Au: Buma verraadt zijn kiezers schaamteloos en nodigt de SP uit, maar Roemer zegt resoluut ‘nee’

Sybrand Buma (CDA) heeft donderdagavond een flink blauwtje opgelopen toen hij probeerde de SP alsnog te strikken voor ‘zijn’ coalitie.

De formatie is met het uiteenspatten van de besprekingen met GroenLinks een zeer ingewikkelde fase ingegaan. Natuurlijk: iedere Nederlander met een beetje verstand – vooral in de portemonnee – zal beseffen dat het beter is zo, maar makkelijker is het er zeker niet op geworden. Er zal een nieuw vierde wiel gevonden moeten worden, en vooralsnog lijken weinig partijen bereid te zijn om die rol te gaan vervullen. En dan gaat het hier niet eens om het duur verkopen van de huid, of hard to get spelen: er wordt al bij voorbaat “nee” gezegd hier.

In feite zijn er maar vijf logische opties voor een kabinet, qua zetelverdelingen dan. De beste oplossing zou natuurlijk een kabinet VVD-CDA-D66-PVV zijn, maar de gutmenschen bij de VVD en D66 gaven al ver voor de verkiezingen aan ‘nooit met die racisten te gaan samenwerken’, en daar lijkt, helaas voor Nederland, geen verandering in te komen. GroenLinks is ook afgevallen.. blijven over ChristenUnie, PvdA en SP. Van die opties is de ChristenUnie nog de meest desastreuze, maar donderdag smeet Pechtold al de deur dicht in het gezicht van Segers: hij vindt het “onwenselijk” en ziet zo’n coalitie simpelweg “niet gebeuren”. De PvdA dan? Asscher zegt nee. Blijft over de SP – brr.

Voor wie dacht dat Sybrand Buma nog de man met de meeste principes was in dit trio van Rutte-Buma-Pechtold, werd donderdagavond een hele teleurstelling. De CDA’er vond het namelijk nodig om Emile Roemer, die al had aangegeven geen trek te hebben in onderhandelingen met de VVD, te smeken om een kleine bespreking. Die kwam er: Roemer ging naar verkenner Schippers, maar stond binnen tien minuten al weer aan de andere kant van de drempel: “Het hoeft niet lang te duren om duidelijk te zijn” zei hij, verwijzend naar zijn zoveelste afwijzing van Buma’s gekke plan. Een coalitie VVD-CDA-D66-SP gaat er dus definitief – en godzijdank – niet komen.

Dat is natuurlijk een blamage voor de plannen van Buma, maar vooral voor zijn geloofwaardigheid bij de kiezer. Probeerde hij zich tijdens de verkiezingen nog te profileren als een zeer integer man, na deze kansloze actie is daar weinig meer van over. Zou er ook maar één CDA’er zijn die op die partij heeft gestemd in de hoop dat er een coalitie met de marxisten zou komen? Zelfs Buma zelf zou daar begin maart nog niet aan gedacht moeten hebben. De macht lonkt echter, en dan is zelfs het binnenhalen van fans van Marx, Lenin en Mao opeens niet meer zó’n taboe.

Deze man heeft gegokt, en heel erg hard verloren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Nederlandse_Patriot

  Ik hoop eigenlijk dat er nieuwe verkiezingen komen. Ik heb een aantal van mijn vrienden de ”red pill” laten slikken en die stemmen straks allemaal FvD!

  1. Skippybal

   Van de PVV naar het FvD en enkele VVD’ers…
   Ik zet in op 5 tot 10 zetels.

   Wel een probleem om de juiste mensen op die plekken te krijgen, dit gaat m.i.
   Dan iets te snel de goede kant op.

   Vreemd dat ik het zeg, ik zal er op stemmen, maar geloof in de weg der geleidelijkheid.

 2. Duckday

  Het is leugens en bedrog men is te veel met zich zelf bezig eigen belang Aan de kiezers hebben ze lak Noemen ze dit landsbelang NEE partij belang zakken vullen Onbekwaam ze helpen het land naar de afgrond Waarom geen PVV deze partij is niet weggelopen Maar zwart maken kan men goed geef deze partij een kans maar de angst om de macht te verliezen is groter dan lansbelang En rubberen Rutte moet men zeer snel afzetten VVD straks blijft er niets meer over van deze partij want deze partij staat in de top 10 van slechte bestuurders waar een luchtje aan zit

 3. HaZ

  Net zoals D66 de SP probeert te bewegen, doet nu ook het CDA een duit in het zakje. In het landsbelang, heet het dan. My Ass! Als dat landsbelang jullie eigen belangen maar niet schaad dan toch. Prima dat Roemer c.s. het poot stijf houd hierin. Ik zie een minderheidskabinet in wording van het motortje VVD/CDA/D66 zonder frame en stuur.

