Merkel heeft het gehad met Trump: “De tijd dat Europa op Amerika kon vertrouwen is niet meer”

Geen categoriemei 28 2017, 19:00
De Duitse bondskanselier is klaar met het Amerika van Donald Trump. En ook met het Verenigd Koninkrijk van Theresa May.
Angela Merkel heeft het he-le-maal gehad met zowel Amerika als het Verenigd Koninkrijk. Met name wat die eerste betreft heeft ze absoluut geen hoop dat het de komende jaren nog goed komt. "Europa moet haar lot in haar eigen hand nemen," aldus Merkel tijdens een verkiezingsbijeenkomst. De Westerse alliantie tussen continentaal Europa, het VK én Amerika staat in haar ogen namelijk op het breekpunt.
https://twitter.com/laseptiemewilay/status/868853170012913664?refsrc=email&s=11
"De tijden waarin we compleet op anderen konden vertrouwen lopen op hun einde. Dat heb ik de afgelopen dagen ervaren," aldus Merkel over de G7-ontmoeting waar met name Donald Trump haar nogal dwars zat. "Wij Europeanen moeten ons lot echt in onze eigen handen nemen," ging ze verder. Daarbij wil ze zich vooral focussen op... Frankrijk. Zij en de nieuwe Franse president Emmanuel Macron kunnen namelijk heel goed met elkaar door één deur. Dat is wat haar betreft de toekomst: een Duitse-Franse as. De Anglo-Saksische wereld wil ze laten voor wat het is.
Nou klinkt dat ongetwijfeld leuk voor Trump- en Brexit-haters, maar er is wel één klein probleempje: zonder de VS en het VK stelt continentaal Europa helemaal niet zoveel meer voor. De Amerikanen garanderen onze veiligheid al decennia, en de Britten hebben het continent op meerdere momenten gered, maar al te vaak doordat ze tijdens een oorlog het enige land waren dat nog fier overeind bleef staan.
Daar komt bij dat Merkel nu wel een grote mond kan hebben, maar dat zij en alle andere Europese leiders zich nog altijd geheel afhankelijk maken van het Amerikaanse leger voor onze veiligheid. In plaats van een grote mond op te zetten omdat Trump geen klimaatgekkie is moet ze misschien eerst maar eens in Defensie investeren als ze Europa werkelijk 'onafhankelijk' en 'zelfstandig' wil maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten