Nederland pestland: 1 op de 10 kinderen wordt gepest

Wanneer wordt hier nou eindelijk écht eens tegen in gegrepen?

Uit de Monitor Sociale Veiligheid blijkt dat maar liefst 1 op de 10 Nederlandse kinderen (stelselmatig) gepest wordt. De Telegraaf citeert de jonge Danilo (10 jaar oud), die het niet alleen moet ontgelden als hij naar school gaat, maar thuis ook:

“Mijn broers noemen me vaak homo. Daar word ik erg verdrietig van. Ook noemen ze me dikzak. Mijn moeder wordt dan boos op mijn broers. Maar mijn vader zegt dat ik me er niets van moet aantrekken.”

Er zijn natuurlijk twee punten met die laatste strategie:

1. Het is wel degelijk van belang dat je je kind vanaf dag één leert dat zijn of haar eigenwaarde volledig afhankelijk moet zijn van zijn of haar eigen denkbeelden; van zijn eigen principes en zijn gedrag. Als je voor je gelukservaring afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen zul je nooit gelukkig zijn. Dat moet je er vanaf dag één inrammen bij een kind.

2. Maar dat betekent niet dat je als vader niets doet als één van je kinderen gepest wordt. Ja, je bouwt het zelfbeeld van het gepeste kind op, en je leert hem dat zijn geluk van hemzelf afhankelijk is en dat de meningen van anderen er niet toe moeten doen, maar tegelijkertijd zorg je er natuurlijk wél voor dat kinderen die andere kinderen pesten gestraft worden. Het één sluit het andere niet uit. Sterker nog, beide strategieën horen bij de opvoeding: aan de ene kant vertel je kinderen dat hun geluk afhankelijk moet zijn van zichzelf, maar aan de andere kant leer je ze ook hoe ze zich in een sociale setting horen te gedragen.

En dat brengt me bij het volgende punt: er is in Nederland al jaren aandacht “voor pesten,” maar er wordt nog steeds niet écht iets aan gedaan. Niet in gezinnen en niet op scholen. Wat er thuis gebeurt kan de overheid niet goed controleren, maar op scholen natuurlijk wél. Maar als een kind daar gepest wordt krijgen zij en haar ouders te horen dat ze het maar “samen met de anderen kinderen moeten oplossen.” Juf en meester draaien zich om, gaan maar weer een peukje roken, en het kind in kwestie wordt vervolgens weer voor alles en nog wat uitgescholden — en erger.

Dát is natuurlijk het echte probleem hier. Dat kinderen zich misdragen is niet schokkend. Maar dan is het aan volwassenen — ouders en docenten — om hun gedrag bij te sturen. Dat dit nauwelijks of niet gebeurt is ronduit schandelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. DutchDropveter

  Nee we hebben hier een veel te hoog rubberen stoeptegel maatschappij! Laat kinderen toch eens flink op een spreekwoordelijke bek gaan. Worden ze hard van en leren ze de maatschappij veel beter in schatten in plaats van ze elke confrontatie met de harde wereld weg te nemen.

  Ik ben ook jaren gepest was het leuk? nee! wat heb ik er van geleerd? m’n mond en handen thuis houden en vooral weg te leren kijken en ’s avonds mijn frustratie bij een sport lekker laten weg lopen.

  De ouders welke hun kind tegen alles beschermen vind ik een slechte ouder je leert het kind niks behalve het weg te halen voor een eventueel probleem ontstaat.

 2. corfo

  Waarom zegt een ouder niet tegen zijn gepeste kind : “De eerste de beste die jou pest sla je voor ‘zijn/haar kop; en als jij ’t niet doet, doe ik het wel voor je”. Ik heb dat één maal gedaan en het resultaat was verhelderend : nóóit meer gepest !!

 3. Floris

  Het pestprobleem op scholen los je niet op door de pesters te straffen. Die gaan dan namelijk wraak nemen en zo blijf je in een vicieuze cirkel hangen.

  Als je kind gepest wordt, en dat heb ik meegemaakt, dan kan je als ouder niet veel meer doen dan hem mentaal en fysiek weerbaar maken. Ik heb hem op judo gedaan en hem verteld dat als hij zover was dat hij de pester tegen de grond kon krijgen op het schoolplein ten overstaan van de andere kinderen en hem in een houtgreep te nemen de pester het wel uit z’n hoofd zou laten om het nog een keer te doen. En dat bleek te kloppen.

  1. Isolde

   De thematiek is ons niet ontgaan, Floris. Sterkte.

   1. Floris

    We zijn “ons”, Wim? Bureau Grondlijn?

