Belachelijk! Eurofiele CDA-fractie dreigt met breuk partij Viktor Orban

De Hongaarse premier is namelijk te kritisch over de EU. En dat mag niet. 

In Den Haag is het CDA weliswaar een betrouwbare, stabiele en zelfs enigszins eurokritische partij, maar helaas zit de CDA-fractie in het Europees Parlement vol met notoire eurofielen. Case in point? De christen-democraten sturen aan op een breek met Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban. Net als het CDA is die partij lid van de EVP-fractie in het Europees Parlement. Voorlopig dan. Want als het aan het CDA ligt is dat binnenkort niet meer zo:

Het CDA dreigt de samenwerking met de Hongaarse Fidesz-partij van premier Viktor Orbán in het Europees Parlement stop te zetten… De Fidesz-partij maakt in het parlement net als het CDA deel uit van de grote EVP-fractie. CDA-delegatieleider Esther de Lange en haar Belgische en Luxemburgse collega’s schrijven donderdag aan de EVP-parlementariërs dat ze klaar zijn om maatregelen te treffen. Dat is volgens hen ook logisch gezien Orbáns beleid van de afgelopen jaren. Veel Duitse en Zuid- en Oost-Europese EVP’ers zijn volgens ingewijden ook erg kritisch.

Er worden een aantal redenen gegeven. Zo heeft Orban het helemaal gehad met de eurofiele oppersocialist (en miljardair) George Soros. Het lijkt erop dat een nieuwe universiteitswet in Hongarije bedoeld is om de Central European University (CEU)  te laten sluiten. Die universiteit is een project van Soros.

Dat Soros één van de meest kwaadaardige mannen ter wereld is staat buiten kijf, maar volgens het CDA Europa moet Orban hem tóch alle ruimte geven om Hongarije de vernieling in te helpen (net zoals hij jaren geleden deed met de Britse pond).

Daar komt bij dat de Hongaarse overheid onlangs een vragenlijst verspreidde. Daarin wordt de EU onder meer een gevaar voor Hongarije genoemd. En dat mag niet. Als christen-democraat zijnde moet je namelijk een gepassioneerd aanhanger zijn van het Grote Europese Project. Of anders.

Nou, het zal het CDA Europa wellicht verbazen, maar als puntje bij paaltje komt kan Orban op veel meer steun rekenen dan Esther de Lange en co. Misschien dat ze eens contact moeten hebben met Sybrand Buma. Die stelde zich tijdens de verkiezingscampagne immers behoorlijk eurokritisch op. Daar kan de Europese afdeling van zijn partij het één en ander van leren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. DutchDropveter

  LOL Europese waarden en normen welke zijn dat dan? Is dat iets wat je als partij het beste uit komt?

  – Een referendum voor de EU – grondwet? nee! (62%) Drukken we er alsnog door!
  – Een referendum voor verdrag met Oekraine? Nee (63%) Drukken we er alsnog door!
  – Gribraltar uit de EU? Weet je wat we dragen als CDA een referendum voor… ?!
  – Iemand die op komt voor de bevolking van zijn land? Daar breken we mee…

  Waarom echt WAAROM haalt dit de media niet!?! Dat CDA is een club van bedriegen en liegen verdraaien en net zolang door drammen (net Jehova’s) tot ze een antwoord hebben dat ze wel bevalt.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Wanneer verandert deze vierjaarlijkse antediluviaanse Farizeeërs-Groepssessie hun volstrekt misplaatste CDA naam van C(almoordenzedeallerallerallerlaatsteChristenuitinhetMiddenOostenNAfrikaikdoelekkernetofmijnneusbloedenGeefWildersdeSchuld&OpendePoortenvandeBelegerdeStad D(absoluutgeenreferendaWantDemocratiegeldAlleenVoorOns!!) A(monddicht!)ppèl in het EIMC: Het Eurofiel Islamistisch MiddeleeuwenCollectief ?

  Oké
  De CU is nog tien schepels erger en zullen daadwerkelijk niet rusten tot het allerlaatste restant van de Verlichting is vernietigd maar toch…. veel is het nie hè, beste EIMC mensen ?
  Op naar de Zevende Eeuw !

  1. Nasrani

   Verder wel gezond? Rustig aan doen hoor de komende dagen.

 3. toetssteen

  Orban heeft 100% gelijk. Dank voor het plaatsen van het artikel Michael, want zoals je zegt Soros is echt een griezel. Wat die multimiljardair en grossier in kwade zaken sponsort, dat is werkelijk mondopenvallend!

  Ja ook dat beruchte SOHR en Bellingcat…..

 4. poldi

  Dus je komt op voor de inwoners van je land. Je waarden en cultuur probeer je in stand te houden, je hebt geen zin in al die problemen die de islam met zich meebrengt. Als dank daarvoor word je uit de fractie geknikkerd als het aan de CDA ligt. Wat een schril contrast met de stoere, bijna Wilders praat van Buma net voor de verkiezingen. Velen zijn er weer massaal ingetuind. Ik kan me voorstellen dat je geen Soros invloeden wilt, RTL is helemaal besmet door Soros, zelfs het financiële RTLZ is helemaal politiek links tegenwoordig.

  1. toetssteen

   Poldi
   Las vanavond een artikel op fenixx, van fubar. Aanrader. Long read, maar dat merkt u niet.

  2. Nasrani

   Mee eens. Het CDA is een walgelijke partij die belust is op macht. Voor een beetje macht zou Buma zijn moeder nog verkopen, laat staan zijn principes. Ben benieuwd hoeveel water hij bij de wijn gaat doen om te kunnen mee regeren. Als Christen stem ik al jaren SGP, die staan ergen voor.

   1. Guus Geluk

    Onzin, @Nasrani. Het CDA is één van de grootste partijen in Nederland. Door de politieke historie, zijn ze dat ook altijd geweest. Als grote partij wordt er weleens van je verwacht dat je plaatsneemt in een kabinet. Dat is niet “belust op macht”. Nee, je wordt er door de kiezer geplaatst.

    CDA heeft wel degelijk principes én een meer conservatieve leider.

    1. Ni28

     Dat zou dan ook van de PVV moeten verwacht worden.

     1. Guus Geluk

      Die loopt met absurde nationalistische plannen rond: dat gaat hier dus echt niet door.

 5. Guus Geluk

  Het fundamentele probleem: de Westerse CDA’en (CDA, CDU/CSU, CD&V) staan een meer liberale samenleving voor, dan de Oosterse christendemocraten. Orban is veeleer conservatief, eurosceptisch – populistisch bijna – terwijl de Westerse christendemocraten liberaal, eurofiel zijn en een afkeer van het Nederlands populisme hebben.

  Orbans Europa is niet ons Europa.

  1. IJscoman

   Orbans Europ is WEL mijn Euopa. Grenzen dicht en een muur erom.

   1. Guus Geluk

    @IJscoman, afgaand op je comments had ik dat al begrepen.

    Maar voor het leeuwendeel van het volk niet.

    1. corfo

     IJscoman.
     Orbans Europa is tevens mijn Europa.
     Nog beter had ik het gevonden als Nederland óók mijn Nederland zou zijn gebleven, maar helaas…………….

     1. corfo

      IJscoman.
      Orban is in ieder geval geen aanhanger van het “weg-met-ons” idee, zoals Guus G. wel is, blijkens zijn/haar diverse reacties.
      Hij wil Hongarije als Hongarije de geschiedenis in laten gaan en niet als aanhangsel van de EU. Nederland moet Nederland blijven, maar dat is welhaast onmogelijk geworden omdat onze “grote leiders” Nederland al grotendeels heeft verkwanseld aan Korsakov Juncker, Tusk, Draghi en hun mede-graaiers.

    2. DutchDropveter

     @guss
     “Maar voor het leeuwendeel van het volk niet.” je bedoeld jezelf? Laten we maar eens een referendum houden eens kijken hoe de democratie werkt.

