SGP probeert buitenland te laten ingrijpen in de Nederlandse euthanasiepraktijk: erg jammer, Kees!

Geen categorieapr 22 2017, 13:00
Ik heb veel respect voor de SGP, maar hier gaat de partij van Kees van der Staaij toch letterlijk en figuurlijk een grens over: de mannenbroeders willen dat het buitenland zich gaat bemoeien met het Nederlandse beleid omtrent euthanasie. Als goed patriot moet Van der Staaij toch weten dat wij hier onze eigen boontjes wel kunnen doppen, ook al krijg je niet altijd je zin in het democratische proces?
In de nasleep van het Oekraïne-referendum is de SGP altijd standvastig geweest: Nederland moet zich niet laten ringeloren door Brussel en Kiev, en gewoon dat associatieverdrag met Oekraïne weigeren te tekenen. Boodschap: wij Nederlanders weten heel goed hoe wij onszelf moeten besturen, en hebben daarbij geen "hulp" van buitenaf nodig. De enige juiste stellingname, als je het mij vraagt. Buitenland, bemoei je niet met ons!
Maar hoe teleurgesteld was ik vanochtend toen ik las dat diezelfde SGP nu gaat proberen om datzelfde buitenland wél te laten ingrijpen in de Nederlandse euthanasiewetgeving. Als het aan de partij van Kees van der Staaij ligt, komen er in de buitenlandse pers allerlei opinie-artikelen waarin Nederland wordt bekritiseerd, en moeten medici uit andere landen zich gaan uitspreken tegen ons land. Aldus De Telegraaf:

"De SGP zoekt steun in het buitenland om het liberale Nederlandse euthanasiebeleid te keren. De partij hoopt met een korte documentaire en opinieartikelen in de buitenlandse pers internationaal weerwerk tegen de Nederlandse omgang met euthanasie op gang te brengen, kondigt voorman Kees van der Staaij zaterdag aan.

Van der Staaij zoekt zijn heil in het buitenland, omdat protest van onder meer Nederlandse artsen volgens hem wordt genegeerd. Hij mikt op bijval van buitenlandse regeringen, maar ook van medici en het maatschappelijk middenveld. Die reageren volgens hem „vaak ongelovig en geschokt” als ze van de Nederlandse euthanasiepraktijk horen."

Ik snap dat de SGP zo diens bedenkingen heeft bij het Nederlandse euthanasiebeleid. Ikzelf heb die ook (zeker als het gaat om uitbreiding), maar het geeft echt geen pas om de hulp van het buitenland in te roepen bij een nationale discussie. Wij leven hier - schokkend! - nu eenmaal in het soevereine Nederland, en dat betekent dat andere landen zich gewoon niet te bemoeien hebben met de handel en wandel van ons besluitvormingsproces.
Uitgerekend bij de SGP zou je die principiële stellingname ook wel mogen verwachten, gezien het verleden van de partij. De 'buitenwereld' heeft namelijk meermaals ingegrepen op de partij en met dwangmiddelen gepoogd om het controversiële vrouwenstandpunt van de gereformeerde partij af te schaffen - zeer tegen de zin van de SGP zelf in, die vond dat zij heel goed haar eigen regels kon bepalen.
Daar heeft de SGP natuurlijk gelijk in, maar dat beginsel gaat natuurlijk óók op voor Nederland als geheel. Laat de discussie over euthanasie dan ook over aan de Tweede Kamer en de Nederlandse bevolking, en ga er zeker niet het buitenland bij halen. Óók als dat uiteindelijk uitmondt in een beleid waar je zelf mordicus tegen bent. Want dat zijn zelfbeschikking en democratie, twee punten die voor een volwassen staat als Nederland oneindig veel belangrijker zijn dan de details van onze medisch-ethische wetgeving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten