Randdebiele ouders met mobiel achter het stuur krijgen hogere boete

‘Maar.. Ik moest even snel antwoorden..’. Ja doei.. zeg dat maar tegen de ouders van het kind dat je net bijna hebt overreden. Binnenkort worden alle randdebielen die lekker aan het appen zijn in de auto eindelijk harder aangepakt. Veilig Verkeer Nederland heeft een idee ingediend bij het Openbaar Ministerie om deze bestuurders met een hogere boete te beboeten. Wie niet luisteren wil, moet het maar voelen in de portemonnee.

Smartphone relatie
Het is natuurlijk al van de zotte dat je tijdens het autorijden je mobiel niet kunt loslaten. Al jaren worden er vele campagnes gevoerd over handsfree bellen in de auto, waarbij erop gehamerd wordt dat je je ogen op de weg moet houden. Waarom is het dan toch zo moeilijk om je mobiel aan de kant te leggen? Helemaal als je weet dat het gevaarlijk is, voor jou als bestuurder maar ook voor je bijrijders en medeweggebruikers. Maar goed, het gezegde ‘Als het kalf verdronken is, dempt men de put’ is natuurlijk niet voor niets verzonnen. Nee, de mens is zo arrogant zich onaantastbaar te voelen. Tot het een keer fout gaat.

Veilig Verkeer Nederland
Om al deze smartphone-verslaafde- debielen een flink lesje te leren – waarschijnlijk speelt de veiligheid op de weg ook wel een rol – heeft Veilig Verkeer Nederland (VVN) een idee ingediend bij het Openbaar Ministerie. Als je kinderen in de auto hebt zitten en je je smartphone tijdens het autorijden gebruikt, mag je wat extra knaken gaan aftikken als je beboet wordt door een van onze geliefde agenten. Het dubbele zelfs. Het bedrag ligt nu op een schamele 230 euro, wat eigenlijk een koopje is, aangezien je zo ‘per ongeluk’ een ongeluk kunt veroorzaken omdat je even niet oplette. Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt wordt dit bedrag 460 euro. Helaas geldt dit niet voor iedereen, maar dus alleen voor ouders met kids op de achterbank die hun smartphone-liefde niet in bedwang kunnen houden.

Openbaar ministerie is positief
Gelukkig is het Openbaar Ministerie positief over het voorstel van VVN. De woordvoerder van het OM wil zelfs voorstellen ook de boetes voor een te hoge snelheid en rijden met alcohol op te verhogen. Zou misschien slim zijn als ze dit voorstel voor alle bestuurders doen, en niet alleen voor ouders met blerende kinderen op de achterbank.

Half miljoen ongelukken
Waar enkele jaren een afname zichtbaar was in het aantal particuliere auto-ongelukken, zijn de cijfers nu weer toegenomen. En niet zo’n klein beetje. Nee… er zijn 8 procent meer ongelukken geweest over het hele jaar 2015. Wat de teller op meer dan een half miljoen zet voor dat jaar. Of de grootste toename komt door smartphonegebruik is lastig te bewijzen, maar het vermoeden is er zeker. Met zoveel meer ongelukken is het ook niet gek dat autoverzekeraars de premie weer omhoog moeten brengen. Aangezien we met z’n allen lekker de autoverzekering uitbuiten. Naar een lagere autopremie kun je wel fluiten als je je smartphone blijft gebruiken achter het stuur en bij ongelukken betrokken raakt – of ze veroorzaakt. Die schadevrije jaren kun je dan begraven – en laten we hopen dat dat dan ook wel het enige is dat je in de grond moet stoppen.

Have a break
Voor alle ouders die vaak met kinderen in de auto zitten is dit voorstel dus een duidelijke waarschuwing. Als je dit jaar nog met je luie reet op de camping in Frankrijk wilt zitten, zul je de relatie met je smartphone moeten uitmaken. Een tijdelijke break tijdens het autorijden mag ook. Zet gewoon lekker de radio aan – dan app je je minnaar maar wat later terug. Misschien ook wel een beter voorbeeld voor je kind(eren). Just saying.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Adriaan

  Wat mij betreft nog zwaarder straffen. Hogere geldboete, een tijd niet meer rijden en een cursus volgen.

 2. fockingworst

  Vind het wel beetje raar …groot deel van de mensen vind het gek en gevaarlijk dat de smartphone word gebruikt.zit zelf ongeveer 120.000 km pj op de weg en geloof me maar zeker 60% van onze chauffeurts op den nederlandsche wegen speelt met zijn mobiel onderweg.
  Ik denk dat veel moraalridders (misschien zelfs ook de schrijver wie weet?)liegen over het gebruik daarvan achter het stuur.

 3. fockingworst

  Overigens laat ik het duidelijk schrijven …het is levensgevaarlijk achter het stuur appen…en ja ik doe het soms ook…

 4. Phoenix

  Dat die debiele chauffeurs met hun smartphone veel zwaarder bestraft moeten worden is duidelijk. Veel hogere boetes en intrekken van rijbewijs. Maar om nou het al dan niet aanwezig zijn van kinderen in de auto tot een factor voor de hoogte van de boete te maken is totaal ridicuul. Die boete moet gewoon zonder pardon hoog zijn. Er zullen niet meer of minder slachtoffers zijn die je onder andere onschuldige medeweggebruikers maakt. Als chauffeur onder het rijden spelen met je smartphone blijkt net zo gevaarlijk te zijn als stomdronken achter het stuur zitten. Hoe vaak lees je niet dat bij een ongeluk de auto “door nog onbekende oorzaak” op de verkeerde weghelft of van de weg af kwam. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat er in veel van zulke gevallen zo’n elektronische fopspeen in het spel was.

  Wim

 5. PimF

  Dus was voor 4 februari 2002 toen het nog mocht iedereen een randdebiel, als je iedereen die wel eens dingen doen die niet mogen een randdebiel noemt ben je er zelf hoogst waarschijnlijk ook één, maar ja het ligt nu gevoelig hè als zelf net een kind hebt, weinig objectief meneer v d Galien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.