Knettergekke hoogleraar: Opkomst jihadisme én alt-right komt door vrouwenemancipatie

Mannen kunnen volgens Abram de Swaan zo slecht omgaan met de emancipatie van vrouwen dat we massaal radicaliseren.

In debatsociëteit De Balie mag Emeritus universiteitshoogleraar Abram de Swaan op 30 mei langskomen om uit te leggen dat het jihadisme en de opkomst van de alt-right te verklaren zijn door… de emancipatie van vrouwen. Je zou denken dat dit een slechte grap is, maar nee, meneer de intellectueel meent het serieus:

Het onderwijs aan meisjes heeft grote gevolgen gehad. Vrouwen trouwen later, krijgen later kinderen, werken langer en verdienen meer. Een kennis- en machtswinst die voor veel mannen maar moeilijk te verkroppen is. Die vrouwen hebben de mannen minder nodig, als beschermer of als financiële toeverlaat. Volgens De Swaan leidt de ondermijning van de mannelijke overheersing tot maatschappelijke en psychische spanningen, die te herleiden zijn op de krenking van het mannelijk eergevoel: een collectieve en persoonlijke narcissistische krenking.

Het gevolg, aldus deze meneer die je eigenlijk dood zou moeten zwijgen:

In de afgelopen kwart eeuw is over de hele wereld het onderwijs op alle niveaus in razend tempo uitgebreid, vooral voor meisjes en jonge vrouwen. Daarmee veranderen de man-vrouwverhoudingen navenant. Emeritus universiteitshoogleraar Abram de Swaan ziet zowel de opkomst van alt-right, als het hardnekkige jihadisme, als een reactie op de voor mannen bedreigende vrouwenemancipatie.

Met andere woorden, jihadisme heeft niets te maken met de religieuze overtuigingen van jihadisten, welnee! Dat is slechts een “religieuze dekmantel.” Stiekem staat het eigenlijk los van de radicaal-islamitische leer — en als het daar wel door komt dan is die leer eerst en vooral ontstaan door, jawel, de emancipatie van vrouwen. Dat vrouwen helemaal niet geëmancipeerd waren in Saoedi-Arabië, waar het radicale Wahhabisme vandaan komt, laten we dan maar even buiten beschouwing, want meneer de hoogleraar moet zijn belachelijke evangelie natuurlijk wel kunnen verkondigen.

Het ergste van dit alles? Om naar zijn gewauwel te mogen luisteren moet je een ticket kopen á 10 euro.

Overigens is het natuurlijk ook te ziek voor woorden dat de alt-right en het jihadisme hier toch enigszins gelijk worden gesteld aan elkaar. De ene is een beweging van fanatieke twitteraars met een grote bek, de andere een beweging van, voor en door (aspirant) massamoordenaars. De twee zijn in de verste verte niet met elkaar te vergelijken, maar wat De Swaan betreft zijn het allebei “extreem reactionaire bewegingen.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. van Urk

  Over het nazistische, communistische of christelijk gewelddadigheden zijn deze mafketels heel duidelijk en direct over waar het aan ligt. Maar over islamitisch geweld ligt het gewoon aan bijv. de klimaatverandering of dat de komkommers dit keer krom zijn gaan groeien.

 2. Peter Selie

  Natuurlijk is dat artikel van Abram de Swaan in eerste plaats bedoeld om geld te genereren, ook zijn image wordt er mee opgepoetst, kortom gewoon een van de vele linkse academische luchtfietsers, die wel anders gaan piepen wanneer hij het met bloed besmeurde staal van een tweepuntige kromzwaard in de hand van een jihadist zien.

  Barack Obama has agreed to a $400,000 fee for speaking to a prominent Wall Street firm, according to Charlie Gasparino of the Fox Business Network.
  Former president Obama will speak to a health care conference sponsored by Cantor Fitzgerald in September, Gasparino reports. >>> http://www.breitbart.com/economics/2017/04/24/obama-cashes-in-set-to-take-400000-for-speech-to-wall-street-firm/

 3. Peter Selie

  Arnold Karskens: ‘We importeren chaos uit Afrika en oorlog uit Midden Oosten’

  Met Erik de Vlieger in Cafe Weltschmerz

  Erik de Vlieger praat met Arnold Karskens over zijn aangifte tegen Frans Timmermans als vice-voorzitter van de Europese commissie en Artsen zonder Grenzen die bootjes hebben laten varen voor de kust van Libië. Timmermans en de Europese politiek wordt dood door schuld en de non-gouvernementele organisaties zoals Artsen Zonder Grenzen wordt ook dood door schuld en medeplichtigheid aan mensensmokkel verweten. De politiek voer nu een beleid uit waardoor de laatste drie jaar en vier maanden er 12.500 mensen zijn verdronken.

  “Het is een van de grootste humanitaire rampen voor de grenzen van Europa en iedereen zwijgt er over. Als Trump het heeft over het bouwen van een muur tussen VS en Mexico is de wereld te klein en hier wordt geen aandacht aan gegeven. Deze aangifte is totaal doodgezwegen.”

  De officier van justitie neemt binnenkort de beslissing of het onderzoek moet beginnen. Als de officier dit weigert gaat Karskens naar de rechtbank om het onderzoek via een rechtelijke uitspraak af te dwingen. Mocht het strafrechtelijk onderzoek niet in Nederland geopend worden, dan gaat hij in een van de andere Europese landen deze zelfde procedure openen.

  https://youtu.be/cWxBF8n0M8A

 4. Ni28

  Hoort deze hoogleraar tussen de 90 van vorige keer of is dit nummer 91?

 5. WWW

  Het enige dat feminisme bij mij teweeg brengt is dat ik vrouwen minder mag.

 6. buitenbeentje

  Als er iets is gebeurd door feminisme (niet door vrouwenemancipatie) is het wel dat veel te veel mannen slappe mietjes geworden zijn. radicalisering dankzij emancipatie is iets dat ze in op de KUT zouden kunnen ontdekken olv Diederik Stapel. Abram de Swaan, klaar voor de gesloten afdeling van het verzorgingstehuis.

 7. HaZ

  Altijd prettig om te horen en te lezen dat een universiteitshoogleraar aan het eind van zijn (veel te) lange studie, dit soort prietpraat de wereld in mag storten. Wij ( de b.v.
  Nederland) laten het toe, nee sterker nog, we maken ons sterk om dit soort minkukels die studie te laten volgen. Uw en mijn belastinggeld is weer eens, voor de zoveelste keer,
  verkwanselt aan een idioot die zich hoogleraar mag noemen. We staan er bij en kijken er naar en laten het gebeuren. Triest !

 8. Two Ravens Black Kettle

  Griezels zoals Abram de Swaan liepen vroeger ongetwijfeld ook achter lieden als Stalin en Pol Pot aan. Dit zijn de nuttige idioten die de wortel aan de bijl van de Verlichting zetten.

  In Libya, voordat ‘wij’ het bevrijdden en overdroegen aan de Jihadisten konden meisjes en vrouwen studeren, hadden ze vrijwel gelijke rechten.
  Hetzelfde gold in Syria voordat ‘wij’ ze bevrijden en in het proces zijn om het over te dragen aan de jihadisten.

  Nu studeert er niemand meer (behalve in gebieden onder controle van het zogenaamde monster Assad)

  Wat is de verklaring van deze Policor zombie voor het veranderend lot van de meisjes in Syria en Libya ?
  Allemaal de schuld van de AltRight (die tegen het ingrijpen in het M-Oosten waren) of de geëmancipeerde Hirsi Ali of aan een ‘stofje’ zoals Alexander Pechtold dacht?

  Onze universiteiten zijn ideologische bolwerken, verdommingsfabrieken (sic) verzamelingsplekken waar alleen Deugmensen naar de top kunnen doorstoten.
  Het maakt niet uit wat je weet, maar wie je kent en of je de juiste ideologie onderschrijft.
  Echte liberalen of conservatieven zijn kansloos in die gestichten.

  Hetzelfde zie je elders in de Westerse wereld, zie bv. Berkeley en hun strijd tegen de vrijheid van meningsuiting.

 9. corfo

  Óók de hoge waterstand in de Rijn en IJssel is de schuld van vrouwenemancipatie.
  Misschien wil de geachte hoogleraar daar een onderzoek naar laten uitvoeren a.u.b. ?

 10. janszm

  Ook bij deze meneer zijn de hersenen gecomprimeerd tot twee balletjes, afgedaald tussen zijn benen.

 11. Bes Tolen

  Wat zet hem na vijfenzeventig jaar nog op verkeerd spoor? Erg veel geluk gehad om niet bij herhaling omver gehaald te worden in plaats van alleen maar uit te glijden? Wat is er dan beter?

 12. Bes Tolen

  Verhofstadt weet niet wat een communist is. Hij begrijpt niet dat hij veel meer communist is dan Orbán of te wel Verhofstadt is niet bij de tijd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.