Eindelijk: Amsterdam stopt – met tegenzin! – vergoedingen voor salafistische islamlessen

De gemeente Amsterdam ziet eindelijk in dat het misschien toch niet zo’n goed idee is om salafistische lessen te vergoeden en stopt daarmee, al gaat dat met de nodige tegenzin.

Amsterdam is het Nederlandse linkse bolwerk bij uitstek, en dat betekent dat daar aardig wat linkse experimentjes lopen. Eén van die dubieuze probeelsels is om alle Amsterdamse ouders een zogenaamde ‘scholierenvergoeding’ te geven, die ze aan vrijwel alles kunnen besteden dat de ontwikkeling van hun kroost zou moeten bevorderen. Nouja, alle Amsterdammers? Nee, alleen de arme: ouders die wel gewoon voor hun geld werken moeten zelf maar betalen voor hun kinderen.

Leuk hoor, maar die ‘ontwikkeling’ werd door vele ouders nogal breed opgevat. Het oorspronkelijke idee was dat men dit zou uitgeven aan dingen als schoolboeken, bijlessen of eventueel een fiets om naar school te gaan. Steeds meer ouders besloten echter om het gesubsidieerde met het aangename te combineren door hun kinderen naar islamlessen te sturen bij de lokale moskee. De totale subsidie die zo richting moskeeën ging? 285 duizend eurootjes. Niet bepaald een karige donatie!

En ja, dat is een enorm probleem. Niet alleen omdat dit soort lessen de integratie nu niet bepaald bevorderen, maar vooral omdat een deel van deze lessen verzorgd wordt door salafistische, dus fundamentalistische, moskeeën. Het zijn preces deze gebedshuizen waar de meest extreme – lees: anti-Westerse – versie van de Islam gepredikt wordt, en waar imams van dubieuze faam maar al te graag langskomen voor een vredelievend praatje. Al met al niet bepaald plekken die je met overheidsgeld wilt steunen.

Daar nu komt nu, soort van, een einde aan. De Amsterdamse gemeenteraad heeft wethouder Arjan Vliegenthart nu gedwongen deze vergoeding niet langer te laten gelden voor godsdienstlessen. Dat gebeurt niet bepaald uit overtuiging: de kansenparelknuffelende wethouder zelf ziet niets in deze maatregel, en doet dit enkel omdat de raad hem daartoe verplicht. Dat is echter nog niet eens het grootste probleem aan deze beslissing: hoewel het een zeer goede stap is dat islamlessen – en dan met name de salafistische – niet meer van onze belastingcenten betaald worden, raakt dit besluit alle godsdiensten. We zijn immers nog steeds in Nederland, wat betekent dat het natuurlijk onacceptabel is om enkel lessen in de moskee (of desnoods alleen in de salafistische varianten) te verbieden. Bijbellessen in de kerk of lessen Hebreeuws in de synagoge zijn vanaf vandaag dus ook uitgesloten van vergoeding. Want tsja, dit zijn natuurlijk totaal geen dingen die bij ons land horen hè?

Krankzinnig natuurlijk. Dit is het zoveelste bewijs dat Nederland steeds minder beseft waar het vandaan komt, en daardoor niet meer in de hand heeft waar het naartoe gaat. Is dat wat we willen?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Peter Selie

  De strategie van het moslim Broederschap is het infiltreren in politieke partijen, gemeenteraden en in bestaande instellingen en organisaties. De moslimbroeders beginnen ogenblikkelijk met het provoceren van Westers denken op alle mogelijke gebieden. De moslimbroeders gebruiken westerse concepten en woorden, maar geven daar een heel eigen verbuiging aan, vaak bedoelen ze verholen het tegenovergestelde. Het voornemen van het moslimbroederschap is de islamisering, islamisme van het Westen middels alle culturele middelen die hen ter beschikking staan.

  1. Ni28

   Onze beleidmakers begrijpen nog steeds niet wat er gaande is. Of zijn zij grote voorstanders van.

   1. Peter Selie

    Ik vermoed het laatste Ni28.

 2. Ni28

  Salafistische lessen worden niet meer vergoed. Verontrustend en vooral onbegrijpelijk is dat het gaat met tegenzin.

 3. Anna

  Het kan niet op. Politici laten onze oudjes eenzaam verkommeren. Daar liggen ze geen nacht wakker van. Voor asiel, AZC,islam en immigratie is niets en nooit te veel. Als het maar niet voor eigen mensen is. Die moeten voor de hobby van politici en zieligheidsindustrie heel hard en steeds langer werken. Asiel,islam en immigratie kost levenslang en jaarlijks MILJARDEN. Dus vonden ze in Amsterdam die drie ton voor de islam kan er makkelijk vanaf.

 4. Barbera

  Mooi, ook de Bijbellessen e.d geen subsidie meer.
  Gaat de goede kant op.

  1. van Urk

   Barbera@ Welk subsidie!? christenen in Nederland moeten trouwens alles zelf uit hun eigen portemonnee betalen. Ook het financieren van een nieuwe kerk. Wij beschikken niet over rijke Sultans of een minister van religie die even een flinke donatie neertelt voor een nieuwe moskee in Islamsterdam.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.