Francois Fillon geeft nederlaag toe, spreekt steun uit voor Macron: “We moeten extremisten stoppen!”

Het hele establishment verzamelt zich om Emmanuel Macron, de Alexander Pechtold van Frankrijk.

Zojuist hebben zowel Benoit Hamon (van de Socialistische Partij, die totaal weggevaagd is) als Francois Fillon, van de conservatieve Republikeinen, hun nederlaag erkend. Beide heren spraken vervolgens hun steun uit voor Macron, de onafhankelijke kandidaat die volgens de exit polls op 23,7% van de stemmen kan rekenen vandaag.

Bij hun endorsement waarschuwden beide establishment-politici dat Franse burgers zich nu achter Macron moeten verenigen om het “gevaar” dat het “Front National” heet te stoppen. Fillon had het duidelijk over extreemrechts en over de noodzaak om het “extremistische gedachtegoed” van Marine Le Pen af te wijzen.

Dat is toch wel wat opvallend, omdat Macron een eurofiel pur sang is die ook nog eens verliefd is op het opengrenzenbeleid van Angela Merkel en co. Fillon is juist een conservatief — voor een kleine overheid, voor beperking van immigratie, en duidelijk en fel tegen de radicale islam. Tegelijkertijd is hij weliswaar pro-EU, maar hij is ook weer geen eurofiel pur sang, wat Macron overduidelijk wél is.

Maar ja, de visie van het establishment op het Front National is duidelijk… en zal dat ook altijd blijven. Marine Le Pen heeft haar partij weliswaar gezuiverd en extremistische en vooral ook antisemitische en racistische figuren eruit gezet, maar wat de elite betreft is en blijft FN een neo-nazi partij. Ergens is dat jammer, omdat ze daarmee het echte debat uit de weg gaan, maar het is gezien het verleden van die partij ook wel weer begrijpelijk. Laten we niet vergeten dat het Front National van Jean Marie Le Pen, Marine’s vader, écht ‘extreemrechts’ was. En nee, dat was geen valse schoffering toen, maar een feit.

Tegelijkertijd is het wel vreemd dat Marine nog altijd wordt afgerekend op de zonden van haar vader. Als we allemaal verantwoordelijk werden gehouden voor het gedrag van onze ouders, grootouders of voorouders hadden velen van ons ongetwijfeld een probleem.

Maar goed, het is niet anders. Marines partij is doorgebroken en is nu voor het eerst een mainstream partij in die zin dat het Front National echt een flinke achterban heeft, maar het politieke establishment wil daar natuurlijk nog niet aan. Het is echter nog wel de vraag hoe gewone kiezers reageren op dit cordon sanitaire. Socialisten en dergelijke zullen zich ongetwijfeld onmiddellijk achter Macron scharen, maar Fillons achterban is écht rechts en écht conservatief. De kans dat zij zich meer herkennen in Macron dan in Le Pen lijkt me niet al te groot… Voor hen is het hoe dan ook een slechte keuze: de eurofiele, opengrenzenprofeet Macron, of de nationalistische, eurosceptische maar in economisch opzicht ook gewoon keihard linkse Le Pen. Het is maar de vraag welke onderwerpen de doorslag geven bij deze kiezers. Sommigen zullen zich ongetwijfeld achter Macron scharen, maar een ander deel zal vrijwel zeker de overstap maken naar het Front National. En die partij kan vervolgens mogelijk echt doorgroeien, niet in de laatste plaats omdat ze zich verraden zullen voelen door Fillon die in hun ogen nu een marionet van de Socialistische Partij steunt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. toetssteen

  @Michael
  Die ouwe Le Pen is een meermalen onderscheiden veteraan! Op 16jarige leeftijd bracht hij al met gevaar voor zijn eigen leven verzetskrantjes rond (hij mocht pas toetreden op de leeftijd van 18 wat hij daadwerkelijk deed.)
  Dat de man een rauwdouwer is, dat klopt, maar een neonazi/nazi???? Ga je mond spoelen!
  Overigens, het is niet bijdehand om Franse opmerkingen letterlijk om te zetten in het Nederlands. Idem voor andere talen niet doen, want voor je het weet regent het hier katten en honden of touwtjes.

 2. Ritter

  De (illegale) massa immigratie uit de islamitische landen zal gewoon doorgaan evenals de islamisering en het aantal z.g “no-go” zones waar de politie geen gezag meer heeft zal ten gevolge daarvan stijgen.

