Laatste peilingen tonen loeispannende eindsprint bij Franse presidentsverkiezingen vandaag: Macron 24%, Le Pen 23%

Geen categorieapr 23 2017, 13:00
Vandaag gaan de Fransen naar de stembus in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. De spanning is om te snijden, want nog nooit was het zo onbekend wie er eigenlijk precies door zullen mogen naar de tweede ronde. De laatste peilingen geven de voorkeur aan de sociaal-liberaal Emmanuel Macron en de nationalist Marine Le Pen.
Verkiezingsdag in Frankrijk vandaag, en dat betekent dat de spanning om te snijden is. Want wie de president wordt zal een hoop betekenen. Wordt het Marine Le Pen van het Front National en gaat Frankrijk een nationalistische koers varen? Wordt het Emmanuel Macron en gaat Frankrijk nóg voller op de eurofiele pro-Brusseltoer? Wellicht wordt het de corrupte conservatief François Fillon en blijft alles bij het oude, maar met Jean Luc Mélenchon kan het land ook zomaar veranderen in Noord-Korea aan de Seine.
Wie er gaat winnen is anyone's guess. Gedurende de slotfase van de campagne zaten alle kandidaten héél dicht bij elkaar in de buurt in de peilingen. Die mogen in de slotfase niet meer gepubliceerd worden in Frankrijk, maar een Zwitsers peilbureau heeft de laatste stand. En wat blijkt dan? Emmanuel Macron gaat winnen:

"L’attentat de jeudi a eu des conséquences mais n’a pas bouleversé les sondages. Emmanuel Macron pointe en tête avec 24% suivi de Marine Le Pen à 23%. François Fillon (20,5%) et Jean-Luc Mélenchon (18,5%) sont éliminés."

Of wie het Frans niet zo machtig is: Macron wint met 24% van de stemmen, op de voet gevolgd door Le Pen met 23%. Daarachter Fillon - met 20,5% - en Mélenchon met 18,5%.
Aangezien de regels van de Franse presidentsverkiezingen voorschrijven dat bij minder dan 50% van de stemmen verenigd op één kandidaat er een tweede ronde zal komen met de twee hoogst genoteerden, zal dat betekenen de grote linkse en rechtse partij van Frankrijk allebei géén kandidaat in de slotronde hebben. Dat is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog en mag gerust een politieke aardverschuiving genoemd worden.
Vanavond om 20.00u worden de eerste resultaten bekendgemaakt. Houd DDS in de gaten, want Michael van der Galiën zal de ontwikkelingen in Frankrijk op de voet volgen en daar verslag over uitbrengen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten