Turkse krant: "Rutte heeft Turkse premier excuses aangeboden, hem uitgenodigd voor een diner"

Geen categoriemrt 15 2017, 14:00
Volgens Mark Rutte zal hij never nooit niet zijn excuses aanbieden aan de Turkse regering. Vreemd, want volgens Ankara is dat precies wat hij gedaan heeft -- over de telefoon weliswaar, maar toch.
Toen Mark Rutte opeens liet zien wel degelijk over een ruggengraat te beschikken vond ik dat -- net als iedere andere weldenkende Nederlander -- gewoonweg schokkend. Ja, de Nederlandse regering had de Turkse minister inderdaad gezegd dat hij niet welkom was, maar om de rug daadwerkelijk recht te houden? Dat is iets wat we nog nooit gezien hebben van Rutte. Waarom nu dan wel? En, evenzeer belangrijk, zou dat na de verkiezingen veranderen?
Volgens de Turkse krant Daily Sabah wel. Die aan Erdogan-gelieerde krant bericht namelijk dat de Turkse premier Binali Yildirim gisteren gezegd heeft dat Mark Rutte hem zijn excuses al heeft aangeboden.

"During a phone call, Mr. Rutte has apologised for the detention of our consul general and chargé d'affaires," he said.

"Mr. Rutte said that the detentions were carried out by mistake," he added.

"He stated that the Dutch officials also did not desire to increase tensions to such an extent. He even offered to have a dinner together," Yıldırım concluded.

Op Twitter zijn er natuurlijk VVD'ers die roepen dat dit 'nepnieuws' is, maar dat is niet waar. Yildirim heeft dit echt gezegd, en dus is het 'echt' dat je daarover bericht. De vraag is alleen: heeft Rutte dit echt gezegd tegen Yildirim? Heeft hij zijn excuses daadwerkelijk aangeboden?
Wat significant is, is dat Rutte zelf heeft gezegd dat hij Yildirim had aangeboden om samen een diner te nuttigen om de zaak nog eens goed te doorspreken. Yildirim herhaalt dat. Daar kunnen we 100 procent van zeggen dat het waar is. Beide heren bevestigen dat. Maar Yildirim voegt daar dus aan toe dat Rutte zijn excuses ook heeft aangeboden in datzelfde gesprek, wat Rutte ongetwijfeld zal ontkennen.
De vraag is dan: waarom zou Yildirim dat zomaar verzinnen? De Turkse regering is hier nog lang niet klaar mee. Erdogan en de zijnen gebruiken de ruzie met Nederland om de eigen bevolking nog patriottischer en feller te maken zodat ze het referendum van volgende maand kunnen winnen. Wat hen betreft mag deze ruzie best nog een maand duren; daar hebben ze electoraal belang bij.
Daar komt bij dat je veel van Rutte kunt zeggen, maar niet dat hij een man is die erom bekendstaat dat hij zich aan zijn woord houdt. De man liegt er continu in om. De ene na de andere belofte heeft hij gebroken. Geen geld naar de Grieken, 1.000 euro voor iedere werkende Nederlander. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Is er werkelijk ook maar één kiezer die gelooft dat hij zijn rug dit keer wél recht houdt? Waarom dan? Waar baseer je dat op?
Als ik naar zijn gedrag van de afgelopen 7 jaar kijk twijfel ik er geen moment aan dat hij inderdaad heel goed een dubbelspel kan spelen: internationaal lief en aardig doen, maar thuis de schijn ophouden dat hij wel degelijk een ruggengraat heeft.
Hoe dan ook voorspel ik dat we binnen een paar weken na de verkiezingen gaan zien wie de waarheid vertelde: Rutte of Yildirim (want laten we redelijk zijn, Sabah heeft bepaald geen goede reputatie buiten Turkije). Of Rutte blijft dan vasthouden aan de door het kabinet ingezette lijn of hij doet toch maar water bij de wijn en gaat snel om tafel zitten met de Turkse regering om de boel "recht te zetten."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten