Brussel heeft zijn president: Emmanuel Macron wint Franse verkiezingen ruimschoots van Marine Le Pen

Geen categoriemei 07 2017, 21:00
Het Front National heeft de verkiezingen van vandaag verloren. Zoals verwacht.
Het was vandaag een buitengewoon mooie dag voor de technocraten en wannabe tirannen in Brussel. Hun favoriet, Emmanuel Macron, heeft de verkiezingen in Frankrijk namelijk ruimschoots gewonnen. Gedurende de dag maakten Belgische kranten al bekend dat de eurofiel pur sang zo'n 60 procent van de stemmen had ontvangen (hoewel nu gesteld wordt dat hij uitkomt op zo'n 65% en Le Pen op 35%). Dat is ook wat de peilingen van tevoren aangaven, dus niemand die daar geschokt door was.
https://twitter.com/SvensTweet/status/861286664840335361
Brussel is daar ongetwijfeld heel blij mee. Macron is namelijk de Franse versie van onze eigen Alexander Pechtold. De man heeft werkelijk nog nooit een EU-program gezien dat hij niet steunde. Meer, meer, meer Europa is zijn persoonlijke én politieke levensmotto.
Geen wonder dus dat Jean-Claude Juncker en co. hem gepassioneerd steunden en zijn tegenstander, Marine Le Pen van het Front National, daarbij tot op het bot beledigden. Le Pen is namelijk voor Frexit. En dus moest zij kapot worden gemaakt. Missie geslaagd.
https://twitter.com/saskiadekkers/status/861286907073966083
Nou ja, dat is niet helemaal waar. Brussel heeft de slag vandaag weliswaar gewonnen, maar we kunnen ervan uitgaan dat Le Pen bij de volgende verkiezingen (van 2022) nóg sterker zal zijn. Voor haar waren deze verkiezingen namelijk niets meer of minder dan een generale repetitie. Het was de bedoeling om eindelijk door te breken en mainstream te worden. Hoewel de media haar nog altijd als een paria behandelen weet Le Pen dat ze met bijna 40 procent van de stemmen gewoon een 'normale' politica is geworden. Nu wil ze Macron best even een paar jaar de tijd geven om te bewijzen dat hij niet anders is dan zijn voorgangers (en met name niet dan Francois Hollande), zodat ze in 2022 alsnog kan toeslaan.
Maar goed, vandaag mogen Macron en zijn EU-vrienden dus even een feestje vieren. Ach ja. Laat ze lekker. De echte overwinning -- de eindoverwinning -- zal uiteindelijk toch aan eurosceptici zijn, puur en alleen omdat de EU onhoudbaar is. Dan kunnen eurofielen nu wel roepen dat ze gewonnen hebben, maar zelfs zij weten dat ze het uiteindelijk zullen afleggen tegen hun critici.
Macron krijgt het nu een paar jaar voor het zeggen in Frankrijk. Na een jaar of twee/drie begrijpen kiezers dat hij zijn beloftes niet kan inlossen en gaan ze op zoek naar een EU-criticus. Misschien is dat iemand van het Front National, maar de kans is groter dat dit uiteindelijk een Republikein wordt. Dus iemand als Sarkozy. Echte rechtsliberalen moeten natuurlijk op het laatste hopen. Le Pen is weliswaar een stormram tegen de politieke correctheid, maar haar partij is ook nog altijd besmet door antisemitisme (hoewel ze daar zelf niets mee heeft) én met isolationisme. Als zij het voor het zeggen kreeg in Frankrijk zou ze hele sectoren over laten nemen door de overheid; de vrouw heeft niets met de vrije markt. Dat zou natuurlijk ronduit desastreus zijn geweest voor de Franse, en daarmee voor de Europese, economie.
Onze best hoop is dus dat Macron zijn kiezers nu gaat teleurstellen en dat de rechtsliberale/conservatieve Republikeinen in 2022 met een EU-kritische tegenkandidaat komen die, anders dan Fillon dit jaar, géén politieke zonden aan zijn kerfstok heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten