Daily Mail: “Zuid-Afrika op punt van burgeroorlog”

Gisteravond laat publiceerde de Britse krant The Daily Mail een artikel waarin zij suggereert dat Zuid-Afrika op de rand van een burgeroorlog wiebelt.

Om te beginnen: het rommelt al heel lang in Zuid-Afrika. Op school leerden we over het land van Apartheid, blanke boeren en Nelson Mandela. Voor wie denkt dat Zuid-Afrika in rustiger vaarwater terecht is gekomen, helaas is de realiteit heel anders. Een voorbeeld: van tijd tot tijd krijgen we de berichten over de vele ‘plaasmoorde’, de aanvallen op erven van blanke boeren. Ook in sociaal opzicht is het land niet het schoolvoorbeeld van een gezonde economie. Er zijn in Zuid-Afrika puissant rijke, maar ook zwaar onderbetaalde burgers.

Nee, wie naar de criminaliteitscijfers kijkt kan daar niet vrolijk van worden. Elke 23 seconden wordt een Zuid-Afrikaanse vrouw verkracht en het aantal moorden per dag is gemiddeld 50.

Maar heeft The Daily Mail gelijk met de suggestie van een burgeroorlog? Nee, wat mij betreft. Voor een burgeroorlog heb je meer nodig. Er zijn nog steeds mooie dingen in Zuid-Afrika die wel hulde verdienen. In het zelfde stuk van The Daily Mail zegt Mumusi Maimane, de leider van de Democratic Alliance:

A few days ago, the more apocalyptic warnings about South Africa seemed false as I watched blacks and whites enjoying the Easter break. But when I first visited Zimbabwe 20 years ago, I would never have believed the tranquil breadbasket of Africa would become an economic basket case and a place of horrors, nor that in 2008 I would see millions of worthless bank notes blow through the capital Harare.

Dat is hoopvol en het betekent ook dat onder de Zuid-Afrikaanse bevolking verschillen lang niet altijd de boventoon voeren. De groep die dit inziet wordt gelukkig steeds groter, zie ook dit artikel van Dagblad Trouw van 8 april jl. Wat Zuid-Afrika dan niet verdient is een leider als Jacob Zuma. Een president die voor alle bevolkingsgroepen dezelfde is zou Zuid-Afrika beter helpen dan een die tegenstellingen juist accentueert.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. van Urk

  Is dat die president die vroeger zoiets riep van: “shoot the boer”?

 2. Peter Selie

  Rhodesië, Zimbabwe en nu Zuid-Afrika naar de gallemiezen? Het koloniale verleden zijn ze nog niet vergeten hóór evenmin het Nederlandse koloniale verleden, dat duikt af en toe op en werpt zijn slagschaduw als een verstikkende linkse deken over de Nederlander in de vorm van Denk en Sylvana Simons die ons er steeds aan herinnerd hoe de VOC mentaliteit van hun arme slaven hadden gemaakt, en daar boeten wij nog steeds voor.

  1. Rvannieuwenhuijzen

   De ex-koloniale landen hebben de hoogste welvaart als men kijkt naar b.v. ivoorkust en zuid afrika. Alles wat blanken achterlaten wordt gesloopt zoals in Zimbabwe. Nu kauwen ze op takjes i.p.v. brood daar sinds de laatste blanke boer het land heeft ontvlucht. Gaat in Zuid Afrika ook gebeuren. En bovendien was b.v. Arabische slavernij op blanken erger en duurde langer, ze hadden alleen geen plan dus geen welvaart.

   1. van Urk

    Als er een burgeroorlog komt, zouden die gevluchte blanke “boeren” ook met open armen worden verwelkomt? Met uitzondering van Canada die wel blanke boeren asiel hebben gegeven is gebleken dat blanke vluchtelingen uit b.v. door het burgeroorlog verscheurde Oekraine en zuid-Afrika geen asielaanvraag konden indienen op het Europese vasteland. Er was zelfs een Braziliaan Rodrigo de Campos die een petitie gestart heeft onder de naam “Het recht om naar huis te keren” om de terugkeer van blanke Zuid-Afrikanen naar het Europese continent mogelijk te maken. Ondanks vele handtekeningen bleken zijn inspanningen tevergeefs . De aandacht van de westerse media is dusdanig gefixeerd op de Europese migratiecrisis, dat daadwerkelijke slachtoffers van racisme, economische achtergesteldheid en zelfs moord over het hoofd worden gezien.

 3. Rvannieuwenhuijzen

  Oja en terwijl het hier volstroomt met islamieten wordt 98% van alle zuid afrikaanse asielverzoeken geweigerd!!!

  1. Peter Selie

   404 deze pagina bestaat niet!

 4. Ruud562

  De zoveelste zwarte die een land naar de verdommenis helpt! Misschien wordt het hoog tijd dat een ‘witte’ bestuurder het ook daar overneemt? Want dan hoeven we wellicht geen miljoenen parasieten uit die regio hier op te vangen, kunnen we al die miljarden aan zogenaamde ontwikkelingshulp in eigen land steken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.