Hoera! De Tweede Kamer krijgt vetorecht bij EU handelsverdragen

Het Europese Hof van Justitie heeft zich vandaag uitgesproken over het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Singapore. En deze uitspraak bevat goed nieuws!

De Europese Commissie ziet het sluiten van handelsakkoorden als haar eigen bevoegdheid.  De Europese Commissie probeerde de nationale parlementen buitenspel te zetten bij het Europese vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) . Hierover ontstond terecht woede in Nederland en Duitsland. Om een einde te maken aan de juridische onduidelijkheid hierover werd de kwestie in 2014 voorgelegd aan het hof in Luxemburg. Deze heeft nu eindelijk een uitspraak gedaan en deze bevat goed nieuws voor de lidstaten.

Het hof oordeelt dat lidstaten gehoord moeten worden bij het afsluiten van handelsverdragen , zich mogen uitspreken en zelfs verdragen kunnen blokkeren. Kortom, het is nu officieel vastgelegd dat het sluiten van verdragen geen exclusief recht is van de Europese Commissie. Zo hoort het natuurlijk ook, het primaat moet bij de nationale parlementen liggen. De stille overdracht van bevoegdheden aan de Europese Unie moet stoppen. Vorig jaar ontstond er veel ophef over het blokkeren van het handelsakkoord tussen de EU en Canada door de Waalse minister-president Paul Magnette. De Walen weigerden zich te laten opjutten door de Europese onderhandelingskalender.

Door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie komt de blufpoker van Juncker in een heel ander licht te staan:

‘Ik kan juridisch glashard maken dat het een EU-aangelegenheid is. Ik vind dat het nu onze plicht is om het nu te ratificeren. Als de lidstaten het daar niet mee eens zijn, dan ben ik de laatste die gaat dwarsliggen.’

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Ngatimoto

    Daar zal straks wel een stuk afpersing in de Tweede kamer voor worden toegepast.
    Regeringspersonen en vooral hun aan de touwtjes trekkende ambtenaren zijn daar heel goed in.

  2. Ni28

    Gevecht verhuist naar de Tweede kamer wat op zich goed nieuws is. Wat het gaat in praktijk betekenen zullen wij snel merken met een eurofiele premier.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.