Alternative für Deutschland wordt Duitse versie van PVV, Frauke Petry afgedankt, “geen compromissen met elite”

AfD heeft twee nieuwe leiders. De “gematigde” Frauke Petry is vriendelijk bedankt voor haar diensten.

Op haar partijcongres gisteren heeft Alternative für Deutschland (AfD) gebroken met de ‘gematigde vleugel’ geleid (en belichaamd) door Frauke Petry. Petry wilde indien nodig compromissen sluiten met andere, oudere partijen om aan de macht te komen (in coalitieconstructies). Haar partij denkt daar heel anders over en heeft de teugels nu in handen gegeven van Alexander Gauland, de aanvoerder van de radicalere vleugel van de partij. Vanaf nu is hij officieel partijvoorzitter.

Petry had “realpolitieke” plannen voor AfD om indien nodig zaken te doen met andere partijen. Het partijcongres wilde daar niets van weten. Toen Jörg Meuthen de namen opnoemde van de leiders van andere partijen en vervolgens riep, “met dit soort mensen gaan we geen coalitie aan!”, werd hij hard toejuicht.

En dat is niet de enige nederlaag voor Petry. Ze is namelijk ook vervangen als lijsttrekker van AfD. De partij gaat de verkiezingen nu in met niet één, maar twee lijsttrekkers: de al eerder genoemde Gauland en Alice Weidel. Weidel staat net als Petry bekend als vertegenwoordigster van de ‘gematigde’ vleugel, maar zij is een lichtgewicht dat geen vuist zal kunnen of zelfs maar durven maken tegen Gauland.

Door deze machtsovername wordt AfD écht een Duitse versie van onze eigen PVV — in ieder geval zoals die partij was tot de verkiezingen van dit jaar waarbij Wilders aangaf graag in een coalitie te gaan zitten. Ook inhoudelijk lijkt AfD als twee druppels water op de PVV: de partij wil uit de euro en maakt het “afremmen van immigratie” tot hét speerpunt van de campagne.

Voor Petry is dit natuurlijk een hard gelach. Nog maar kort geleden ging ze breed grijnzend op de foto met Marine Le Pen en Geert Wilders:

Bron: Geert Wilders / Twitter.
Bron: Geert Wilders / Twitter.

Toen ging iedereen er nog vanuit dat ze AfD met succes de Bondsdag in zou brengen. Niet dus.

Volgens het Algemeen Dagblad ergert Petry zich al langere tijd aan wat de “radicale vleugel” van AfD genoemd wordt:

Frauke Petry, hoogzwanger – van haar vijfde kind, kondigde afgelopen woensdag al aan dat zij geen lijsttrekker zal zijn bij de parlementsverkiezingen. Petry stoorde zich mateloos aan de ‘fundamentalistische’ rechtervleugel in de AfD. Die lijkt een vluchtheuvel te worden voor rechts-extremisten en neo-nazi’s.

Vervolgens geeft de krant toe dat AfD op zo’n 8 procent staat in de peilingen, wat genoeg is om de partij de Bondsdag in te loodsen… en wat een normaal mens natuurlijk doet twijfelen aan de stelling dat de partij een “vluchtheuvel” aan het worden is “voor rechts-extremisten en neo-nazi’s.” Als er daar zoveel van waren in Duitsland zouden die al lang vertegenwoordigd zijn in het parlement.

Nee, AfD is geen club van, voor en door neo-nazi’s; het is gewoon de Duitse versie van onze PVV. Een nationalistisch-populistische partij wiens achterban het gehad heeft met de verstikkende politieke correctheid van de elite. Het begint onderhand een beetje vermoeiend te worden dat elke partij met het lef om de politieke correctheid aan te pakken vervolgens weggezet wordt als een stel hakenkruis-dragende neo-Hitlers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ritter

  De media zullen altijd partijen die zich tegen de (illegale) massa uitspreken en kritisch zijn op de islam benoemen als “extreem rechts” en dergelijk bewoordingen om potentiële kiezers af te schrikken op deze partijen te stemmen. En helaas trappen veel kiezers hierin en geloven de media.

  Immers de meeste media steunen Merkel en haar “open grenzen” beleid en zwijgen over de sluipende islamisering van Noord/West Europa als gevolg van de massa immigratie.

  (illegale) massa immigratie uit de islamitische landen en als gevolg daarvan sluipende islamisering zijn de twee grootste gevaren voor Europa en zal uiteindelijk leiden tot demografische en culturele zelfmoord van Europa.

  Gelukkig weigert Oost Europa hieraan mee te werken en hebben de leiders van die landen wijselijk besloten haar grenzen hiervoor te sluiten.

 2. Guus Geluk

  Het is weer triest om een partij zo te zien afglijden. Zonder compromissen bereik je toch niets in de politiek en dat rechtsextremisten zich willen aansluiten bij AfD, zie ik zo gebeuren.

  @Michael, de PVV wordt gauw gezien als een gevaarlijke extreemrechtse club, omdat zij de godsdienstvrijheid wil afschaffen.

 3. Guus Geluk

  Triest dat een partij zo afglijdt. Geen compromissen = geen macht. AfD zou dat toch moeten beseffen.

  En dat het extreemrechts aantrekt, geloof ik wel.

  1. IJscoman

   Guus, de AfD en de PVV zijn in wezen revolutionaire partijen die een omwenteling teweeg willen brengen. De nieuwe Geuzen zeg maar, die Frankrijk en Nederland willen bevrijden van de oerconservatieve ondergangspartijen. Terecht dat je dan geen grote compromissen wilt en kunt sluiten.

   1. Guus Geluk

    @IJscoman, Duitsland is evengoed een coalitieland als Nederland. Compromissen maken is belangrijk. Ze willen toch niet eindigen als de PVV: stijfkoppen die weer vier jaar buiten de macht staan.

 4. Mees

  “Nee, AfD is geen club van, voor en door neo-nazi’s; het is gewoon de Duitse versie van onze PVV”
  Ach zo …

  Een voorstel van Petry om vast te leggen dat de partij afstand neemt van „racistische, antisemitische en nationalistische ideologieën” werd van de agenda gehaald.

 5. Ni28

  Een partij die coalitie afwijst gaat gewoon niet meedoen. Stoere maar onverstandige taal van AfD. Met deze beslissing hebben zij zich buitenspel gezet. Het zal zoals de PVV hier eindigen, veel protest weinig directe invloed. Goed nieuws voor die vreselijke Merkel en Schauble.

  1. Arachne

   En aan wat mogen ze dan mee doen? Met Mutti Merkel es schaffen? Met Schauble het geboortecijfer opkrikken middels de immigranten, om de inteelt tegen te gaan? Samenwerken met Martin Schulz, voormalig van de EU?

   Er is geen twijfel dat of Merkel of Schulz gaat winnen. En het beleid blijft hetzelfde, globalisme. Het zij zo. Daar hoeft de AfD niet aan mee te werken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.