersenschim. Domme angstaanjagerij die niets met de werkelijkheid heeft te maken.

     2. jennifer

      Nou pollewop gelukkig lees ik niet alleen de reacties van jou hier maar informeer ik mij wereldwijd hierover. Het is wel degelijk de waarheid dat Europa geislamitiseerd moet worden. En wel door Soros met medewerking van de EU en Merkel,en dit is zeker geen schim. Er is zelfs een extra deal met Merkel en Rutte gesloten om na alle verkiezingen, Nederland, Duitsland, en Frankrijk te beginnen met iedere maand zo n 250.000 nep vluchtelingen Europa binnen te halen.Doe dat ook maar eens je breder informeren denk dat je reacties er dan een beetje realistischer uit zullen zien als wat nu het geval is met jou.

     3. Peter Selie

      Pollewop is het zoveelste account van Siemon.

  2. Borrelnootje

   Simon van Duin: sterke bestuurders durven het gevecht aan als dat nodig is, zwakke bestuurders kussen de hak van de laars die hen vertrapt.

   1. Kodi

    Dan valt Mark Rutte onder de categorie zwakke bestuurders. Maar dat wisten wij toch al?

 13. Ni28

  Turkije liegt, Rutte liegt. Wie liegt meer? Wat een ellende als je met leugenaars omringt bent. Welke leugenaar geef je gelijk? Wat een keuze! De tragiek van het leven tussen de Pinokkio’s. De leugen zal ergens in het midden liggen.

 14. Wim

  Opluchting in Nederland.

  Opluchting bij gevestigde politieke partijen

  De angst voor de ‘boze witte man’ is onterecht gebleken. Zijn invloed is vele malen minder groot dan gevreesd werd. Uiteindelijk heeft minder dan één op de zes mensen door PVV te stemmen aangegeven dat hij vindt dat het niet goed gaat in het land. Dat wil zeggen dat meer dan 80% van de stemmers het eens is met de bestaande koers als het gaat om de toekomst van het land.

  Alle andere partijen verschillen er immers nauwelijks van mening over: we moeten de grenzen openhouden; de toekomst van ons land in Brusselse handen leggen en dankbaar zijn voor alle regeltjes die onze vrijheid aan banden leggen. Trump en Poetin blijven onze vijanden; onze hoop is gevestigd op meer Europa. De gevestigde partijen zullen uw wensen uitvoeren, daar kunt u van verzekerd zijn. Wij als redactie willen de Nederlandse bevolking feliciteren. Zij kunnen er de komende jaren op rekenen dat:

  – alle beloften van de politici volledig zullen worden nagekomen;

  – het Wilhelmus spoedig vervangen zal worden door het Europese volkslied “Alle Menschen werden Bruder”;

  – vrijheid van meningsuiting (inclusief het internet) aan banden zal worden gelegd, en alleen nog politiek correcte meningen worden toegestaan;

  – de moslimimmigratie ongelimiteerd zal doorgaan;

  – van integratie niets terecht blijft komen, maar de partijen die de regering gaan vormen de zogenaamde moslimknuffel-cultuur juist zullen voortzetten;

  – Sinterklaas, Kerstfeest, Pasen en Pinksteren binnen 20 jaar stapsgewijs zullen worden ingeruild voor islamitische feesten;

  – het islamitische terrorisme op papier zal afnemen; het zal immers verboden worden om te gaan vermelden dat daders van criminaliteit en aanslagen een moslim achtergrond hebben en/of handelen namens hun god en profeet (Allahu Akbar!);

  – scholen, bedrijven en instellingen zich steeds meer zullen (moeten) neerleggen bij de eisen van de islamitische halal / Shariawetten;

  – de werkgelegenheid van blanke Nederlanders zal afnemen, maar statistici ervoor zullen zorgen dat ‘officiële CBS cijfers’ zullen ook in de toekomst blijven melden dat het goed gaat met Nederland;

  – de autokosten en brandstof- en energieprijzen enorm zullen stijgen, zogenaamd om ‘het klimaat te redden’, waardoor er een grote maatschappelijke onderklasse van ouderen, werklozen en chronisch zieken zal ontstaan met energie- en vervoerarmoede;

  – de dictaten uit Brussel direct zullen worden uitgevoerd en de regering deze dictatuur voor de vorm onder protest (rechts) of juist met liefde (links) zal blijven financieren;

  – de Nederlandse Europese regering er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat iedereen angst zal hebben voor Rusland door dat land als de grote vijand af te blijven schilderen;

  – de regenten in Den Haag en Brussel ervoor zullen zorgen dat de staatsschuld steeds groter wordt en het Nederlandse volk naar hun pijpen blijft dansen. En wees ervan verzekerd: zij zullen nooit aan uw pensioenen komen…. (want die zijn dan volledig door de ECB leeggetrokken om de failliete zuidelijke eurolanden overeind te houden).

