Dit belooft wat: links lijdt gigantische nederlaag in Britse lokale verkiezingen, rechts wint enorm

Geen categoriemei 05 2017, 9:39
De lokale verkiezingen zijn een voorproefje voor de landelijke verkiezingen over een paar weken.
Goed nieuws voor rechtse Britten: het linkse Labour heeft een vernederend verlies geboekt bij de gemeenteraadsverkiezingen, terwijl de Conservatieve partij van premier Theresa May juist het beste resultaat in tien jaar wist te behalen. Dat geweldige resultaat staat niet op zichzelf: de lokale verkiezingen gelden namelijk als voorproefje voor de landelijke parlementsverkiezingen die al over een paar weken plaatsvinden. De verwachting is dat de Conservatives ook bij die verkiezingen over hun linkse tegenstanders heen zullen walsen. Geen enkele Brit heeft nog vertrouwen in de linkse Labourpartij, zo lijkt het.
Premier Theresa May kondigde een aantal weken geleden nieuwe verkiezingen aan. De reden voor deze opmerkelijke stap was dat links continu probeerde om de Brexit te saboteren, aldus de premier. Om het Britse vertrek uit de EU soepel te laten verlopen, is het nodig dat rechts een ruime meerderheid in het parlement. Die meerderheid komt er, blijkt uit de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.
Overigens zorgden de lokale verkiezingen niet alleen voor een gigantische nederlaag voor Labour. Ook UKIP, de rechtse anti-EU-partij van Nigel Farage, haalde een belabberd resultaat. Het percentage Britten dat op UKIP stemde daalde fors, en de partij wist geen enkele gemeenteraadszetel te halen. Het lijkt erop dat weinig Britten het nut van UKIP nog inzien, nu het Verenigd Koninkrijk de EU toch al verlaat. UKIP heeft zijn doel bereikt maar wordt daarvoor niet beloond door de Britse kiezer – integendeel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten