Informateur Tjeenk Willink wil meerderheidskabinet, gaat voor gesprekken met CU en GroenLinks

Een herhaling van zetten.

Herman Tjeenk Willink gelooft overduidelijk dat Edith Schippers er een ongelooflijke puinhoop van heeft gemaakt als informateur. Hoe anders te verklaren dat hij nog een keer om tafel wil gaan zitten met dezelfde partijen waar Schippers eerder al mee sprak?

De nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink koerst af op een meerderheidskabinet. De 75-jarige minister van Staat gaat eerst gesprekken voeren met de leiders van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks.

De strategie die hem voor ogen staat is om eerst één op één gesprekken te hebben met de leiders van die partijen — Rutte, Buma, Pechtold, Klaver en Segers — en dan vervolgens om verschillende combinaties bij elkaar te zetten. Hoe hij dat precies voor zich ziet is nog niet duidelijk, maar we weten al wel dat hij het werk van Schippers dus gewoon een keertje overdoet.

Er zijn nu twee mogelijke scenario’s:

1. Tjeenk Willink verspilt tijd, net zoals Schippers dat eerder deed. Dat zou vreselijk zijn voor het land, dat ondertussen echt behoefte heeft aan een nieuw kabinet.

2. Tjeenk Willink slaagt er wél in om een coalitie in elkaar te smeden met tenminste vier van deze vijf partijen. In dat geval gaan Schippers, Rutte (die haar had aangedragen als informateur) én de VVD natuurlijk op ongekend harde wijze af.

Dit betekent dus dat het in Ruttes belang is om deze onderhandelingen wéér te laten mislukken, zeker als hij het onderhand zo gehad heeft met Alexander Pechtold dat hij eigenlijk voor een minderheidskabinet wil gaan met het CDA.

Ondertussen blijft het opmerkelijk dat er nóg steeds niet gesproken wordt over een mogelijk réchts kabinet van VVD, PVV, CDA, SGP en Forum voor Democratie. Samen hebben die partijen immers ook een meerderheid in de Tweede Kamer. Als rechts wil kan het gewoon met elkaar zaken doen en links helemaal buitenspel zetten, wat precies is wat de kiezer op 15 maart wilde; kijk maar naar hoe links is weggevaagd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Wim Vreeswijk

  De demissionaire status van dit kabinet heeft het dubieuze voordeel dat er al 32 miljard niet kon worden uitgegeven.

 2. Ben Zine

  “Dat zou vreselijk zijn voor het land, dat ondertussen echt behoefte heeft aan een nieuw kabinet.”
  Hoezo vreselijk voor het land, kun je dat uitleggen ?

 3. Ritter

  GroenLinks is zeer geliefd bij de politieke elite en bij de gevestigde media.

  Dat is dus de partij die meer “open grenzen” wil en mensen als Volkert en Duyvendak (RARA) heeft voortgebracht. Ze worden zelfs door het bedrijfsleven gepusht als ik BNR mag geloven.

 4. Ritter

  Off Topic.

  De gevestigde media zal wederom tekeer gaan tegen Trump. De media hebben de klimaatovereenkomst sterk gepromoot en tegenstanders voor rotte vis uitgemaakt.

  Donald Trump Will Exit Paris Climate Change Agreement
  http://www.breitbart.com/big-government/2017/05/31/report-donald-trump-pulling-paris-climate-agreement/

 5. Guus Geluk

  Rechtsliberalen verraden hun principes als zij aandringen op kabinetsdeelname met Wilders. Christendemocraten ook.

  1. corfo

   Guus Gezeik.
   Het zijn dus allemaal verraders ?
   Is toch te gek voor woorden dat men een tot enig leven gewekte fossiel, Tjeenk Willink, tot informateur benoemd ? Men had m.i. véél beter Guus G. kunnen aanstellen, die weet n.l. overal van. U lult wéér eens uit uw nek.

   1. Guus Geluk

    Vindt u dat rechtsliberalen hun liberale principes niet keihard verraden als ze met Wilders in zee gaan, Corbo?

    1. Seneca

     Neen, evenals corfo vind ik dat de kiezer gehoord dient te worden! U bent toch zo’n voorstander van democratie? Democratie betekent, dat weet u wel, maar u vindt partijpolitiek belangrijker, stem van het volk. Simpeler kan ik het niet maken dus je moet wel een ongelooflijke lul dan wel doos zijn om dat niet te – willen – begrijpen.

     1. corfo

      Seneca.
      Dank !!

     2. Guus Geluk

      De volksvertegenwoordiging is democratisch gekozen, Seneca. Het is aan de Staten-Generaal om de regering te vormen. Daarbij kan zelfs de eerste partij worden gepasseerd. Volgens de wet zegt het volk niet: ik wil de PVV in de regering. Het volk zegt: ik geef de PVV 20 zetels.

      De VVD handelt volstrekt legitiem.

    2. corfo

     Guus G.
     Nee dat vind ik niet.
     Ik zou me verraden hebben gevoeld als ik PvdA zou hebben gestemd en na een aantal jaren zou zien wat die gasten, samen met de VVD, van dit landje hebben gemaakt; een landje bezaaid met Voedselbanken, onbetaalbare zorg, hulpbehoevende ouderen die géén zorg krijgen en nog -tig andere voorbeelden. Eerst dán zou ik me zéér ernstig verraden hebben gevoeld Guus G.

     1. Guus Geluk

      Ja, de PvdA heeft haar kiezers wel ernstig belazerd toen zij met Rutte in zee ging. De linkse sociaaldemocratische partij van Samson met de rechtsliberale partij van Rutte. Geen wonder dat de PvdA zo hard is afgestraft. Ik snap nog steeds geen hout van die samenwerking.

     2. Seneca

      @corfo
      Hoe langer ik op dit forum verblijf, des te sterker wordt de overtuiging, dat er betaalde reaguurders op diverse fora verschijnen. Hier op DDS zijn deze lieden inmiddels bekend, op Elsevier is er ook een onder de nickname GDPS of iets dergelijks en natuurlijk op andere fora zoals Geen Nieuws. Bron is volgens mij de enige die hier paal en perk aan weet te stellen. De enige maatregel tegen dit soort lieden is: niet meer reageren! Als zij niet kunnen produceren, worden zijn iets betaald. Ik heb eens van iemand vernomen dat men per woord betaald wordt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.