Nederlanders voelen zich op 4 en 5 mei het sterkst verbonden met elkaar

Nederlanders voelen zich tijdens de Dodenherdenking op 4 mei en op Bevrijdingsdag 5 mei het sterkst verbonden met elkaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek dat in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei  is uitgevoerd.

Ruim zes op de tien Nederlanders hebben terrorisme in hun ‘zorgen top-drie’ staan. Niet alleen Jan Roos maakt zich dus zorgen over een mogelijke aanslag in ons land. De zorgen over oorlog en terrorisme zijn het afgelopen jaar verder toegenomen. De zorgen over terrorisme  zijn nu het grootst sinds 2002 vlak na de aanslagen op de Twin Towers.

Het jaar 2016 werd gekenmerkt door terroristische aanslagen, bijvoorbeeld in Brussel, Nice en Berlijn. De zorgen over vluchtelingen zijn het afgelopen jaar afgenomen.

Bijna negen op de tien Nederlanders zijn het eens met de stelling dat de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei voor hen respect betonen aan oorlogsslachtoffers betekent. Men vindt dat de Dodenherdenking in de toekomst moet blijven bestaan en is het er niet mee eens dat het zijn betekenis verliest naarmate de Tweede Wereldoorlog langer geleden is. Driekwart van de Nederlanders beschouwt de herdenking als een moment van saamhorigheid, omdat we onze gemeenschappelijke geschiedenis herdenken en stilstaan bij onze gemeenschappelijke waarden.

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei , wil zelfs dat iedereen op 5 mei een vrije dag heeft:

“De motie voor een collectieve vrije dag op 5 mei is al in 1981 met een grote Kamermeerderheid aangenomen. Het zou goed zijn om nu eindelijk de daad bij het woord te voegen en 5 mei in overleg met de sociale partners als vrije dag op te nemen in alle cao’s.”

Of je dat nu een goed idee of een slecht idee vindt van onze oud-Kamervoorzitter, het is in elk geval belangrijk dat 4 en 5 mei blijven gaan over het herdenken van de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Er is geen land waar verhoudingsgewijs meer Joden zijn opgepakt dan in Nederland. Toen de terreur van de nazi’s was verdwenen en de weinige Joodse Nederlanders uit de vernietigingskampen terugkwamen, werden zij met veel kilte ontvangen, waren hun huizen door anderen ingenomen en hun spullen gestolen. Die feiten mogen we niet vergeten.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Mees

  Koningsdag afschaffen, 1 en 5 mei nationale feestdagen.
  Wedden dat Willy dat wel ziet zitten..

 2. Ni28

  Het is onvoorstelbaar dat Nederland de bevrijding niet een vrije dag waard is. Het werd ooit ook aan de werkgevers en werknemers overgelaten terwijl het een nationale feestdag betreft. Steeds maar de mondvol over de bevrijding en dat het nooit vergeten mag worden maar het is toch kennelijk geen vrije dag waard. Geen regering die het gewoon invoert. Onbegrijpelijk!

  1. van Urk

   Ni28@ Tja, als je als regering het zelfs gewoon laat rommelen bij de landmacht.. Vroeger betaalde men belasting aan de overheid in ruil voor veiligheid. Tegenwoordig betaalt men gewoon voor de ondergang waar zelfs een vrij dagje al teveel is gevraagd.

 3. Efra

  En nu wil een of andere dolgedraaide exstudent deze dag gaan kapen om er tegelijk een herdenking voor die verzopen vluchtelingen van te maken. Stop deze waanzin!!. Dit is een dag om mensen te herinneren die gevallen zijn voor ONZE vrijheid!! NIET VOOR KNEUZEN DIE VRIJWILLIG IN EEN BOOTJE ZIJN GESTAPT!!

  1. van Urk

   Je kan beter deze dagen afschaffen. Nederland wordt toch bevolkt door links binnengehaalde Mein Kampf lezers die Hitler een held vinden,joden aan het gas moeten en niets van ons soort vrijheid wat snappen.

 4. Bes Tolen

  Ik zie die herdenking op 4 mei en het bevrijdingsfeest op 5 mei niet zitten. De laatste jaren zijn die namelijk ook gekaapt en dreigen nog meer te worden gekaapt door allerlei groepen, die fout zijn geweest in de oorlog (met name communistische) of met heel eenzijdige opvattingen aan komen of eenvoudigweg die dagen helemaal voor zichzelf claimen (juist ook die communistische, vaak zitten die in de SP en GL).
  In de oorlog was er vooral teleurstelling in de Duitsers. Het geweld werd als verraad door een broedervolk gezien. Dat was punt één.
  Nederlanders wisten van elkaar vaak heel goed hoe de één dacht en hoe de ander. Kinderen wisten vaak al heel goed wat ze konden zeggen. ”Je mocht wel spelen met dat jongetje van NSB-ouders maar je wist precies wat je wel en wat je niet kon zeggen”.
  Voor de bevolking was het een kwestie van overleven. Er zijn veel meer mensen slachtoffer geworden dan ons tegenwoordig wordt verteld. Er waren drie hongerwinters in de westelijke provincies. Het aantal mensen dat door ontberingen stierf was stellig 300.000. Het aantal mannen dat in de Arbeitseinsatz stierf bedroeg 50.000. Het aantal slachtoffers door geallieerde bombardementen en door militaire gevechten in het laatst van de oorlog ligt ook hoger dan in de regel genoemd. Na de oorlog zijn er nog heel wat mensen dood gegaan door wat ze in de oorlog hebben opgelopen. Ja, zelfs nu sterven er nog mensen eerder door wat hen in de oorlog als baby is overkomen. Juist in het westen van het land, in veel mindere mate daar buiten. Sterker, mensen, die in zo de eerste vijf, zes jaar na de oorlog zijn geboren, ondervinden soms nog de gevolgen.
  De communisten hadden hun eigen verzet in de oorlog. Dat werd door anderen beschouwd als wild en onverantwoord met eerder averechts resultaat dat ook voor anderen slechte gevolgen had. Bovendien werden de communisten als vertegenwoordigers van Rusland beschouwd.
  Dat joden na de oorlog slecht zijn behandeld, zal in bepaalde gevallen kunnen. Maar de regelingen van de overheid waren de jaren door goed. Er werden soepel (aanvullende) uitkeringen toegekend wegens invaliditeit etc. Wezen kregen ook uitkeringen. Belasting op erfenissen en op de aanwas en de inkomsten daaruit werd niet geheven. Juist voor joden waren de regelingen goed. De overheid heeft anderen, bijvoorbeeld mensen die in Amersfoort en Vught hebben gezeten, veel meer vergeten.
  Aan Gerdi Verbeet ”met haar altijd ontzettende gelijk” heb ik geen boodschap.

 5. nienke

  Nederlanders voelen zich op 4 en 5 Mei het sterkst verbonden met elkaar.

  Alleen op 4 en 5 Mei dan, waren ze maar altijd verbonden met elkaar, voor de rest van het jaar vecht de ene partij de andere de pan uit.
  Wat dat betreft kunnen we nog wat leren van de moslims, die staan als 1 blok achter elkaar als het moet.
  De Nederlanders zijn nog in staat mekaar te verraden, kijk naar de joden in de tweede wereld oorlog hoeveel er verraden zijn door de Nederlanders.
  Laf volkje toch.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.