     Guus stop eens om telkens dingen uit je duim te zuigen er is geen fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de draagkracht van het sluiten van grensen (over geheel europa)

     Je maakt van je eigen mening een feit en dat is niet de eerste keer dat je dit doet, hopelijk doe je dat op Wikipedia niet…

     1. Guus Geluk

      http://www.dagelijksestandaard.nl/2016/06/peilingen-schizofreen-nederland-stemt-voor-de-pvv-maar-tegen-nexit/

      Vergeet ook niet het volk dat alle Eurofiele partijen voor 4 jaar aan de macht heeft gebracht. Als een mega-gedeelte van het Nederlandse volk een Europa had gewild als Orban die nastreeft, had Wilders 41 zetels gehad en had Baudet er 21.

     2. Zeghetmaar

      @Guus: Zelfs met 41 en 21 zetels hadden ze niet geregeerd. Leve het partijkartel!

   2. Kodi

    Zo denken de Europeanen in alle Europese landen er in meerderheid over. Mocht er hier een referendum over komen, dan weet ik de uitslag wel. Vandaar dat hier geen referenda over zullen komen, want ze vrezen de uitslag.

    1. Guus Geluk

     @Kodi, de eurofiele en opengrenzen-partijen, zijn bij ons in de meerderheid. Het is dus maar de vraag of men de grenzen echt dicht wil. Orban heeft als uitgesproken euroscepticus, een meerderheid in zijn parlement.

     Nederlanders kijken anders aan tegen de EU dan Orban.

     1. corfo

      Guus G.
      Stop toch met uw onzinnig gezwets.
      U lult tegen beter-weten in.

  2. DutchDropveter

   Wie is ons? jezelf?

   Ik dacht dat we hier een mooi referendum gehouden hadden in 2005… Ook die uitslag ging de prullenbak in waardoor we nu nergens onderuit kunnen. Dus wiens Europa is dit? nou niet die van he volk want het wilde onafhankelijk blijven!

   Jouw europa is niet mijn Europa en verkonig je mening niet als feit!

   1. Guus Geluk

    DutchDropveter, dat betrof de grondwet van de EU en niet het beleid van de EU. Orban en zijn volk staan een heel ander beleid voor dan Rutte en zijn volk, zo zit dat. Orban cum suis zijn veel conservatiever.

    1. Kodi

     Associatieverdrag met Oekraïne betrof ook EU-beleid. Hoe stemde het Nederlandse volk daarover? Er waren slechts twee keuzes, te weten ja of nee. Er werd met > 61 % nee gezegd tegen het associatieverdrag met Oekraïne, weet je nog?

     1. Guus Geluk

      @Kodi, de onderhandelaars die om de tafel gingen voor dit verdrag, zijn aangestekd door de Nederlandse kiezer.

  3. Kodi

   De EU is niet Europa. Brussel’s EU is niet Orban’s Europa en gelijk heeft hij. Brussel’s EU is ook niet die van het Nederlandse volk. De uitslag van de referenda bewezen dat.

 6. Kodi

  Ik geef de Visegrad landen (Polen, Tsjechië, Slowakijke, Hongarije) groot gelijk dat ze zich niet laten chanteren door de EU in Brussel en hun rug recht houden. De EU is niet Europa. En denk maar niet dat deze landen zullen buigen voor de EU in Brussel en zich al die Islamitische asieleisers door de strot heen laten douwen. Als die Judassen van Christenen Dienen Allah in het EP het op een groot huilie huilie zetten inzake de rechte rug van Victor Orban, dan weten wij als Europeanen dat Victor Orban staat voor de Europese identiteit welke Europees en Christelijk is, niet Islamitisch.

 7. Ni28

  Bij een Maffia familie geldt blinde gehoorzaamheid en eeuwige trouw. Orban, overigens geen lieverdje, moet dus boeten. De familie is boos.

 8. Ni28

  Guus geluk, Rutte en zijn volk? Wat is dat?

  1. corfo

   Ni28.
   Ik wil persé NIET bij “Rutte en zijn volk” behoren. Ik wil me niet schamen !!
   Bovendien heeft Rutte zijn eigen volk al uitgekozen : Korsakov Juncker, Tusk, Draghi, Verhofstadt en meer van dat soort.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.