Perverse dominee Voorberg houdt zich van de domme: 'Ach, wist ik veel wat er op de Nieuwmarkt gebeurde!'

Perverse dominee Voorberg houdt zich van de domme: 'Ach, wist ik veel wat er op de Nieuwmarkt gebeurde!'

Net als je denkt dat het allemaal niet veel erger kan, komt er zo'n uitspraak.

Het is elk jaar wel weer raak rondom de Dodenherdenking van vandaag. Soms zijn er oproepen om ook Duitse soldaten te herdenken, of om groepen mensen te herdenken die ongetwijfeld geleden hebben, maar helemaal niets te maken hebben met de gruwelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn niet eens vergelijkbaar, en dat is juist ook waarom we deze herdenking niet moeten verbreden: deze periode in onze geschiedenis was zó verschrikkelijk dat zij het verdient om apart herdacht te worden.

Dit jaar spant echter wel de kroon als het gaat om belachelijke voorstellen en uitspraken rondom 4 mei. Kansenparelknuffelaar en dominee Rikko Voorberg wil de herdenking graag uitbreiden voor 'vluchtelingen' die - natuurlijk geheel tegen hun wil! - op weg gaan naar Europa en die tocht niet overleven. Het CIDI noemt dat terecht een slecht idee, en onze geliefde Anne Fleur Dekker vraagt hardop af 'wat een joodse organisatie eigenlijk met Dodenherdenking te maken heeft'. Ja, het niveau zit er weer goed in dit jaar!

Maar het wordt dus nog erger. Zoals bekend besloot Voorberg na alle commotie rondom zijn ideetje - gek hè? - om zijn alternatieve dienst naar de Nieuwmarkt te verplaatsen. Als het oorspronkelijke idee al niet uiterst pijnlijk was voor de nabestaanden van de gevallenen die we écht herdenken, dan was dit Nieuwmarktplan het zeker. Dit plein is immers natuurlijk de plek waar gedurende de oorlog joodse bewoners van Amsterdam en omgeving naartoe gebracht werden om vervolgens gedeporteerd te worden. Het was dus het beginpunt van een reis waarvan we nu allemaal weten hoe die afliep. Niet bepaald een plek dus die je zou moeten kapen voor je eigen 'vluchtelingen'-herdenking, maar de knettergekke Voorberg zelf is zich van geen kwaad bewust hoor, aldus de Telegraaf:

Organisator en dominee Rikko Voorberg was niet op de hoogte van de bezwaren over de Nieuwmarkt. „Als ik dat had geweten, allemachtig… We dachten rust gevonden te hebben, maar blijkbaar is dat nog niet zo.”

Let op: hier wordt dus duidelijk dat deze perverse man het niet zozeer erg vindt dat hij niet wist wat zich in de jaren '40 afspeelde op de Nieuwmarkt - iets wat elke Nederland, en zeker Amsterdammer (zoals Voorberg is) zou moeten weten - maar dat men zijn nieuwe plek om een of andere reden niet leuk vindt. Hij had gehoopt "rust" te vinden, maar dat is er niet van gekomen. Gek hè?

Nou, nee. Mij maak je namelijk niet wijs dat deze dominee geen idee had wat voor beladen plek de Nieuwmarkt is. Sterker nog: dat is waarschijnlijk dé reden dat hij voor deze locatie ging. Het moge duidelijk zijn dat de banden van Voorberg met de joodse gemeenschap en CIDI in het bijzonder niet al te warm zijn, en naar aanleiding van hun terecht negatieve reacties op zijn aanvankelijke idee, is dit waarschijnlijk bedoeld als een mes in de rug richting die groep. Maar nee, meneer 'hat es nicht gewusst'. Goh, waar hebben we dát toch eerder gehoord?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties