Front National-prominent geeft zich over aan Brussel: “Le Pen moet begrijpen dat het debat over de euro voorbij is!”

Dat is toch wat gek, want volgens mij voeren we dat debat elke dag nog. 

Gilbert Collard, die echt een lid is van Marine Le Pens kleine kring van vertrouwde adviseurs en bondgenoten, heeft zich publiekelijk enigszins tegen haar gekeerd. De Front National-prominent vindt namelijk dat Le Pen moet ophouden met voor een Frexit te pleiten. De euro is here to stay. Deal er maar mee!

“Voor ons is de vraag over de euro al voorbij,” aldus Collard. “De mensen hielden hun referendum afgelopen zondag. Marine moet daar naar luisteren.”

Maar wacht eens even: dat was geen referendum over de euro, maar over de vraag: wie wil je dat Frankrijk leidt, Emmanuel Macron of Marine Le Pen. Er zijn eurosceptici die voor Macron hebben gestemd (of blanco / niet hebben gestemd) omdat ze Le Pen om heel andere redenen niet zagen zitten. Bijv. vanwege haar socialistische economische politiek of het nog altijd controversiële imago van het Front National, zeker met betrekking tot antisemitisme.

Het klopt dat peilingen blijkt dat de Europese Unie als onderwerp het op één na belangrijkste onderwerp was volgens Franse kiezers bij de afgelopen verkiezingen, maar ook dat wil niet alles zeggen. Verschillende kiezers hadden verschillende prioriteiten. Sommige kiezers stemden daardoor op Le Pe, anderen op Macron. Die laatste deed het bijvoorbeeld ook erg goed wat werkgelegenheid en belastingen betrof.

Ik begrijp dat mannen als Collard het debat over de euro voorbij willen verklaren, maar dat is natuurlijk je grootst mogelijke onzin. Sterker nog, het debat wordt nu heviger gevoerd dan ooit. Zelfs voor de invoer van de euro was het debat niet zo levendig en fel.

Dat is ook niet zo gek. De euro is inherent instabiel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Isolde

  Ik denk dat hier sterk meespeelt dat Le Pen het debat met Macron over de euro zeer overtuigend verloor. Ze ging eenvoudig af als een gieter.
  Geen Fransman trapt daar nog in en het electoraal slimmer om dit idiote idee in de ijskast te zetten.

  1. swetsnek

   heeee mee eter werk jij wel of maak jij zolals net als je linkse vriendjes mijn geld op
   Want dan wordt het tijd dat je eens wat voor je geld gaat doen

  2. swetsnek

   als je hier wat neer kladdert isoldetje dan moet je niet meteen als guuske antwoorden dat begint op te vallen trol man man wat ben jij dom hahahahahaha of andersom want dat valt ook op dombo jij moet nog een hoop leren als het op infiltreren aankomt hahaha .

  3. glazenbol

   Onze hersendode forumtrol denkt ook nog even een duit in het zakje te kunnen doen! Helaas begrijpt dankzij zijn totale geestelijke onvermogen wederom niet dat verkiezingen geen referenda zijn en de uitslag derhalve niets zegt over de EU en de Euro!!

 2. Guus Geluk

  Eerst moest de franc terug, toen wilde FN de euro én de franc, en nu is het debat over? De Front-club zwabbert erop los.

  Wie weet, worden ze nog eens eurofiel. Trump is hen al voorgegaan.

 3. Sniper666

  Overlopers heb je overal. Gilbert Collard ambieert misschien een bepaald baantje ofzo.

 4. Peter Selie

  Salamitactiek! Front National-prominent geeft zich over aan Brussel: “Le Pen moet begrijpen dat het debat over de euro voorbij is!”

  Salamitactiek, ook wel bekend als de salami plakjes strategie, is een verdeel en heers proces van bedreigingen en bondgenootschappen gebruikt om tegenstand te overwinnen. Men kan de tegenstand, oppositie beïnvloeden en uiteindelijk het politieke klimaat ten gunste van hen die de salamitactiek toe passen te doen keren.

  Meestal wordt de gebruikte salamitactiek op onderdelen toegepast, op deze wijze wordt de oppositie geëlimineerd plakje voor plakje totdat men zich realiseert (meestal te laat) dat de partij visie versplinterd is en de ideologie weg is in zijn geheel. In sommige gevallen omvat de oprichting van verschillende fracties binnen de oppositie partij en dan ontmantelen die partij zich van binnenuit, zonder dat de afgesneden plakjes protesteren.

  Salamitactiek heeft meeste kans van slagen als de toepassing hiervan hun ware en op lange termijn motieven verborgen en handhaven van een houding van samenwerking en behulpzaamheid, terwijl die zich bezighouden met de beoogde geleidelijke ondermijning van de oppositie.

 5. swetsnek

  Er is nog helemaal niks over geduld is een schone zaak komt wel goed linkse rakkers van me hahaha .

  1. corfo

   swetsnek.
   Zal vermoedelijk wel nep-nieuws zijn; een prominent F.N.-lid, genaamd Gilbert Collard, is niet bekend op de ledenlijst van F.N.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.