Generaal Tom Middendorp wil dat er extra geïnvesteerd wordt in Defensie om Rusland in te dammen

Generaal Tom Middendorp neemt geen blad voor de mond. De Koude Oorlog is terug van weggeweest. Met het gevaar dat het dit keer een heel warme oorlog wordt.

Nederlandse militairen zitten sinds kort in Litouwen. De reden? Ze willen Rusland laten zien dat militaire avonturen in Oost-Europa niet geaccepteerd worden. En ja, dat is triest genoeg wel nodig in die omgeving. In elk huis ligt er daar een boek op tafel met als titel “Wat te doen als de Russen komen?”

Nee, dat is geen grap. Zo ernstig wordt er daar rekening gehouden met een mogelijke Russische inval.

Op dit moment zitten er 270 Nederlandse militairen in Litouwen. Met een groep van 1.000 man oefenen ze. Middendorp legt uit aan het Algemeen Dagblad waarom dat is:

“We geven een signaal af dat we de bescherming van onze NAVO-partners serieus nemen. Maar provoceren doen we niet.”

Dat is allemaal hartstikke leuk natuurlijk, maar helaas is dit niet voldoende als de Russen echt iets willen uithalen. Dat komt deels doordat het Nederlandse leger gewoon niet genoeg materieel heeft om in actie te komen als het moet. “De vraag die op tafel ligt is: hoeveel is veiligheid ons waard?” stelt hij dan ook duidelijk. Voor het CDA is dat 2 miljard extra, voor de VVD 1 miljard, en voor D66 een half miljard. De pacifisten van GroenLinks willen nog geen cent extra uittrekken voor de krijgsmacht, nee, ook niet nu iedereen kan zien dat Rusland de boel op stelten zet in het oosten van Europa.

En dat is reden genoeg om de onderhandelingen met GroenLinks op te blazen. De Russische beer is wakker en vormt een gevaar voor de Nederlandse veiligheid. Natuurlijk moet Europa de Russen niet tot een oorlog provoceren, maar het is wel van het grootste belang dat we aan Moskou laten zien dat we sterk zijn; hoe sterker Europese krijgsmachten, hoe kleiner de kans dat Poetin optrekt in Litouwen of een ander land in de regio. Hij zal alleen toeslaan als hij denkt dat Europa machteloos en zwak is — wat het op dit moment natuurlijk ook is doordat de meeste Europese landen, waaronder Nederland, hun krijgsmacht al jaren laten verpieteren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Nederlandse_Patriot

  Nederland moet inderdaad meer gaan uitgeven aan Defensie. We moeten richting de NAVO-norm gaan. Dat zou genoeg moeten zijn om Defensie weer op te knappen, want deze is nu in deplorabele staat. Of Rusland onder de indruk zal zijn? Ik betwijfel het. Als onze militairen geen ”pang pang” meer hoeven te roepen, vind ik het goed.

 2. joost2

  Beste Tom,

  Dit wordt nooit en te nimmer gerealiseerd met Groen Links in de regering.

  Deze partij voortkomend uit ex communisten, maoïsten en links radicalen zijn overal voor, behalve voor Nederland.

 3. Marija

  Nederland gaat eerder ten onder aan de
  moslim- en vreemdelingen invasie die er al is en nog onderweg.
  Dat vind ik nou bedreigend.
  In ieder geval NU bedreigend.
  Wat Rusland betreft: het is pas zover als het zover is.
  Maar defensie moet wel zo snel mogelijk weer op orde komen.
  We zullen ze misschien t.z.t. in eigen land ook hard nodig hebben.

  1. van Urk

   Marija@ Als het pas in eigen land al te laat is dan kunnen we de binnenstormende Russen die weer als bevrijders gaan beschouwen.

 4. Ben Zine

  ,,De Russische beer is wakker en vormt een gevaar voor de Nederlandse veiligheid.”
  Wat is dit voor domme oorlogshitserij ? Poetin zou een bondgenoot kunnen en moeten zijn in de strijd tegen terreur. Vergeet niet dat al in 1989 aan Gorbatsjov was beloofd dat de VS en Europa de voormalige Warschau-Pact landen met rust zouden laten, waarvoor in ruil West-Duitsland kon herenigen met Oost-Duitsland en de muur viel. Maar de VS en haar Europese bondgenoten bleken volledig onbetrouwbaar en hebben sindsdien alle aan Rusland grenzende landen ingelijfd bij de NAVO, waaronder ook de Baltische staten. Niet zo vreemd dus, dat Poetin daar van baalt… Vergelijk het met de bezetting van Canada of Mexico (aan de VS grenzende landen) door Rusland, hoe denk je dan dat Amerika zou reageren ? Ook in de Oekraïne lopen de VS en de EU de boel op te fokken (John McCain en Hans van Balen op de barricaden in Kiev) en het is maar heel normaal dat Rusland daar niet van gediend is. Ongelooflijk dat mensen hier in trappen, in dat opzettelijk gecreëerde nieuwe beeld van Rusland als ,,vijand”. Wat laten die mensen zich voor een karretje spannen, gewoon zielig. Er is maar één partij die daar garen bij spint, en dat is het militair industriële complex. Het Westen heeft maar één vijand, en dat is de terreur vanuit het Midden-Oosten. Lijkt me verstandig om ons met z’n allen, inclusief Rusland, daar op te focussen.

  1. Isolde

   De geschiedenis herhaalt zich. Vlak voor de wereldoorlog waren er NSB-ers die precies hetzelfde over Hitler zeiden als wat Ben Zine hier over Putin zegt.
   Wat ook een parallel is met die tijd dat er veel mensen zijn zoals Ben Zine die meer respect hebben voor de smerige dictator Putin dan voor hun eigen democratisch gekozen bestuurders. Landverraad mogen we het natuurlijk niet noemen maar het ruikt er wel een beetje naar.

   1. Ben Zine

    Waarom kan Rusland niet worden beschouwd als bondgenoot en handelspartner ? Het is dat bekrompen en kortzichtige vijand-denken, zoals hierboven gedemonstreerd door Isolde, waardoor oorlogen ontstaan en waar de wapenindustrie op draait. Zo van: Trump is ,,the good guy” en Poetin is ,,the bad guy”. Lekker simpel. En wat die ,,eigen democratisch gekozen bestuurders” betreft: Ik heb inderdaad geen greintje respect voor lachebek Rutte, de adjudant van Merkel.

    1. IJscoman

     Ben Zine, aan het hele taalgebruik van Isolde kun je merken dat ze een echt oorlogshitser is. Ze gebruikt deze woorden uitsluitend om te provoceren. Ze is dan ook een door Soros betaalde trol die Putin in alle gevallen in een kwaad daglicht moet stellen.

     Overigens ben ik het geheel eens met Middendorp om het defensiebudget (aanzienlijk) te verhogen.

     1. Isolde

      IJscoman weet zeker dat ik door Soros wordt betaald. Hij meent voorts dat ik heel erg paranoïde ben.

      Geestig.

      Overigens ben ik met hem van opvatting dat het defensiebudget omhoog moet. Die opinie zal me wel een strafkorting van Soris opleveren maar dat moet dan maar.

    2. Isolde

     Mijn angstige vermoeden blijkt juist: Ben Zine heeft geen greintje vertrouwen in zijn eigen democratisch gekozen bestuurders maar wel in de vieze dictator Putin waar hij graag gemene zaak mee wil maken.

     Van dit soort fout patriottisme word ik niet blij.

   2. swetsnek

    Als er iemand is die een land verraad dan ben jij dat met je linkse gelul waar haal jij het godverlaten lef weg om iedere keer over NSB ers te praten het wordt hoog tijd dat jij eens fatsoenlijk op je flikker krijgt zeikstraal ben jou behoorlijk zat.
    Jij bent nog te duur voor de zuurstof op deze aarde dat je snel mag sterven akelige hond samen met de rest hier beuke guuske nou ja noem ze maar op stop met adem halen stelletje ratten

    1. Isolde

     Wat een sterke argumenten, Swetsnek!

     1. swetsnek

      Dat is het raddraaier ??? uit geluld ?? jij trek volle zalen met je gezeik maar ga lekker door je huis zal branden onthoud dat goed

 5. Guus Geluk

  De Poetinisten zijn door Trump in elk geval flink belazerd.

 6. Roughwood

  EEN VOLK DAT ZIJN VERDEDIGING VERWAARLOOST ZET ZIJN VRIJHEID OP HET SPEL.

 7. Bes Tolen

  Het lijkt er op, dat je als generaal aan beroepsdeformatie moet doen om ver te komen. Spijtig want dan zie je de werkelijke gevaren niet en daar wil ook geen westerse regering op wijzen. Want die regeringen laten zich eenvoudig en gemakkelijk inpakken door de gedeformeerde ideologie van mensenrechten. Ze vertellen althans de burgers dat steeds als het land weer gevaar loopt en dat is permanent stijgend dat ze aan de echte gevaren niets kunnen doen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over en dat is wel een belangrijk punt, dat ze aan al die ondersteuning van steeds weer duizenden nieuwe illegalen als uit gaat van gemeenten, kerken en zo meer organisaties, helemaal niets kunnen doen. Al niet dertig jaar geleden aan de toen 100000 illegalen en niet aan de 100000 illegalen van nu. Nee, die moet je juist ondersteunen. Mensenrechten niet waar? Je kunt iemand niet laten verkommeren. 100000? Ach ja, zo’n regering weet het natuurlijk niet want die laten zich alles op hun mouw spellen. Wel zo gemakkelijk. Maar die ondersteuners, ja die weten alles. Ze zijn wel gesprekspartners van de rijksoverheid maar dat is één richting verkeer. Die rijksoverheid heeft helemaal niets in te brengen, toch? Ze moet alleen het volk, dat alle foute toestanden moet betalen, in slaap sussen en dat lukt; lukt al ruim veertig jaar. het is verkapte slavernij. Er zijn individuen ideologische vijanden van Rusland. Laten die nou alles wat hier de toekomst van het volk kapot maakt, graag accepteren. Merkwaardig. Over landverraad gesproken, dat is er toch al jaren met al die illegale praktijken? Er is geen westerse regering meer, die op dit gebied vrij uit gaat en de situatie is heel ernstig, heel bedreigend voor de eigen bevolking. Maar daar hebben ze blijkbaar geen enkele boodschap aan. Wel zendt dan ook geen propaganda uit over democratie en meer naar landen als Rusland. Westerse regeringen als je zo onwaarachtig bent. Jullie wilt je eigen burgers niet eens. Vertel dat aan Poetin en al die anderen waar jullie ruzie mee zoeken. Dan heb je nog eens hoe zeldzaam, de waarheid gesproken ook. Westerse regeringen vraag je nou eens af of er nog wel wat aan jullie deugt.

 8. Guus Geluk

  Onze Krijgsmacht is in een danig armoedige staat, daar soldaten genoodzaakt zijn “pang-pang” te roepen bij hun training. Het is zaak dat de nieuwe regering spoedig naar de NAVO-norm krabbelt. In feite is de NAVO-norm tandenloos (een kleiner land met een kleinere economie geeft sowieso een kleiner bedrag uit aan Defensie, ten opzichte van andere NAVO-landen), maar de 2% is wel degelijk de graal waar we naartoe moeten.

 9. corfo

  De Middendorp toch; hij wil Rusland indammen en Rusland wil de EU indammen; dit laatste blijkt mij correct. Net zo min als wij een sterk Rusland aan ónze grens willen hebben willen de Russen en sterke EU aan haar grens. Vandaar de annexatie van de Krim en de troubles in Oekraïne. De EU denkt “ongestraft” naar alle kanten te kunnen uitbreiden, hoe stom kan je zijn ?

 10. corfo

  Op dit moment kan Middendorp mogelijk beter generaaltje spelen in het Leger des Heils het off. NL-leger is ten onder gegaan.

 11. Sniper666

  Ik pleit zelfs voor terugkeer van de dienstplicht, ook voor de dames!

 12. Robert Leiden

  Die extra investering is al een paar jaar aan de gang.
  Maar er zijn nu formatiebesprekingen, in september moet de nieuwe begroting gepresenteerd.
  Dus begint deze en gene nu iets te roepen over defensie, over files, immigratie enz. om maar zoveel mogelijk die formatie, anders gezegd het verdelen van de pot met geld, te kunnen manipuleren.
  Natuurlijk kunnen zaken beter, moeten beter.
  Maar zo slecht als het nu wordt voorgesteld is het ook weer niet.
  Uiteindelijk gaat het om de feiten:
  https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2016/09/20/defensie-door-op-de-weg-omhoog

 13. Bes Tolen

  Het feit is dat de NATO militair veel sterker is dan Rusland. De VS zijn al jaren bezig het militair industrieel complex te promoten door het opleggen van een verwerpelijke politieke koers, die Europa en omgeving in groot gevaar brengen. Rusland is kernmacht en dat maakt dat een oorlog grote risico’s inhoudt voor elke strijdende partij dus zelfs de VS. Europa veel meer. Vroeg of laat zal het er wel van komen dat Europa tegen de vlakte gaat. De achterlijkheid overheerst immers. Die wordt stelselmatig geïndoctrineerd. De haat wordt aangewakkerd. Leugens moeten overal in de landen van het NATO bondgenootschap het volk er onder houden. Daar zijn de grootste landen van het bondgenootschap al zo lang in bedreven. Als je over een joods christelijke cultuur spreekt, wel dan is dat joods christelijke cultuur.
  Of het Nederlandse leger goed is georganiseerd. Dat zou onderhand wel veel minder kunnen zijn dan in het grijze verleden. De Nederlandse overheid doet het op veel gebieden slechter en dat is het gevolg van een onzakelijk, ja zelfs onrechtvaardig ontmoedigend beleid. Allerlei promoties in functies vinden plaats omdat aan opgelegde gelijkheidscriteria moet worden voldaan. Het gevolg is dat de overheid in een kwade reuk is komen te staan waar velen er niet meer voor voelen om in dienst te treden. Of willen vertrekken. Zo krijg je tweede en derderangs lieden op de hoge en hogere plaatsen. Het komt dan ook voor dat bekwame mannen drie keer of meer gepasseerd worden in een tijdvak van laat ik stellen zes of tien jaar. Beoordelingen worden daarop aangepast en dat is vanzelfsprekend tegen de regels in. Alleen wordt het met een klacht over de gang van zaken er niet beter op voor de betreffende persoon. Nee, de overheid is niet meer betrouwbaar. Ieder met gezond verstand in en om overheidsdienst zal dat waarnemen. Die ziet wat er dagelijks gebeurt in het land en dat is ten hemel schreiend. Rottigheid is regel geworden. Je moet er maar tegen kunnen. En: het heeft geen zin zo’n westerse samenleving te verdedigen want moreel is het beneden peil geworden. Inclusief de massa immigratie uiteraard want die zorgt voor een enorme verzwakking van de weerbaarheid van alle burgers. Een vraag wordt of, waar en wanneer er massaal burgers op staan om anderen hardhandig de les te leren.
  Bashers van Poetin, ik vind dat jullie niets weten van Rusland en Oost Europa. Waar jullie je eenzijdige benepen ”kennis” vandaan hebben, is duidelijk. Hebben jullie daar je inkomen mee? Kom vertel op.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.