  Er zullen steeds meer (islamitische) eclaves ontstaan in de grote steden waar de autochtone bevolking word “vervangen” door migranten.

  Ik denk dat Noord/West Europa verloren is want de bevolking word door de politieke correcte media in slaap gehouden en weigert de nodige maatregelen te nemen om het proces te keren.

  Als men in Oost-Europa op vakantie gaat (b.v Polen) dan waant men zich in een andere wereld. Geen islamitische “no-go” gebieden; geen problematiek met islamitische jeugd en dat soort dingen; geen moskeeën die oproepen tot gebed; enzovoorts.

  De leiders van die landen hebben gezien hoe Noord/West Europa demografische en culturele zelfmoord pleegt door (illegale) massa immigratie toe te staan en hebben dat in eigen land voorkomen. Daar kunnen onze politieke leiders nog een voorbeeld aan nemen.

  Polish Minister lashes out on ‘Political Correctness’ & Multiculturalism.
  https://twitter.com/JPY_Kurdish/status/855184251125460998

 3. Mees

  De eurosceptische maar in economisch opzicht ook gewoon keihard linkse Le Pen.

  Oei lijkt wel op de PVV maar nog meer -de SP.

  1. Isolde

   Populisten als Hitler, Wilders, Trump en Le Pen hebben als overeenkomstig kenmerk dat ze een volksnationalistisch rechtse retoriek combineren met een sociaal-economisch programma van socialistische snit. Het is ondermeer die ideologische inconsistentie die veroorzaakt dat ze electoraal geen hoge ogen gooien en het volk intuïtief nattigheid voelt: men probeert de minder bedeelden te paaien met socialistische retoriek maar als ze aan de macht zijn zullen ze nooit iets anders doen dan die beloften in de prullenbak gooien. We zagen dat pijnlijk bij Wilders die al op de avond van de verkiezingen zijn belofte van handhaving van de AOW-leeftijd brak maar we zien het ook bij Trump die, eenmaal aan de macht, gemene zaak maakt met het grootkapitaal.

   Het is politiek bedrog en het volk voelt dat.

   1. IJscoman

    Isolde spuit zoals gewoonlijk gal, gevat in agitprop en leugens. Kijk alleen naar de eerste zin: Hitler, Wilders en Le Pen op een lijn stellen is een overbekende en platte propaganda-truc. En ook al talloze malen toegepast, wat er op wijst dat Isolde een rigide geest is zonder creatieve vermogens.

    Wim Hutten, de feminazi achter Isolde is dan ook een links warhoofd met een zware slag van de gggristelijke molen, waar hij tot op de dag van vandaag mee worstelt. Ga lekker op je knietjes Isol en bidt jouw god om vergeving dat je zo schofterig liegend door de wereld trekt.

    1. Isolde

     Wie Wim Hütten is weet ik niet maar onze IJscoboer brengt verder weinig argumenten te berde waarop een zinnige reactie mogelijk is.

     Het verlies van Le Pen zet kwaad bloed en wekt veel verwarring, zullen we maar aannemen.

     1. IJscoman

      Isolde Hutten is overduidelijk een agitpropper die in de beste traditie van Goebbels propaganda bedrijft. Ook niet zo verwonderlijk als je, zoals Isolde, uit een gezin komt waar het Grootduitse ideaal gevierd werd.

      Kijk naar de opzichtige framing (‘het verlies van Le Pen’) en ieder zinnig mens ziet de extremistische linksdenkende trol in ware gedaante.

     2. Isolde

      Het is niet erg snugger van IJscoman dat hij het verkiezingsresultaat van Le Pen als een overwinning interpreteert. Los van de zekere nederlaag van Le Pen in de tweede ronde valt ook het resultaat in de eerste ronde zwaar tegen in het licht van de peilingen.

   2. toetssteen

    @Isolde
    Het was de SER (voor eval dat u dat iets zegt) die op de avond van de verkiezingen de AOW leeftijd te verhogen. Wat de SER beslist wordt altijd overgenomen. Maar ik neem aan dat u zelfs dat niet weet, mooi, weet u het nu.

  2. toetssteen

   @Mees
   Zozozo, afgestudeerd econoom?
   Schiet toch op! U kent het verschil niet eens tussen Hayeck en Keynes.

