Trump: ‘Nee, we gaan geen troepen naar Syrië sturen’

De alt-right kan weer kalmeren, nee, Trump is niet van zins om Amerikaanse troepen naar Syrië te sturen.

Kort nadat Donald Trump zijn leger bevel had gegeven om een vliegveld van Bashar al-Assad van de kaart te vegen, nadat die zijn eigen burgers had laten bombarderen met chemische wapens, ging de hele alt-right beweging uit zijn dak. Dit kon toch niet! Ongelooflijk! Trump was opeens een marionet geworden “van de globalisten!” Stond hij niet voor America first?

Oh ja, ze werden echt gek van woede, niet in de laatste plaats omdat Assad natuurlijk een Poetin-man is. En tja, de alt-right voelt nu eenmaal een soort van romantische liefde voor de Russische autocraat.

Nou, deze ‘nationaal-populisten’ kunnen nu weer rustig in hun hok gaan zitten. Trump heeft namelijk laten weten dat de gerichte aanvallen niet de eerste stap zijn op weg naar een grootschalige militaire interventie in Syrië. Hij wil voorkomen dat dictators en andersoortige gekken massavernietingswapens gebruiken, maar hij is ook weer niet van plan om Amerikaanse jongens en meisjes op pad te sturen om dat onregeerbare land even te veroveren:

Amid complaints that his aides are saying different things about Syria and his policy is confusing, President Trump emphatically cleared the air. “We’re not going into Syria,” he told me yesterday in an exclusive interview. “Our policy is the same — it hasn’t changed. We’re not going into Syria.”

De reden dat Trump in actie kwam is simpel: hij en zijn regering zijn ervan overtuigd dat Assad achter het gebruik van chemische wapens zit. Zoals minister van Defensie James Mattis het verwoordde: “Hier bestaat geen enkele twijfel over.”

Amerika kan zulk wangedrag gewoon niet accepteren. Ten eerste is het levensgevaarlijk om dictators de indruk te geven dat ze hier wél mee weg kunnen komen. Voor je het weet gebruiken ze dat soort wapens in élk conflict. Dat heeft natuurlijk een enorme impact: het brengt een chemische oorlog dichterbij en zorgt er ook nog eens voor dat er nóg meer asielzoekers vanuit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa en Amerika zullen proberen te komen. Het behoeft geen verdere uitleg dat dit de nationale veiligheid van het Westen op grote schaal ondermijnt.

Trump zegt dan ook terecht dat hij deze actie van Assad gewoon niet kan accepteren:

“[W]hen you see kids choking to death, you watch their lungs burning out, we had to hit him and hit him hard.”

Maar, zegt hij, de focus blijft op ISIS:

“Our big mission is getting rid of ISIS. That’s where it has always been.”

Tegelijkertijd had Trump, die in het verleden natuurlijk bijzonder schappelijk is geweest over Vladimir Poetin, ook een boodschap voor zijn Russische ambtgenoot:

“Putin must see what a barbarian this guy is, and it’s a very bad symbol for Russia with this guy gassing children and using barrel bombs.”

Dit is een buitengewoon goede strategie. Zet Poetin en Assad maar tegen elkaar op. Misschien dat Trump zich niet tot doel heeft gesteld om Assad weg te jagen — het is dan immers maar de vraag wie of wat Assad opvolgt — maar het is wel degelijk van belang dat Poetin druk op de Syrische dictator zet en er voor zorgt dat hij zich nou eindelijk eens een beetje gedraagt.

In de tussentijd is duidelijk geworden dat Rusland de moed niet heeft om iets te doen als Amerika haar militaire macht (een beetje) gebruikt. Natuurlijk is dat ook niet gek. Ruslands economie is vier of vijf keer kleiner dan die van Amerika, het land heeft al tijden enorme economische problemen, er worden ieder jaar iets van 600.000 minder Russen geboren dan er sterven, en ga zo maar door. Het land is gewoon zwak. En ja, als iemand dat beseft is het Poetin. De afgelopen jaren heeft hij hard gebluft, maar Trump laat hem daar niet zomaar mee wegkomen.

Kortom, we hoeven ons geen zorgen te maken over Trumps plannen in Syrië. Na jaren van zwakte heeft Amerika even laten zien dat ze nog altijd de enige supermacht ter wereld is (wat bijzonder prettig is, zeker voor het zwakke Europa), dat Poetin de afgelopen jaren alleen maar blufpoker heeft gespeeld, en dat ze het niet accepteert als dictators massavernietingswapens gebruiken. Win, win, win.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Guus Geluk

  Als Trump Syrië niet binnenvalt, en hij weigert (terecht) Assad van de troon te stoten, was die rakettenregen van zijn krijgsmacht een onnodige daad en onacceptabel risico. Symboolpolitiek. Assad kan immers zijn gang blijven gaan. Voor een invasie hoeft hij niet te vrezen en zijn vrienden Rusland/Iran/Hezbollah helpen hem wel over die rakettenregens heen te komen. Rusland werkt intensief aan militaire vliegvelden, terwijl Iran troepen levert om de rebellen te bestrijden.

  Of Poetin/Assad nu terugschrikken en elkaar loslaten? Welneen. Poetin blijft zijn vriend Assad steunen, zolang de VS de rebellen steunt.

  Dus zitten we nu weer in de vicieuze cirkel, waar we de afgelopen jaren ook in zaten.

  1. RobertMarsman

   Symboolpolitiek moet je het niet noemen. Eerder strategie. Ten eerste zijn al die beweringen dat Trump een poppetje van Rusland zou zijn de wereld uit geholpen. Daar hoor je niemand meer over. Ten tweede heeft het blijkbaar ook indruk gemaakt op China. Want ondanks je er weinig over hoort zijn Trump en China hoogstwaarschijnlijk tot een overeenkomst gekomen wat betreft Noord-Korea. Niet alleen stuurde Amerika direct een vloot richting de stille oceaan, maar ook heeft China inmiddels 150.000 militairen paraat staat bij de Noord-Koreaanse grens. Je kan twisten over de manier waarop Trump zijn politiek bedrijft maar het lijkt er op dat zijn strategie wel zijn vruchten begint af te werpen.

   1. Guus Geluk

    @RobertMarsman, de relatie tussen China en Noord-Korea is al lange tijd ernstig bekoeld. China heeft zelf immers ook weinig op met de streken van de Noord-Koreaanse dwerg. Bovendien is het gevaarlijk om zo’n vloot naar Noord-Korea te sturen.

    Verder heeft Trump met deze symboolpolitiek veel risico’s genomen. Iran en Rusland dreigden met maatregelen, als Trump deze politiek gaat voortzetten. Wat voor een maatregelen dat zijn lieten zij in het midden, maar raden kun je dat wel.

   2. Guus Geluk

    https://www.trouw.nl/home/china-en-zuid-korea-hebben-elkaar-gevonden~a4a4065b/

    Overigens was dit niet een overeenkomst tussen de VS en China, maar veeleer een afspraak tussen China en Zuid-Korea.

   3. Guus Geluk

    Excuus, China is natuurlijk verder onder druk gezet door deze aanval, maar het conflict tussen beide landen (China, N-K) speelde al eerder.

 2. Ben Zine

  Goed nieuws dat Trump geen ,,regime change” in Syrië ambieert. Zou ook een beetje dom zijn, na de enorme fiasco’s in Irak en Libië.

 3. Peter Selie

  Video – Woordvoerder Donald Trump wil stevige dingen zeggen over Syrië, faalt en ontkent holocaust
  ‘Hitler zette geen chemische wapens in tegen eigen bevolking’

  Sean Spicer, de woordvoerder van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft dinsdag met een opmerking over Adolf Hitler voor ergernis gezorgd. Tijdens de dagelijkse persconferentie zei hij dat Rusland eens goed moet gaan nadenken over doorgaan met het steunen van de Syrische president Bashar al-Assad. Vervolgens liet de zegsman van het Witte Huis zich ontvallen dat ‘zelfs iemand zo verfoeilijk als Hitler niet zo diep is gezonken dat hij chemische wapens inzette’.

