Informateur Tjeenk Willink wil meerderheidskabinet, gaat voor gesprekken met CU en GroenLinks

Geen categoriemei 31 2017, 14:00
Een herhaling van zetten.
Herman Tjeenk Willink gelooft overduidelijk dat Edith Schippers er een ongelooflijke puinhoop van heeft gemaakt als informateur. Hoe anders te verklaren dat hij nog een keer om tafel wil gaan zitten met dezelfde partijen waar Schippers eerder al mee sprak?

De nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink koerst af op een meerderheidskabinet. De 75-jarige minister van Staat gaat eerst gesprekken voeren met de leiders van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks.

De strategie die hem voor ogen staat is om eerst één op één gesprekken te hebben met de leiders van die partijen -- Rutte, Buma, Pechtold, Klaver en Segers -- en dan vervolgens om verschillende combinaties bij elkaar te zetten. Hoe hij dat precies voor zich ziet is nog niet duidelijk, maar we weten al wel dat hij het werk van Schippers dus gewoon een keertje overdoet.
Er zijn nu twee mogelijke scenario's:
1. Tjeenk Willink verspilt tijd, net zoals Schippers dat eerder deed. Dat zou vreselijk zijn voor het land, dat ondertussen echt behoefte heeft aan een nieuw kabinet.
2. Tjeenk Willink slaagt er wél in om een coalitie in elkaar te smeden met tenminste vier van deze vijf partijen. In dat geval gaan Schippers, Rutte (die haar had aangedragen als informateur) én de VVD natuurlijk op ongekend harde wijze af.
Dit betekent dus dat het in Ruttes belang is om deze onderhandelingen wéér te laten mislukken, zeker als hij het onderhand zo gehad heeft met Alexander Pechtold dat hij eigenlijk voor een minderheidskabinet wil gaan met het CDA.
Ondertussen blijft het opmerkelijk dat er nóg steeds niet gesproken wordt over een mogelijk réchts kabinet van VVD, PVV, CDA, SGP en Forum voor Democratie. Samen hebben die partijen immers ook een meerderheid in de Tweede Kamer. Als rechts wil kan het gewoon met elkaar zaken doen en links helemaal buitenspel zetten, wat precies is wat de kiezer op 15 maart wilde; kijk maar naar hoe links is weggevaagd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten