Peilingen: UKIP stort in elkaar, Tories stevenen af op historische overwinning

Theresa May heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat de conservatieve Tories het de komende jaren voor het zeggen houden in het Verenigd Koninkrijk.

Ook uit de meest recente peilingen uit Engeland blijkt dat de conservatieve Tory-partij van premier Theresa May in juni echt afstevent op een historische overwinning. Als de verkiezingen vandaag gehouden zouden worden zouden de Tories uitkomen op 47% van de stemmen. Dat is 10 procentpunt meer dan ze bij de vorige verkiezingen kregen.

Ondertussen moeten de sociaaldemocraten van Labour genoegen nemen met 30%, wat voor die partij werkelijk abominabel is. Niet zo gek natuurlijk aangezien Labour-leider Jeremy Corbyn een charismaloze communist is, maar toch.

Dat is allemaal belangrijk en opvallend. Maar wat écht opvallend is, is de totale ineenstorting van UKIP. De partij die tegenwoordig geleid wordt door Paul Nuttall zou namelijk 9 procentpunt verliezen. Daardoor zouden ze genoegen moeten nemen met een magere 5% van het totale aantal stemmen:

https://twitter.com/Politico_Daily/status/861727231416119297

Dat verschil — van 14% naar 5% — heeft dus in twee jaar tijd plaatsgevonden, want toen waren de meest recente parlementaire verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.

Ergens is de teloorgang van UKIP natuurlijk wel begrijpelijk. Al die Britten stemden op Nigel Farage en co. omdat ze uit de EU wilden. Welnu, dat komt voor de bakker. May heeft Brexit omarmd en maakt er nu echt werk van. UKIPs werk zit er wat dat betreft dus op. Daar komt bij dat Nuttall een veel minder aansprekende persoonlijkheid heeft dan Farage, wat natuurlijk ook problematisch is voor een kleine partij die wil doorbreken. Juist zo’n club heeft behoefte aan een man (of vrouw) met charisma.

We kunnen UKIP echt wel afschrijven. Het is doodzonde voor fans van Farage, maar de Tories hebben de UKIP-agenda grotendeels overgenomen en kunnen daardoor rustig op de ene na de andere overwinning rekenen. En ja, eigenlijk verdient May dat ook. Ze toont immers elke dag weer aan grotere ballen te hebben dan al haar mannelijke collega’s in de Britse politiek.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Nederlandse_Patriot

  Ik vind Farage een geweldige vent. Ik hoop niet dat hij compleet uit de politiek verdwijnt.

  1. Isolde

   Dat zal wel niet: Le Pen en Wilders spelen ook geen belangrijke rol meer maar zullen ook niet helemaal verdwijnen. Er is altijd wel een electorale basis van maximaal zo’n 20% voor rechtspopulisten.

   1. Nederlandse_Patriot

    Die tijd komt nog wel. Als Wilders steviger campagne voert en zijn oplossingen duidelijk verwoordt, zal hij veel meer zetels halen dan nu. Laten we eerlijk zijn, Wilders had dit jaar een non-campagne en kwam amper naar buiten. Toch scoorde hij meer zetels dan bij de vorige verkiezingen en is de PVV nu de 2e grootste partij van Nederland. Als je bij zo’n non-campagne al zetels kan scoren, kan hij bij een stevige campagne nog veel meer scoren.

    1. Blowing Bubbles

     Als Wilders steviger campagne gaat voeren wordt het risico m.i. alleen maar groter dat hij weer dingen roept waardoor mensen hun stem juist niet aan PVV willen geven. Bovendien is inmiddels toch wel duidelijk dat een stem op PVV echt weggegooid is? Geen van de andere grote partijen zal ooit nog met de PVV onder leiding van Wilders een coalitie vormen. En zonder Wilders zal de PVV vermoedelijk instorten. Rechtse mensen die echt een beetje kans willen maken op regeringsinvloed, die zullen een andere partij groot moeten maken. Een partij die de anderen met goed fatsoen (nog) niet kunnen uitsluiten. FvD is zo’n partij, VNL zou het kunnen worden.

   2. Onderzoekt alles

    Isolde,
    Ehm bekijk de geschiedenis van de FN en je ziet een opgaande lijn, waarin ze elke verkiezing steeds meer winnen. De reden dat de PVV niet echt groeit is omdat ze: 1 geen leden hebben en daardoor zwaar geld en ledensteun mislopen. 2 De PVV gewoon op zijn tijd idiote voorstellen doet zoals een hoofddoekjes belasting of een Koran verbod. 3 Omdat ze veel geld mislopen ook niet effectief campagne kunnen voeren. 4 Wilders zoveel beveiliging nodig heeft dat hij totaal niet mobiel is in verkiezingstijd.

    De FN doet dit allemaal veel beter. Als LePenn de partij verder transformeert en de naam van de partij veranderd, want juist die naam doet denken aan die antisemitische vader van haar dit terwijl zij dit totaal niet is, dan zal ze in 2022 het presidentschap gewoon binnenharken.

    Daarnaast kijk wat er in Italië, Oostenrijk en Zweden gebeurd. Het natienisme zoals Farage het noemt is overal aan het groeien. In Nederland ligt het er voornamelijk aan de PVV zelf dat de patriotistische oogst nog steeds niet is binnen gehaald, want Fortuyn was al aan het oogsten in 2002 voordat hij werd vermoord.

    Doe even uw onderzoek over Isolde.

    1. Two Ravens Black Kettle

     Isolde en his/her hoogbeschaafde Ilk deugen ont-zet-tend;
     Daarom hangen ze in vettige drommen in de overvolle Kijk Mij Eens !-Klokkentoren
     Oh, oh
     Kijk ze eens begaan zijn
     &
     dus wordt er vochtig gejuicht wanneer alles en iedereen samenspant van het Trotskistisch Apèl tot het Trek-De-Aller-Laatste-Arbeider-Door-Het-Goldman-Sachs-Riool om een bankier op het podium te hijsen.
     Dat noemen ze Antifascisme en Universitaire Opleiding

 2. Two Ravens Black Kettle

  Oorzaak teloorgang
  1. Ruzie in de tent
  2. De intrigant Carswell
  3. Brexit
  4. Leugens van Nutall rondom voetbalramp
  5. Haatmedia
  6. Oproep May haar een groot mandaat te geven inzake de onderhandelingen met de EUSSR-fascisten

  Aan de andere kant
  Wat maakt het uit ?
  UKIP kreeg 1 zetel ondanks dat ze derde partij van de UK waren.
  1 scharminkel zeteltje (notabene van Carswell)
  Dus laten ze nu eens een kwart halen.
  Who cares ?
  In the UK valt nauwelijks in het systeem in te breken. Althans in Engeland.
  Wat dat betreft lijkt het net op het kartel-land NL

  1. Kritiekaster

   Je vergeet het grootste probleem. Behalve jennen en klagen hebben ze niks te melden.

 3. Blowing Bubbles

  Jammer voor UKIP, maar een groot mandaat voor May is op dit moment belangrijker.
  En dan snel het Brexit regelen zodat voor onze volgende verkiezingen duidelijk kan zijn dat uittreden uit de EU niet tot de rampen leidt die de Eurofielen ons voorspiegelen.

  1. Kodi

   Het Verenigd Koninkrijk is netto betaler. Deze zal na de Brexit dat geld op zak kunnen houden. De EU heeft dan een financieringsprobleem. Dus voor het VK zal het niet op het rampscenario uitdraaien waar de onheilsprofeten ons bang voor willen maken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.