Pechtold smijt de formatiedeur praktisch dicht in het gezicht van Segers: zijn er nog wel opties?

Nederland heeft langzaamaan écht geen opties meer over wat betreft een coalitieovereenkomst zonder nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Nederland is vergeleken met andere landen, zowel op Europees als internationaal niveau, altijd al een gekke eend in de bijt geweest. Waar op veel plekken een coalitie van drie partijen al als onwerkbaar wordt gezien, zitten wij hier vrolijk te discussiëren over een formatie met maar liefst vier fracties. Sterker nog: de grote leider van de SP, Emile Roemer, ziet het prima zitten om met zes partijen een verbond te smeden. Dat kán nooit goedgaan natuurlijk.

Met minder dan vier partijen kom je er rekenkundig gewoon niet, zeker als je allerlei partijen – ik noem maar wat, de PVV – bij voorbaat al gaat zitten uitsluiten. VVD-CDA-D66 met GroenLinks gaat hem kennelijk ook niet worden, dus wat dan? De ChristenUnie lijkt de meest logische optie, maar daar schijnt Alexander Pechtold dus absoluut niet aan te willen, wat natuurlijk niet zo gek is: zijn plannen voor het makkelijker afmaken van mensen die het even niet meer zien zitten en andere gestoorde voorstellen zouden dan zeer waarschijnlijk weer de ijskast in moeten. Gisteren vond hij zo’n samenwerking al ‘onwenselijk’, maar vandaag lijkt hij de deur al helemaal dicht te smijten met zijn opmerking dat hij zo’n coalitie niet ziet ontstaan:

Hoewel BNR-verslaggever Jeroen Stans dit dus niet als een definitief ‘nee’ ziet, lijkt me dat te optimistisch. Vermoedelijk denkt hij dat dit meer stoer praten van Pechtold is, om het signaal af te geven richting Segers dat hij écht niet voor elke prijs de ChristenUnie wil binnenhalen. Dat zou echter een per definitie falende taktiek zijn, aangezien Segers zelf al heeft gezegd enkel aan te willen schuiven als ook Pechtold echt daarvoor openstaat. Dit lijkt nou niet echt de manier te zijn om zo’n bereidheid duidelijk te maken, waarmee Segers nog wel lang op die uitnodiging kan wachten.

De vraag is: wat dan? VVD en CDA zijn niet al te kieskeurig, en zouden zowel de ChristenUnie als de SP en PvdA wel welkom heten. Die hebben daar allebei echter geen boodschap aan: de PvdA heeft al aangegeven niet beschikbaar te zijn voor formatieonderhandelingen, en de SP weigert met de VVD in één kabinet te stappen – wat niet zo gek is, gezien de enorm verschillen daar. Blijft eigenlijk enkel over het nachtmerriekabinet Roemer I met zijn zes ‘centrum-linkse’ partijen, zonder de VVD dus. Die optie is echter ook van tafel nu de PvdA, vrijwel onmisbaar voor die constructie, er geen zin in heeft.

Tenzij Pechtold dus alsnog het licht ziet en zijn ouderen-exterminatieprogramma laat varen of een andere partij opeens toch concessies doet, zijn er eigenlijk weinig andere opties dan een nieuwe stembusgang. Maar of dat wat zou uitmaken? Waarschijnlijk niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. swetsnek

  Niks nieuwe verkiezingen dat hadden ze graag .Mogelijkheden zat alleen is het dan niet meer links dus nieuwe verkiezingen hoeft niet .
  Dat zou een nog grotere blamage wezen richting kiezers .

 2. Isolde

  De enige optie lijkt me een gedoogkabinet of toch maar weer de PvdA verleiden de rotzooi op te ruimen.

 3. Guus Geluk

  Zowel de competente premier Rutte, als de degelijke christendemocraat Buma, vinden het geen probleem om met de CU om tafel te gaan. Enkelt eurofiel Pechtold is tegen.

  Tijd dat Rutte en Buma Pechtold eens meenemen naar een klein steegje op het Binnenhof.

  Het zou goed zijn als de positie van de christenen in de regering wordt versterkt. Over vier jaar wordt Pechtold daar natuurlijk genadeloos op afgerekend en dat is goed nieuws voor Nederland.

  1. Beukman

   Ik heb het je gisteren nog voorspeld én uitgelegd, @Guus. Wat je ook van Alexander moge vinden, dom is ie niet.

   1. Guus Geluk

    Dat is juist, @Beukman. Het is zeker geen domme man. Pechtold frommelt nog liever een minderheidskabinet de Treveszaal in.

    Als de PvdA en SP definitief de deur dichtslaan, is er werkelijk geen alternatief. Want VVD/CDA willen wel een meerderheidskabinet.

 4. joost2

  Natuurlijk zijn er nieuwe opties.

  Een ervan: NIEUWE VERKIEZINGEN.

  Kunnen we tegelijk afrekenen met egotrippers zoals Rutte en Pechtold.

  Politiek zouden we van deze pluchezitters z.s.m. verlost moeten worden.

  1. Mees

   Nieuwe verkiezingen ?
   Mijn voorspelling:
   PVV -5
   Pietje Bell +3
   PVDA +5
   Coalitie VVD-CDA-D66-PVDA

   1. Blowing Bubbles

    Een voorspelling of hoop? Pietje Bell = FvD?

    1. Skippybal

     Altijd leuk…ook nog afhankelijk hoe dramatisch deze soap gaat uitpakken.

     FvD +5
     PVV -3
     VVD -5
     CDA +2
     SP +2
     GL -5 tot -10
     PvdA +5 tot +10
     D66 0

     Zoiets zou het kunnen worden, maar veel afhankelijk hoe de kopstukken in de media worden aangepakt.

 5. Mees

  “Alexander Pechtold — wat natuurlijk niet zo gek is: zijn plannen voor het makkelijker afmaken van mensen die het even niet meer zien zitten”

  En we hebben weer een totaal gestoorde DDS redacteur. 🙁

  1. Guus Geluk

   Sybren heeft het over de Voltooid Leven-wet – een wet die nota bene door de Socialistische Partij zo ontzettend fel werd bekritiseerd.

   De ChristenUnie heeft daar een breekpunt van gemaakt, het CDA is tegen, een premier Rutte wil er geen haast mee maken. De enige mogelijkheid om de CU aan tafel te krijgen, is die wet in de ijskast zetten. En zoals Beukman al schreef – Alexander Pechtold is geen domme man.

 6. HaZ

  pechtold begint al aardig op zijn partner in crime rutte te lijken, capsones alom.
  Gisteren nog de SP bidden en smeken en vooral inspelen op het landsbelang bij Roemer en een dag later aangeven dat dat landsbelang voor hem niet meer telt, want de gladjakker heeft geen trek in de CU. Hypocrisie ten top, maar wat wil je ook van deze veilingmeester. Als het landsbelang nou echt zo’n hot item voor u is, meneer Pechtold, maakt u zelf plaats, want hypocrieten hebben we al genoeg.

 7. nick

  gelezen:
  samenvatting

  En toen zei iedereen tegen juffrouw Edith dat Mark, Sybrand en Alexander maar met Gert-Jan moesten gaan knikkeren en toen zei Gert-Jan leuk knikkeren maar toen zei Alexander ik vind Gert-Jan stom want hij gelooft nog in de Paashaas we kunnen toch ook met Emile of Lodewijk gaan knikkeren en toen zei Lodewijk ik haat knikkeren ga gewoon met Jesse knikkeren want jullie deden jullie best niet en Emile zei ik speel sowieso niet met Mark en toen moest Alexander weer bij juffrouw Edith komen en zei hij dat hij echt niet met Gert-Jan wil knikkeren en toen moest Sybrand weer naar juffrouw Edith komen en toen zei hij Emile is gek juf en toen moest Emile zelf bij juffrouw Edith komen en ondertussen is Geert nog de hele tijd boos dat niemand met hem wil knikkeren hij zegt dat hij hele mooie knikkers heeft opa’s en rode duivels en alles. En het landsbelang stond erbij, keek ernaar, haalde zijn schouders op en bedacht dat ie het dan maar eens een tijdje zonder regering ging proberen.

 8. nick

  Stelletje baby’s.

  Die kan je met zijn allen toch nooit meer serieus nemen, dat kon toch al niet maar nu is het totaal over.

  Iedereen sluit iedereen uit. Waarom, het zijn volksvertegenwoordiger, ze moeten gewoon met elkaar! Daarbij moeten ze allereerst hun ego’s eigenbelang, persoonlijke rancunes en andere flauwe kul uitschakelen en anders donderen ze maar op!

  Krankzinnig om andere grote partijen uit te sluiten! Hoe halen ze het in hun botte hoofd. Realiseren ze zich wel hoeveel burgers ze uitsluiten!
  Dus er zijn nog mogelijkheden genoeg, gewoon doen waar de bevolking om vraagt en dat is inclusief PVV!

  Anders nieuwe verkiezingen, en die oude hap wegsturen, dit werkt niet meer!

  1. van Urk

   Ach, De verdeeldheid in het land van duizend meningen straalt tegenwoordig ook van onze politici af. Met dit kinderlijk gedrag van het uitsluiten of aanvallen van politieke collega,s die allemaal een deel van het volk vertegenwoordigen zou je als burger een middel of recht moeten hebben om ze even op de vingers te kunnen gaan tikken om te zeggen: O, Wacht even! Wij als volk hebben in het stemhokje al een regering uitgezocht (VVD-CDA-PVV) en daar moeten jullie aan gaan houden als democratische plicht naar de burger toe. Want wat heeft stemmen dan eigenlijk nog voor zin als politici het rode vakje van de burger na de verkiezingsuitslag weer uitgumt en die in zijn eigen voordeel weer inkleurt in een ander vakje?

   1. Guus Geluk

    Wij kiezen geen regering, @van urk. Wij kiezen de Tweede Kamer. De Staten-Generaal mag naar eigen inzicht een coalitie vormen. Zo zit het systeem in elkaar, zolang als ons stelsel bestaat.

    In principe kun je zelfs de grootste partij buiten de regering houden. Volkomen legitiem. Wij kiezen immers geen regering, maar -.

    1. van Urk

     Ach, In democratieen als Nederland zijn verkiezingen een manier om de rolverdeling in de politieke komedie te wijzigen, zonder dat er aan de voorstelling iets veranderd.

     1. Guus Geluk

      Dat is typisch voor het Koninkrijk der Nederlanden. Vandaag is het VVD, over vier jaar CDA en over acht jaar Partij van de Arbeid.

      Ik hou van stabiliteit.

   2. Sniper666

    @ van Urk

    Precies wat ik in een ander draadje ook al schreef. De wet moet anders. In dit geval moeten de drie grootste partijen VVD-CDA-PVV verplicht aan de bak. GG heeft gelijk dat de wet daar op dit moment niet in voorziet, dat moet anders.

    1. Guus Geluk

     Ook als de PvdA de derde partij zou wezen, @sniper666?

     Nee, het is dwaas om partijen te dwingen met elkaar in zee te gaan. Het gevolg is dat een electorale afstraffing niet lang op zich laat wachten. Eén van de redenen die de PvdA deed exploderen, is haar samenwerking met de VVD.

 9. Bes Tolen

  Het probleem is, dat er nog altijd ontzettend veel stomme ideeën getolereerd worden. Zo heeft Pechtold mogelijk gelijk wat de CU betreft maar hoe het met hemzelf en zijn eigen partij zit, weet hij uiteraard niet. Logisch toch? Voor het belangrijkste deel ontbreekt de eerlijkheid en voor het overige de intelligentie bij de partijdige politici. Zie hier de politici op basis van … stomme ideeën. Om die in stand te blijven houden. En erger?

 10. Anna

  Als Christen-Unie Segers samengaat met D66 Pechtold is hij ongeloofwaardig. Niemand meer dan Alexander Pechtold heeft het chrisdendom ondermijnd.

 11. Anna

  CU is bijna op alle punten kopie van D66 op enkele christelijke na.

 12. Anna

  Heel simpel VVD,CDA,PVV FvD en een andere leider voor Mark Rutte. Die kan zijn kunsten gaan tonen naast Merkel en Macron.

  1. HaZ

   Anna, Nou simpel niet, deze combinatie haalt 74 zetels. Een minderheid dus.

 13. Anna

  Wie had ooit gedacht dat D66 zo zou smeken om hun verafschuwde SP erbij te krijgen. Man o man.

 14. Bes Tolen

  Anna. 4 zetels 50PLUS er bij en dan wordt het totaal 78.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.