Den Haag zit vol clowns: formatie zit muurvast, niemand wil water bij de wijn doen

Nederlandse politici zijn volstrekt incompetent. 

Zoals Twitteraar Jos Lubbers terecht stelt is het morgen officieel: de formatie zit dan écht muurvast, met totaal geen uitzicht op een significante verbetering de komende tijd.

https://twitter.com/JosLubbers/status/866268012772511744

VVD en CDA sluiten PVV uit. SP wil niet samenwerken met VVD. De PvdA is gemarginaliseerd. GroenLinks is zo gek dat ze niet mee kúnnen doen. D66 weigert zaken te doen met de ChristenUnie… er blijft helemaal geen enkele mogelijkheid meer over. De ene club is nog onwilliger om compromissen te sluiten dan de andere… en ondertussen doen de oude leden van het partijkartel er alles aan om nieuwe clubs vooral niet serieus te hoeven noemen. FVD, PvdD en 50Plus — om er maar een paar te noemen — worden straal genegeerd.

Deze formatie is een bende van epische proporties. Mark Rutte had de afgelopen jaren een imago opgebouwd als een geweldige “bruggenbouwer,” maar we zien nu dat ook die reputatie van hem — de enige positieve die hij nog over had — totaal onverdiend is. De man kan een brug bouwen met één andere partij, maar dan houdt het wel op. Zijn gezag in Den Haag is zo klein in Den Haag dat hij zelfs D66 niet zo ver kan krijgen om de ChristenUnie serieus te nemen.

De ChristenUnie: toch een heel normale en vooral niet-controversiële partij!

Het moet onderhand maar eens klaar zijn. De partijen hebben nu twee maanden gehad om eruit te komen. Dat willen ze blijkbaar geen van allen. Oké, geef het dan maar terug aan de kiezer. Schrijf nieuwe verkiezingen uit, laat ons opnieuw stemmen, en ga kijken wat er dán mogelijk is. En als de nieuwe uitslag op de oude uitslag lijkt zullen de partijen toch echt water bij de wijn moeten doen en op moeten houden met het uitsluiten van allerlei andere partijen, puur en alleen omdat die toevallig één of twee denkbeelden hebben waar ze het niet mee eens zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Nederlandse_Patriot

  Zoals ik al eerder zei: nieuwe verkiezingen, graag! Het Forum verdient een paar extra zetels 🙂

 2. Ritter

  Geert Wilders is bereid over zijn eigen schaduw heen te stappen. Dat heeft hij meermalen verklaard.

  Kennelijk zijn de andere politieke leiders daartoe niet bereid en willen ze het cordon sanitaire handhaven.

 3. CJD

  Zoals ik zei denk ik dat de coalitie met GL er uiteindelijk toch aan zit te komen. Ik begrijp de grote twijfels die men heeft en het zou ook zeker niet mijn voorkeurscoalitie zijn geweest. Waarom vind ik dat?

  TINA (there is no alternative) CU en D66 zouden in principe hun inhoudelijke verschillen in principe kunnen overbruggen want zo erg verschillen partijen als GL D66 PvdA en CU niet van elkaar maar het probleem is dat deze coalitie maar 76 zetels heeft (een meerderheid van 1 zetel). Dat er sprake is van dissidentie binnen een kabinetstermijn is eerder een regel dan een uitzondering, en daarmee lijkt het mij erg ongewenst aangezien niemand te wachten zit op een kabinet die wellicht 6 maanden regeert. De betrokkene partijen zouden in ieder geval behoorlijk dom zijn om deze samenwerking aan te gaan. Wat PvdA betreft zijn ze daar heel duidelijk over en zelfs al is het een machiaveliaans clubje zien ze het niet in hun eigen belang om te regeren.

  Een coalitie met GL levert ondanks de grote verschillen een stabiele meerderheidscoalitie op en Rutte, die toch al een draaikont is zou heus wel wat water bij de wijn kunnen doen om GL meer tegenmoed te komen.

 4. van Urk

  De dames en heren in Den Haag moeten eens goed kijken naar wat de kiezers hebben gestemd, hun egootje aan de kant zetten en dit uitvoeren. Dit houdt in dat VVD,CDA en PVV minstens moet worden onderzocht. Dat van: Ik wil dit niet en ik wil dat niet is niet meer relevant wat nu blijkt hoe muurvast ze zitten met het feit dat partijen als SP, Groen Links, D66, PvdA vastklemmen aan hun verkiezingsstandpunten en principes om hun eigen kiezers niet teleur te stellen.

  1. loritta

   Ja, hier ben ik het helemaal mee eens, maar ja, Pechthold valt helemaal door de mand!

 5. Isolde

  Wat een grote woorden allemaal. Over drie maanden zit er een Kabinet van CDA, VVD, PvdA en D66 dat net zo slagvaardig is als het huidige.

  De kiezer in dit land is volledig in de war maar ons voortreffelijke poldermodel weet elke verkiezingsuitslag om te zetten in een bekwame regering.

  Wat is dit toch een prachtig land!

  1. van Urk

   Isolde@ Wat het uiteindelijke kabinet wordt weet ik niet maar ik geef u gelijk dat ze tenslotte toch met een goede oplossing komen. Of we krijgen voor het eerst in de geschiedenis met Belgische toestanden te maken. 541 dagen wachten op een regering of zo geloof ik?

  2. Dam

   Grote kans dat het zonder Regering eindelijk eens goed gaat. Ik bedoel, de VVD welke volkomen corrupt is, moet wederom met door valse trots niet te willen samen met de tweede grootste partij, nu dus genoodzaakt met aanvulsels, ons land gaan leiden? Doe maar even een tijdje zonder Regering. Want Rutee moet rechts zijn maar is in EU links. CU die ineens wil meedoen is links van orgin en wordt nu rechts. Enz. Pechtold is de grootste draaitol ooit in een Regering. Enz. Nieuwe verkiezingen graag.

  3. toetssteen

   Tuurlijk Isolde, de PvdA zal zich nog eens als bijwagen laten gebruiken voor de kop van Jut. Maar goed, ’t mag, maar erg waarschijnlijk acht ik het niet. De SP heeft, geheel terecht, ook geen trek. Het zal er dus wel op uitdraaien dat er een Kunduz akkoord wordt gesloten; iets met verantwoordelijkheid nemen enzo.

 6. Dam

  Ik verander mij heel eventjes in een moslimaatje. Die eisen en krijgen. IK EIS NIEUWE VERKIEZINGEN.

 7. nick

  Ik doe mee! Nieuwe verkiezingen, dan is er kans dat er wel wat zinnigs uitkomt. Dit is onzinnig en ook hopeloos! Wat ze ook gaan formeren, het deugd niet! Dus stop gewoon en doe een nieuwe poging! Eerlijker en Beter voor iedereen en vooral de bevolking! En daar gaat het tenslotte om, land en volk! Die betalen dit zooitje ongeregeld ook nog eens en ik weet zeker dat er weinig tevredenheid is over deze bende en dat deze verzameling malloten niet voldoet! Dus weg ermee!

 8. Sniper666

  Eigenlijk is het hoog tijd dat het hele bestel op de schop gaat, nep-oranjes weg, power to the people. En niet al die engnekken die er alleen voor zichzelf zitten en alleen maar azen op een mooi bestuursbaantje in het verschiet.

 9. Two Ravens Black Kettle

  De onderhandelingen zitten net zo vast als vaseline.
  Allemaal toneel.

 10. Ali Yas

  “VVD en CDA sluiten PVV uit”

  En daarmee is eigenlijk alles gezegd. Qua standpunten en gezien de verkiezingsuitslag is dit de meest logische combinatie, maar de anders zo ruggegraatloze Rutte is op dit punt bikkelhard. Het komt op zijn conto, en op dat van niemand anders, dat de formatie niet lukt.

  1. Sniper666

   @ Ali Yas

   Trekpop Rutte heeft opdracht van hogerhand om PVV uit te sluiten. Anders kan-ie zijn mooie baantje straks wel gedag zeggen.

   1. Floris

    Of hij heeft die opdracht niet eens nodig omdat hij wel weet hoe de hazen in Brussel lopen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.