  Toen Spicer gevraagd werd zich nader te verklaren, zei hij: ,,Hij (Hitler) heeft gifgas niet op dezelfde manier ingezet tegen zijn eigen volk zoals Assad. Dat hij het naar de Holocaust-centra heeft gebracht, weet ik”. Met die ‘centra’ bedoelde hij kennelijk de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s. Na het mediapraatje trachtte Spicer zijn uitlating te verdedigen en te nuanceren. “Ik heb op generlei wijze geprobeerd iets af te doen aan het afschuwelijke van de Holocaust.”

  https://youtu.be/0SsPkzQwn5o

 4. Isolde

  Trump zet feitelijk het beleid van Obama voort. Ze willen geen ‘laarzen op de grond’ in Syrie en ze delen wat speldenprikjes uit.

  Trump is echter een Alzheimerpatient die vandaag niet meer weet wat hij gisteren zei. Hij riep altijd dat ze van Syrie en Assad moesten afblijven. Nu vindt hij ineens dat Assad weg moet. Geen peil op te trekken en daardoor doodeng.

 5. Peter Selie

  Tijdens de spannende verkiezingscampagne gaf Trump ongeveer de helft van de realisten hoop nadat hij tot president was verkozen dat hij een alliantie met de Russische Federatie zou sluiten om het terroristische monster Al Qaida & ISIS van de aardbodem weg te vagen. De realisten onder “ons” dachten óók dat hij betere betrekkingen zou proberen te herstellen zoals Ronald Reagan het had gedaan, niets is minder waar n.m.m. De Trump administration is 180° gedraaid en heeft net zoals the deep state het hem verordonneerd heeft om het zionisme te omarmen en Al Qaida & ISIS vrijspel te gegeven alleen om het feit dat Assad het veld moet ruimen. Natuurlijk was de gifgasaanval een false flag operatie door de CIA geïnitieerd en zal zeker voor een backfire zorgen, daar zorgt de internationale pers wel voor (Kuch)…

 6. Guus Geluk

  https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/dreigement-rusland-en-iran-amerikanen-moeten-oppassen-in-syrie

  “Als de Verenigde Staten opnieuw overgaan tot een aanval in Syrië, kan het land rekenen op een harde reactie van Rusland, Iran en Hezbollah. “Zij weten heel goed waar we toe in staat zijn”, luidt het gezamenlijke dreigement.
  Rusland en Iran zullen hard terugslaan met behulp van de sjiitische militie Hezbollah als de VS hun bondgenoot Syrië opnieuw aanvallen. Dat hebben de twee bondgenoten in een gezamenlijk statement laten weten.
  Met de raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis van afgelopen vrijdag hebben de Amerikanen volgens hen de ‘rode lijn’ overschreden.”

  Hopelijk houdt Trump woord.

 7. Ni28

  Goed om Poetin tegen Assad te zetten maar de Russische belangen in het Midden-Oosten zijn te groot om Poetin los van Assad te krijgen. Poetin riskeert alles hiervoor en bovendien hij is volgens Assad legaal bezig in Syrië aan de zijde van Assad te vechten. Dat zal hij altijd gebruiken samen met nog vele andere leugens. Poetin is sluw genoeg om zich niet in de nesten te werken. Hoelang het volk zijn buitenlandse avonturen gaat dulden is een andere zaak. De kookpunt nadert.