 15. Peter Selie

  Nou ik geloof wel dat Rutte z’n excuses heeft aangeboden aan de Turkse premier Binali Yildirim. Na al de leugens, halve waarheden, het geïntrigeer, gerommel in de marge, de onderste steen, de € 1000,- en geen geld naar Griekenland wat blijft er dan nog over van Rutte zijn geloofwaardigheid, nul, nul. Geloof eerder zo’n smerige islamist dan de premier van ‘alle’ Nederlanders. Denk dat deze diplomatieke-rel door Rutte een geïnitieerde ultieme poging van verkiezingsretoriek was, want Rutte is een marionet van het establishment.

 16. Peter Selie

  islamitische aap uit de mouw

  https://youtu.be/4PaDeDlcCaw

 17. Christian Wouters

  Als die Turk dat als excuses ziet is daarmee de kous af. Er zijn altijd dingen die beter kunnen dus op een detail excuses aanbieden is strategisch een prima zet.

  Trouwens: dubbel paspoort, halve burger.

 18. Freelux

  Was gewoon een verkiezingsstunt van Mark Rutte. Rutte wou even laten zien dat hij met harde hand optreedt tegen islamisering, maar na de verkiezingen weet hij niet hoe snel hij het weer goed moet maken en wordt het weer glas, plas, was. Is elke keer hetzelfde. Hoop dat er geen mensen zijn die hier nog intrappen. Vorige verkiezingen ook met die actie van Saudi Arabie. De propagandamedia meldden dat Saudi Arabie ineens boos was over de anti-Saudi Arabiestickers van de PVV (nota bene maanden nadat de PVV de stickers gepresenteerd waren) en economische sancties wilde invoeren. Maar na de verkiezingen nooit meer iets over die sancties gehoord net zo min als over de zogenaamde boosheid van Saudi-Arabie. De propagandamedia en politici proberen voor de verkiezingen altijd een false flag te organiseren om de verkiezingen te beinvloeden…

 19. HW

  De Turkse premier Binali “Josef Goebbels” Yildirim is een van de ergste Turken en net zo fanatiek als Adolf Erdogan. Hij is een propaganda minister van die fascistische AK partij.
  Een samenwerking met Europa kun je nu wel uitsluiten, dus economisch stelt Turkije straks niets meer voor.
  Hij moet oppassen dat hij niet populairder wordt als opperhoofd UHUH Adolf Erdogan, want die verwijst hem straks zo naar de strik.
  Fanaten komen tot rare oplossingen en Josef pleegde zelfmoord samen met zijn hele gezin. Als het Turkse sprookje voorbij is en dat gebeurt pas als de nood economisch het hoogst wordt, zal deze man net als onze Tiurk Kuzu zich onttrekken aan elke vorm van verantwoording.
  Dan kan hij in Nederland de pil van Drion halen en samen met vriend Kuzu vertrekken.

 20. DidiA

  en dat moeten we geloven? Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar die murken liegen net een tandje hoger dan Rutte….. Misschien moeten we rutte maar anders gaan noemen: Mark Truk….

 21. corfo

  Als Rutte roept dat hij nóóit excuses zal aanbieden aan Turkije, dan kun je er van uitgaan dat hij dat juist wél zal doen ! De man doet niet anders als liegen en bedriegen, dus waarom niet ook in deze “zaak”?

 22. FlorisDeVr1es

  En dan moet ik denken aan het pleidooi van Thierry Baudet om de betrekkingen met Turkije diplomatiek te houden, dat werd weggehoond door diezelfde gluiperige hypocriete VVD! En precies wat ik al wist: ze doen stiekum wel waarvoor hij pleit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.