Thierry Baudet haalt uit naar 10 papadagen-eisend Brussel: ‘Waar bemoeit de EU zich mee?’

De Europese Unie eist dat er tien papadagen komen. Thierry Baudet vindt dat terecht belachelijk.

Wat is die Europese Unie toch een zegen voor Nederland he? Jawel, de Brusselse betweters maken ons leven echt op élk punt beter. En makkelijker. En voor werkgevers natuurlijk heel veel duurder, maar wat maakt dat uit? Iedereen weet toch dat werkgevers onbeperkte financiën hebben? Nou dan!

Nederland moet vaders minimaal tien werkdagen betaald verlof geven bij de geboorte van een kind.

Op dit moment krijgen nieuwe vaders twee dagen betaald verlof. Je zou denken: niet zo gek. Het is immers een beslissing van die vaders zelf om een gezin te stichten. Hun werkgever heeft daar niets mee te maken.

Helaas denkt de EU daar heel anders over. Zo eist Brussel dat vaders voortaan maar liefst tien zogenaamde papadagen krijgen na de geboorte van hun kind. Natuurlijk op andermans kosten:

Niet alleen moeten jonge vaders ten minste tien werkdagen verlof krijgen, ook het ouderschapsverlof moet in de hele EU worden uitgebreid, stelt de Europese Commissie vandaag voor.

Dat is al knettergek, maar het wordt nog erger. De EU wil namelijk dat er vier maanden betaald verlof gaat gelden voor kinderen tot en met 12 jaar. Ook wil de EU dat werknemers het ‘recht’ krijgen om minimaal vijf dagen betaald verlof op te nemen voor zorg voor een directe verwant.

Let wel, dit is desastreus voor werkgevers, die er een enorme kostenpost bij krijgen. De EU eist namelijk dat dit betaalde verlof minimaal op het niveau komt van betaling bij ziekte. In Nederland is dat dus 70 procent van het loon. De werknemer hoeft daar gedurende die periode niets voor terug te doen. Hij of zij kan is dus niet productief, maar krijgt wel geld. Van de baas. Gratis. Omdat het moet van Brussel.

Knettergek natuurlijk. Gelukkig is er nog een enkele partij in Nederland die dat ook vindt en die de moed heeft om dat hardop te zeggen:

Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft natuurlijk helemaal gelijk. Ten eerste is het nog maar de vraag of dit wenselijk is (nou ja, dat is eigenlijk helemaal geen vraag. Het is niet wenselijk), maar belangrijker is de vraag waar Brussel zich in vredesnaam mee bemoeit. Wij Nederlanders hebben echt geen Brusselse autocraten nodig om dit soort zaken te regelen. Als wij als volk beslissen dat we dit willen kunnen we dat heel goed zelf. Daar is geen autoritaire pan-Europese nepregering voor nodig.

Het is het zoveelste bewijs dat de EU zich met zaken bemoeit die haar niets aangaan. Dit is niet waarom we de Unie hebben opgericht. Die was er puur op gericht om de handel tussen lidstaten te bevorderen onder het motto dat landen die handel met elkaar drijven minder geneigd zijn om oorlog tegen elkaar te voeren. Dát is het uitgangspunt van ‘Europa,’ niet ‘we hebben Brussel nodig om alles op microniveau te regelen.’

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Noordoosterling

  Weer een reden om geen vast personeel te hebben!

 2. RobertMarsman

  Maar waar is Baudet nu op tegen dan? Is hij nu tegen de bemoeizucht van de EU of hij is tegen die extra verlofdagen van aankomende vaders? Is hij wel voor als Nederland dat zou willen?

  Als ik eerlijk mag zijn ben ik ook een voorstander om aankomende vaders meer verlofdagen te geven want die 2 die we nu hebben die mogen ze ook in hun achterste steken. Tegenwoordig heb je als werknemer steeds minder zekerheden op de arbeidsmarkt. Je lonen zijn slecht, weinig vaste contracten, ze kunnen je ontslaan wanneer ze het uitkomt. Je bent als werknemer bijna een slaaf geworden van je werkgever Alles moet maar wijken voor je werk tegenwoordig.

  We leven niet om te werken maar we werken om te leven. Zonder personeel stelt dat bedrijf niets voor. Er mag ook wel eens wat tegenover staan hoor als alleen dat hongerloontje wat je tegenwoordig verdient. Niet je werkgever is belangrijk maar je gezin want daar werk je voor.

  1. Anna

   Robert Marsman. Is het dan niet verstandiger om meer loon, vast contract, en geen slaaf van de werkgever te zijn dan 10 dagen vrij na een kind. Het is een vals eisend zoethoudertje.

  2. Chris Schoneveld

   Robert, heb jij een probleem met begrijpend lezen? Baudet is tegen de bemoeizucht van Europa. Hij hoeft helemaal niet tegen of voor die nieuwe regeling te zijn om die bemoeizucht af te keuren. Het aantal papadagen staat daar dus helemaal los van, dat mag ieder land voor zichzelf uitmaken.

   1. RobertMarsman

    Ik kan juist heel goed lezen. Er staat toch duidelijk in zijn tweet “Los van de vraag of het wel wenselijk is” daar lees ik geen voorstand in hoor maar eerder tegenstand. En mocht hij inderdaad voor zijn dan begrijp ik zijn probleem niet helemaal. Dan zou hij het idee eerder moeten omarmen. Los van de vraag of dat dat dan door de EU of door ons zelf wordt geregeld.

 3. Gielah

  Wat mij vooral irriteert is dat NPORadio 1 ons dit nieuws -om het half uur- úitgebreid brengt.
  Dat geeft Brussel, als we niet uitkijken, het foutieve idee dat zij iets over binnenlandse aangelegenheden te zeggen zou hebben… en dat is een heel verkeerd signaal.
  Al het gebabbel erover is ook niet zo verstandig.
  Meldt het even… met enige verbazing…. en ga dan over tot de orde van de dag.
  Door hetzelfde Brussel is Nederland indertijd ook krankzinnig grote aantallen – vaak gewoon gezonde- dieren gaan vermoorden… ruimen.
  Brussel zei het… dus het moest.
  Maar wat is Brussel?
  Een zootje absoluut ondemocratische ongekozenen…. de burgers mochten niet eens ‘ja’ of ‘nee’ tegen dat Brussel zeggen….het waren de politici die, zónder mandaat hiervoor… zónder het volk… besloten dat ze in een staten-unie, waarvan de burelen voornamelijk in Brussel kwamen te staan… toetraden.
  De politiek is met huid en haar aan Brussel gebonden… ZIJ koos daarvoor… ZIJ trad toe… en ik gun de dames en heren politici dan ook alle ellende, die dit Brussel ongetwijfeld nog in petto heeft.
  Maar wij… het volk… kozen er NIET voor.
  Wij mochten niet eens voor of tegen stemmen.
  Wij bleven er buiten.
  Wij zijn dus niet aan Brussel gebonden, wij zijn er niet schuldig aan en we hebben er geen bóódschap aan.
  Daarom zou ik het fijn vinden als de radio ons niet steeds met het ge-ijl uit Brussel confronteerde… of in elk geval berichten erover zeer relativerend bracht.

  Wat die papa-dagen betreft: een echtgenoot en vader, die zijn verantwoordelijkheden hoog heeft, zal ook na zijn werk een steun zijn in het gezin.
  Een echtgenoot en vader die in feite vindt, dat zorgtaken ‘vrouwenwerk’ zijn… ( ik heb geen idee hoe groot hun aantal anno nu is….kun je desnoods een jáár vrij geven… hij zal in het huishouden desondanks geen poot gaan uitsteken, maar die vrije tijd aan andere dingen gaan besteden.
  Je kunt mensen niet dwingen!
  Weliswaar hoor je nu onzin verkondigen als ‘WIJ zijn zwanger’…. wat knap en een beetje komisch is, als de helft van de toekomstige ouders immers niet eens over een baarmoeder beschikt… maar gelijkheid van de seksen en binnen een relatie is een kwestie van eigen innerlijke ontwikkeling en kan NIET van buitenaf opgelegd worden.
  Zeker niet door Brussel, wat een ondemocratische en dictatoriale club is, die DUS niet het recht heeft om wie dan ook ‘op te voeden’.
  Laat Brussel zichzelf maar eens gaan opvoeden.

 4. Noordoosterling

  Echte mannen willen helemaal niet 10 dagen al dat geneuzel aanhoren ,dat is meer voor die halve tuinbroekdragende linkse homo’s het is meer een vrouwending,iets meer met familie enzo!!

 5. Anna

  EU eist. Absurd! Nationale Parlementen zijn dus echt nep. Inderdaad waar bemoeien ze zich allemaal mee. Dat zijn die dik verdiende dames en heren in de politiek. Handel drijven en terug naar de EEG. Weg met dat miljarden verslindend EU bedrijf dat heel Europa aan het terroriseren is. Men wordt amper voor 3 maanden aangenomen en als er een kind komt mag je 10 dagen thuis blijven. Een goedhoudertje omdat bijna niemand meer een vaste baan kan krijgen. Trap er niet in.

  1. Anna

   Geen goedhoudertje maar een zoethoudertje.

 6. corfo

  Wát een geleuter omtrent z.g. papadagen.
  Nederland en andere Europese landen zijn geworden zoals ze zijn, zónder papadagen.
  Stop met dat gezeur over vrije dagen en ga gewoon aan ’t werk; over een poosje komt de eis : “2 vrije dagen om een kind te verwekken”. Gekke wereld !!!

 7. Duckday

  En dat allemaal dank aan de EU Robert Marsman Straks alleen hand ophouden en genoeg vrije dagen
  Wat heeft de EU en Euro ons nu gebracht voor voorspoed welvaart werkgelegenheid en voordeel voor de NORMALE man vrouw in Nederland

  1. RobertMarsman

   Waar heb je het over? In sommige landen krijg je meer hoor dan die 2 zielige dagen die je hier krijgt. In Portugal krijg je 15 dagen en in Noorwegen kan je zelfs 6 weken krijgen en hier lopen ze al te zeuren als ze je 2 dagen verlof moeten door betalen. He dan trekken ze toch een blik uitzendkrachten open want daar hebben ze anders toch ook geen moeite mee.

   Die Jesse Klaver neemt een papa dag wanneer het hem uitkomt en het normale volk kan zijn eigen kinderen nauwelijks nog zien. Want dat is tegenwoordig bijna de realiteit hoor in een gemiddeld gezin Ouders zien hun eigen kinderen nauwelijks nog wat ze hebben ze het te druk met werken.

   1. RobertMarsman

    @Duckday. Wist je dat ze kinderen krijgen meer zouden moeten aanmoedigen in West Europa ipv dat ze dat moeten demotiveren zoals tegenwoordig. West Europa is al jaren aan het vergrijzen namelijk. Europa kamt al jaren met een negatief geboortecijfer. De Europese geboortecijfers liggen op ongeveer 1,5% terwijl het iets meer dan 2% zou moeten zijn.

    Dat betekend dat er minder kinderen geboren worden als dat noodzakelijk en gezond is voor een samenleving. Te weinig nageslacht heeft in de toekomst enorme consequenties voor onze demografie en ons voortbestaan.

    In West-Europa ben je tegenwoordig beter af zonder kind als met kind.

 8. Beukman

  Baudet is duidelijk zo’n vader die op zondags het vlees snijdt – mocht hij ooit vader worden.
  Verse vaders zijn in grote delen van Europa het kind van de rekening. En dat terwijl het voor de hechting zo belangrijk is dat zij de eerste weken zoveel mogelijk deel uitmaken van de nieuwe familie.
  Vakantie opnemen is lang niet altijd een optie of een mogelijkheid. Bovendien zullen vakantiedagen al opgaan aan allerlei calamiteiten die het eerste jaar kunnen en zullen optreden.

  Dat de EU zich hier nu mee bemoeit, is in feite een uiting van gedeelde culturele waarden die wij als ingezetenen van de EU hebben. Wij in de EU vinden het belangrijk dat een man de eerste weken van zijn vaderschap zo veel mogelijk in de nabijheid van zijn nieuwe kroost én bij zijn partner vertoeft. Eventuele beschuldigingen van bedilzucht door de EU vind ik een lage prijs voor een dergelijke nieuwe verworvenheid.

 9. FlorisDeVr1es

  Ik ben geen papa maar wil ook best 10 extra vrije dagen per jaar. Waarom zouden mijn activiteiten op die dagen minderwaardig zijn aan die van het bezighouden van een schreeuwend, vervuilend en poepend kind???

  Kinderen krijgen: eigen keus, inclusief de lasten. Ga dan part timen zoals veel vrouwen doen. Of neem onbetaald verlof. Wil de werkgever niet, jammer.

  Dit is voortrekken van ouders ten opzichte van niet-ouders die net zo’n zinvol bestaan kunnen hebben waarin ze ook hun vrije tijd goed kunnen gebruiken.

  1. Beukman

   @Floris
   Een natie is ten dode opgeschreven als niemand zich voortplant. Het is dus logisch dat de staat het krijgen van kinderen faciliteert.

   1. RobertMarsman

    Inderdaad. Dat is precies mijn punt. Als we het West Europese geboortecijfer vergelijken met die bv uit Afrika of islamitische landen dan zien we grote verschillen. Hier liggen ze te laag waardoor we maken krijgen met een bevolkingskrimp, terwijl elders dat cijfer veel te hoog ligt. Met name in Afrika waar ze gemiddeld gewoon vier kinderen krijgen. In islamitische landen zie je dat ook. In die landen zie je dan ook een enorme bevolkingsgroei. Dat wordt enigszins nog gedrukt door een hoog sterftecijfer maar uiteindelijk zullen daar te maken krijgen met een overbevolking en dat overschot moet ergens heen.

    Sterker nog in de nabije toekomst zal massa immigratie zelfs noodzakelijk zijn als er in West Europa niets gebeurd om die vergrijzing tegen te gaan want anders zal je het economisch niet meer redden. Dan heb je bevolking nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. We zullen uiteindelijk opgeslokt worden door die vreemdelingen.

    En buiten dat om vraag ik me ook af hoe conservatief Baudet nu echt is, wat dit zijn gewoon weetjes die vooral binnen het conservatieve gedachtegoed erg leven. Zo ook de positie van het gezin binnen het conservatieve gedachtegoed een zeer prominente positie in neemt. Maar als ik zijn tweet zo lees is hij niet echt een voorstander van deze maatregelen. Hij neemt het niet echt op voor het gezin in ieder geval. Op het gebied van het gezin is de SGP een stuk conservatiever te noemen.

    1. Beukman

     @Robert
     Yep. Floris de Vries laat straks zijn billen liever wassen door een importallochtoon dan door een Hollander, zo veel is duidelijk.

     Over Baudets agenda heb je naar mijn idee al de meest relevante vraag gesteld: is zijn tirade nu gericht tegen regelgeving vanuit de EU of tegen vaderschapsverlof?
     Ik weet wel heel zeker dat het hem om het eerste te doen is. Hij offert het belang van Europese vaders op voor zijn anti-EU-sentimenten.

 10. toetssteen

  Papadagen, ow my, kan het nog fluffy-achtiger? Ik ben echt zo klaar met dit gezeik!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.