Tweede Kamer wijst gefaalde Edith Schippers weer aan als informateur. Alleen FVD en SP stemmen tegen

Als je faalt in de landelijke politiek… mag je het gewoon nog een keer proberen.

Je zou denken dat het fiasco van de formatie met GroenLinks ervoor gezorgd heeft dat Edith Schippers op zoek kan naar een andere hobby, maar nee. De Tweede Kamer heeft haar vanmiddag namelijk gewoon wéér als informateur aangewezen. Haar opdracht is “op korte termijn de mogelijkheden verkennen voor de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met Tweede en Eerste Kamer.”

Dat is dus dezelfde opdracht die ze direct na de verkiezingen ook al kreeg en waar ze een enorme puinhoop van heeft gemaakt.

Van alle partijen in de Tweede Kamer — hoeveel zijn het er ondertussen, een stuk of 50? — stemden alleen Forum voor Democratie en de SP tegen de motie van Rutte op Schippers opnieuw tot informateur te benoemen. Alle andere partijen vonden het dus een ge-wel-dig plan om deze faalhaas een tweede kans te geven. Want ach, dat ‘verdient’ ze immers wel na al die lange jaren waarin ze Rutte en haar VVD zo loyaal diende.

Het bewijst het gelijk van Thierry Baudet maar weer: het partijkartel heeft het nog steeds voor het zeggen in ons land en de baantjescarrousel draait nog altijd op volle toeren. Het maakt niet uit hoe hard een informateur faalt, als ze van de juiste politieke kleur is krijgt ze gewoon nóg een kans… én nog één, en nog één… ad infinitum.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Floris

  Is het de schuld van Schippers dat de eerste formatiepoging is mislukt? Dat lijkt me niet.

  1. Verlazques

   Ze maakt zich niet schuldig aan enig politiek realisme.

 2. Guus Geluk

  Waarom heeft ze gefaald? De onderhandelingen werden uitgevoerd door het zogenaamde motorblok, alsmede GroenLinks. Zij liepen vast op het thema Migratie. Schippers treft geen blaam. Bovendien is het verstandig om iemand in te zetten die weet hoe de hazen lopen in Den Haag.

 3. HaZ

  Ik denk dat heel Nederland een andere informateur had gekozen al was het maar om een frisse wind door de pogingen te laten waaien. Schippers valt m.i. niets te verwijten, zij was de dienstdoende secretaresse en notuliste van het moment, want je gaat mij toch niet vertellen dat Rutte niet bewust voor haar heeft gekozen en nu weer. Het poppetje doet haar werk waar ze door Rutte voor is aangesteld: luisteren,aanhoren,corrigeren waar nodig,controleren, notuleren, rapporteren, kortom Ruttes personal assistence !

 4. Sniper666

  Frau Schippers is niet bepaald mijn favoriet maar om haar nou de eerste mislukte formatiepoging helemaal in de schoenen te schuiven gaat wat te ver.

 5. Marija

  Schippers is de trekpop van Rutte.
  Rutte is de trekpop van Moe Merkel en de EU.
  Alles is bekokstoofd en wat we nu zien is gewoon toneelspel.
  Wilders zal nooit een kans krijgen zolang venijnige lachebek Rutte er nog zit.

 6. Viertel

  Schippers heeft helemaal niet gefaald. Integendeel. Ze heeft op een slimme manier GroenLinks buitenspel gezet. Hopelijk slaagt zij er in de 2e ronde in om de ChristenUnie (een reliversie van GroenLinks) eveneens buiten de formatie te houden.

 7. corfo

  Waarop de formatie is stuk gelopen is niet 100 % bekend gemaakt, sommigen praten over de z.g. migratie, anderen over het milieu en wéér anderen over de zorg.
  Sommige reaguurders zijn kennelijk bij de besprekingen aanwezig geweest want zij poneren de stelling : “migratie is de oorzaak van het mislukken”.
  Dat zijn in mijn ogen reaguurders die zich véél “belangrijker én deskundiger” voordoen dan zij zijn. Dat zijn de z.g. allesweters.

  1. Guus Geluk

   http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2017/05/schippers-kabinetsformatie-vastgelopen-503346/

   Informateur Schippers, waar dit artikel over gaat, heeft zelf aangegeven dat de onderhandelingen vastliepen op het thema Immigratie:”

   “Volgens Edith Schippers werd er vandaag onderhandeld over het onderwerp migratie. Dat was het punt waarop de onderhandelingen vastliepen. ‘Bij het onderwerp migratie lag de drempel te hoog,’ zegt Schippers, nogmaals benadrukkend dat het niet aan de inzet van de deelnemende partijen lag.”

   Informateur Schippers heeft de informatie uit de eerste hand en heeft deze direct op de persconferentie bekend gemaakt. We kunnen haar gevoeglijk beschouwen als een betrouwbare bron.

   https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/atoms/files/eindverslag_informateur_schippers.pdf

   Eindverslag Schippers:

   “Ondanks verschillende schorsingen en bilateralen heb ik aan het einde van de middag moeten vaststellen dat de gezamenlijke conclusie van de vier fractievoorzitters is dat bij dit belangrijke onderwerp (nl. migratie, GG) de vereiste gemeenschappelijke basis voor voortzetting van de besprekingen en de totstandkoming van een akkoord ontbreekt.

 8. joost2

  Ach mevrouw Schippers ( binnenkort via het netwerk kartel een leuke en goed betaalde baan bij een of andere verzekering maatschappij ) heeft niet zoveel capaciteiten. Als minister erg overschat.

  Door de dwingelandij van heerser en egotripper Rutte mag zij haar baantje als formateur ( of formatrice ? ) behouden. Partijkartel heet dat.

  We hebben ook duidelijk kunnen constateren hoe D66-er Pechtold tot het linkse geloof is bekeerd. Die wilde fanatiek met Groen Links verder.
  Pechtold heeft nog steeds niet door dat Nederland met Groen Links mijlen achterop zou geraken. Hij is dan ook geen goede bestuurder voor Nederland, zit al (te) lang in de politiek en vanwege zijn linkse overtuiging is hij gedeformeerd.

  Buma moet zijn rug recht houden en niet luisteren naar die mastodont Wijffels, welke meneer deze week in Elsevier door Prof.Ellian totaal met de grond gelijk gemaakt werd.

  Op Wilders hebben bijna 1.5 miljoen Nederlanders gestemd. maar hun stem telt niet voor Rutte, die nu met Pechtold samen een demoniserende houding naar al die kiezers toe uitvoeren, vanwege een “persoonlijke”(?) vete met Wilders.
  Maar is dat nou in het belang van Nederland?
  Is het politiek van belang dat politici in de 2e kamer, die ons vertegenwoordigen, daar en op die plek persoonlijke vetes uitvechten ? Het maakt in mijn ogen dan Rutte en Pechtold ongeschikt om nog langer in de politiek te gaan. Zij hoeven ons niet te besturen er komen altijd weer anderen hoor.

  “Pietje heeft een hekel aan en een vete met Jantje in de 2e Kamer en daardoor wordt het land onbehoorlijk bestuurd “, zoiets? Moeten of mogen dat soort lui ONS nog vertegenwoordigen??

  Wilders is wel bereid om met elkaar te gaan praten, zich realiserend dat wij in een land leven dat politiek van compromissen aan elkaar hangt.

  Rutte verwijt Wilders ten onrechte, dat die destijds is weggelopen.
  De reden, dat Wilders niet verder met hem wilde was, dat Verhagen (CDA) nog eens 2.1. miljard euro ons wilde laten bezuinigen. Rutte liegt ook hierover om zijn eigen hachje te redden.

  Een van de vele linkse columnisten in het Algemeen Dagblad stelde vandaag dat Wilders kiezersbedrog zou plegen als hij nu toch met Rutte’s VVD zou trachten een coalitie te vormen. Wilders is voor Nederland, Rutte voor Brussel.
  Nee beste columnist: Rutte pleegt kiezersbedrog, door nu al op veel van zijn verkiezingsbeloftes terug te komen.

  1. Marija

   helemaal met u eens.
   Rutte is een gore leugenaar.

 9. Verlazques

  Waarmee aangetoond dat onze politiek bestaat uit mislukkelingen en vriendjes politiek.

 10. Bes Tolen

  Schippers heeft het goed gedaan omdat de positie van Groen Links nu ook duidelijk door de andere partijen is aangegeven. Ze konden niet anders. Schippers weet ook dat een oplossing moeilijk voorhanden ligt. Rutte heeft een lastige positie omdat op gegeven ogenblik en dat is na veel mislukt proberen, de PVV naar voren zal worden geschoven. De vraag is dan of Rutte daarmee af nokt of zal blijven. In dat laatste geval zal hij mogelijk nieuwe verkiezingen prefereren, die hem dan een versterkte positie moeten opleveren. Dat kan voor hem helemaal mis gaan als blijkt dat PVV en FVD bij elkaar opgeteld zouden winnen. De vorm van de dag, die willekeur inhoudt en beïnvloeding van kiezers vanuit, ja vanuit veel. U mag het zelf invullen, is veelal bepalend. Rutte is gebaat bij een snelle oplossing en bij de steun, die hij van buiten zal krijgen, dat is door ja, ook internationaal. Maar onze belangen zijn zoek. Naar mijn idee kent Rutte Nederland onvoldoende en dat is niet alleen zijn probleem, ook de onze. Evenwel geldt dat voor meer ministers en staatssecretarissen. Als we toch meer met Europa willen moet er heel wat uit de Randstad worden terug getrokken en daarvoor de daadwerkelijk op te waarderen overgang in oostelijke gebieden over de hele linie, naar Duitsland (zuidelijk in mindere mate dus naar België maar toch wel) een belangrijk thema worden in de politiek. De richting waarin Den Haag kijkt, is de verkeerde. Die is ook voor een belangrijk deel de richting van de vele wereldactivisten, die Nederland rijk is maar arm maken.

 11. Babaji538

  Nou, houd ik erg van vis en viswijfjes.

  Mijn nichtje zei vroeger, ‘hoed’.

  Maar ook, tante Peta.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.