    Ik zie trouwens dat je onder de nick “Boudewijn Abma” een enorme hoeveelheid arbeid aan het verrichten bent op FFI. Hoe krijg je dat toch allemaal in je eentje voor elkaar, beste jongen?

    http://dutch.faithfreedom.org/forum/viewtopic.php?f=9&t=26091

    Het is een vermakelijke draad waarin Ali Yas en Van de Mortel je alle hoeken van de ring laten zien. Wat ben je toch een hopeloze loser met je verwrongen kijk op de islam.

  2. IJscoman

   Inderdaad Floris, weerbaarheid en gepast geweld helpt. Niet alleen bij pesten, maar ook andere problemen. Als we bijvoorbeeld een weerbare bevolking hadden (standaard zwarte band taekwondo op school) i.p.v. gefeminiseerde mietjes zoals Isolde, hadden we gegarandeerd minder last van agressieve moslims.

   1. Floris

    De feminisering is een regelrechte verzwakking van het westen. Mietjes zoals Wim Hutten, die er niet voor terugdeinzen zich achter een vrouwennaam te verschuilen (dat deed Wim al vaker), hebben al zoveel schade aangericht, dat is met geen pen te beschrijven.

   2. Barbera

    Dat noemen we simplistisch denken.

    1. Floris

     Aldus Barbera, een medewerker (m/v) van Wim Hutten. Ga toch koken, poes!

 4. toetssteen

  Ik denk dat het van alle tijden en van alle culturen is. In het Westen zijn we er scherper op, vandaar dat het meer aan het licht komt.
  Begrijp me goed, ik praat het pestgedrag niet goed, maar ik vind de aanhef van het artikel wat over the edge.

  Inzake de kwestie zelf, sommige kinderen kun je leren geestelijk en ook vrij letterlijk van zich af te bijten, maar een andere groep zal altijd de pineut blijven. Ik denk dat de beste gronhouding in dat geval is: schouders ophalen en niet reageren.
  Binnen het gezin, moeten ouders ingrijpen. Voorbeeldje: de oudste van mijn twee kleinzoons mag graag zijn jongere broertje treiteren. Vooral als pa en moe werken zijn en de nanny in de keuken. Maar ja, opa en oma weten nog erg goed waar een achterwerk voor dient of anders wel een oor. Hoppa en naar je kamer!

  School altijd inlichten als een kind in tranen thuiskomt, maar verwacht er niet te veel van.

 5. Ni28

  Pestgedrag is voor alle leeftijden slecht. Is het ook bekend hoeveel ouderen in Nederland gepest worden door de regering? Ik schat zo 7 van de 10.

 6. FlorisDeVr1es

  Dit is erg genoeg maar in de VS is het 1 op de 4! NL is wel een heel ander land, eentje van grijze muizen, je mag vooral niet opvallen.

  Populaire kinderen hebben de macht om iets te veranderen en op te treden tegen pestkoppen. Dit zou veel meer gestimuleerd kunnen worden. “With great power comes great responsibility”.
  Bij al die scholen ligt een pest-(lees: praat-)protocol maar er gebeurt weinig mee.

  Verder moeten de klassen gewoon kleiner worden! Zet de serieuze leerlingen bij elkaar en de schreeuwers in een andere klas.

 7. corfo

  Persoonlijk huldig ik ’t principe : oog om oog, tand om tand.
  Dat deed de NL-regering óók t.o.v. de zuid Molukkers, teneinde de treinkaping te beëindigen. Één en ader werkte zéér kalmerend op de Molukkers.

  1. Floris

   Soms is er geen andere keuze dan geweld met geweld te beantwoorden. Dat is nooit anders geweest en zal nooit anders worden.

   De linkse gefeminiseerde mietjes denken dat het tot in den treure doen van toegevingen aan de agressoren en theedrinken (in casu met de islam) iets oplost.

   Nee dus, het maakt het alleen maar erger. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

 8. wakeup_kitty

  Een kind dat niet wil vechten hoef je niet op judo of boxen te doen. Mijn zoon wilde nog liever emigreren.
  Het meest kwalijke bij pesten vind ik leerkrachten die dit doen en de toon zetten en leerkrachten die weg kijken.
  Het totale gebrek aan regels en correcties is het probleem. Volwassenen horen te corrigeren. Zo gaat het in de dierenwereld ook. Wie niet horen wil moet maar voelen. Maar volwassenen kijken liever weg, zijn zelf te schijterig om wat te doen en praten het goed. Zeker als het om treiterijen van moslimkinderen gaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.