Gooi ze er dan maar uit! Grieken rellen weer massaal na aannemen bezuinigingsmaatregelen

Heeft dit nog wel zin? Het valt ten stelligste te betwijfelen.

Het is weer eens zover: ging men in Griekenland deze week al achterover zitten bij de zoveelste staking, nu is men in Athene fijn gaan rellen tegen de bezuinigingsmaatregelen die het Griekse parlement donderdagavond aannam. Er is vanalles kort en klein geslagen in de buurt van het parlementsgebouw, en de oproerpolitie moest eraan te pas komen om een einde te maken aan de ongeregeldheden. En waarom ook alweer?

In de meeste delen van Europa is de crisis gelukkig weer voorbij. Duitsland groeit weer als kool, de meeste Europese landen ook en zelfs landen die het zeer zwaar hadden – Portugal, Ierland, Spanje en Italië – zijn na pijnlijke doch doeltreffende bezuinigingsmaatregelen weer op het juiste pad. Natuurlijk deed het ook daar heel veel pijn, maar uiteindelijk heeft men in die landen wel ingezien dat het niet anders meer kon, en zag ook een groot deel van de bevolking de noodzaak van de hand op de knip wel.

Hoe anders is dat in Griekenland: het land groeit nog steeds nauwelijks, steeds meer Grieken leven een miserabel bestaan en het imago van het land is er ook niet beter op geworden. Sterker nog: de internationale schuldeisers hebben weinig geduld over en twijfelen al tijden of het nog wel zin heeft om geld in dit bodemloze gat te pompen als de Grieken dat zelf niet eens willen.

Interessant hierin om te zien is de opstelling van Syriza, de extreemlinkse partij die bij de vorige verkiezingen enorm won en nu aan het hoofd van de Griekse regering staat met haar premier Alexis Tsipras. De partij won de verkiezingen met de belofte dat het afgelopen zou zijn met de bezuinigingen, wat veel inwoners van het door de crisis zwaar getroffen land als muziek in de oren klonk. Er werd alom verwacht dat er inderdaad een breuk zou komen tussen het Syriza-Griekenland en de schuldeisers, en dat het land dan maar failliet zou gaan en uit de euro – en misschien zelfs de Europese Unie – zou stappen.

Niets van dat alles gebeurde echter, merkwaardig genoeg, en daar is een simpele verklaring voor. Het is vanuit de oppositie makkelijk schreeuwen dat je méér in plaats van minder geld moet uitgeven, maar als je dan eenmaal de macht hebt over de staatsfinanciën en ziet hoe erg het er allemaal voorstaat, gaat kennelijk zelfs bij deze marxisten een lichtje branden. Verkiezingsbelofte of niet, zélfs Syriza zag – uiteraard met wat druk van buitenaf – in dat het zo simpelweg niet verder kon, en dat bezuinigingen toch echt nodig waren. En als zelfs een stel fans van Marx en Mao dat zegt, dan weet je wel hoe laat het is.

Helaas lijkt de Griekse bevolking daar nog niet van overtuigd te zijn. En dat is jammer, want in de eerder genoemde landen hebben deze pijnlijke doch effectieve maatregelen op de lange termijn een positief effect gehad, maar dat kon alleen doordat de bevolking ook achter deze besluiten stond. Dat lijkt in Griekenland echter nog steeds niet het geval te zijn, en daarom moeten we ons eens serieus gaan afvragen of het nog wel zin heeft als we daar tijd én geld in steken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Seneca

  Beste meneer Porfirio,
  Jammer dat u de topics van de heer Wanningen op DDS inzake Griekenland gemist heeft. Het ligt niet zo eenvoudig als u schrijft. Griekenland heeft ongelooflijk veel geld van de overige landen van de EU en IMF ontvangen. Is dat naar Griekenland gegaan? Ik dacht het niet. Dat is naar ABN, ING, Franse, Duitse, Engelse en Italiaanse banken gegaan. Daarmede werd de schuld (staatsobligaties) afgelost die deze banken in de hoop op goede renteopbrengsten, hadden gekocht. Ik wil u wel eens zien als u geen verwarming of behoorlijk voedsel kunt betalen, als uw kinderen met honger naar bed gaan; wat zou u doen? De mensen rellen, ik zou in hun plaats al het politieke en banktuig ter plaatse doodgeschoten hebben. Door uw topic steunt u de verderfelijke monetaire politiek van EU en ECB. Als er niets verandert, beste meneer Porfirio, binnenkort in dit theater!

 2. Sniper666

  Het is allemaal nakaarten maar op het moment dat duidelijk werd dat Griekenland op oneigenlijke gronden tot de EU werd toegelaten, was dat het punt om Griekenland acuut uit de EU te zetten. Nu zitten we met de brokken. Zachte heelmeesters etc.

 3. HW

  Stuur Sylvana naar Griekenland, want dan kan ze vertellen, dat Sinterklaas niet bestaat en Zwarte Piet geen cadeautjes meer uitdeelt, want zij heeft hem in de band gedaan.

 4. Chris Schoneveld

  Een land met nauwelijks industrie of technologie en voor het grootste deel leeft van het produceren van fetta kaas en olijven kan gewoon niet meedoen in een modern Europa hoeveel ze ook mogen bezuinigen. Het is gewoon een derde wereld land.

  1. hans-e-pans

   Jaren gelden schijnen de Grieken met de Italianen een contract afgesloten te hebben over de olijfoogsten. De Grieken zouden een overgroot deel van de olijfoogsten tegen een bodemprijs aan de Italianen leveren. De slimme Italianen perssen daar zeer goede olijfolie uit en maken daar dan goede winsten op. Het drama schijnt te zijn dat er geen looptijd in het contract is opgenomen, zoadat de Italianen tegen een bodemprijs zo’n beetje de beste olijfolieolijven kopen en de Grieken er vrijwel geen cent voor krijgen. Slim is anders.

 5. Chris Schoneveld

  Oh ja, ze hebben ook nog inkomsten uit het toerisme, als ze dat ook niet om zeep helpen met hun stakingen.

 6. corfo

  De gehele EU is één grote poppenkast met een stel clowns als “leidinggevenden”.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.