 4. Ben Zine

  Gewoon nieuwe verkiezingen, Forum grootste partij, Baudet premier. Het leven zou zo eenvoudig kunnen zijn, iedereen blij en gelukkig.

 5. Guus Geluk

  Buma was al op de hoogte van het feit dat de SP de VVD had uitgesloten. Hij streeft naar een stabiele meerderheid en de eurosceptische SP, is de enige mogelijkheid. Buma heeft dus geen blauwtje gelopen. En waarom zou Buma in ’s hemelsnaam in zee moeten gaan met de rechtspopulistische socialisten van de PVV? Hij heeft immers moslims in de achterban.

  1. IJscoman

   ‘Rechtspopulistische socialisten’……. dat is een frame dat helemaal niet verkeerd klinkt Guus. De andere kreetjes als extreem-rechts, racisten en xenofobische nationalisten werkten niet meer?

   1. Guus Geluk

    Tja, @IJscoman. Het blijft een mengeling van socialistische en nationalistische elementen. Eigen risico afschaffen, meer handen aan het bed, pensioenleeftijd op 65, kleinschalig onderwijs – het lijkt soms net de SP.

    https://www.trouw.nl/home/sp-en-pvv-lijken-sterk-op-elkaar~a989d350/

    De Partij van de Vrijheid schenkt ook aandacht aan een culturele eenheid: islam het raam uit, EU opdoeken, azc’s sluiten.

    Extreemrechts kun je ze dus niet noemen en nationalisme-socialisme brengt men al snel in verband met de gekken van Hitlers socialistische partij.

    1. IJscoman

     Wat is de PVV toch een geweldige partij!
     – Eigen risico afschaffen
     – Meer handen aan het bed
     – Pensioenleeftijd op 65
     – Kleinschalig onderwijs

     Wie wil dat nu niet? Wil jij soms het tegenovergestelde, Guus?

     En als slagroom op de taart:

     – Islam het raam uit
     – De EU opdoeken
     – Azc’s sluiten

     Een mooier en beter programma valt toch haast niet te maken?

     1. Guus Geluk

      Tja, @IJscoman. Staan rechts en links toch dichterbij elkaar, dan we denken.

      Eigenlijk is dat links/rechts volkomen achterhaald. Baudet noemt zichzelf een middenpartij en gaf terecht aan dat je iets niet kunt afbakenen als zijnde een linkse of rechtse partij. Je moet het maar per standpunt bekijken.

   2. Isolde

    Ik vind de term rechts-populistische socialisten zeer goed gekozen. Wilders combineert een cultureel extreem-rechts, om niet te zeggen racistisch, programma met een sociaal-economisch programma waarin hij de SP links passeert.
    Die wonderlijke combinatie trof je overigens ook aan bij de NSDAP.

    1. Skippybal

     niet zo zuigen Isolde, die plaat heb je teveel gedraaid hier, het maakt geen indruk.

     Snap ook niet waarom je je vizier zo op de PVV blijft richten, hun boodschap van strenge immigratie en integratie is snel ingehaald door de werkelijke ramp die de wereld staat te wachten.

     Afrika blijft maar groeien en groeien, de koperen ploert doet zijn werk genadeloos en eten en drinken amper voorhanden.

     Oorlog, hongersnood, wanhoop zijn het gevolg. Nu al en de komende eeuw zullen meer mensen naar het noorden willen vluchten.
     Hoe goed we ook willen zijn, dat schaffen wie nicht mehr.

     Links pakt juist die boodschap op, verkoopt en exploiteert dit door juist te hameren op geboorteprogramma’s, meer ontwikkelingshulp, abortusprogramma’s etc….

     Wellicht in dit licht een betere oplossing dan de grenzen te willen sluiten. Die tijd komt toch wel, ook zonder PVV

     1. Isolde

      Skippy, als je niet inhoudelijk kunt reageren kun je beter zwijgen.

     2. IJscoman

      Domme Isolde, als er iets inhoudelijk is, is het de reactie van Skippybal wel. Zit je met je mond vol tanden?

     3. Skippybal

      excuses Islode, dat de inhoud aan je voorbij gaat.

     4. Sniper666

      @ Skippy

      Isolde zuigt weer i.d.d. En maar wegkijken.. Goed commentaar van u, eens.

     5. swetsnek

      LAAT GAAN die is niet meer te redden niet op reageren rot het vanzelf weg

     6. swetsnek

      leuk dat je Duits probeert hahahaha maar dat moet wel das zijn he lol

     7. swetsnek

      en wie is natuurlijk wier lol

    2. Guus Geluk

     Die vergelijking gaat mij wat te ver, beste @Isolde. De racistische haat jegens Joden was irrationeel en vond geen grond. De PVV telt echter mensen die echt bezorgd zijn en Wilders vertolkt alleen maar wat zijn stemmers denken. De NSDAP was echt racistisch, maar de PVV is dat geenszins.

     De PVV en de SP hebben veel met elkaar gemeen, niet alleen de socialistische elementen, maar ook het uitgesproken eursceptisme. Daarom slaagt Wilders er gemakkelijk in de SP-stemmers voor de neus van Roemer weg te kapen. Voorbeeld: huissocialist Mees, liep met het sociaal-economische programma van de PVV weg.

     Misschien zien we ooit nog eens een kabinet-Wilders-Roemer – zeg nooit nooit…

     1. Isolde

      De vergelijking betreft wat mij betreft indit verband alleen de combinatie van een zeer rechts volksnationalistisch programma met een linkse sociaal-economische agenda.

      Er zullen binnen de PVV zeker mensen zijn die bezorgd zijn over de massa-immigratie (dat ben ik ook) maar helaas zijn er ook veel hardcore racisten, vergelijkbaar met de antisemiteten van de NSDAP.

     2. Guus Geluk

      Nog een overeenkomst met de SP: zij streeft naar opvang in de regio.

      https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/special/dit-willen-partijen-op-immigratiegebied

      De PVV trekt inderdaad ook veel tuig aan. Met zo’n minder, minderaar, zijn ze bij de Neonazi’s maar al te blij. Ik dacht dat het bij AfD helemaal een puinhoop is en Marine Le Pen heeft nog steeds een antisemitische factie in de achterban.

      Maar zo zie je bij de SGP veel ultra-conservatieve christenen.

 6. Skippybal

  Tsja, de CDA weet ook wel dat de SP aardig conservatief is, daar zullen ze
  dus prima kunnen samenwerken.
  Milieu is voor beide partijen lastig en de vele oudjes van het CDA zullen de zorgplannen van de SP uitstekend verteren dus eigenlijk 2 handen op 1 buik.

 7. corfo

  Buma zou onbetrouwbaar zijn, lees ik in het red. stukje. Noem mij één “politicus” die wél betrouwbaar zou zijn !! Ja, ééntje misschien ?

 8. Ngatimoto

  Buma man met principes?
  Dan heeft de schrijver meneer Buma en het CDA niet goed in de gaten gehouden.
  Volgens mij is het CDA wat foute politici betreft maar net een beetje achter op koploper VVD. http://www.foute-politici.nl/search/label/cda

  1. corfo

   Ngatimoto.
   +++++ !!!

  2. Marija

   oe deze dan ook maar, ter herinnering:
   http://www.foute-politici.nl/search/label/vvd

 9. Lex

  Dit kabinet zit in een impasse.

  Tijd voor nieuwe verkiezingen dan kunnen we eindelijk een echt kabinet kiezen.

 10. H.Vaes

  Het wordt een coalitie met de Chr.U.
  Pechtold schuift samen met de Chr.U. de levensbeeindigingsproblematiek op de lange baan. Rutte buigt naar de Chr.U. wat betreft de asielproblematiek en stelt daarmee zijn positie in de EU veilig.
  De volgende coalitie zal bestaan uit Vvd, D66, Cda en Chr.U.
  Het gevolg…. Met deze coalitie zal Nederland haar laatste formatie hebben beleefd.
  De dictatuur EU zal met Macron in de toekomst over ons heersen…….Tenzij…..Nederland alsnog ontwaakt.

 11. Duckday

  Het was al lang bekend, dat het CDA het kabinet heeft laten vallen!
  http://www.welingelichtekringen.nl/politiek/281187/niet-wilders-was-de-oorzaak-van-de-val-van-rutte-1-maar-verhagen.html
  Waarom geeft de Nos hier niet meer aandacht aan En Hr. Buma U zit steeds op de eerste rij in dat gebouw waarom steeds de PVV in een slecht daglicht zetten leugens dat mag niet van Uw geloof of is dit ook in landsbelang om macht hoogmoed

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.