Sylvain Ephimenco gaat los op Joop.nl: “Het is een VARA-haatsite!”

Eindelijk: een columnist van een landelijk dagblad zet de aanval in op Joop.nl, de haatsite van de VARA.

Het heeft jaren geduurd, maar dan heb je ook wat. Trouw-columnist Sylvain Ephimenco zet namelijk op heerlijke wijze de aanval in op Joop.nl, de extreemlinkse website gesponsord door de VARA. Ephimenco legt uit dat de haters die ervoor zorgden dat een evenementen centrum in Dordrecht een bijeenkomst van Forum voor Democratie afzegde zich bij hun campagne vooral baseerden op artikelen op die website. Zo verscheen er daar onder meer een artikel met als titel “Thierry Baudet legt uit waarom hij vrouwen minderwaardig vindt.” Ephimenco:

“Om deze kop uit zijn mouw te schudden, had de site een interview nogal vrij geïnterpreteerd waarin Baudet zei dat ‘vrouwen over het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen’.”

Met andere woorden, Joop.nl verdraaide Baudets uitspraken bewust om hem neer te kunnen zetten als een vrouwenhater. En dat is niet alles:

“Als je verder graaft, blijkt deze site van de publieke omroep een ware haatcampagne tegen de leider van ­Forum voor Democratie te voeren met stukken die titels dragen als: ‘Thierry Baudet is Wilders in schaapskleren’, ‘Dit is het slecht verhulde nazi-gedachtengoed van Thierry Baudet’ of ‘Hoe gevaarlijk is Thierry Baudet?’. Kennelijk heeft men bij de geradicaliseerde Vara-site niets van het Fortuyn-drama geleerd.”

Screen Shot 2017-04-18 at 10.03.53

Zoals Ephimenco terecht schrijft faciliteert de VARA — een publieke omroep! — dus feitelijk “een haatsite die het vooral van armzalige bloggers en tweederangscolumnisten moet hebben.” Volgens de VARA wordt de site in de lucht gehouden door contributie van VARA-leden en niet door subsidie. Natuurlijk weten we niet of dat waar is — en het is ook nog eens een schijnconstructie pur sang. De VARA kan die contributie alleen maar uitgeven aan deze site omdat het subsidie gebruikt voor haar andere activiteiten. Op het moment dat die subsidie eindigt moet ook Joop.nl offline worden gehaald.

Maar, schrijft Ephimenco, zelfs als dat waar is betalen VARA-leden — wat vaak toch echt keurig nette mensen zijn — dus mee aan de instandhouding van een haatsite die niets geleerd heeft van de affaire Fortuyn… of misschien stiekem hoopt dat het nóg een keer zo erg uit de hand loopt.

Net als ieder ander hebben extreemlinkse activisten het recht op een nieuws- en opiniewebsite op te zetten. Maar het is niet normaal dat ze dat doen met steun van een publieke omroep, en dus direct dan wel indirect profiteren van subsidies… of zelfs maar door leden van de omroep in kwestie — zeker als de website in kwestie een haatsite is die andersdenkenden stelselmatig kapot probeert te maken.

Het is een grove schande dat de VARA dit doet… en dat de politiek het tolereert.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Peter Selie

  Bonusquote – Sylvain Ephimenco: ‘Joop.nl is een VARA haatsite’
  ‘VARA-leden moeten zich realiseren dat zij met hun centjes een haatsite in leven houden’

  Annabel Nanninga

  Het is voor iedereen al jaren duidelijk, maar toch fijn dat de vijf bibberbejaarden die nog den papieren courant Trouw lezen het nu eens van een ander horen: Joop.nl is een haatdragend rancunevehikel van Francisco van Jole, de man die op borrels en partijen rond andersdenkenden schichtig dicht langs muren schuift en alleen als het écht niet anders kan een klam handje geeft en je niet recht in de ogen aankijkt, maar online een ware subsidie-He-Man is.

  Sylvain Ephimenco dus, in Trouw:

  Als je verder graaft, blijkt deze site van de publieke omroep een ware haatcampagne tegen de leider van ­Forum voor Democratie te voeren met stukken die titels dragen als: ‘Thierry Baudet is Wilders in schaapskleren’, ‘Dit is het slecht verhulde nazi-gedachtengoed van Thierry Baudet’ of ‘Hoe gevaarlijk is Thierry Baudet?’. Kennelijk heeft men bij de geradicaliseerde Vara-site niets van het Fortuyn-drama geleerd.

  Met Joop.nl faciliteert de omroep een haatsite die het vooral van armzalige bloggers en tweederangscolumnisten moet hebben. Om dit medium te financieren beweert de Vara geen subsidie maar contributie van leden te gebruiken. Als dat waar is, moeten Vara-leden zich realiseren dat ze met hun centjes een haatsite in leven houden.

  Mooi, want de resterende VARA-leden zijn vermoedelijk grofweg dezelfde doelgroep als de Trouw-lezer. De hele column leest u hier, uw Joop.nl VARA-lidmaatschap opzeggen doet u hier.

 2. Ni28

  De Publieke omroep moet nodig op het schop. Het misbruik van publieke geld is enorm met de woekersalarissen die zij aan hun topstukken betalen. De Balkenende norm moet ook daar gelden. Het Publieke omroep moet ook politiek neutraal zijn, laat die partijomroepen zelf voor dokken.

 3. Ben Zine

  Respect en waardering voor Ephimenco, dat hij de moed heeft om zich hierover uit te spreken. Karaktermoord en demonizering staan gelijk aan het legitimeren van echte moord, het harde bewijs daarvoor is 15 jaar geleden geleverd. Het zou dan ook bij wet strafbaar moeten worden gesteld, ik vind dat echt een manco in de huidige wetgeving. Het is gevaarlijk en onacceptabel.

 4. joost2

  En leden van de tweede kamer, doen jullie hier iets aan?
  Vinden jullie het subsidiëren van een links-extremistische non valeur clubje acceptabel?

  Ik denk dat men niks eraan doet, het nepotisme viert hoogtij in dit land en wordt vergeven van linkse subsidieclubjes, voor pvda-ers gecreëerde semioverheid -goed betaalde – baantjes en bedrijfjes, adviesclubjes etc etc.

  Al decennia lang betaalt de Nederlandse belasting betaler voor heel veel onzin hun belasting centjes. Want socialisten geven graag geld uit aan onzin zaken, omdat het toch niet hun eigen geld is.

  Gezien de huidige opzet om met Groen links, D66, CDA en de linkse liberaal Rutte nu een regering te vormen, zie ik totaal geen echte verandering in Nederland.

  Ieder land krijgt de regering die het verdient en kiest.
  Nou we zijn dus weer de klos, wéér fout gestemd.

 5. Lex

  Deze website word gewoon betaald en onderhouden van ons belastinggeld betaald door gelden via de publieke oproep dus betaald met ons belastinggeld.

  Langzamerhand moet toch eens afgevraagd worden of publieke oproepgelden hiervoor wel ingezet mogen worden.

  Geld voor pure haat campagnes tegen de FVD en ook de PVV en zelfs de SGP.

  Alles wat maar kritisch is tegen de Islam en tegen massamigratie vind de links publieke omroep op zijn pad.

  Tijd dat er eens hard op vingers getikt gaat worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.