 8. Peter Selie

  Die dreckigen Tricks der Elite

  https://youtu.be/96G-xXkNxmc

 9. Peter Selie

  Schokkende familie bussiness, Trump’s zoon bevestigde de rol van Ivanka om Syrië aan te vallen met kruisraketten. Het blijkt dat Ivanka, een moeder van drie kinderen, een rol in de besluitvorming van haar vader heeft gespeeld om een cruisemissle aanval op een soevereine staat te lanceren, wat tot de dood van verschillende mensen heeft geleid, volgens het Amerikaanse, linkse familieblad The Telegraph. De Amerikaanse presidentszoon Eric Trump (ook zo’n schatje) bevestigde dinsdag j.l. dat zijn zus Ivanka Trump, die onlangs heeft ingestemd met een onbetaalde baan als adviseur van het Witte Huis, een grote invloed heeft gehad op de besluitvorming van haar vader Donald om de cruisemissle aanval te lanceren tegen een militair vliegveld in Syrië. Grote genade wat is Trump veranderd in een Loose Canon, dat hij zomaar zijn oren laat hangen naar zijn dochter, die hij natuurlijk als bijne elke vader niets kan weigeren als multi-miljardair zijnde.

 10. Bes Tolen

  Tot nu toe is Poetin geen bluffer maar hij probeert of anders wel anderen met politieke macht in Rusland het land te beschermen tegen onheil dat van buiten komt en wat van binnen komt, komt veelal ook al eerder van buiten of wellicht beter gesteld, wordt van buiten gesteund. Dat is Ruslands moeilijke positie. In dat opzicht is de Oekraïne gevallen en dat geldt ook voor de Baltische landen waar een groot deel van de bevolking en dat zijn niet alleen Russen het westen onder leiding van Amerika en de EU niet als bevrijders of beschermers ziet. Een moeilijke positie is ook weggelegd voor Servië, dat al enkele tientallen jaren wordt ondermijnd. In de overige Oost Europese landen vrezen velen ook een zware westerse, lees Amerikaanse en EU inmenging. De Amerikaanse politiek inzake Syrië is voor Oost Europa niet rustgevend. Amerika heeft in de negentiger jaren de islamfundamentalisten gesteund. Vervolgens kwam september 2001 wat haar uitwerking niet miste. Of Amerika wel is te vertrouwen, is desondanks daar de vraag. Met ”Syrië” van nu is dat er niet beter op geworden.

 11. Ome Ga

  Het ‘Syrië’ probleem is nu nog onoverzichtelijker geworden.
  Niemand verwachtte dat Trump hier zou aanvallen! Maar wat ik wel noemde een weekje geleden, dat – ook tegen alle berichten in – deze chemische rommel vanuit Saoudie Arabië zou kunnen komen.

  Immers, in 2013 gaven de rebellen dat openlijk toe. Alles is even smerig daar.
  Nu met behulp van een drone? Het vnl betrouwbare Infowars bericht:

  Award-winning Iran-Contra journalist Robert Parry says the chemical weapons attack in Syria was launched from a joint Saudi-Israeli special operations base in Jordan, according to his intelligence sources.
  U.S. intelligence analysts determined that a drone was responsible for the attack and “eventually came to believe that the flight was launched in Jordan from a Saudi-Israeli special operations base for supporting Syrian rebels,” according to the source.

  “The suspected reason for the poison gas was to create an incident that would reverse the Trump administration’s announcement in late March that it was no longer seeking the removal of President Bashar al-Assad,” writes Parry.

 12. Ome Ga

  Assad moet in elk geval weg als het aan vele (linkse, globalistische NWO) machtsgroepen ligt: om ook daar
  1). te destabiliseren en chaos (vrijmetselaars beginsel!) te creeëren

  2). de rebellen en Isis (‘opgericht’, via Al Quaida door Hussein O. en de Clintons, Soros, NWO, enz). meer macht te geven

  3). zodat de ‘wereld’ uiteindelijk de macht wel móet toekennen aan die NWO (met behulp van het fascistische en ‘globalisticche’ Brussel, Nato, de VN, links en rot dus anti-Trump en anti culturendiversiteiten en dus: landsgrenzen en Joods/Christelijke erfenis van hoge beschaving en vrijheid)

  4). we voorbereid ( = gebrainwashed, gemanipuleerd) worden voor de komende regering van de Bijbelse antichrist (alle – soms duizenden jaar oude – profetiën zijn tot hier toe nog uitgekomen!) die zich zal ‘zetten in Jerusalem’.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.