 4. Ben Zine

  Als Le Pen verliest kan Frankrijk evengoed worden opgeheven, want dat land (als natiestaat) houdt dan in feite op te bestaan en wordt langzaam maar zeker opgelost in een groot en verenigd Europa zonder grenzen, waar mensen uit het Midden-Oosten over 20 jaar in de meerderheid zijn. Precies wat de EU-elite in Brussel voor ogen heeft. Het is voer voor psychologen… Er lijkt sprake te zijn van een soort collectieve zelfhaat, dat uiteindelijk wel moet resulteren in de teloorgang van de eigen identiteit. Een soort culturele suïcide. Bijzonder zorgwekkend allemaal. Gelukkig kunnen we altijd nog vluchten naar het Verenigd Koninkrijk, daar hebben ze tenminste ,,common sense”.

  1. corfo

   Wat mij in diverse reacties opvalt is het feit dat rechtsdenkenden meteen “extremisten” worden genoemd, terwijl het werkelijke gevaar van links komt en steeds is gekomen.
   (moordenaar van dhr. Fortuyn, PvdA, dat van NL een 3de wereld landje maakte, GroenLinks met inbreker Duyvendak), dát zijn de échte extremisten. Dat Le Pen van Frankrijk weer een écht Frankrijk wil maken is haar goed recht, dat ze de grenzen wil sluiten voor al die binnenkomende parasieten en criminelen is eveneens haar goed recht.
   Over handelsverdragen enz. hoeft ze zich geen zorgen te maken; drie min.presidenten uit de EU (waaronder Rutte) willen samen een handelsakkoord sluiten met Engeland, na de Brexit. Hoezo : de EU heeft eenheid gebracht in Europa ? Leugens !!!

 5. hans-e-pans

  Francois Fillon zegt “We moeten extremisten stoppen!” Wie bedoeld hij daarmee? De zeer sociale Multiculti-pareltjes of FN?

  1. Isolde

   Hij bedoelt de rechts-populistische neurose die Europa bedreigt. Het is bijzonder goed dat hij zich nu achter de pro-Europese links-liberaal Macron schaart.

   1. IJscoman

    Er is maar 1 bedreiging voor Europa Isolde Hutten en dat is de ongelimiteerde massa-immigratie. Van een collectieve ‘neurose’ is nergens sprake, of het moet in het ulltralinkse kamp zijn waar ze ‘m nu zwaar beginnen te knijpen.

    1. corfo

     IJscoman.
     Ik zie ook maar één bedreiging voor Europa, nl de import van alle parasieten en criminelen van islamitische zijde, de dreiging van “links” lijkt mij, althans in NL, na de laatste verkiezingen alhier, enigszins geluwd; van de PvdA bleef nl niet zo héél erg veel over, gelukkig hebben zij zichzelf genivelleerd.
     Bovendien, dat clubje heeft nu wel genoeg stuk gemaakt in dit landje.
     Ook al komt “rechts” momenteel niet “aan de macht” in NL en/of Frankrijk, de “elite”, w.o. veel extreem linkse figuren, zitten in zak en as, zij zien hun macht verbrokkelen.

 6. Michael van der Galien

  “Los van de zekere nederlaag van Le Pen in de tweede ronde valt ook het resultaat in de eerste ronde zwaar tegen in het licht van de peilingen.”

  Dat is helemaal niet waar. Volgens de poll of polls zou Le Pen uitkomen op 22%, Macron op 24%. Het verschil zou dus twee procent zijn. Volgens de exit polls heeft Le Pen 21,7% (afgerond 22%) en Macron 23,7% (afgerond 24%). Dat is dus right on the money.

  Niets ‘tegenvallend resultaat.’ Dit is precies wat van tevoren verwacht werd.

 7. Guus Geluk

  Het is goed dat ook Fillion uit is op een spoedige neutralisatie van het populistisch gevaar dat Frankrijk nu om het hart slaat. In wezen had ik deze kandidaat graag naar de tweede ronde zien gaan. Fillion zou het dan kunnen opnemen tegen Macron.

  En zo buitelen we weer de Amerikaanse presidentsverkiezingen in: enerzijds een linksliberaal, anderzijds een populiste. De wereld gaat naar de Fillistijnen.

  1. Vabis

   De wereld gaat slechts naar de Fillistijnen wanneer we lieden met jouw fascistische gedachtegoed aan het bewind laten Guus Gelul!

   Trump en Le Pen trachten dit slechts tegen te gaan…..

   1. corfo

    Vabis.
    Goed gezegd, duidelijk en bovendien : de waarheid !

 8. corfo

  Als die Fillon extremisten wil stoppen kan hij ’t beste de Franse grenzen sluiten, hermetisch sluiten !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.