Aanstelleritis viert weer hoogtij in Nederland: ‘Schaf huiswerk maken af, leerlingen zijn pubers en bang!’

Zucht, daar gaan we weer met een meelijwekkend verhaaltje over waarom de hedendaagse generatie kinderen het zogenaamd zo enórm zwaar zou hebben. Ditmaal: in de eerste twee klassen van de middelbare school moet huiswerk worden afgeschaft, want leerlingen zijn véél te puberaal en daarnaast schijnen ze “bang” te zijn. Facedesk!

Zijn we allemaal weer klaar voor een nieuw proefballonnetje in het onderwijs, om het niveau nog maar eens flink omlaag te halen? Komt-ie dan: in het Algemeen Dagblad vandaag een pleidooi van een leraar die vindt dat we huiswerk maar eens gewoon moesten afschaffen in de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Echt waar:

Wat is er mis met huiswerk?

“We gooien leerlingen te veel in het diepe en dat leidt tot frustraties. Ik hoor collega-docenten klagen dat leerlingen hun huiswerk weer eens niet af hebben en van de leerlingen hoor ik de andere kant van het verhaal. Dat ze hun huiswerk niet maken, omdat ze pubers zijn en er geen zin in hebben, is maar een deel van het verhaal. Ze vertellen me ook vaak dat het ze niet lukt, omdat ze het huiswerk niet snappen of omdat ze bang zijn om het verkeerd te maken.””

Was getekend, Jelle Koopman. Een Zwolse hippie van de christelijk-socialistische partij CU.

Maar even serieus: dit is gewoon weer zottigheid waarbij volledig wordt voorbijgegaan aan alle gemakken die kinderen van tegenwoordig hebben – ongebreidelde toegang tot het internet, veel vrije tijd en doorgaans een liberale opvoeding waardoor ze veel vrijheid genieten.

Gaan we nu serieus betogen dat onze generatie 13- en 14-jarigen het zo ontiegelijk zwaar heeft dat je huiswerk wel móét laten varen om te zorgen dat deze arme schaapjes geen drie burnouts tegelijkertijd krijgen? Stel je toch niet zo aan man: er is niemand ooit slechter geworden van het invullen van wat sommetjes en taaloefeningen in z’n eigen tijd. Weet je wanneer kinderen het zwaar hadden? In de 19e eeuw, toen ze na schooltijd hun ouders nog moesten helpen met het verbouwen van het land of het werken in de fabriek. En was in die tijd huiswerk omstreden? Dacht het niet: dat hoorde er gewoon bij.

Laten we dus ophouden met het behandelen van onze kinderen als ‘special snowflakes’, en ze gewoon weer een gedegen opvoeding geven – waarin we ze leren dat hard werken (en leren) onderdeel van het leven is. En ja, dat betekent dus dat je na schooltijd even moet doorploeteren met een uurtje huiswerk: lijkt me eigenlijk alleen maar gezond, al wil de klaagindustrie u vandaag na het lezen van het AD uiteraard anders doen geloven.

Trap er niet in, want huiswerk is gezond!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Ruud562

  Het AD, hét podium voor niet-begrepen slachtoffers. Gelukkig heb ik mijn abonnement op dat journalistieke zooitje opgezegd.

 2. Marija

  “Wat is er mis met huiswerk?
  Het moet nagekeken worden en dát scheelt een berg werk voor de *overbelaste*
  leraar. Slim bedacht. Slecht gedacht.

 3. National Man Of Mystery

  Ik vindt dat er op basisscholen de belangrijkste vakken moeten worden geleerd. rekenen en taal. de rest is minder belangrijk. van mezelf weet ik dat ik pas na mijn 20ste geïnteresseerd ben geraakt in geschiedenis en andere “vakken”. ik vind vooral de middelbare school om die reden dan ook niet zo heel veel toevoegen, want de school van het leven en je ouders (opvoeding) zijn uiteindelijk de belangrijkste factoren waar je het meeste leert.
  Degene die van jongs af aan al een talent hebben in leren zouden gewoon al klaargestoomd moeten worden voor het hoger onderwijs. zo gaat dat helaas in het leven, alles moet gescheiden worden in goed en slecht in plaats van de reële gradaties. daarom zijn er zo veel mensen in de middenmodus (kinderen) die dus niet in dit systeem passen. daarom zouden ouders de talenten (in welk onderwerp ze uitblinken) van hun kind zo vroeg mogelijk moeten ontdekken, en hier tenminste wat mee doen want niemand is hetzelfde. maar basisonderwijs moet uiteraard zo veel mogelijk standaard zijn. van kleins af aan (10) de basis, van groots af aan (20) de keuzerichting en praktijk. maar goed, dat is mijn mening…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.